A tipikus Darvasi-mondat titkát kutatta a születésnapos szerző és íróbarátai a Müpában

A tipikus Darvasi-mondat titkát kutatta a születésnapos szerző és íróbarátai a Müpában

Hogyan ír Darvasi? Milyen a Darvasi-vízjellel ellátott mondat? Miként küzd meg az író az engedetlen szövegtesttel? A szerző októberben ünnepelte 60. születésnapját, és a kerek évforduló alkalmából tegnap este pályatársai megható szövegekkel köszöntötték Darvasit a Müpában. Parti Nagy Lajos, Závada Pál és Szilasi László is megríkatta a szerzőt, akinek a szövegeiből Bíró Kriszta és Harsányi Attila színművészek olvastak fel. Darvasi különleges ajándéka az volt, hogy végre látta élőben zenélni a fiát - Darvasi Áron Kultúrkör nevű zenekarával köszöntötte édesapját.

Nyitókép: Kotschy Gábor / Müpa

Simon Eszter | 2022. november 22. |

Szilasi László moderálta az estet, és az első perctől egészen családias hangulat lengte be a termet. Nem is csoda, hiszen Darvasit csupa pályatárs és egyben barát vette körül. Azonnal érezni lehetett a levegőben az egymás iránti mély tiszteletet, de ekkor talán még senki nem gondolta (talán maguk a szerzők sem), hogy az elkövetkező két órában mindenki meghatódik és a magyar kortárs irodalom nagyjai együtt sírnak majd a színpadon. 

„Darvasi gyerekkorában örökké verte a feleségemet” – kezdte ugyanakkor egy meghökkentő emlékkel Szilasi, és ezzel a szerzők gondolatban visszarepültek az időben, amikor nyaranta a törökszentmiklósi Nosztalgia kocsmában, a pultot támasztva elmélyült eszmecseréket folytattak arról, milyen is az író, ha regényt ír. Egy író mesélni akar a másiknak, amikor egy hatalmas szövegtesttel kell birkóznia.

Jó ilyenkor, ha van valaki, akinek a vállán kisírhatod a bánatod”

– folytatta Darvasi, aki máig műveli a törökszentmiklósi kertet. Szilasi volt felesége és Darvasi gyerekkori szomszédok voltak, majd a két család kapcsolata még szorosabbra fűződött a közös nyaralásokon és a bulgáriai nudistastrandon. Szilasi ekkor ironikusan megjegyezte, hogy olykor már úgy érezte, túl sok a jóból. A volt feleségem azt mondta, szereti Darvasit” – elevenítette fel Szilasi, majd hozzátette, nem tudta, hogyan kell értelmezni ezt a kijelentést. Darvasi ennek kapcsán az egyik kedvenc városáról mesélt egy vicces történetet. „Berlinből mindenkinek szoktam képeslapokat küldeni. Vettem Erikának is (szerk. Szilasi volt felesége), megírtam a lapot és feladtam. Négy év múlva ismét Berlinben jártam, gondoltam, küldök megint néhány levelet. Kiderült, hogy ugyanolyan képeslapot vettem Erikának, mint négy éve, és ugyanazt a szöveget írtam rá, mint először. Most már érted, hogy miért szeret?” – kérdezte Darvasi nevetve, mire Szilasi azt felelte: „Sajnos már értem”. 

-

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Az írók ezután felelevenítették a bulgáriai nyaralásukat, ahol két hétig egy nudistastrandra jártak fürdeni.

Darvasi szerint az ember valójában örökké meztelen,

nem csak a nudistastrandon. A szerző szerint a meztelenség az arcunkra van írva, hiszen az minden megmutat, amit az ember képvisel. 

Darvasi a kilencvenes évektől Szív Ernő néven (is) publikál. A szerző alteregója hírlapíró, aki időről időre beszámol az olvasóknak arról, hogy mi történik a nagyvilágban vagy a sarki kisboltban. Ennek kapcsán felmerült a kérdés, hogyan ír Darvasi. Szilasi szerint bárhogyan. Nem zavarja semmi, zúghat a rádió, üvölthet a tévé, Darvasi csak ül, és már korán, reggeli előtt veri a klaviatúrát. Ekkor Bíró Kriszta felolvasott egy részletet Darvasi Halhatatlanok című művéből, Harsányi Attila pedig a 2020-as Libri irodalmi díjra jelölt Magyar sellőből.

Ezután Parti Nagy Lajos egy Darvasihoz írt verssel köszöntötte a szerzőt, Závada Pál pedig annak járt utána, hogyan ír Darvasi. Závada szerint olykor évekig ül egy mondaton, máskor folyik belőle a szó. Kitalál, kölcsönvesz, a kérdés csak annyi, hogyan és miből. Závada szóba hozta Szegedet, amit Darvasi életreszólóan berendezett magának, akár egy nagyregény jól kidolgozott helyszínét, majd hozzátette, hogy az író mégsem következetes. A történelmet laza támpontként kezeli, mert nem tud megálljt parancsolni határtalan fantáziájának.

Závada szerint vannak Darvasi-vízjeles mondatok,

és megjegyezte, ha gyászról van szó, irigylésreméltóan intim és kitárulkozó. 

Darvasi Áron színművész, a Kultúrkör zenekar frontembere is felköszöntette édesapját, aki elárulta, hogy korábban még nem látta koncertezni a fiát. Darvasi Áron erre csak annyit mondott, még nem sikerült megértenie apja legfontosabb tanítását, amit úgy szól: „Kisfiam, csak egy baj van veled, az, hogy földig ér a lábad”. 

-

Fotó: Kotschy Gábor / Müpa

Végül Szilasi is felolvasta Darvasi születésnapi köszöntőjét, amiben bátran és nyersen elevenítette fel az agydaganata utáni éveket. A felolvasások egytől egyig csordultig voltak meleg baráti szeretettel, és nemcsak Darvasi sírta el magát a kedves szavak hallatán, de Szilasi is elérzékenyült. A meghitt este végén a szerző fia felolvasta Az árnyékos oldal című novellát Az év légiutas-kísérőjéből, ami a hét könyve volt nálunk.

Miután az író úgy gondolta, ennél több érzelem már nem törhet fel belőle, megérkezett az este meglepetésvendége, és Turi Tímea író-költő, a szerző szerkesztője is felköszöntötte az írót Darvasi László tökéletes élete című szövegével. A köszöntő a szerző Fernando Asahar tökéletes élete című novellájára rezonál, és szintén azt fejtegeti, milyen a jól megszerkesztett Darvasi-mondat. Turi Tímea szerint olyanok, mintha az író mondatai figyelemzavarosak lennének, majd hozzátette, hogy Darvasitól megtanulhatjuk, hogy

nem adhatjuk más kezébe az életünk elmesélésének a jogát.

Darvasi az őszi Margón mutatta be Az év légiutas-kísérője című új novelláskötetét, amiről bővebben ITT olvashatsz, a kötetről készült kritikánkat pedig IDE kattintva olvashatod el. Magyar sellő című kötetéről tavaly az Összekötve című podcastunkban beszélgettünk a szerzővel, amit ITT hallgathatsz meg. 

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Darvasi hétköznapi hősei mást sem akarnak, csak visszanyerni a kontrollt az élet – vagy a halál felett

Az ukrajnai háború, a koronavírus-járvány és a menekültválság is fel-felvillan Darvasi László új novelláskötetének lapjain, Az év légiutas-kísérője ugyanakkor soha nem a jelenségek mélyét, hanem mindig a mélyen emberit kutatja. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Darvasi László új kötetének bemutatóján arról is beszélt, miért jó hallgatózni a Lehel piacon

Az év légiutas-kísérője a kiadói ismertető szerint igazi mesternovellákat tartalmaz. De mi az a mesternovella? Milyen fogásai vannak ennek a műfajnak? Miért éri meg hallgatózni a Lehel piacon? Darvasi László új kötetét is bemutatták a Margón.

...
Podcast

Darvasi László: A szépség mindig egyfajta halálos betegség is [Összekötve podcast]

Darvasi Lászlóval a Magyar sellő című regény kapcsán a szépség szerepéről, a hatalom és az egyén viszonyáról, a saját nyelv megtalálásáról és a járvány sújtotta mindennapokról beszélgettünk.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról
...
Nagy

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

Ügynökök, fantasy és bugyiszabályok a Margó zárónapján. 

...
Kritika

Nick Cave könyve megtört szívű elmélkedés hitről, zenéről és gyászról

„A gyász annyira hétköznapi, mint a szerelem” – vallja Nick Cave új kötetében, a Hit, remény és vérontásban. Ez a hét könyve.Szerzőink

...
sa

Az ügynökakták igenis nyilvánosak, csak fel kell dolgozni őket – Takács, Bartók és gyermekvédelem a Margón

...
Kiss Imola

A fájdalom barát, ha megtanuljuk dekódolni a jelzéseit – Szentesi, Havas, Biró és Cserna-Szabó a Margón

...
K. Varga Bence

K. Varga Bence: Újabb sejt születik

Hírek
...
Szórakozás

És egyszer csak: 5 író, akinek Carrie Bradshaw olvassa a könyveit a sorozatban

...
Hírek

Megújul a Libri-díj, más elv alapján osztják ki a Könyvhéten

...
Zöld

Papír vagy e-könyv­ – mi jobb a klímának?

...
Hírek

Az Egy nap írója nem ajánlja, hogy útikönyvként használd az új regényét

...
Hírek

Kiss Noémi a Nádas-ügyről: Dogmatikus módon osztják a nemzetközi irodalmi díjakat

...
Hírek

Szabó Lőrinc özvegye névjegykártyán reklamált a szomszédjának

...
Nagy

A papírtáskában felejtett díj, a titkos könyv és a harmadik kiadás – Sántakutya a Margón

...
Zöld

Erre a 7 barátra van szükséged

...
Könyvtavasz

Kiskamaszként akkor sem könnyű az élet, ha cirkuszos családban élsz - Olvass bele Turbuly Lilla könyvébe!