Hogyan lesz milliók előtt szavaló költő egy beszédhibás kislányból?

Hogyan lesz milliók előtt szavaló költő egy beszédhibás kislányból?

sa | 2021. december 09. |

Az idén 23 éves Amanda Gorman azzal robbant be a nemzetközi köztudatba, hogy ő lett az eddigi legfiatalabb költő, aki verset mondhatott elnöki beiktatáson. És nem is akárhogy, az egykor beszédproblémákkal küzdő nő tehetsége és kisugárzása a képernyőkön is átütött.

A The Hill We Climb – magyarul Totth Benedek fordításában A hegy, amit megmászunk – című verse Michelle Obama és Hillary Clinton tetszését is elnyerte. Miközben identitáspolitikai viták alakultak ki akörül, hogy ki fordíthatja le egy fekete nő verseit (magyarra a Van Helyed Alapítvány roma növendékei ültetik át), Gorman díjat alapított középiskolás költőknek, TED-előadást tartott a politikai költészetről, ő lett az első költő, aki felléphetett a Super Bowlon, és ő lett az Estée Lauder kozmetikai márka legújabb arca

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen tehetség magabiztosan indult learatni a babérokat - pedig nem így van.

A Call Us What We Carry című debütáló kötete kapcsán az USA Today megszólaltatta az egykori mentorait, akik egy a beszédhibája miatt bátortalan kislányt, de egyértelmű tehetséget láttak benne. 

A Los Angeles-i születésű Gorman a WriteGirl nevű kreatív írás programban vett részt kamaszkorában. A programot Keren Taylor alapította 2001-ben, és azóta több mint 500 lány vett részt benne, hogy változatos programok és feladatok segítségével fejlessze a képességeit.

Dinah Berland, aki Gorman mentora volt a WriteGirlnél, felidézte az első alkalmat, amikor hallotta Gormant a saját versét szavalni. Berland akkor azonnal tudta, hogy nagy tehetséggel van dolga, aki sok fiatal számára példává válhat. Szerinte Gorman költészete megnyitja a lehetőségeket a társadalmi változások előtt.

-

Amanda Gorman a WriteGirl dalszövegíró workshopján

Allison Deegan, a program igazgatója az egyetemi felkészülésben is segítette Gormant, aki azóta lediplomázott a Harvardon. Azt meséli, hogy az első nap, mikor Gorman besétált a programba, még nagyon kicsike volt. “Azon gondolkodtam, vajon meg fog-e szólalni, aztán kiderült hogy nehézségei vannak a beszéddel.” Deegan így játékosan és lassan elkezdett azon dolgozni, hogy felépítse Gorman önbizalmát. A korai közös munkával kapcsolatban pedig azt is felidézte, hogy Gorman már akkor sem félt attól, hogy kipróbáljon különböző műfajokat és stílusokat - prózát, újságcikket és dalszöveget is írt.

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman megjelenik magyarul, a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják

Bódis Kriszta vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelye fordítja le Amanda Gorman verseskötetét.

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

A 22 éves Amanda Gorman az elnöki beiktatáson mondta el The Hill We Climb (A hegy, amit megmászunk) című versét, amitől egycsapásra világhírű lett. Három éve éppen a politika és a költészet összefonódásáról tartott izgalmas TED-előadást. Hallgassátok meg!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Emma különösen érzékeny kislány, aki csak az állatok között érzi jól magát

...
Könyvtavasz

A Másodvirágzás a sírfeliratok mögött megbúvó életek regénye

...
Könyvtavasz

Zseniális állatok: van, amelyik popcorn-szagot áraszt

...
Könyvtavasz

Az életközépi válság nem tart örökké

...
Könyvtavasz

Dániel András megmutatja, hogy a horgászat egyáltalán nem unalmas, sőt!

...
Könyvtavasz

Mindannyiunkra hatással van, hogy a nők hogyan élik meg a szülést

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

...
Kritika

Loki visszaadja egy boszorkány szívét és ezzel elkezdődik a világvége

A skandináv mitológia történeteit meséli újra női szemszögből Genevieve Gornichec regénye, A boszorkány szíve, amely a Ragnarököt övező északi mondák izgalmas újragondolása. A világvége-vízió mesél szerelemről, sorsról, árulásról, hatalomról, bűnhődésről és az önmagunkhoz való visszatalálás erejéről is.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól

...
Ruff Orsolya

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

...
Laborczi Dóra

Hová tűnt Fekete István országa?

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Titkos szex, Knausgård szelleme és egy pellengérre állított gyerekkönyv - Megnéztük a Szerelem és anarchia második évadát

A Szerelem és anarchia a második évadban is hozza, amit a címben ígér, és talán az eddigieknél is mélyebbre merül a könyvkiadás bugyraiba.

...
Szórakozás

A Baráti beszélgetések introvertált főhősei idegesítően emberiek

Vágy, bűntudat, sebzettség, kommunikációs elakadások – ezekről mesél Sally Rooney első regénye, a Baráti beszélgetések, amelyet most már sorozatként is viszontláthatunk. A történet négy ember elképesztően komplikálttá és fájdalmassá fajuló viszonyrendszeréről szól, a nagy sikerű Normális emberekhez hasonlóan pedig itt is végig a szenvedély és a szenvedés határán billegünk.

...
Gyerekirodalom

„Van a kezemben olyasmi, amivel meg tudom nevettetni az embereket” - 95 éves lenne Dargay Attila