Hogyan lesz milliók előtt szavaló költő egy beszédhibás kislányból?

Hogyan lesz milliók előtt szavaló költő egy beszédhibás kislányból?

sa | 2021. december 09. |

Az idén 23 éves Amanda Gorman azzal robbant be a nemzetközi köztudatba, hogy ő lett az eddigi legfiatalabb költő, aki verset mondhatott elnöki beiktatáson. És nem is akárhogy, az egykor beszédproblémákkal küzdő nő tehetsége és kisugárzása a képernyőkön is átütött.

A The Hill We Climb – magyarul Totth Benedek fordításában A hegy, amit megmászunk – című verse Michelle Obama és Hillary Clinton tetszését is elnyerte. Miközben identitáspolitikai viták alakultak ki akörül, hogy ki fordíthatja le egy fekete nő verseit (magyarra a Van Helyed Alapítvány roma növendékei ültetik át), Gorman díjat alapított középiskolás költőknek, TED-előadást tartott a politikai költészetről, ő lett az első költő, aki felléphetett a Super Bowlon, és ő lett az Estée Lauder kozmetikai márka legújabb arca

Azt gondolhatnánk, hogy egy ilyen tehetség magabiztosan indult learatni a babérokat - pedig nem így van.

A Call Us What We Carry című debütáló kötete kapcsán az USA Today megszólaltatta az egykori mentorait, akik egy a beszédhibája miatt bátortalan kislányt, de egyértelmű tehetséget láttak benne. 

A Los Angeles-i születésű Gorman a WriteGirl nevű kreatív írás programban vett részt kamaszkorában. A programot Keren Taylor alapította 2001-ben, és azóta több mint 500 lány vett részt benne, hogy változatos programok és feladatok segítségével fejlessze a képességeit.

Dinah Berland, aki Gorman mentora volt a WriteGirlnél, felidézte az első alkalmat, amikor hallotta Gormant a saját versét szavalni. Berland akkor azonnal tudta, hogy nagy tehetséggel van dolga, aki sok fiatal számára példává válhat. Szerinte Gorman költészete megnyitja a lehetőségeket a társadalmi változások előtt.

-

Amanda Gorman a WriteGirl dalszövegíró workshopján

Allison Deegan, a program igazgatója az egyetemi felkészülésben is segítette Gormant, aki azóta lediplomázott a Harvardon. Azt meséli, hogy az első nap, mikor Gorman besétált a programba, még nagyon kicsike volt. “Azon gondolkodtam, vajon meg fog-e szólalni, aztán kiderült hogy nehézségei vannak a beszéddel.” Deegan így játékosan és lassan elkezdett azon dolgozni, hogy felépítse Gorman önbizalmát. A korai közös munkával kapcsolatban pedig azt is felidézte, hogy Gorman már akkor sem félt attól, hogy kipróbáljon különböző műfajokat és stílusokat - prózát, újságcikket és dalszöveget is írt.

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman megjelenik magyarul, a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják

Bódis Kriszta vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelye fordítja le Amanda Gorman verseskötetét.

...
Hírek

Hallgasd meg Amanda Gorman TED-előadását a politikai költészetről!

A 22 éves Amanda Gorman az elnöki beiktatáson mondta el The Hill We Climb (A hegy, amit megmászunk) című versét, amitől egycsapásra világhírű lett. Három éve éppen a politika és a költészet összefonódásáról tartott izgalmas TED-előadást. Hallgassátok meg!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Újévi fogadalom: ismerjük meg idén a sémáinkat!

Sokak újévi fogadalma szokott az önismerethez és a személyes fejlődéshez kapcsolódni. Remélhetőleg ez idén sincs másképp, hiszen ezen az úton sose érhetünk teljesen célba, mindig lesznek újabb kihívások, újabb fordulópontok, újabb kérdések és újabb nézőpontok. Ha még nem ismerjük, legyen az egyik ilyen nézőpont a sématerápia!

...
Nagy

Veres Attila: A célom az volt, hogy a novellák a saját jogukon működjenek angol nyelven

2022-ben jelenik meg Veres Attila angol nyelvű debütáló kötete,  a The Black Maybe a Valancourt Booksnál. Az Éjféli iskolák és az Odakint sötétebb írója ezzel az első magyar SFF szerző lesz, aki teljes kötettel jelenik meg Amerikában. Interjú. 

...
Nagy

Joós Andrea: Akkor vagyok jó tanár, ha önazonos vagyok emberként

A Delonghival közös új podcastsorozatunkban olyan nőkkel beszélgetünk, akik úttörők, illetve példaképek lettek a saját szakmájukban. A Túl a plafonon podcast sorozatindító beszélgetésének vendége Joós Andrea tanár, tudománykommunikációs szakember volt, most pontokba szedtük, mi mindenről volt szó a beszélgetésben, amit természetesen meg is hallgathatsz.

...
Nagy

Hegyi Ede: Az úszóverseny (9.)

Hegyi Ede A senki című regényével a top3-ban végzett 2020-ban a legjobb elsőkötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Gyerekkorunk című tárcasorozatának ez a kilencedik része.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Mikszáth Kálmán csúcsra járatta a legendagyártást a Szent Péter esernyőjében

...
Szeder Kata

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

...
Sándor Anna

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

...

Kaszás György: Tele vagyunk gondolkodási hibákkal

...

Bartók Imre és egy író önboncolása 2021 legjobb magyar regényében

...

Vonnák Dianát érdekelte, mit lehet kezdeni a hatalmas hullámzó történeti pillanatokkal

...

Ellis Island története rajzolódik ki Gaëlle Josse díjnyertes könyvéből [FRA]

A hét könyve
Kritika
Tarantino Hollywood-regénye nem utánlövés, hanem egy végigpofázott szerelmeslevél a filmhez
...
Kritika

Az elveszített pénisztől a szövetkezetbe tömörülő táltosokig - 2021 magyar SFF novellái

A Gabo antológiája negyszerre is bizonyítja, hogy a magyar fantasztikus irodalom sokszínűen virul, köszönhetően nemcsak a már ismert szerzőknek, hanem a meglepően jól indító újoncoknak is.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dobozba zárt szerelem kilenc magas C-vel

Az operairodalom egyik legbravúrosabb tenoráriáját felvonultató darabja, Gaetano Donizetti  Az ezred lánya című vígoperája nyitja januárban a Magyar Állami Operaház 2022-re tervezett bemutatóinak sorát. A főpróbát megelőzően beszélgettünk a rendező Polgár Csabával és Izsák Lili díszlet- és jelmeztervezővel.

...
Szórakozás

Benedict Cumberbatch annyira ellenszenves új filmjében, hogy az már díjat érdemel

A Zongoralecke Oscar-díjas író-rendezője, Jane Campion adaptálta Thomas Savage nagyszerű regényét, A kutya karmai köztet. Azóta díjat díjra halmoz, hét Golden Globe-jelöléssel bír, és nagy valószínűséggel találkozunk majd vele az Oscar vörös szőnyegén is.

...
Szórakozás

Nosztalgiázós lett a Harry Potter-különkiadás, de sok kulisszatitkot megtudunk belőle

„Titokzatos dolog az idő” – mondja Albus Dumbledore a Harry Potter és az azkabani fogolyban. A Visszatérés Roxfortba, amely az első Harry Potter-film bemutatásának huszadik évfordulójára készült, valódi időutazás, megható találkozásokkal és izgalmas kulissszatitkokkal.