Amanda Gorman lesz az Esteé Lauder új reklámarca

A 22 éves Amanda Gorman lesz az Estée Lauder kozmetikai márka legújabb arca. Gorman az eddigi legfiatalabb költő, aki verset mondhatott elnöki beiktatáson. A The Hill We Climb – magyarul Totth Benedek fordításában A hegy, amit megmászunk – című verse Michelle Obama és Hillary Clinton tetszését is elnyerte, ám az utóbbi időben kisebb botrányok övezik hamarosan megjelenő versesköteteinek fordítását. 

Simon Eszter | 2021. szeptember 08. |

Korábban már írtunk róla, hogy a fiatal szerzőnek hamarosan három verseskötete is megjelenik. A The Hill We Climb and Other Poems – amelyhez Oprah Winfrey írta az előszót - és a Change Singns: A Children’s Anthem, amely szeptember 21-én jelenik meg a Penguin Random House kiadásban, valamint a Call Us What We Carry, amelynek megjelenése december 7-én várható. Gorman és a Penguin Random House egy közösen alapított díj kapcsán is együttműködnek, amelyet középiskolások között osztanak majd ki. 

Gorman körül azonban kisebb botrányok is kialakultak az utóbbi időben, ugyanis a holland származású Booker-díjas Marieke Lucas Rijneveld fordította volna hollandra a költő verseit, de a  hír nagy felháborodást kavart amiatt, hogy az író fehér bőrű, ezért Rijneveld végül visszalépett a feladattól. Hasonló helyzet alakult ki Victor Obiols katalán fordító esetében is, annyi különbséggel, hogy ebben az esetben nemcsak az író bőrszínével volt probléma, de az is gondot okozott, hogy a fordítást nem női szerző végezné. 

A költő most egészen új vizekre evez, ugyanis a héten jelentették be, hogy az Estée Lauder kozmetikai cég új arcaként is láthatjuk majd - írta a Lithub. Gorman itt is feltűnést kelt majd, mivel nemcsak reklámarcként vesz részt, hanem a kampányokban is komoly részt fog vállalni. Együttműködik az Estée Lauder Writing for Change-kampányával, amelyben 3 millió dollárral támogatják az írástudatlan nőket és lányokat. 

A szerző és a kozmetikai cég egyelőre egy hároméves szerződést írt alá, de fenntartják a lehetőséget, miszerint a továbbiakban akár meg is hosszabbítják majd az együttműködést. A The New York Timesnak arra a kérdésére, hogy Goman milyen összeg fejében vállalta a felkérést, az Estée Lauder nem válaszolt.

Gorman a The New York Timesnak adott interjújában így mesélt a felkérésről: „Nem titok, hogy a divat és a szépség fontos része a világgal való kommunikációnak. Ha beszédhibákkal nősz fel, akkor korán megtanulod, hogy az emberek a kinézeted alapján fognak hozzád viszonyulni”.

Gorman megjelenése, öltözködési stílusa sok elismerést kapott az utóbbi időben, talán ennek is köszönhető, hogy most egy ilyen nagy márkával működik együtt. Az írók öltözködési szokásairól itt olvashatsz bővebben. 

Forrás: Lithub, Publishers Weekly 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Amanda Gorman és a Penguin Random House középiskolás költőknek alapított díjat

10000 dolláros díjat alapított a Joe Biden beiktatásáról ismert Amanda Gorman, valamint a Penguin Random House. Az Amanda Gorman Költészeti Díjat olyan végzős középiskolás diákok nyerhetik meg, akik pályáznak saját versükkel.

...
Hírek

Amanda Gorman megjelenik magyarul, a Van Helyed Alapítvány roma növendékei fordítják

Bódis Kriszta vezetésével a Van Helyed Alapítvány irodalmi műhelye fordítja le Amanda Gorman verseskötetét.

...
Hírek

Amanda Gorman katalán fordítójának is vissza kellett lépnie

A holland fordítás körüli botrány után Amanda Gorman katalán fordítóját is visszaléptették, hogy fiatal, női, és ha lehet, fekete fordítót keressenek helyette.  

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

1928. március 26-án született Budapesten Varga Katalin, akinek olyan gyerekirodalmi alkotásokat köszönhetünk, mint a Gőgös Gúnár Gedeon, a Mosó Masa mosodája és az Én, te, ő – Kaland a szófajok birodalmában.

...
Gyerekirodalom

Közülük kerülnek ki idén a HUBBY - Év Gyerekkönyve díjasok!

Idén is átadja a HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum a legjobb szerzőknek és illusztrátoroknak járó díjakat. Mutatjuk a rövidlistára került alkotókat!

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...

Komplett iparágak dolgoznak azért, hogy az anyák rettenetesen érezzék magukat

...

Hollywood legendagyártó gépezete Lugosi Bélát sem kímélte

Polc

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...