Amanda Gorman lesz az Esteé Lauder új reklámarca

A 22 éves Amanda Gorman lesz az Estée Lauder kozmetikai márka legújabb arca. Gorman az eddigi legfiatalabb költő, aki verset mondhatott elnöki beiktatáson. A The Hill We Climb – magyarul Totth Benedek fordításában A hegy, amit megmászunk – című verse Michelle Obama és Hillary Clinton tetszését is elnyerte, ám az utóbbi időben kisebb botrányok övezik hamarosan megjelenő versesköteteinek fordítását. 

Simon Eszter | 2021. szeptember 08. |

Korábban már írtunk róla, hogy a fiatal szerzőnek hamarosan három verseskötete is megjelenik. A The Hill We Climb and Other Poems – amelyhez Oprah Winfrey írta az előszót - és a Change Singns: A Children’s Anthem, amely szeptember 21-én jelenik meg a Penguin Random House kiadásban, valamint a Call Us What We Carry, amelynek megjelenése december 7-én várható. Gorman és a Penguin Random House egy közösen alapított díj kapcsán is együttműködnek, amelyet középiskolások között osztanak majd ki. 

Gorman körül azonban kisebb botrányok is kialakultak az utóbbi időben, ugyanis a holland származású Booker-díjas Marieke Lucas Rijneveld fordította volna hollandra a költő verseit, de a  hír nagy felháborodást kavart amiatt, hogy az író fehér bőrű, ezért Rijneveld végül visszalépett a feladattól. Hasonló helyzet alakult ki Victor Obiols katalán fordító esetében is, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nemcsak az író bőrszínével volt probléma, de az is gondot okozott, hogy a fordítást nem női szerző végezné. 

A költő most egészen új vizekre evez, ugyanis a héten jelentették be, hogy az Estée Lauder kozmetikai cég új arcaként is láthatjuk majd - írta a Lithub. Gorman itt is feltűnést kelt majd, mivel nemcsak reklámarcként vesz részt, hanem a kampányokban is komoly részt fog vállalni. Együttműködik az Estée Lauder Writing for Change-kampányával, amelyben 3 millió dollárral támogatják az írástudatlan nőket és lányokat. 

A szerző és a kozmetikai cég egyelőre egy hároméves szerződést írt alá, de fenntartják a lehetőséget, miszerint a továbbiakban akár meg is hosszabbítják majd az együttműködést. A The New York Timesnak arra a kérdésére, hogy Goman milyen összeg fejében vállalta a felkérést, az Estée Lauder nem válaszolt.

Gorman a The New York Timesnak adott interjújában így mesélt a felkérésről: „Nem titok, hogy a divat és a szépség fontos része a világgal való kommunikációnak. Ha beszédhibákkal nősz fel, akkor korán megtanulod, hogy az emberek a kinézeted alapján fognak hozzád viszonyulni”.

Gorman megjelenése, öltözködési stílusa sok elismerést kapott az utóbbi időben, talán ennek is köszönhető, hogy most egy ilyen nagy márkával működik együtt. Az írók öltözködési szokásairól itt olvashatsz bővebben. 

Forrás: Lithub, Publishers Weekly 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman megjelenik magyarul, a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják

Bódis Kriszta vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelye fordítja le Amanda Gorman verseskötetét.

...
Hírek

Amanda Gorman katalán fordítójának is vissza kellett lépnie

A holland fordítás körüli botrány után Amanda Gorman katalán fordítóját is visszaléptették, hogy fiatal, női, és ha lehet, fekete fordítót keressenek helyette.  

Olvass!
...
Beleolvasó

Rubin Eszter új regényében váratlanul ismét felüti fejét a mindent felemésztő szorongás

A 21. századi olvasó saját belső kérdéseit, vívódásait, generációkkal korábbi, valójában a mai napig ható szorongásait mutatja be Rubin Eszter új regénye, amelynek olvasása közben számtalanszor magunkra ismerünk. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jonathan Franzen új családregényében mindenki szabadulni próbál valamitől

Jonathan Franzen nagyszabású regénytrilógiájának első részében a chicagói Hildebrandt család keresztúthoz érkezett, tagjai pedig olyan döntések előtt állnak, amelyek hatása alól senki nem tud kibújni. Olvass bele a Keresztutakba!

, a Keres

...
Beleolvasó

Karafiáth Orsolya hősei a halál árnyékában is egymás mellett maradnak

Az Egymás könyve felkavaró hullámvasút, amely az elmúlásról, a barátságról és a bátorságról szól. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Milyen okok állhatnak a háttérben, ha egy fiatal nő eltűnik az otthonából?

Az izlandi Sigrídur Hagalín Björnsdóttir könyvében egy fiatal nő, Edda eltűnik az otthonából, újszülött gyermeke mellől. A rendőrség tanácstalan, és a család a nő öccsét kéri meg, hogy keresse meg Eddát. Olvass bele a Szent Szóba!

...
Beleolvasó

Bödőcs új könyvében harmincéves jubileumot ünnepel a Cirkuszhaza

Bödőcs Tibor új könyvének Luigi King a főszereplője, aki fura keveréke Berlusconinak, Trumpnak, Orbánnak, Castrónak. A Mulat a Manézs megmutatja, milyen egy Cirkuszhazában élni. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Ebben a családi legendáriumban nem a portyázó farkasok a legveszélyesebbek

Sepsi László új regényében Höksring városát emberöltők óta az alapító Ergot család tartja kézben, a rendőrség hallgatólagos beleegyezésével irányítja a kizárólag itt honos hallucinogén gomba termesztését és terjesztését. Miután egy robbanás elpusztítja a békésen vacsorázó Ergot családot és otthonukat, felbolydul a helyi alvilág. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Catarina Sobral a felnőtteket is meg akarja szólítani a gyerekkönyveivel

Catarina Sobral portugál illusztrátor és animációs rendező azt mondja, valahol még mindig él benne egy gyerek, képeskönyvei ugyanakkor nemcsak a legkisebbeknek szólnak. Budapesti látogatása alatt a színek dialógusáról, a szükséges kompromisszumokról és Lisszabon fényeiről beszélgettünk vele.

...
Gyerekirodalom

Megjelent J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac

Megérkezett J. K. Rowling új könyve, A karácsonyi malac. A Harry Potter-sorozat óta ez az első történet, amelyet az író kifejezetten gyerekeknek írt. 

...
Gyerekirodalom

Piotr Socha: Olyan könyvet akarok csinálni, amit nem lehet otthagyni a boltban

A Méhek és a Fák című képeskönyvek lengyel illusztrátora, Piotr Socha viszonylag későn kezdett könyveket rajzolni, a döntő lépés megtételében pedig egy másik könyvsiker inspirálta. Interjúnkban elárulta, mit kellett a nyomdába adás előtt átrajzolnia az egyik könyvben, és beszélt arról is, milyen tanácsokkal látná el azokat a gyerekeket, akik komolyan gondolják a rajzolást.

...

Színt vall a Könyves: így olvastuk mi a kötelező olvasmányokat! [podcast]

...

Závada Péter átiratában Rómeó első szerelme a drog [Kötelező]

...

A mansfieldi kastélyban Austen nem félt egy unortodox hősnőt a középpontba tenni [Az Austen-projekt]

...

Knausgård, Sally Rooney és A Zöld Lovag [10 perc Könyves]

Polc

Az egykori 56-os menekült a gazdasági csodát kóstolgató NSZK-ban nyomoz

...

Az Afázia rendhagyó sci-fi az emberiség és a magyarok jövőjéről

...

Dühös nők transzgenerációs sérüléseket gyógyítanak – Bethany Webster Anyaseb című könyvéről

...

Háy megmutatja, milyen mélyszegénységben élő, falusi cigánylányként felnőni

...