A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

A Szolgálólány meséje új évadának tétje, hogy be tud-e törni Gileád a szabad világba

Egyszerre felszabadító és vérfagyasztó jelenettel ért véget A Szolgálólány meséjének negyedik évada: June egy csapat egykori szolgálólánnyal foggal-körömmel nekiesett Frednek a Gileád és Kanada közti senkiföldjén. A Margaret Atwood regényén alapuló sorozat utolsó előtti évada most innen veszi fel a fonalat, az új epizódok tétje pedig, hogy mi következik a vérbosszú után, bűnhődés vagy feloldozás? És hogyan birkózik meg új, özvegyi szerepével a várandós Serena, aki megpróbál Gileád propagandájának megágyazni Kanadában? Kissé spoileres kritika következik.

Forgách Kinga | 2022. október 04. |

Pár hete elkezdődött A Szolgálólány meséjének ötödik évada, amelyben Elisabeth Moss nemcsak a főszerepet alakítja, hanem a tíz részből ötöt ő is rendezett. A legfrissebb hírek szerint lesz még hatodik évad is, azonban az már biztosan az utolsó lesz. A sorozatot gyártó Hulunál már egy ideje rebesgették, hogy szeretnék kreatív módon lezárni a történetet, ami abból a szempontból kissé bonyolulttá vált, hogy Margaret Atwood közben kiadta A Szolgálólány meséjénefolytatását, a Testamentumokat (ITT írtunk róla), amely tizenöt évvel azután játszódik, hogy Fredé mögött becsapódott a furgon ajtaja az első rész végén. Közben ráadásul az is kiderült, hogy a Testamentumokból is sorozat fog készülni, így fontossá vált, hogy a két történetet összehangolják.

-

Hogy miként lehet továbbkanyarítani a cselekményt, az tehát sok szempontból kérdés volt. June szó szerint és átvitt értelemben is hatalmas utat tett meg mostanra, sikeresen megszökött Gileádból, a márták segítségével kimenekített egy rakás gyereket, bíróságon mondta el, hogy milyen bűnöket követtek el ellene, majd csillapíthatatlan dühét egy vérbosszúba fojtotta: kegyetlenül meggyilkolta, szétmarcangolta és felakasztotta azt, aki a legtöbb fájdalmat okozta neki Gileádban: Fred Waterfordot. Ezzel pedig egycsapásra Serenán is sikeresen bosszút állt, aki várandósan egyedül maradt börtönében. Azonban mindennek nagy ára is volt, hiszen June a magában hordozott traumák és a bosszúvágy hatására jóformán az őrület szélére sodródott. Miközben az egyik kislánya, Hannah még mindig Gileádban maradt.

A Szolgálólány már nem mese
A Szolgálólány már nem mese

Bármilyen egyértelműnek tűnik, annyira kockázatos is volt, amikor Margaret Atwood úgy döntött, hogy könyvben is folytatja A Szolgálólány meséjét. Utóbbi az elmúlt években abszolút meghatározta a könyvpiacot és a politikai közbeszédet is, amit csak erősített, amikor a Hulu leforgatta az azonos című sorozatot, amiből már lement a harmadik évad is. Mindenesetre, ha 2017-et egyetlen könyvvel kellene megjeleníteni, akkor az nagy valószínűséggel Atwood disztopikus regénye lenne. Holott egy olyan könyvről beszélünk, amelynek eredeti megjelenési éve 1985 (csak hogy időben el tudjuk helyezni: ebben az évben Ronald Reagannek hívják az Egyesült Államok elnökét, még áll a berlini fal, az afrikai éhezők megsegítésére egy rakás híresség elénekli a We Are the Worldöt, és a mozikban bemutatják a Vissza a jövőbent). A 2010-es évek politikai és társadalmi változásai ugyanakkor mintha újrapozicionálták volna a Szolgálólányt, mondanivalója pedig minden addiginál jobban rezonált az olvasókban. A nagy kérdés ugyanakkor az volt, mit tud ehhez hozzátenni egy esetleges folytatás, és több vagy kevesebb lesz-e általa az eredeti mű. A Testamentumok a hét könyve. 

Tovább olvasok

Az már világos, hogy a széria új évadában a három női főszereplő lesz a középpontban. June, akinek két célja van: megállítani Serenát és visszaszerezni a gyerekét. Mrs. Waterford, aki megpróbál Gileád nagykövete lenni a szabad világban. És Lydia néni, akinek ebben az évadban végre lehetősége van a személyiségfejlődésre: egy trauma hatására megfogadja, hogy jobban fog bánni a szolgálólányokkal, az persze kérdéses, hogy ez sikerülhet-e neki abban a társadalmi rendszerben, amelyben a termékeny nők a legalárendeltebbek. Az eddigi epizódokból tehát az rajzolódik ki, hogy ami most következik, az a szabad világ és totális patriarchális diktatúra összecsapása. Az egyik fő kérdés, hogy June és férje mit tud tenni Kanadából azért, hogy kívülről rombolja az elnyomó rendszert és közben valahogy esélyt teremtsenek Hannah hazahozására. A másik pedig az, hogy Serena mennyi követőre talál hazáján kívül, és hogy vajon ki tudják-e terjeszteni Gileád ideológiájának hatását a határokon kívülre?

-

Az már most látszik, hogy az új epizódok alapvetően követik azt a receptet, amit eddig a sorozattól megszokhattunk: váltakoznak a feszült, kiélezett helyzetek és a megható, emberséges pillanatok. Ami izgalmassá teszi a következő részeket, az főként June beszámíthatatlansága, hiszen az eddig minden helyzetben stabil és józan főszereplő mostanra olyan idegállapotba került, amelyben a cselekedetei maga és a környezete számára is kiszámíthatatlanok. De ugyanilyen érdekes az is, hogy Serena milyen döntéseket hoz vagy nem hoz meg, amikor választania kell Gileád és a szabadsága között. A férfi szereplők között most érdekes szerep jut a két világ között közvetítő Mr. Tuellónak, akinek a nézőpontján keresztül arra is lehetőséget kapunk, hogy komplexebben ítéljük meg Gileádot, illetve Serena figuráját. Valamint érdekes vonulat, hogy June férje, Luke vajon mennyire fog radikalizálódni, amikor arról van szó, hogy ki kell állnia a családja mellett.

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

Tovább olvasok

Hogy miért húz be még mindig minket A Szolgálólány meséje, arról már hosszan elmélkedtünk a negyedik évad után (a podcastet itt találjátok), a fontosabb kérdés most inkább az, hogy miért van szükség arra, hogy ez a történet még folytatódjon. A helyzet az, hogy amerre a világ eseményei jelenleg mennek (lásd. abortusz-törvény szigorítása világszerte, tanulmányok arról, hogy túl sok a nő felsőoktatásban, egyre nagyobb nyomás a szülőképes korú nőkön), azt mutatják, hogy még mindig nincsenek elegen tisztában azzal, hogy milyen ára van a női jogok korlátozásának és hova vezethet, ha egyszer elindul egy ilyen folyamat. Margaret Atwood könyve tehát még mindig érvényes, sőt, úgy tűnik, hogy évről évre érvényesebb lesz. Az ötödik évadnak pedig éppen az a tétje, ami a valóságunknak is: hogy be tud-e szivárogni a gileádi ideológia és hit a szabad világba, azaz, hogy végül beáldozzák-e ott is a nők szabadságát, csak azért, hogy több gyerek szülessen.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Itt az előzetes A szolgálólány meséjének ötödik évadához!

Elisabeth Moss nemcsak a főszerepet alakítja, hanem a tíz részből ötöt ő is rendezett.

...
Hírek

Elégethetetlen kiadás készült A Szolgálólány meséjéből

Limitált példányszámban tűzálló kiadást készített a Penguin Random House A Szolgálólány meséjéből. Az elégethetetlen példányokat a cenzúra és a könyvégetések elleni küzdelem szimbólumának szánják és aukcióra fogják bocsájtani.

...
Podcast

Miért húz be minket még mindig A Szolgálólány meséje? [podcast]

A Szolgálólány meséjének legújabb, negyedik évadáról és a történet sikerének titkáról beszélgettünk a Könyves Magazin legfrissebb podcastjében. 

...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

Cikkünkben áttekintjük, miért is vették őrizetbe a klímaaktivistát, mit érdemes tudni az új kötetről és felidézzük Thunberg 2019-es, emblematikus TED Talkját is.

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket