A Meta azzal fenyegetőzik, hogy lekapcsolja Európában a Facebookot

A Meta azzal fenyegetőzik, hogy lekapcsolja Európában a Facebookot

Kilátásba helyezte a Meta, hogy lekapcsolja a Facebookot és Instagramot Európában, amennyiben nem továbbíthatják az európai felhasználók személyes adatait az Egyesült Államokban lévő szerverekre – írta a CNBC. Könyvek hírek mellé.

fk | 2022. február 09. |

Mark Zuckerberg cége, a Meta éves jelentésében felmerült, hogy leállíthatják Európában a Facebookot és az Instagramot, ha az Európai Unió nem változtat a személyes adatokat érintő szabályozásán. Röviden arról van szó, hogy a Meta az európai felhasználóinak személyes adatait amerikai szerverekre szeretné továbbítani, hogy azokon tárolja és dolgozza fel azokat. Erre bizonyos szolgáltatások működtetéséhez, valamint a személyre szabott hirdetések miatt van szüksége a cégnek.

Az olvasók országa című tematikus sorozatunk könyvek segítségével igyekszik körbejárni a legaktuálisabb közéleti kérdéseket a választások előtt. Interjúk, podcastek, recenziók, beszámolók, beleolvasók sorával hozunk képbe, mert hisszük, hogy a széleskörű tájékozódás is segít építeni a társadalmunkat. A sorozat többi cikkét itt találod.

Az Európai Unió ugyanakkor ebbe csak akkor menne bele, ha az európaiak adatai ugyanolyan védelemben tudnának részesülni az Egyesült Államokban, mint az unióban, azaz, ha az érintettek érvényesíthető jogokkal és jogorvoslati lehetőségekkel rendelkeznének.

JARON LANIER
Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? - 10 érv
Ford. Harasztos Ágnes, Európa, 2020, 244 oldal
-

Hogy milyen lenne az élet Facebook és Instagram nélkül, azt ebben a pillanatban nehéz elképzelni, mindenesetre még az is lehet, hogy egyéni és társadalmi szinten lennének jótékony hatásai a közösségi oldalak leállításának. Az utóbbi években jó pár könyv megjelent arról, hogyan változtatta meg a világunkat a Facebook, és miért lenne érdemes lejönni róla. Mi most Jaron Lanier Miért töröld magad azonnal a közösségi oldalakról? című könyvét ajánljuk a témában. Az amerikai polihisztor radikális, kiáltványszerű könyvében felsorolja azokat a területeket, amelyeken kifejezetten káros hatása van a közösségi oldalaknak: ilyen például a függés, a mentális egészség romlása vagy az emberek befolyásolása. A szerző a teljes mértékű digitális detox mellett érvel a könyvben, és tippeket is ad az olvasóknak, hogy miként nyerhetik a kontrollt figyelmük és szabadidejük felett.

Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós
Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós

“A 7,8 milliárdból ma már 3,6 milliárd lelket elérő közösségi média nemcsak a véleményalkotást befolyásolja, de képes megváltoztatni emberek csoportos viselkedését is. Ezáltal pedig olyan típusú veszélyforrás, amilyen még nem volt a történelemben” - idézi a VálaszOnline 17 amerikai tudós közös kiáltványát, amit a világ egyik legfontosabb tudományos szakfolyóiratában, a PNAS-ban jelentettek meg A globális csoportos viselkedés irányítása (Stewardship of global collective behavior) címmel - a cikket nyilatkozatok is kísérték. A hír mellé most hasznos olvasmányokat ajánlunk.

Tovább olvasok

Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy 17 amerikai tudós nemrég közös kiáltványt fogalmazott meg, amelyben arra hívták fel a figyelmet, hogy 7,8 milliárdból ma már 3,6 milliárd lelket elérő közösségi média nemcsak a véleményalkotást befolyásolja, de képes megváltoztatni emberek csoportos viselkedését is. Ezáltal pedig olyan típusú veszélyforrás, amilyen még nem volt a történelemben. 

Frissítés: A Meta közben cáfolta, hogy kivonulnának Európából. Azt írták közleményükben, hogy üzletileg kockázatosnak tartják a GDPR-ból származó bizonytalanságot, erre szeretnének megoldást találni, azt szeretnék, ha az egész világra érvényes adattovábbítási és adatvédelmi szabályok lennének. De nem igaz a hír, hogy azzal fenyegetőztek volna, hogy lekapcsolnák a Facebookot és az Instagramot az Európai Unióban. 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Tudsz olyan technológiáról, ami tényleg több kárt okozott, mint hasznot?

A jövő feltárását és legfontosabb kérdéseit célozta meg az MVM Future Talks csütörtöki online rendezvénye, ahol a témában jártas szakemberek vitatták meg, mit gondolnak adatbiztonságról, önvezető autókról, kiberbíróságokról vagy éppen arról, hogy feltölthető-e felhőbe a tudatunk. A beszélgetés résztvevője volt  Andy Weir amerikai író is.

...
Nagy

5 könyv az életünkbe avatkozó technológiáról

Öt olyan könyvet válogattunk össze, amik a jelenleg is hozzáférhető technológiákból eredő spekulációk mellett hű képet adnak arról, hogy miként hat ránk a modern technológia, jogosak-e a félelmeink, és hogy esetleg tehetünk-e valamit a káros hatások csökkentése érdekében.

...
Hírek

Az emberiség történetében egyedülálló veszély a közösségi média, állítja 17 amerikai tudós

“A 7,8 milliárdból ma már 3,6 milliárd lelket elérő közösségi média nemcsak a véleményalkotást befolyásolja, de képes megváltoztatni emberek csoportos viselkedését is. Ezáltal pedig olyan típusú veszélyforrás, amilyen még nem volt a történelemben” - idézi a VálaszOnline 17 amerikai tudós közös kiáltványát, amit a világ egyik legfontosabb tudományos szakfolyóiratában, a PNAS-ban jelentettek meg A globális csoportos viselkedés irányítása (Stewardship of global collective behavior) címmel. A hír mellé hasznos olvasmányokat ajánlunk.

A hét könyve
Kritika
Nem nagy ügy, szorongunk és élvezzük
...
Podcast

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

Záró epizódjához érkezett a Delonghival közös Túl a plafonon podcastunk. Utolsó vendégünk Pető Andrea történész, a 20. századi társadalomtörténet és a társadalmi nemek történetének nemzetközileg ismert kutatója. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

...
Zöld

Az ország első erdei olvasókabinja Fekete István örökségéhez is kapcsolódik

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Miért nem tudunk szembeszállni a diktatúrával?

Felfoghatatlan volt számomra, amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát – mondta interjúnkban a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, akivel a háborúról, a női narratíva fontosságáról, és egy felfüggesztett filmprojektről is beszélgettünk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...
Simon Eszter

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

...
Sándor Anna

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul