Scorsese, Kaufman, Gladstone: sztárcsapat forgat sci-fit az emlékrendőrségről

Scorsese, Kaufman, Gladstone: sztárcsapat forgat sci-fit az emlékrendőrségről

sa | 2024. január 29. |

Lily Gladstone, Martin Scorsese, Charlie Kaufman, Reed Morano – csak néhány név azok közül, akikről már tudjuk, hogy részt vesznek Yōko Ogawa 1994-as regényének filmadaptációjában. Az angol fordítást követően 2020-ban Nemzetközi Booker-díjra és World Fantasy-díjra is jelölt The Memory Police álomszerű, melankolikus hangulatát bevallottan Franz Kafka inspirálta, a cselekmény erősen orwelli közegben építkezik.

A történet egy olyan szigeten játszódik, 

ahol az emberek egyik napról a másikra egyszer csak kollektíven elfelejtenek különböző dolgokat

(a rózsákat, szalagokat, madarakat) – ezektől aztán az emlékrendőrség irányításával meg is kell szabadulniuk. Vannak viszont olyanok, akik valamilyen okból mégsem felejtenek, ilyen a regény főhőse is, egy fiatal író, aki rádöbben, hogy szeretett szerkesztőjét elviheti az emlékrendőrség. Miközben megpróbálja megmenteni, el kell rejtenie a saját emlékeit.

A Hollywood Reporter beszámolója szerint az egyik főbb szerepet Lily Gladstone alakítja, aki a Megfojtott virágokban látható alakításáért megkapta a legjobb női főszereplőnek járó Golden Globe-ot, és első amerikai őslakosként Oscar-díjra is jelölték ugyanebben a kategóriában.

Scorsese nem tudott mit kezdeni az indiánokkal, inkább forgatott egy újabb filmet az árulásról
Scorsese nem tudott mit kezdeni az indiánokkal, inkább forgatott egy újabb filmet az árulásról

Bemutatták Martin Scorsese várva várt filmjét, amiben a rendező Leonardo DiCaprióval és Robert De Niróval a főszerepben vezet az amerikai múlt és az emberi aljasság bugyraiba. De miben hasonlít az olajból meggazdagodó indiánok tragédiája a tulsai mészárlásra? Kik írtak először az oszázsok történetéről? Milyen David Grann kötete, ami alapján a Megfojtott virágokat forgatták? Mit nem sikerült megugrania a rendezőnek? És milyen csendes generációváltásnak lehetünk szemtanúi a vásznon? Megnéztük Scorsese új filmjét.

Fotók: UIP-Duna Film/Universal, Wikipedia

Tovább olvasok

Producerként a szerző Ogawa mellett (az éppen a Jézus-filmjén dolgozó) Martin Scorsese is bábáskodik a projekt a felett, a tőle várható módon szürreálisba hajló forgatókönyvről pedig Charlie Kaufman gondoskodik (neki köszönhetjük A John Malkovich-menetet, az Adaptációt és az Egy makulátlan elme örök ragyogását is). A filmet Reed Morano rendezi (A szolgálólány meséje-epizódok, Azt hiszem, most egyedül vagyunk).

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Öt Golden Globe-ot nyert az Oppenheimer

Christopher Nolan rendezése zsebelte be a legtöbb szobrot az Oscar előszobájaként is számon tartott díjátadón. Golden Globe gálán először hallhatott a közönség feketeláb szavakat, a sorozatok közül az Utódlás emelkedett ki, Greta Gerwig Barbie-ja pedig kilenc jelölésből csupán két kategóriában diadalmaskodott.

...
Szórakozás

Stephen King is kiakadt a Barbie Oscar-jelölésein – azaz a hiányukon

Némi vitát generált online, hogy Greta Gerwig nem kapott jelölést rendezőként – persze a kép ennél egy kicsit összetettebb.

...
Szórakozás

Magyar jelöltért is izgulhatunk az idei Oscaron

Bejelentették a 96. Oscar-díj jelöltjeit, mutatjuk a legfontosabb kategóriákat.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Természetesen olvasok
...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.