Amanda Gorman lesz az Esteé Lauder új reklámarca

A 22 éves Amanda Gorman lesz az Estée Lauder kozmetikai márka legújabb arca. Gorman az eddigi legfiatalabb költő, aki verset mondhatott elnöki beiktatáson. A The Hill We Climb – magyarul Totth Benedek fordításában A hegy, amit megmászunk – című verse Michelle Obama és Hillary Clinton tetszését is elnyerte, ám az utóbbi időben kisebb botrányok övezik hamarosan megjelenő versesköteteinek fordítását. 

Simon Eszter | 2021. szeptember 08. |

Korábban már írtunk róla, hogy a fiatal szerzőnek hamarosan három verseskötete is megjelenik. A The Hill We Climb and Other Poems – amelyhez Oprah Winfrey írta az előszót - és a Change Singns: A Children’s Anthem, amely szeptember 21-én jelenik meg a Penguin Random House kiadásban, valamint a Call Us What We Carry, amelynek megjelenése december 7-én várható. Gorman és a Penguin Random House egy közösen alapított díj kapcsán is együttműködnek, amelyet középiskolások között osztanak majd ki. 

Gorman körül azonban kisebb botrányok is kialakultak az utóbbi időben, ugyanis a holland származású Booker-díjas Marieke Lucas Rijneveld fordította volna hollandra a költő verseit, de a  hír nagy felháborodást kavart amiatt, hogy az író fehér bőrű, ezért Rijneveld végül visszalépett a feladattól. Hasonló helyzet alakult ki Victor Obiols katalán fordító esetében is, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nemcsak az író bőrszínével volt probléma, de az is gondot okozott, hogy a fordítást nem női szerző végezné. 

A költő most egészen új vizekre evez, ugyanis a héten jelentették be, hogy az Estée Lauder kozmetikai cég új arcaként is láthatjuk majd - írta a Lithub. Gorman itt is feltűnést kelt majd, mivel nemcsak reklámarcként vesz részt, hanem a kampányokban is komoly részt fog vállalni. Együttműködik az Estée Lauder Writing for Change-kampányával, amelyben 3 millió dollárral támogatják az írástudatlan nőket és lányokat. 

A szerző és a kozmetikai cég egyelőre egy hároméves szerződést írt alá, de fenntartják a lehetőséget, miszerint a továbbiakban akár meg is hosszabbítják majd az együttműködést. A The New York Timesnak arra a kérdésére, hogy Goman milyen összeg fejében vállalta a felkérést, az Estée Lauder nem válaszolt.

Gorman a The New York Timesnak adott interjújában így mesélt a felkérésről: „Nem titok, hogy a divat és a szépség fontos része a világgal való kommunikációnak. Ha beszédhibákkal nősz fel, akkor korán megtanulod, hogy az emberek a kinézeted alapján fognak hozzád viszonyulni”.

Gorman megjelenése, öltözködési stílusa sok elismerést kapott az utóbbi időben, talán ennek is köszönhető, hogy most egy ilyen nagy márkával működik együtt. Az írók öltözködési szokásairól itt olvashatsz bővebben. 

Forrás: Lithub, Publishers Weekly 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman megjelenik magyarul, a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják

Bódis Kriszta vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelye fordítja le Amanda Gorman verseskötetét.

...
Hírek

Amanda Gorman katalán fordítójának is vissza kellett lépnie

A holland fordítás körüli botrány után Amanda Gorman katalán fordítóját is visszaléptették, hogy fiatal, női, és ha lehet, fekete fordítót keressenek helyette.  

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Polc

A 17. századi építésznő veszélyes példát mutathatott volna az utána jövő nőknek

...

Bret Easton Ellis a Twitterről magyaráz és a puha milleniálokat szidja

...

Moskát Anita: A novellák segítettek visszatérni a kiégés után

...

Bódis Kriszta: Tüdős Klára minden skatulyából kilógott

...