Egy zsidó közjegyző árulhatta el Anne Frank búvóhelyét

Egy új könyv szerzője, Rosemary Sullivan azt állítja, sikerült megoldania annak rejtélyét, hogy ki árulhatta el Anne Frank és családjának rejtekhelyét – írta a The Guardian. A Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története című kötet a nemzetközi kiadással egy időben magyarul is megjelenik.

fk | 2022. január 17. |

Egy zsidó közjegyző, Arnold van den Bergh az első számú gyanúsítottja Rosemary Sullivannek, aki The Betrayal of Anne Frank (Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története ) címmel írt könyvet arról, hogy ki fedhette fel annak idején Anne Frank és családja búvóhelyét a náciknak. A szerző egy egykori FBI-ügynök, Vince Pankoke és csapata kutatásaira alapozva írta meg könyvében a teóriát a közjegyző felelősségéről.

90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett
90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett
Tovább olvasok

Az 1950-ben elhunyt Arnold van den Berghet hat évnyi nyomozás után gyanúsították meg az árulással. A vádat részben egy névtelen levélre alapozták, amit Anne édesapja, Otto Frank kapott a háború után. A könyv szerint a közjegyzőként dolgozó van den Bergh saját maga, illetve családja védelmében kollaborált a nácikkal, ezért árulta el Anne Frank családjának, valamint másoknak a rejtekhelyét. Őt és a lányát nem is hurcolták el.

Melissa Müller: Anne Franknak még mindig sok mondanivalója van az emberek számára
Melissa Müller: Anne Franknak még mindig sok mondanivalója van az emberek számára
Tovább olvasok

Anne Frank és családja 1942-től két évig bujkált egy csatornaparti raktárépület rejtett padlásán, mígnem 1944-ben apjával, anyjával és nővérével együtt el nem hurcolták. Anne 1945 februárjában, 15 évesen a bergen-belseni koncentrációs táborban halt meg, feltehetően tífuszban. Bár több nyomozás is indult annak megfejtésére, hogy ki árulhatta el a család rejtekhelyét, korábban nem sikerült megtalálni a tettest. Otto Franknak állítólag volt egy gyanúsítottja, de soha nem árulta el a nyilvánosságnak, szerinte ki adhatta ki őket. A háború után néhány évvel egy újságíró kérdésére annyit nyilatkozott ezzel kapcsolatban, hogy a zsidó közösségből volt valaki. 

Rosemary Sullivan
Nyomozás Anne Frank ügyében
Ford.: V. Csatáry Tünde, Partvonal, 2022, 400 oldal
Rosemary Sullivan: Nyomozás Anne Frank ügyében

Rosemary Sullivan könyve a nemzetközi kiadással egy időben magyarul is megjelenik a Partvonal kiadónál, Nyomozás Anne Frank ügyében – Az árulás igaz története címmel, V. Csatáry Tünde fordításában. A kötetről a kiadó ezt írta:

„Egy nemzetközi kutatócsapatnak új vizsgálati eljárások, frissen felfedezett dokumentumok és modern nyomozási technikák alkalmazásával végre sikerült megoldania az évtizedek óta nemzedékeket foglalkoztató rejtélyt. Vincent Pankoke nyugalmazott FBI-ügynök fáradhatatlan „iratvadászokból” és kutatókból álló csapata dokumentumok tízezreit vizsgálta át – melyek egy része csak most került elő különböző archívumokból –, valamint a Frankékat ismerő emberek leszármazottainak tucatjait keresték fel és interjúvolták meg munkájuk során. Az FBI által kifejlesztett nyomozati módszereket alkalmazva a Kihűlt Ügy Csapata aprólékos munkával rekonstruálta az elhíresült letartóztatást megelőző hónapok történéseit – és megdöbbentő következtetésre jutott.

Rosemary Sullivan bemutatja a nyomozókat, valamint az általuk számításba vett gyanúsítottakat, mígnem a legvalószínűbb elkövetőre – a rejtőzködőket feltehetően beáruló személyre – szűkül le a kör. Mindeközben életre kelti a háborús Amszterdam vibráló mindennapjait: egy olyan helyét, ahol mindegy volt, milyen gazdag, művelt vagy óvatos az ember – soha nem tudhatta, kiben bízhat meg igazán…”

Forrás: The Guardian

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Megérkezett a Where is Anne Frank első előzetese

A Cannes Filmfesztiválon mutatták be a Where is Anne Frank című animációs filmet, amely Anne Frank naplójának legújabb feldolgozása. Nézd meg az első előzetesét!

...
Szívünk rajta

Már a kisebbek is megismerhetik Anne Frank történetét

Sokan sokféleképpen feldolgozták már Anne Frank naplóját, hiszen készült már belőle film, színdarab és képregény is. A Szívünk rajta programban októberben egy olyan változata lett a kiemelt könyv, amely az olvasást most gyakorló gyerekeknek segíthet abban, hogy jobban megismerjék a lány történetét.

...
Nagy

90 éves lenne Anne Frank, akinek naplója nemcsak kordokumentum, de igazi jelkép is lett

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

Bjørneboe-t nem a Semmelweis alakja köré utólag szőtt magasztos vagy patetikus tisztelet foglalkoztatta, hanem a személyiségét és a küzdelmeit szétfeszítő ellentmondások. A Semmelweis ma is pezsdítően és bicskanyitogatóan aktuális dráma.

...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

Podcastunkban a közéleti költészetről, a bal kézről jobbra átnevelt írásról és a közösségi médiáról is kérdezzük a Torkolatcsönd szerzőjét, Fehér Renátót.

Polc

Shakespeare legfontosabb drámáját nem ő, hanem egy pusztító járvány írta

...

A Hogyan történt? a magyar holokauszt egyik legkorábbi és legrészletesebb dokumentációja

...

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

...

Bruck Edith regénye a tanúságtétel és az újrakezdés könyve

...
Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről