"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról

"A zsűrit a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról" - Laudáció Zilahi Anna írásáról

Könyves Magazin |

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. A díjat a hétvégi Margó Irodalmi Fesztiválon adták át. Zilahi Annát Mán-Várhegyi Réka laudálta.  A laudáció szövegét most teljes terjedelmében közöljük.

Fotó: Valuska Gábor

Két gyerek után ültem be ebbe a zsűribe. Bár az ilyesmiről talán szerencsésebb lenne nem beszélni, főleg nem egy laudációban. Hogy kerülnek ide az én gyerekeim?
Amikor felkértek a zsűrizésre, nem számítottam rá, hogy utólag leginkább azért fogok neki örülni, mert a pályamunkákat olvasva váratlanul visszatér az íráshoz való kedvem. Ezt köszönöm nektek, kedves pályázók, mert valóban mindannyiótok munkája fellelkesített. Örültem, hogy vagytok és írtok, és ettől én is lenni és írni akartam.
Nem azt akarom mondani, hogy „két gyerek után” az alkotás lehetetlen lenne, de felvet bizonyos kérdéseket. Ha nem tudok időt keríteni az írásra, akkor nyilván nem is akarok igazán írni. Miután a hormonoknak köszönhetően széthullt a személyiségem, saját magamat is elvesztettem, nemcsak az íráshoz való kedvemet. Egyáltalán miért akartam szülő lenni, végiggondoltam-e ezt, mert utólag már nem vagyok benne biztos. Hiszen én magam is félkész vagyok, hogy vettem a bátorságot hozzá, hogy megpróbáljak felnevelni valakiket? És tényleg ebbe a világba szültem két gyereket?
Ezt a látszólag személyes hangvételű bevezetőt az teszi indokolttá, hogy az ösztöndíjas regénytervezekhez a kérdésekhez kapcsolódik.

Zilahi Anna költő, képzőművész, fordító. Lassan húsz éve publikál, az első kötete, A bálna nem motívum 2017-ben jelent meg a Magvetőnél. Az xtro realm művészcsoport alapító tagja, ebben a minőségében is mélyen foglalkoztatják ökofilozófiai problémák, a témában tanulmánykötetet szerkeszt.
Tervezett regényének címe Fogak. Ebben egymás mellé kerül két nő:

egy, aki nem akar gyereket, és egy másik, aki hiába akar, nem lehet neki.

Elbeszélőnk a gyereket nem akaró Elvira. Hiába a társadalmi és a magánéleti nyomás, hiába minden, zavar a rendszerben, ez a nő valahogy nem képes rá, hogy gyerekre vágyjon. Gyöngyi, a miskolci roma ápolónő azért nem tud teherbe esni, mert a petevezetékeit egy nőgyógyászati rutinbeavatkozás idején a tudta nélkül eltávolították. Jóléti gyereknemakarás az egyik oldalon, a másikon viszont a dilemma sem merülhet fel. Talán már a műtét előtt sem volt elgondolható. Tegyük hozzá, az elbeszélő sem úri jókedvében zárkózik el a szülővé válástól, hanem mert

sokadik generációs depressziós, azonkívül gyógyíthatatlan szorongás kínozza a földi jövő kilátástalansága miatt.

A szülés és a születés kérdései már A bálnában is megjelentek félelmetes-misztikus fénytörésben. Szülésről olvasunk, csakhogy nincs senki, aki megszületne. Van magzat, de nem születik meg, hanem benne marad a nagyobb testben. Mi magunk is ott vagyunk a nagyobb testben, a bálnában, és nem egyértelmű, hogy ki akarunk-e jönni. És ha mi magunk sem tudtunk megszületni, talán érthető, hogy szorongunk attól, hogy egy napon mi váljunk egy kisebb test otthonává.
A szülés és a gyerekvállalás sokak szemében még ma is inkább „női”, vagyis marginális téma. Akinek van gyereke, az mindennap belecsobbanhat a gyerekekről és a gyerekes életről kialakított cuki/vicces nyelvbe – ne keverjük például a laudációk nyelvével –, akinek nincs, az pedig otthon a négy fal között sírhat magányában, hiszen valószínűleg sír, aki a karriert választotta a család helyett. Zilahi Anna regénytervében a szülés és a gyerekvállalás kérdése magától értetődően egzisztenciális kérdés. Egy idézet a munkatervből: „A kötet az önként vállalt gyermektelenség és a hiába áhított gyermekáldás nézőpontjait járja körül két fiatal nő egymásra találásán keresztül: folytatható-e az élet, ha az kulturálisan a családalapítást jelenti, melynek a lehetőségétől etnikai alapon megfosztanak, valamint vállalható-e gyerek ott, ahol generációkon átívelően depresszióra való hajlam húzódik. (…)

a regény végső soron azt vizsgálja, ilyen körülmények között marad-e tér a tökéletlenségben gyökerező életörömnek.

Akármilyen meggyőző is volt a munkaterv, a zsűrit végső soron mégis a szövegrészlet szabadsága vette le a lábáról. Ez egyébként egy témájában és nyelvében tizennyolc pluszos jelenet, ami bár nem világraszóló újdonság az irodalomban, de könnyű rosszul csinálni. Szerencsére itt jól csinálják. De nem a szexben vagy a trágár szavakban gyökerezik a szöveg szabadsága, hanem leginkább abban, amilyen könnyedséggel felveti a munkaterv bizonyos kérdéseit, hogy a témáról már gondolkodóknak és még nem gondolkodóknak is egyaránt ráismerés-élményük legyen.

Nem szaporítom tovább a szót. Anna, azt hiszem, a zsűri minden tagja nevében mondhatom: nagyon várjuk a kéziratot. Jó munkát kívánok hozzá!

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Kerber Balázs és Zilahi Anna a Mastercard® – Alkotótárs 2023-as győztesei

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot.

...
Alkotótárs

„Kerber Balázs kötetének saját világa van, a világnak pedig levegője”

Kerber Balázs és Zilahi Anna nyerte az idén harmadik alkalommal átadott Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat és a vele járó 3-3 millió forintot. Kerber Balázst Babiczky Tibor laudálta, ennek szövegét most teljes terjedelmében mutatjuk.

...
Alkotótárs

Zilahi Anna: A fókuszált alkotáshoz fókuszált figyelem szükséges [Alkotótárs]

Idén már harmadik alkalommal nyerheti el két fiatal alkotó a Mastercard - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjat. Az előzsűri már kiválasztotta a tíz legjobbat, közülük ezúttal Zilahi Anna mesélt az alkotófolyamatról.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

Hírek
...
Szórakozás

Alternatív kabaré, roma hősök és az ezerszer áldott nyolcadik kerület [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...
Hírek

Milyen könyveket olvasott Napóleon két csata között?

...
Hírek

Meghalt Henry Kissinger, a hidegháború csúcsdiplomatája

...
Hírek

Megvan a 2023-as Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj három jelöltje

...
Gyerekirodalom

A gyerekek a legfontosabbak a világon! – Maria Montessori tudása ma is érvényes

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Kritika

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

A norvég Lars Svisdal regénye a generációk közötti szakadékot érzékelteti, miközben egy felnőtté válás története is. Láthatóvá válik benne, hogy a jóléti társadalmak is küzdenek a maguk démonaival.

Polc

Ilyen az első magyar sorozatgyilkos az áldozatok, és nem a Netflix nézőpontjából

...

A "médiasztár pakit" csak addig éltetik, míg ki nem mondja a h-betűs szót

...

A Nobel-díjas Jon Fosse kisregénye tengerbe ejtett, profán evangélium

...

Irene Solà katalán falujában a legnagyobb bánat sem tudja felemészteni a reményt

...