Barabási Albert-László: A fake news terjesztője egy pici, de nagyon aktív kisebbség

Barabási Albert-László volt legutóbb az Elviszlek magammal vendége. A fizikus, hálózatkutató D. Tóth Krisztának mesélt a gyerekkoráról, a hálózatelmélet megszületéséről, valamint a pandémiával, az álhírekkel és az étkezéssel kapcsolatos kutatásaikról. A legfontosabb gondolatokat pontokba szedtük, a teljes adás megtekinthető ITT.

fk | 2022. május 16. |

  • Barabási jellemzően három ország között osztja meg az idejét: Magyarország, az Egyesült Államok és Erdély között mozog. Magyarország a megvalósítós hely számára, itt könnyen tud szakemberekkel találkozni. Erdélybe pihenni jár, ott minden más irrelevánssá válik számára.
  • A romániai Balánbányán nőtt fel, amely akkor egy pezsgő város volt, ahol többnyire fiatalemberek laktak. Mesélt arról, hogy télen korcsolyával jártak iskolába, nyáron a közeli hegyekben lehetett kirándulni. Gyerekként sok mindent nem kérdőjelezett meg, például, hogy miért kell sorban állni az élelmiszerkért vagy a gázpalackért.

Barabási Albert-László: A hálózatelmélet megszületett és felnőtt
Barabási Albert-László: A hálózatelmélet megszületett és felnőtt

Húsz évvel ezelőtt jelent meg Barabási Albert-László Behálózva című kötete, amelyből a világ megismerte, hogy mire is jó a hálózatelmélet. A kötet akkor egy csapásra nemzetközi bestselleríróvá tette Barabásit, a hálózatok tudományával kapcsolatos felfedezéseit pedig azóta is rengetegen követik. A kerek évfordulóra az Open Books a könyvet új fordításban, valamint a szerző új előszavával adta ki. A Behálózva újbóli megjelenése alkalmából a hálózatkutató egy előadásban mesélt pályájáról, majd Kende-Hofherr Krisztina kérdezte őt az elmúlt húsz év eredményeiről.

Nyitókép: Valuska Gábor

Tovább olvasok

  • Gimnazista diákként nem érdekeltek a nyelvek, mert Románia egy hermetikusan zárt ország volt, semmi esélye nem volt annak, hogy Magyarországon túl az ember bárkit meglátogasson. Egyetemistaként jött rá, hogy az angolra szüksége van, ha szakirodalmat akar olvasni. Ma már a cikkeit, könyveit angolul írja.
  • A beszélgetés apropóját az adta, hogy 20 éve jelent meg a Behálózva című kötet (erről mi is írtunk). A hálózatelmélet eszköztárat adott arra, hogy feltérképezzük a hálókat. A hálózatoknak ugyanis van néhány alapvető törvényszerűsége.

Barabási Albert-László: A teljesítmény nem mindig elég a sikerhez
Barabási Albert-László: A teljesítmény nem mindig elég a sikerhez
Tovább olvasok

  • A sikereket sok kudarc előzte meg. Meg kellett találni a hálózatelmélet nyelvét és azt, hogyan lehet megmutatni a világnak, hogy ez érdekes. Négy évbe telt, mire Barabási az első cikket publikálni tudta a témában, utána már megnyílt egy szelep.
  • A hálózatelméletnek nemcsak egy nyelvet kellett teremteni, hanem egy vizuális világot is (ld. Ludwig Múzeum kiállítása).
  • A vírusok terjedéséről már a Behálózva című kötetben is szó volt, ott az AIDS példáján keresztül járták körbe a témát. „A nagy kérdés nem az volt, hogy lesz-e egy nagy járványkitörés, hanem hogy mennyire lesz halálos. 20 év után sajnos megtörtént.” A pandémia előtti decemberben Barabási kollégái már látták, hogy milyen nagy baj lesz, mert tudták modellezni, hogyan fog elterjedni vírus a világon, de nem hallgattak rájuk, mert akkor még nem volt olyan intézmény, amely ezt kezelni tudta volna.

Alessandro Vespignani: A harc a koronavírus ellen még tart, ezért nagyon óvatosnak kell lenni
Alessandro Vespignani: A harc a koronavírus ellen még tart, ezért nagyon óvatosnak kell lenni

„Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellere” – írja A jóslás algoritmusa – Hogyan befolyásolható a jövő a tudomány segítségével című kötetről a szintén világhírű magyar hálózatkutató, Barabási Albert-László. Vespignani járványügyi modelljei segítik jelenleg az egész világon a Covid-19 elleni védekezést: adataival támogatja a WHO-t, a Fehér Házat, de még a magyar döntéshozók is konzultáltak a tudóssal a hazai járvány első napjaiban. A magyarul most a Libri gondozásában megjelenő, rendkívül aktuális könyvről online beszélgetett Barabási és kollégája, Vespignani.

Tovább olvasok

  • Lesz szeptemberben a Ludwig Múzeumban egy nagy kiállítás, amelynek Szingularitás lesz a címe. A tárlaton Barabásiéknak is ki lesz állítva egy munkája, ami a coviddal kapcsolatos fake news témáját fogja feldolgozni. Az intézetükben az egyik kutató, David Lazar egy óriási fake news monitort futtat, valós időben követik az álhírek terjedését.
  • Barabási elmondása szerint azt látják, hogy a fake news terjesztője egy hihetetlenül pici, de nagyon aktív kisebbség. „Nagyon kis százaléka a közösségnek, aki terjeszt vagy megoszt fake newst, és azok egy nagyon kis számú weboldalról származnak.” A szociális médián keresztül azonban ezeket sokkal kisebb erőfeszítésekkel lehet terjeszteni, mint bármikor korábban.

Barabási: Azért kezdtem főzni, hogy értsem, mi van a kajában
Barabási: Azért kezdtem főzni, hogy értsem, mi van a kajában

Hogyan járulhat hozzá a hálózatkutatás ahhoz, hogy egészségesebben és jobban együnk? Mit árul el az íztérkép? És mi a magyar konyha tragédiája? A Hálózatok Hetére készült videónkban Barabási Albert-László mellett Mautner Zsófia gasztroblogger és Cserna-Szabó András író beszélnek gasztronómiáról és persze a hálózatkutatás idevágó eredményeiről.

Tovább olvasok

  • Egy új projektük, hogy fel szeretnék térképezni, hogy mi van az ételben, és melyik kémiai anyagnak mi a hatása. Létrehoztak egy céget is erre, amely egyénre szabottan segítene megmondani, hogy kinek mit kell ennie ahhoz, hogy meggyógyuljon. Barabási szerint az ételek közül főként a feldolgozott élelmiszerrel van baj, ha ez beigazolódik, rendszerszintű változtatásokra is szükség lehet. 
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Barabási Albert-László: A hálózatelmélet megszületett és felnőtt

Húsz évvel ezelőtt jelent meg Barabási Albert-László Behálózva című kötete, amelyből a világ megismerte, hogy mire is jó a hálózatelmélet. A kötet akkor egy csapásra nemzetközi bestselleríróvá tette Barabásit, aki most egy esttel és egy új kiadással ünnepelte meg a kerek évfordulót. 

...
Hírek

Barabási: A Covid miatt hirtelen gyorstalpalót kapott a világ

Sosem volt napi nyolc óra, sosem volt heti öt nap – meséli a munkájáról Barabási Albert-László. A Könyves Magazin csapata a Hálózatok Hete keretében végigkövette a hálózatkutató egy napját: párhuzamos ügyintézés, napi négy óra Amerika, Gellérthegyen intézett megbeszélések.

...
Hírek

Barabási: Azért kezdtem főzni, hogy értsem, mi van a kajában

A Hálózatok Hetére készült videónkból kiderül, mi az ízharmónia molekuláris alapja, mi köze az egészséges étkezésnek a hálózatokhoz, és miért a probléma a magyar "piros" konyhával.

A hét könyve
Zöld
Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...
Forgách Kinga

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Borzongató szellemhistória tíz éven felülieknek

Holden Rose ifjúsági regénye borzongató nyári olvasmány, amelyben egy szellemalak keseríti meg a főhős életét, de a fantasy szálon kívül fontos témája még a kötetnek a zaklatás, a barátság és a bizalom is.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila

...
Gyerekirodalom

Könyvesblokk: A TikTok-sikertől a görög istennőkig

A Könyvesblokkba mindig a legújabb megjelenések közül válogatunk, és ezúttal a friss ifjúsági kötetek közül hoztunk hármat.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

A kolozsvári némafilmgyártás korába csöppennek vissza Zágoni Balázs szereplői

...

A tudatos jelenlét megélését tanítja a gyerekeknek Shona Innes könyve

...

A világ legmegátalkodottabb gyerekkönyve mindent elkövet, hogy ne tudjátok elolvasni

...

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

...