Latin-amerikai filmnapok, Visky András, olasz könyvillusztrátorok [PROGRAMAJÁNLÓ]

Fotósorozat az anyasággal járó lelki változásokról, izgalmas latin-amerikai filmek, Visky András-könyvbemutató, zenés irodalmi performansz és Nemes Nagy Ágnes-est a heti programajánlónkban.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 08. |

Latin-amerikai filmnapok

-

A rendkívül sokszínű latin-amerikai filmkultúrából évről évre csak néhány fesztiváldíjas szerzői munka jut el a magyar mozikba. Most öt ország - Argentína, Brazília, Ecuador, Kolumbia és Peru - magyarországi nagykövetségének köszönhetően az Urániában bővebb merítést is kaphatunk a régió kortárs filmterméséből. Az exkluzív bemutatókból, valamint további három, itthon már vetített film ismétlő vetítéséből álló programot a műfaji és tematikus változatosság jellemzi. Láthatunk bűnügyi vígjátékot, zenés komédiát, klasszikus irodalmi adaptációt, sportfilmet, történelmi filmet, portrét, animációt, thrillert.

Mikor? Szeptember 6-11. Hol? Uránia. Facebook-esemény ITT.

Szárnysuhogás a költészetben

-

Az idén 100 éve született Nemes Nagy Ágnes munkássága és költészetének szakralitáshoz való viszonya kerül a szeptember 10-i irodalmi est fókuszába a szentendrei Evangélikus Templomban. A költő szülei az Ugocsa megyei Halmi községből vándoroltak Budapestre az I. világháború után, lányuk már itt született 1922. január 3-án. Nemes Nagy a Baár-Madas Református Leánylíceum tanulója volt. Családjáról megszólalásaiban, műveiben egyaránt szűkszavúan nyilatkozott: „Felmenőim többnyire református papok és ügyvédek voltak. Meg kell azonban vallanom: gályára vont ősről csak legendák alapján beszélhetek.” Felmenői közül többen, például egyik nagyapja és mindkét dédapja is lelkészként szolgáltak. A protestáns lelkipásztori háttér olyan erős indíttatást adott, hogy – mint Nemes Nagy Mihály egyik leveléből kiderül – a gimnazista lány továbbtanulási tervei még a teológiát célozták. A programon a felmenőktől az Ekhnáton-cikluson át a Rilke értelmezésig számos témát érintenek, míg a felolvasás a kapcsolódó műveket, verseket, leveleket idézi meg.

Résztvevők: Juhász Anna és Borbély Alexandra

Mikor? Szeptember 10. 19:00 Helyszín: Evangélikus templom, Luther tér 1. Facebook-esemény ITT.

Visky András: Kitelepítés

-

A Kitelepítés egy osztrák-magyar család helyzetéről mesél a román gulágon. Az 1956-os forradalom után Visky András református lelkész édesapját huszonkét év börtönre és teljes vagyonelkobzásra ítélték, édesanyját – hét gyermekükkel együtt – kitelepítették a Duna-deltával határos Bărăgan sztyeppe egyik lágerébe. A regényben egy szovjet mintára létrehozott és fenntartott romániai munkatábor hétköznapjait, a sok nemzetiségű foglyok furcsa történeteit ismerjük meg, a legkisebb gyerek nézőpontjából. A könyv középpontjában az anya áll, a gyermekei életéért küzdő fiatal osztrák nő. Visky András Kitelepítés című regényének bemutatóján a szerzővel Veiszer Alinda beszélget. Az eseményen levetítik az On The Spot Az ellenség gyermekei című sorozatának Visky Andrásról és családjáról szóló részét.

Mikor? Szeptember 13. 18:00 Hol? Kino Cafe. Facebook-esemény ITT.

Kísérleti rezgések

-

Konkoly Dániel A hang kísértetei című kötetét a Három hollóban mutatják be, a szerzővel a könyv szerkesztője, Balogh Gergő beszélget. A téma a hangot reprodukáló technikai eszközök és a lírai hang konstellációi a XX. század első harmadának magyar költészetében. Később Bordás Máté és Székely Örs zenés irodalmi performansza következik. A két költő közös estjét nem annyira a versek, mint a kettejük munkásságát egyaránt meghatározó zene szervezi. A gépi és hangszeres zene, a szándékolt és az esetleges disszonanciák találkozása a szövegeket sajátos optikán keresztül mutatja meg, mint egy olyan tájkép részeit, amelyeket az elemek folyamatosan formálnak.

Mikor? Szeptember 19. 18:00 Hol? Három holló. Facebook-esemény ITT.

Gáldi Vinkó Andi: Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I’m Back

-

Gáldi Vinkó Andi nemzetközileg is elismert fotóművész, művei az őszinte, intim érzelmek vizuális megnyilvánulásai.  Sorry I Gave Birth I Disappeared But Now I ’m Back című fotósorozatának célja megmutatni az anyaság, és az azzal járó lelki változások magaslatait és mélységeit azok lecsupaszított, igaz mivoltában. A kiállítás megnyitója egyben a londoni Trolley Books kiadásában megjelent azonos című könyv bemutatója is. 

Mikor? Szeptember 8. 19:00 Hol? Deák Erika Galéria. Facebook-esemény ITT.

Generazioni - Az elmúlt évtizedek legjobb olasz illusztrátorai

-

A kiállítás a legjobb olasz gyermekkönyv illusztrátorok munkáit mutatja be több generáción keresztül napjainkig. Munari interaktív történeteitől Innocenti aprólékosan kidolgozott, festői fantáziavilágán át az ezredfordulós nemzedék tarka képkönyveiig vezetjük a látogatót az elmúlt száz év olasz illusztrációi között. A tárlaton mintegy száz gyermekkönyv is szerepel, amit végiglapozva ki-ki meggyőződhet róla, hogy valóban érdemes Olaszországra figyelni.

Kiállított alkotók: Andrea ANTINORI, Alice BARBERINI, Michael BARDEGGIA, Antonio BONANNO, Anna FORLATI, Roberto INNOCENTI, Isabella LABATE, Sarah MAZZETTI, Bruno MUNARI, Daniela Iride MURGIA, Claudia PALMARUCCI, Giulia PASTORINO, Irene PENAZZI, Alice PIAGGO, Sonia Maria POSSENTINI, Marco SOMÀ, Daniela TIENI

Mikor? szeptember 8. és október 13. között Hol? Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. Facebook esemény ITT.

Dunafeszt

-

Az Esterházy Péter emlékére ismét megszervezett programsorozaton lesz folyóirat-találkozó; vendégek Andrej Nikolaidis EU irodalmi díjas montenegrói író, Gabriela Adameşteanu román író, Esther Kinsky német író, Silvester Lavrík szlovák író; A folyó. Egy másfajta Duna-antológia című kötetet bemutatja Parti Nagy Lajos.

Mikor? szeptember 9. 11:00-22:00 Hol? Három Holló / Drei Raben. Facebook-esemény ITT.

Kapuőr - A roma képzőművészet jelene és jövője

-

A kiállításon a RomKult Alapítvány tehetségtámogató programja mutatkozik be. A roma képzőművészet Péli Tamás iskolateremtő festészetéből eredő tradícióinak folytatója, Kunhegyesi Ferenc a legfiatalabb generáció számára tölti be a kapuőr szerepét, amikor mentorként támogatja az ígéretes képzőművészek útkeresését. Mester és tanítványai közös kiállításán az egyetemesség a kulcsszó: témáikban általános emberi értékeket hirdetnek, és globális problémákat boncolgatnak, amelyek összefogásra ösztönözhetnek bennünket.

Mikor? szeptember 6. és október 5. között. Hol?  Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. Facebook-esemény ITT.

Kortárs Kínai Könyvklub - első alkalom

-

A rendezvénysorozat célja, hogy közelebb hozza a kortárs kínai írókat és műveiket a magyar olvasókhoz, valamit szakmai és kötetlen beszélgetésekhez biztosítson teret a témában.  

A könyvklub elindítója, szervezője és háziasszonya a számos hazai és kínai műfordítói díjjal kitüntetett sinológus-műfordító, Zombory Klára, aki közel két évtizede foglalkozik kortárs kínai művek fordításával és magyarországi népszerűsítésével, nevéhez fűződik többek között Yu Hua (Jü Hua), a Nobel-díjas Mo Yan (Mo Jen), Su Tong (Szu Tung) műveinek a fordítása, valamint a „Kortárs Kínai Írók Adatbázisa” elnevezésű honlap megalapítása.

Az első könyvklubot, amelynek Kína egyik legismertebb és legelismertebb szerzője, Yu Hua (népszerű magyar átírással: Jü Hua) lesz a témája, olyan neves beszélgetőtársak tisztelik meg a jelenlétükkel, mint Kalmár Éva, sinológus-műfordító, a Magyar Műfordítók Egyesületének tiszteletbeli tagja, és tizenöt éven át az Európa Könyvkiadó keleti témájú könyveinek a szerkesztője, valamint M. Nagy Miklós, József Attila-díjas műfordító, író, a Helikon Kiadó igazgatója, a többi között Yu Hua két híres regényének („Élni” és „A hetedik nap”) a szerkesztője és kiadója.     

Mikor? szeptember 15. Hol? Magvető Café. Facebook-esemény ITT.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Ingyenesen nézhető a Sárkányok háza első epizódja

...
Hírek

Tompa Andrea és Szabó T. Anna könyvei is versenyben vannak a Warwick-díjért

A Warwick-díjat minden évben a legjobb, angol nyelvű fordításban megjelent és női szerző által jegyzett kötet kaphatja meg. Az idei jelöltek között két magyar is van.

...
Szórakozás

Verbunkosra öli a farkast Toldi az első előzetesben

Az egészestés Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a hazai mozikba. 

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

...

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...

Mihaszna kanok, mitológiai nők, mindent elsöprő érzelmek a Régimódi történetben [A Szabó Magda-titok 2.]

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

Olvass!
...
Beleolvasó

Légrádi Gergely az apák és fiúk közé ékelődő pusztító hallgatást írja meg

Légrádi Gergely új regénye a mindent felemésztő hallgatás története, egy magába forduló, csorbult családfa rajza, melynek ágai meghajlanak a generációs traumák és a kimondatlanul maradt szavak súlya alatt. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Jhumpa Lahiri hőse nem a városban tévedt el, hanem a saját életében

A Mélyföld és A bajtolmács szerzőjének új könyve egy meg nem nevezett negyvenes nő portréja, aki megkérdőjelezi helyét a világban, ingadozik mozdulatlanság és mozgás, kötődés és a hosszú távú kapcsolatok elutasítása között. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szabó Magda a Régimódi történetben egyetlen arcképet akart kirakni: az édesanyjáét

A Szabó Magda-titok című podcastsorozatunkban négy olvasmányon keresztül kutatjuk, mitől működnek még ma is Szabó Magda könyvei. A következő adásban a Régimódi történetet tárgyaljuk ki, amelyben az író édesanyjának, Jablonczay Lenkének állít emléket. Addig is olvass bele a könyvbe!