Barabási Albert-László: A fake news terjesztője egy pici, de nagyon aktív kisebbség

Barabási Albert-László volt legutóbb az Elviszlek magammal vendége. A fizikus, hálózatkutató D. Tóth Krisztának mesélt a gyerekkoráról, a hálózatelmélet megszületéséről, valamint a pandémiával, az álhírekkel és az étkezéssel kapcsolatos kutatásaikról. A legfontosabb gondolatokat pontokba szedtük, a teljes adás megtekinthető ITT.

fk | 2022. május 16. |

  • Barabási jellemzően három ország között osztja meg az idejét: Magyarország, az Egyesült Államok és Erdély között mozog. Magyarország a megvalósítós hely számára, itt könnyen tud szakemberekkel találkozni. Erdélybe pihenni jár, ott minden más irrelevánssá válik számára.
  • A romániai Balánbányán nőtt fel, amely akkor egy pezsgő város volt, ahol többnyire fiatalemberek laktak. Mesélt arról, hogy télen korcsolyával jártak iskolába, nyáron a közeli hegyekben lehetett kirándulni. Gyerekként sok mindent nem kérdőjelezett meg, például, hogy miért kell sorban állni az élelmiszerkért vagy a gázpalackért.

Barabási Albert-László: A hálózatelmélet megszületett és felnőtt
Barabási Albert-László: A hálózatelmélet megszületett és felnőtt

Húsz évvel ezelőtt jelent meg Barabási Albert-László Behálózva című kötete, amelyből a világ megismerte, hogy mire is jó a hálózatelmélet. A kötet akkor egy csapásra nemzetközi bestselleríróvá tette Barabásit, a hálózatok tudományával kapcsolatos felfedezéseit pedig azóta is rengetegen követik. A kerek évfordulóra az Open Books a könyvet új fordításban, valamint a szerző új előszavával adta ki. A Behálózva újbóli megjelenése alkalmából a hálózatkutató egy előadásban mesélt pályájáról, majd Kende-Hofherr Krisztina kérdezte őt az elmúlt húsz év eredményeiről.

Nyitókép: Valuska Gábor

Tovább olvasok

  • Gimnazista diákként nem érdekeltek a nyelvek, mert Románia egy hermetikusan zárt ország volt, semmi esélye nem volt annak, hogy Magyarországon túl az ember bárkit meglátogasson. Egyetemistaként jött rá, hogy az angolra szüksége van, ha szakirodalmat akar olvasni. Ma már a cikkeit, könyveit angolul írja.
  • A beszélgetés apropóját az adta, hogy 20 éve jelent meg a Behálózva című kötet (erről mi is írtunk). A hálózatelmélet eszköztárat adott arra, hogy feltérképezzük a hálókat. A hálózatoknak ugyanis van néhány alapvető törvényszerűsége.

Barabási Albert-László: A teljesítmény nem mindig elég a sikerhez
Barabási Albert-László: A teljesítmény nem mindig elég a sikerhez
Tovább olvasok

  • A sikereket sok kudarc előzte meg. Meg kellett találni a hálózatelmélet nyelvét és azt, hogyan lehet megmutatni a világnak, hogy ez érdekes. Négy évbe telt, mire Barabási az első cikket publikálni tudta a témában, utána már megnyílt egy szelep.
  • A hálózatelméletnek nemcsak egy nyelvet kellett teremteni, hanem egy vizuális világot is (ld. Ludwig Múzeum kiállítása).
  • A vírusok terjedéséről már a Behálózva című kötetben is szó volt, ott az AIDS példáján keresztül járták körbe a témát. „A nagy kérdés nem az volt, hogy lesz-e egy nagy járványkitörés, hanem hogy mennyire lesz halálos. 20 év után sajnos megtörtént.” A pandémia előtti decemberben Barabási kollégái már látták, hogy milyen nagy baj lesz, mert tudták modellezni, hogyan fog elterjedni vírus a világon, de nem hallgattak rájuk, mert akkor még nem volt olyan intézmény, amely ezt kezelni tudta volna.

Alessandro Vespignani: A harc a koronavírus ellen még tart, ezért nagyon óvatosnak kell lenni
Alessandro Vespignani: A harc a koronavírus ellen még tart, ezért nagyon óvatosnak kell lenni

„Alessandro Vespignani könyve a koronavírus bestsellere” – írja A jóslás algoritmusa – Hogyan befolyásolható a jövő a tudomány segítségével című kötetről a szintén világhírű magyar hálózatkutató, Barabási Albert-László. Vespignani járványügyi modelljei segítik jelenleg az egész világon a Covid-19 elleni védekezést: adataival támogatja a WHO-t, a Fehér Házat, de még a magyar döntéshozók is konzultáltak a tudóssal a hazai járvány első napjaiban. A magyarul most a Libri gondozásában megjelenő, rendkívül aktuális könyvről online beszélgetett Barabási és kollégája, Vespignani.

Tovább olvasok

  • Lesz szeptemberben a Ludwig Múzeumban egy nagy kiállítás, amelynek Szingularitás lesz a címe. A tárlaton Barabásiéknak is ki lesz állítva egy munkája, ami a coviddal kapcsolatos fake news témáját fogja feldolgozni. Az intézetükben az egyik kutató, David Lazar egy óriási fake news monitort futtat, valós időben követik az álhírek terjedését.
  • Barabási elmondása szerint azt látják, hogy a fake news terjesztője egy hihetetlenül pici, de nagyon aktív kisebbség. „Nagyon kis százaléka a közösségnek, aki terjeszt vagy megoszt fake newst, és azok egy nagyon kis számú weboldalról származnak.” A szociális médián keresztül azonban ezeket sokkal kisebb erőfeszítésekkel lehet terjeszteni, mint bármikor korábban.

Barabási: Azért kezdtem főzni, hogy értsem, mi van a kajában
Barabási: Azért kezdtem főzni, hogy értsem, mi van a kajában

Hogyan járulhat hozzá a hálózatkutatás ahhoz, hogy egészségesebben és jobban együnk? Mit árul el az íztérkép? És mi a magyar konyha tragédiája? A Hálózatok Hetére készült videónkban Barabási Albert-László mellett Mautner Zsófia gasztroblogger és Cserna-Szabó András író beszélnek gasztronómiáról és persze a hálózatkutatás idevágó eredményeiről.

Tovább olvasok

  • Egy új projektük, hogy fel szeretnék térképezni, hogy mi van az ételben, és melyik kémiai anyagnak mi a hatása. Létrehoztak egy céget is erre, amely egyénre szabottan segítene megmondani, hogy kinek mit kell ennie ahhoz, hogy meggyógyuljon. Barabási szerint az ételek közül főként a feldolgozott élelmiszerrel van baj, ha ez beigazolódik, rendszerszintű változtatásokra is szükség lehet. 
Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Barabási Albert-László: A hálózatelmélet megszületett és felnőtt

Húsz évvel ezelőtt jelent meg Barabási Albert-László Behálózva című kötete, amelyből a világ megismerte, hogy mire is jó a hálózatelmélet. A kötet akkor egy csapásra nemzetközi bestselleríróvá tette Barabásit, aki most egy esttel és egy új kiadással ünnepelte meg a kerek évfordulót. 

...
Hírek

Barabási: A Covid miatt hirtelen gyorstalpalót kapott a világ

Sosem volt napi nyolc óra, sosem volt heti öt nap – meséli a munkájáról Barabási Albert-László. A Könyves Magazin csapata a Hálózatok Hete keretében végigkövette a hálózatkutató egy napját: párhuzamos ügyintézés, napi négy óra Amerika, Gellérthegyen intézett megbeszélések.

...
Hírek

Barabási: Azért kezdtem főzni, hogy értsem, mi van a kajában

A Hálózatok Hetére készült videónkból kiderül, mi az ízharmónia molekuláris alapja, mi köze az egészséges étkezésnek a hálózatokhoz, és miért a probléma a magyar "piros" konyhával.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Szórakozás

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Dűne 2.: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

...
sa

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Janikovszky Éva a rendszerváltás utáni felfordulást egy kamasz szemén át mutatja be

Olvass bele Janikovszky Éva 1990-ben keletkezett elbeszélésciklusába, mely könyv alakban most jelenik meg először.  

...
Gyerekirodalom

Mart kalandjai annyira megnevettetnek, mintha Janikovszky Éva írta volna őket

Az észt Anti Saar mesekönyvében egy hétéves fiú kalandjait követhetjük nyomon, miközben a rekeszizmaink sem pihennek. 

...
Gyerekirodalom

Percy Jackson gyerekbarát tempóban nyomoz Zeusz villáma után

Megnéztük az új adaptációt, ami azt vállalta, hogy sokkal hívebben bemutatja majd Percy Jackson kalandjait, az istenek és a félistenek világát.

Évente több száz új gyerekkönyv jelenik meg a piacon, ekkora választékban pedig még egy rutinos szülő is könnyen elveszítheti olykor a fonalat. Keresd a Bookline Kids apró pecsétjével ellátott cikkeket, és ismerd meg a legszerethetőbb új gyerekkönyveket!

Nógrádi Gábor ifjúsági regényében Jézus képzeletbeli kamaszkora tárul fel

...

Kiss Ottó új gyerekkönyvében egy ovis macibarátságé a főszerep

...

Marék Veronika karácsonyi története valódi mestermese

...

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

...