Hidas Judit hősének életére rányomja a bélyegét szülei válása

„A felnövéshez a megbocsátás is hozzátartozik” – mondta Hidas Judit új regényének margós bemutatóján. A Nem vagy többé az apám főhőse, Eszter, elvált szülők gyereke, akinek az édesapja a halálhoz vezető úton próbál meg sok mindent tisztázni. Most beleolvashattok a regénybe!

Könyves Magazin | 2022. október 21. |
HIDAS JUDIT
Nem vagy többé az apám
Park, 2022, 339 oldal
-

Hidas Judit regénye a belső biztonság keresésének története. A könyv főhőse, Eszter a rendszerváltás utáni évek reményekkel teli időszakában válik felnőtté. Viszonylagos jómódban él a családjának köszönhetően, mégsem találja a helyét a világban. Szülei válása, a múlt öröksége rányomja bélyegét az életére, miközben egyedülálló anyaként valódi céljait keresi. Eszternek szembe kell néznie a családi titkokkal ahhoz, hogy tovább tudjon lépni. A Nem vagy többé az apám izgalmas, eddig kevéssé ábrázolt figurák segítségével, érzékenyen és pontosan beszél a mai szülő-gyerek viszony dilemmáiról, konfliktusairól, az egymásra találás nehézségeiről egy olyan világban, ahol mindenki a múlt béklyóiba zárva próbál felépíteni egy új világot.

Hidas Judit: A megbocsátás is hozzátartozik a felnövéshez
Hidas Judit: A megbocsátás is hozzátartozik a felnövéshez

Nem vagy többé az apám címmel jelent meg Hidas Judit legújabb regénye. A szerzővel Winkler Nóra beszélgetett vasárnap a Margón, a bemutatón az írás és a címadás nehézségei mellett szóba került a veszteség feldolgozása és a regénybeli család életét meghatározó érzelmi kavalkád is. A kötetből Kerekes Vica olvasott fel.

Fotó: Kováts Zsófia

Tovább olvasok

Hidas Judit: Nem vagy többé az apám (részlet)

Mihály jobbnál jobb ételekkel, italokkal kényeztetett minket, közben viszont be nem állt a szája.

Pszichológiai kérdésekről, politikáról fecsegett, de volt, hogy a barátairól mesélt zaftos történeteket. Az se nagyon érdekelte, hallgatja-e valaki. Én könnyedén el tudtam menekülni előle, de anyám nem, pedig éreztem, legszívesebben elfutna ő is.

Amikor vasárnap este hazaértünk, óvatosan kérdezgetni kezdtem.

– Egyszerűen semmilyen problémát nem lehet vele megbeszélni – fakadt ki.

– Ez nem biztos, hogy olyan nagy baj, a magyarok úgyis csak panaszkodni tudnak – próbáltam megnyugtatni.

Ezen egy pillanatra ő is elgondolkodott.

– Lehet, hogy igazad van – sóhajtott fel. – Csak ne beszélne annyi butaságot. Begörcsöl tőle a fejem – tette hozzá letörten.

– És miért nem szólsz neki?

– Nem akarom őt is elveszíteni.

– De csak őszinte lennél.

Anyám keserűen felnevetett.

– Kit érdekel az őszinteség? Az én koromban muszáj kompromisszumot kötni. Így is azt gondolják a barátnőim, hogy velem van a gond, azért nem marad mellettem senki.

– Én nem gondolom ezt – mondtam, és megsimogattam a kezét.

Rám mosolygott, és átölelt.

– Sajnálom, ha néha igazságtalan vagyok veled. Én is érzem, hogy túl sokszor felkapom a vizet. Csak egyszerűen annyira nehéz ez a sok minden. Mihály, a munka, a sok feladat. 

Néha úgy érzem, jobb lenne nekünk csak ketten.

Így maradtunk, összekapaszkodva, egy darabig.

Másnap reggel anyám kedvesen fogadott a konyhában, és engem is jobb kedvre derített, hogy sikerült közelebb kerülnünk egymáshoz. Miközben ittam a teámat, kérdezgetni kezdtem a fiatalságáról, arról, hogy mit csináltak ’68-ban meg a ’70-es évek elején, amikor Amerikában és Nyugaton a diákok a szabadságért harcoltak.

– Klubokba jártunk, és Bródyt meg Illést hallgattunk.

– Apa mutatott nekem pár lemezt, Joplint, Doorst, Led Zeppelint. Nem akartatok fesztiválokra menni, Woodstockba meg máshova? Nem akartatok innen elmenni?

– Nem lehetett – mondta. – Csak egyszer szöktünk át Görögországból Izraelbe. Ez volt apád álma, látni, hogyan élnek a zsidók, mert itthon nem tudtunk róluk semmit.

– És milyen volt akkor ott?

– Szép volt, érdekes volt, csak nagyon idegen az egész. És az a meleg… – kapott a fejéhez. – Nem bírnék ki ott egy hónapnál többet.

– Én azért szeretnék majd utazni. Apa átmásolta nekem az Easy Ridert meg egy csomó mindent. Várj, megmutatom. – Beszaladtam a szobámba, és kihoztam a kazettákat.

– Azt ígérte, nyáron elvisz magával két hétre – folytattam. – Kettesben mennénk, sátoroznánk Franciaországban és Németországban is.

Anyám maga elé meredt.

– Megint próbál magához édesgetni? – kérdezte.

Elhallgattam. Az asztalon lévő kazettákat bámultam.

– Nem erről akartam beszélni.

– Hanem?

– Mindegy – mondtam, és mindent visszavittem a szobámba.

Másnap átmentem Márti mamáékhoz ebédre. Először kimentünk a teraszra, a nagyanyám eldicsekedett a virágaival. Tényleg gyönyörűek voltak a muskátlik, amiket főként a nagyapám gondozott. Amikor aztán asztalhoz ültünk, Márti mama kijelentette, hogy beszédük van velem.

– Tudjuk, hogy okos nagylány vagy, Eszter, és biztos, meg fogod érteni azt, amit most mondunk.

Valószínűleg csak azért viselkedem ilyen furcsán anyámmal, folytatta, mert még senki sem magyarázta el nekem, milyen nehéz helyzetben van.

– Anyádnak éreznie kell, hogy mellette állsz – jelentette ki.

Aztán hosszan ecsetelte, apám milyen aljasul elbánt vele, kihasználta, becsapta, megcsalta, és még a családi vagyonon sem volt hajlandó tisztességesen osztozni.

– Egy rohadt tróger, aki azóta sem fizet anyádnak tartásdíjat – magyarázta, egyre jobban belelovallva magát a mondókájába.

Aztán azzal jött, hogy anyámnak nagyon sokat kell ám dolgoznia ahhoz, hogy engem egyedül el tudjon tartani, amiért igazán hálás lehetek neki; és hogy ők nagyapámmal biztosak benne, hogy ha mindezt tudom, akkor nem dicsérem agyba-főbe apámat anyám előtt.

Arról nem beszélve, hogy már nagylány vagyok, és észre kellene vennem, hogy apám irántam tanúsított figyelme csupán színjáték, hiszen korábban sosem törődött velem, nem voltam fontos neki.

– Értsd meg, Eszter, valójában mindezt nem érted teszi, hanem azért, hogy még jobban kiszúrjon anyáddal – jelentette ki végül.

Ültem az asztalnál, bámultam a tányéromban úszó májgombócokat, próbáltam kanalazni a levest, miközben azon gondolkodtam, vajon a gombócok is ugyanúgy fulladoznak-e, mint most én.

Igyekeztem mélyeket lélegezni, és közben számoltam a perceket, mikor szabadulok végre. Minden héten jelenésem volt ebben a pörköltszagú lakásban, mert egy nagylánynak kötelessége, hogy rendszeresen látogassa a nagyszüleit.

Nagyanyám prédikációja után megfogadtam, hogy soha többé nem traktálom anyámat semmi olyannal, ami fontos nekem. A béke kedvéért igyekeztem továbbra is udvariasan viselkedni, de nem igazán maradt témánk a hétköznapi dolgokon kívül. Ráadásul valamiért nem tudtam az arcomnak parancsolni. Hiába igyekeztem, az a mosoly, az a kedves pillantás csak nem akart jönni. Ettől viszont anyám ismét gyanakvó lett. 

Azzal vádolt, hogy minden fontos kérdést továbbra is apával beszélek meg.

Én pedig ismét a tányért néztem, aztán a falat, aztán meg az órát, hogy vajon mennyi idő, mire ennek vége. A továbbköltözést egyelőre nem tudtam napirendre tűzni, ezért jobbnak láttam, ha a szobámban töltöm az időm nagy részét. Ide még anyám sem mert belépni, akkora volt a kupi. A ruháim halomban álltak a szoba közepén, az asztalomon könyvek, füzetek hevertek összevissza, az ágyamon a takaró gombócban, a lepedőm összegyűrve, az éjjeliszekrényemen az előző esti vacsora maradéka.

Ha anyám néha-néha mégis bedugta az orrát, sopánkodni kezdett, hogy nem ismer rám, mindig olyan rendes kislány voltam.

Én is emlékeztem rá, hogy sokáig katonás rendet tartottam a szobámban, de mindez már a múlté volt. Élveztem a körülöttem lévő káoszt, és hétvégenként a barátaimmal belevetettem magam az éjszakába. Buliztam, ittam, és élveztem, hogy kellek a férfiaknak. Ha pedig otthon voltam, elvonultam a szobámba. Hallgattam a zenéimet, hol halkan, hol üvöltetve, vagy olvastam, és arról álmodoztam, hogy egyszer mindez, ami körülvesz, végérvényesen elmúlik, és egy jobb élet kezdődik.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Hidas Judit: A megbocsátás is hozzátartozik a felnövéshez

Nem vagy többé az apám címmel jelent meg Hidas Judit legújabb regénye. A szerzővel Winkler Nóra beszélgetett vasárnap a Margón, a bemutatón az írás és a címadás nehézségei mellett szóba került a veszteség feldolgozása és a regénybeli család életét meghatározó érzelmi kavalkád is.

...
Nagy

Hidas Judit: Minden rendben lesz

...
Kritika

Megtalálsz minket a négy fal közé zárva

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

A hét könyve
Kritika
Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet
...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?

Gyerekirodalom
...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Gyerekirodalom

Kiss Ottó versei betegségről, Istenről és szerelemről beszélnek gyermeki bölcsességgel

Kiss Ottó nagysikerű kötetének, a Csillagszedő Máriónak idén, a szerző hatvanadik születésnapja alkalmából jelent meg a folytatása Ég Bolt címen.

...
Gyerekirodalom

Barcs Kriszta könyve nyelvet ad a gyerekek érzéseinek

A mese a gyerekek anyanyelve. Aki beszél meséül, az könnyen megtalálhatja a kicsik lelkéhez vezető utat. Barcs Kriszta pszichológusként pedig nemcsak meséül tud, hanem lélekül is. Ez a legjobb kombó ahhoz, hogy könyvei által elindulhasson a szülők és a gyerekek között egy igazi párbeszéd a legfontosabb kérdésekről. Rövid ajánló és interjú a szerzővel.

Természetesen olvasok
...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Zöld

Mesebeli olvasókabint építettek a Bakonyban a MOME diákjai

...
Zöld

Egy teljes falu elfér Japán legújabb és legmagasabb felhőkarcolójában

...
Zöld

Darwin beteg gyomra is kellett, hogy a világ megismerhesse az evolúció elméletét

...
Zöld

Először sikerült lefilmezni a rákcsapdákat fosztogató delfineket Ausztráliában

...
Zöld

Susan Sontag, Dian Fossey és a holnap ára [Könyvesblokk]

...
Zöld

Az amerikai elnök idén is megkegyelmezett két, Hálaadásra szánt pulykának

...
Zöld

Elon Musk gyerekkorában az erőszak része volt a fiatalok oktatásának

...
Zöld

Újra elindították a SpaceX űrrakétáját, de ez a teszt sem sikerült