Amanda Gorman lesz az Esteé Lauder új reklámarca

A 22 éves Amanda Gorman lesz az Estée Lauder kozmetikai márka legújabb arca. Gorman az eddigi legfiatalabb költő, aki verset mondhatott elnöki beiktatáson. A The Hill We Climb – magyarul Totth Benedek fordításában A hegy, amit megmászunk – című verse Michelle Obama és Hillary Clinton tetszését is elnyerte, ám az utóbbi időben kisebb botrányok övezik hamarosan megjelenő versesköteteinek fordítását. 

Simon Eszter | 2021. szeptember 08. |

Korábban már írtunk róla, hogy a fiatal szerzőnek hamarosan három verseskötete is megjelenik. A The Hill We Climb and Other Poems – amelyhez Oprah Winfrey írta az előszót - és a Change Singns: A Children’s Anthem, amely szeptember 21-én jelenik meg a Penguin Random House kiadásban, valamint a Call Us What We Carry, amelynek megjelenése december 7-én várható. Gorman és a Penguin Random House egy közösen alapított díj kapcsán is együttműködnek, amelyet középiskolások között osztanak majd ki. 

Gorman körül azonban kisebb botrányok is kialakultak az utóbbi időben, ugyanis a holland származású Booker-díjas Marieke Lucas Rijneveld fordította volna hollandra a költő verseit, de a  hír nagy felháborodást kavart amiatt, hogy az író fehér bőrű, ezért Rijneveld végül visszalépett a feladattól. Hasonló helyzet alakult ki Victor Obiols katalán fordító esetében is, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nemcsak az író bőrszínével volt probléma, de az is gondot okozott, hogy a fordítást nem női szerző végezné. 

A költő most egészen új vizekre evez, ugyanis a héten jelentették be, hogy az Estée Lauder kozmetikai cég új arcaként is láthatjuk majd - írta a Lithub. Gorman itt is feltűnést kelt majd, mivel nemcsak reklámarcként vesz részt, hanem a kampányokban is komoly részt fog vállalni. Együttműködik az Estée Lauder Writing for Change-kampányával, amelyben 3 millió dollárral támogatják az írástudatlan nőket és lányokat. 

A szerző és a kozmetikai cég egyelőre egy hároméves szerződést írt alá, de fenntartják a lehetőséget, miszerint a továbbiakban akár meg is hosszabbítják majd az együttműködést. A The New York Timesnak arra a kérdésére, hogy Goman milyen összeg fejében vállalta a felkérést, az Estée Lauder nem válaszolt.

Gorman a The New York Timesnak adott interjújában így mesélt a felkérésről: „Nem titok, hogy a divat és a szépség fontos része a világgal való kommunikációnak. Ha beszédhibákkal nősz fel, akkor korán megtanulod, hogy az emberek a kinézeted alapján fognak hozzád viszonyulni”.

Gorman megjelenése, öltözködési stílusa sok elismerést kapott az utóbbi időben, talán ennek is köszönhető, hogy most egy ilyen nagy márkával működik együtt. Az írók öltözködési szokásairól itt olvashatsz bővebben. 

Forrás: Lithub, Publishers Weekly 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman megjelenik magyarul, a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják

Bódis Kriszta vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelye fordítja le Amanda Gorman verseskötetét.

...
Hírek

Amanda Gorman katalán fordítójának is vissza kellett lépnie

A holland fordítás körüli botrány után Amanda Gorman katalán fordítóját is visszaléptették, hogy fiatal, női, és ha lehet, fekete fordítót keressenek helyette.  

Olvass!
...
Beleolvasó

A videójátékok világa segít elmenekülni a valóság elől

Gabrielle Zevin regénye, a Világépítők egyrészt óda a videójátékok aranykorához; másrészt két ember története, akik introvertált személyiségük korlátait leküzdve igyekeznek felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit. Olvass bele!

...
Beleolvasó

A Szürke Ember többé már nem számít hasznos eszköznek, így ki kell iktatni

Mark Greaney első regénye a megjelenését követően azonnal bestseller lett, és számos folytatás követte, melyekkel korunk egyik legnépszerűbb thrillerszerzőjévé vált. A Szürke Emberből készült a Netflix eddigi legdrágább, 200 millió dolláros költségvetéssel bíró filmje Ryan Gosling főszereplésével. Olvass bele!

...
Beleolvasó

"Látod? Látod? Látod? Bölcső. Macskabölcső!" [Vonnegut100]

Száz éve született Kurt Vonnegut, akinek könyveit kultikus rajongás övezi mind a mai napig. Nincs ez másként az eredetileg 1963-ban megjelent Macskabölcsővel sem, amely olvasók egész generációjában hagyott kitörölhetetlen nyomot. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Fordulatos, megható és vicces mesék Mikulásra

Az ünnepi időszakban már ajánlottunk karácsonyi és adventi gyerekkönyveket, Mikulás napján pedig újabb ünnepváró, téli mesekönyveket gyűjtöttünk össze. Van közöttük verses regény, fordulatokban bővelkedő, megható és vicces mese is.

...
Gyerekirodalom

A barátság lényegéről mesél a kisnyúl és a sün párosa

A Mi ketten a barátság lényegét mutatja meg, azt a támogatást, erőt és biztonságot, amit ez a szoros kapcsolat jelenthet, és persze azt is, hogy néha bizony akadályok állnak a barátság útjába.

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

A múlthoz való kapcsolódás a gyerekeknek is fontos, de vajon a történelmi témájú gyerekkönyvek hogyan segíthetnek magának a történelemnek a tanulásában?

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?

Polc

Donatella Di Pietrantonio: Meg akartam érteni a szeretethiány következményeit

...

Veres Attila Magyarországai nem jó helyek az életre

...

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

...

Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat

...