A tipikus Darvasi-mondat titkát kutatta a születésnapos szerző és íróbarátai a Müpában

A tipikus Darvasi-mondat titkát kutatta a születésnapos szerző és íróbarátai a Müpában

Hogyan ír Darvasi? Milyen a Darvasi-vízjellel ellátott mondat? Miként küzd meg az író az engedetlen szövegtesttel? A szerző októberben ünnepelte 60. születésnapját, és a kerek évforduló alkalmából tegnap este pályatársai megható szövegekkel köszöntötték Darvasit a Müpában. Parti Nagy Lajos, Závada Pál és Szilasi László is megríkatta a szerzőt, akinek a szövegeiből Bíró Kriszta és Harsányi Attila színművészek olvastak fel. Darvasi különleges ajándéka az volt, hogy végre látta élőben zenélni a fiát - Darvasi Áron Kultúrkör nevű zenekarával köszöntötte édesapját.

Nyitókép: Kotschy Gábor / Müpa

Simon Eszter | 2022. november 22. |

Szilasi László moderálta az estet, és az első perctől egészen családias hangulat lengte be a termet. Nem is csoda, hiszen Darvasit csupa pályatárs és egyben barát vette körül. Azonnal érezni lehetett a levegőben az egymás iránti mély tiszteletet, de ekkor talán még senki nem gondolta (talán maguk a szerzők sem), hogy az elkövetkező két órában mindenki meghatódik és a magyar kortárs irodalom nagyjai együtt sírnak majd a színpadon. 

„Darvasi gyerekkorában örökké verte a feleségemet” – kezdte ugyanakkor egy meghökkentő emlékkel Szilasi, és ezzel a szerzők gondolatban visszarepültek az időben, amikor nyaranta a törökszentmiklósi Nosztalgia kocsmában, a pultot támasztva elmélyült eszmecseréket folytattak arról, milyen is az író, ha regényt ír. Egy író mesélni akar a másiknak, amikor egy hatalmas szövegtesttel kell birkóznia.

Jó ilyenkor, ha van valaki, akinek a vállán kisírhatod a bánatod”

– folytatta Darvasi, aki máig műveli a törökszentmiklósi kertet. Szilasi volt felesége és Darvasi gyerekkori szomszédok voltak, majd a két család kapcsolata még szorosabbra fűződött a közös nyaralásokon és a bulgáriai nudistastrandon. Szilasi ekkor ironikusan megjegyezte, hogy olykor már úgy érezte, túl sok a jóból. A volt feleségem azt mondta, szereti Darvasit” – elevenítette fel Szilasi, majd hozzátette, nem tudta, hogyan kell értelmezni ezt a kijelentést. Darvasi ennek kapcsán az egyik kedvenc városáról mesélt egy vicces történetet. „Berlinből mindenkinek szoktam képeslapokat küldeni. Vettem Erikának is (szerk. Szilasi volt felesége), megírtam a lapot és feladtam. Négy év múlva ismét Berlinben jártam, gondoltam, küldök megint néhány levelet. Kiderült, hogy ugyanolyan képeslapot vettem Erikának, mint négy éve, és ugyanazt a szöveget írtam rá, mint először. Most már érted, hogy miért szeret?” – kérdezte Darvasi nevetve, mire Szilasi azt felelte: „Sajnos már értem”. 

-

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Az írók ezután felelevenítették a bulgáriai nyaralásukat, ahol két hétig egy nudistastrandra jártak fürdeni.

Darvasi szerint az ember valójában örökké meztelen,

nem csak a nudistastrandon. A szerző szerint a meztelenség az arcunkra van írva, hiszen az minden megmutat, amit az ember képvisel. 

Darvasi a kilencvenes évektől Szív Ernő néven (is) publikál. A szerző alteregója hírlapíró, aki időről időre beszámol az olvasóknak arról, hogy mi történik a nagyvilágban vagy a sarki kisboltban. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogyan ír Darvasi. Szilasi szerint bárhogyan. Nem zavarja semmi, zúghat a rádió, üvölthet a tévé, Darvasi csak ül, és már korán, reggeli előtt veri a klaviatúrát. Ekkor Bíró Kriszta felolvasott egy részletet Darvasi Halhatatlanok című művéből, Harsányi Attila pedig a 2020-as Libri irodalmi díjra jelölt Magyar sellőből.

Ezután Parti Nagy Lajos egy Darvasihoz írt verssel köszöntötte a szerzőt, Závada Pál pedig annak járt utána, hogyan ír Darvasi. Závada szerint olykor évekig ül egy mondaton, máskor folyik belőle a szó. Kitalál, kölcsönvesz, a kérdés csak annyi, hogyan és miből. Závada szóba hozta Szegedet, amit Darvasi életreszólóan berendezett magának, akár egy nagyregény jól kidolgozott helyszínét, majd hozzátette, hogy az író mégsem következetes. A történelmet laza támpontként kezeli, mert nem tud megálljt parancsolni határtalan fantáziájának.

Závada szerint vannak Darvasi-vízjeles mondatok,

és megjegyezte, ha gyászról van szó, irigylésreméltóan intim és kitárulkozó. 

Darvasi Áron színművész, a Kultúrkör zenekar frontembere is felköszöntette édesapját, aki elárulta, hogy korábban még nem látta koncertezni a fiát. Darvasi Áron erre csak annyit mondott, még nem sikerült megértenie apja legfontosabb tanítását, amit úgy szól: „Kisfiam, csak egy baj van veled, az, hogy földig ér a lábad”. 

-

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Végül Szilasi is felolvasta Darvasi születésnapi köszöntőjét, amiben bátran és nyersen elevenítette fel az agydaganata utáni éveket. A felolvasások egytől egyig csordultig voltak meleg baráti szeretettel, és nemcsak Darvasi sírta el magát a kedves szavak hallatán, de Szilasi is elérzékenyült. A meghitt este végén a szerző fia felolvasta Az árnyékos oldal című novellát Az év légiutas-kísérőjéből, ami a hét könyve volt nálunk.

Miután az író úgy gondolta, ennél több érzelem már nem törhet fel belőle, megérkezett az este meglepetésvendége, és Turi Tímea író-költő, a szerző szerkesztője is felköszöntötte az írót Darvasi László tökéletes élete című szövegével. A köszöntő a szerző Fernando Asahar tökéletes élete című novellájára rezonál, és szintén azt fejtegeti, milyen a jól megszerkesztett Darvasi-mondat. Turi Tímea szerint olyanok, mintha az író mondatai figyelemzavarosak lennének, majd hozzátette, hogy Darvasitól megtanulhatjuk, hogy

nem adhatjuk más kezébe az életünk elmesélésének a jogát.

Darvasi az őszi Margón mutatta be Az év légiutas-kísérője című új novelláskötetét, amiről bővebben ITT olvashatsz, a kötetről készült kritikánkat pedig IDE kattintva olvashatod el. Magyar sellő című kötetéről tavaly az Összekötve című podcastunkban beszélgettünk a szerzővel, amit ITT hallgathatsz meg. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Darvasi hétköznapi hősei mást sem akarnak, csak visszanyerni a kontrollt az élet – vagy a halál felett

Az ukrajnai háború, a koronavírus-járvány és a menekültválság is fel-felvillan Darvasi László új novelláskötetének lapjain, Az év légiutas-kísérője ugyanakkor soha nem a jelenségek mélyét, hanem mindig a mélyen emberit kutatja. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Darvasi László új kötetének bemutatóján arról is beszélt, miért jó hallgatózni a Lehel piacon

Az év légiutas-kísérője a kiadói ismertető szerint igazi mesternovellákat tartalmaz. De mi az a mesternovella? Milyen fogásai vannak ennek a műfajnak? Miért éri meg hallgatózni a Lehel piacon? Darvasi László új kötetét is bemutatták a Margón.

...
Podcast

Darvasi László: A szépség mindig egyfajta halálos betegség is [Összekötve podcast]

Darvasi Lászlóval a Magyar sellő című regény kapcsán a szépség szerepéről, a hatalom és az egyén viszonyáról, a saját nyelv megtalálásáról és a járvány sújtotta mindennapokról beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak