Pestext, Shaxpeare, Rembrandt és Könyvfesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

Pestext, Shaxpeare, Rembrandt és Könyvfesztivál [PROGRAMAJÁNLÓ]

Indul az őszi könyves szezon: már megy a Pestext számos nemzetközi vendéggel, jövő héten pedig a Könyvfesztivál emeli a tétet. Közben persze mehettek színházba, moziba, izgi művészettörténeti előadásra - mutatjuk, min akadt meg a szemünk!

sa | 2023. szeptember 21. |

PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál 

-

A programsorozat fókuszában ismét a világirodalom áll, vendégek idén: Janne Teller; Bergsveinn Birgisson; Gwenda Bond; Mathias Énard; Bridget Collins; Rébecca Dautremer; Stacey Halls; Giulia Caminito, Rasi-Koskinen, Nicholas Binge. A PesTexten nemcsak felolvasások és beszélgetések, hanem szakmai workshopok, koncertek, kiállítások, összművészeti- és gyerekprogramok, valamint sok egyéb izgalmas intellektuális kaland várja a látogatókat!

Mikor? szeptember 20-30. Hol? Három Holló / Drei Raben
Részletek erre>>>

Aranyéveink – Végül újrakezdjük?

Az Aranyéveink című svájci vígjáték egy frissen nyugdíjba vonuló házaspár újrakezdésének történetét dolgozza fel, bájos humorral, mély együttérzéssel, könnyedsége ellenére is fontos, mindannyiunkat érintő kérdésekkel. A magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar filmje Svájcban közönségkedvenc volt, de a német nézők szívét is meghódította.

Mikor? szeptember 21-től Hol? mozik

Szöktesd a menyasszonyt! - nőtörténeti kalandjáték két keréken

-

1899. A Magyar Ruggyantaárugyár nagypolgári főrészvényesének lánya, Klára betölti 19. életévét. Családja már komolyan aggódik, hogy vénlány marad, de az utolsó pillanatban apja leszervez neki egy kiváló partit: a 35 éves, középnemesi sorból származó, már hivatalnokként dolgozó gavallér származásával rangot kap Klára családja is. Egy apró részlettel azonban nem számolt a família: Klára új idők új nője, a szabadságvágy minden porcikáját kitölti, így esze ágában sincs belemenni a számára kijelölt érdekházasságba. Főleg, hogy szerelmes a korszak egyik kiemelkedő kerékpárbajnokába! A gardedámok már gyanakodnak, eszük ágában sincs otthonról elengedni Klárát, a barátosnék viszont eltökélt szándékkal segítik a lányt. Sikerrel jár majd a menyasszonyszöktetés?

A Tmodell nőtörténeti tematikája arra a kérdésre próbál meg választ adni, hogy mennyiben segítette elő a kerékpár a női emancipáció ügyét. Miközben tekerünk és megismerkedünk nők és kerékpár viszonyával, felelevenítjük az időszak nőkkel kapcsolatos gondolkodását, elvárásait, véleményeit, pletykáit. Korabeli források segítségével próbáljuk mérlegelni, hogy vajon mennyire lehetett botrányos egy kerékpározó nőt egyedül tekerve látni a pesti utcákon. Kerékpározhattak egyáltalán a nők? Ha igen, mégis hogyan és miben? Akár egyedül is? Gyere, játssz velünk és közelebb kerülsz az igazsághoz! Az esemény becsületkasszás, de regisztrációhoz kötött! 

Mikor? szeptember 23. 15:00 Hol? Pesti Vigadó
Regisztráció erre>>>

LIDÉRCEK, SHAXPEARE, DELÍRIUM

William Shakespeare Szentivánéji álom című drámája, Závada Péter átirata és a Társulat improvizációi alapján, rendező Bodó Viktor.

“Egy férfi. És még egy. Meg két nő. Egy ideális narrátori bariton, valamint egy rakás leszokófélben lévő ápolt egy drog-és alkohol rehabilitációs intézetben. Egynéhány viszonzatlan szerelem. Aztán mégis. Aztán mégsem. Némi EU-s támogatosítás, színház a záhníszben. Görbetükörerdő, disznógömb, telefonfül. Pár művészi vénával megáldott vendégmunkás, plusz egy talicska aprómajom. Vagyis lidérc. Lúdvérc. Osszátok be. Egy szamár, egy szonár és egy szamovár. Na de kire? Biztosan Puckra, a dílörre... Oh, no! Pont a klinikán? Épp ma? Gyarországon? Vagy az egész csak egy álom? Szentivány Néni álma? Hmm. Utye-utye? Na de komolyra fordítva a szót: tósz.” 

Mikor? október 6-tól Hol? Örkény Színház
Részletek erre>>>

Rényi András: Rembrandt mint drámaszerző (Gólyavári Esték)

-

Az előadás rendhagyó módszert javasol a nagy holland festő mitológiai és bibliai tárgyú festményeinek és rézkarcainak szemlélésére és újraértelmezésére. Abból a hipotézisből indul ki, hogy Rembrandtban – fölöttébb kivételes módon – kétféle tehetség talált egymásra: egyfelől a jól ismert festő és rajzoló zsenialitása, másfelől a drámaíróé és színpadi dramaturgé, ami viszont alig-alig reflektálódik a művészettörténeti irodalomban.

Minthogy a képekről való hagyományos diskurzus az ábrázolt elbeszéléseket hajlamos az "ikonográfiai tárgy" absztrakciójaként sematizálni, gyakran nem vesszük észre, ahogy a festő a készen talált, zárt-epikus elbeszéléseket – önkéntelenül is Arisztotelész Poétikájának szellemében – rendre nyitott végű, itt és most-megtörténő drámai eseményekké formálja át.

Hogy összetett sorsfordulatok ábrázolása állóképeken is lehetséges legyen, Rembrandtnak a képszínpadi bonyolítás merőben újszerű szintaxisát kellett kidolgoznia, amelyben kulcsszerep jut a formába beépített ún. implicit nézőnek. Valós befogadóként ennek a szerepnek kell megfelelnünk ahhoz, hogy a dráma a mi részvételünkkel, mintegy a szemünk láttára, mégis a maga jogán játszódhasson le.

Az előadásban két-három esettanulmány szolgál a "Rembrandt-dramatológia" alaptéziseinek igazolására. Rényi András az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetének professzora, aki 2008-tól sokoldalú oktatói és kutatói tevékenységével gazdagította az egyetem életét.

Mikor? szeptember 27. 18:00 Hol? ELTE BTK
Részletek erre>>>

28. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

-

Az idei Fesztivál a Millenárison 140 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel várja látogatóit a Parkban, a B (Nagycsarnok) és D épületben (Üvegcsarnok), az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A gyermekeknek kialakított külön szekció, a Gyerek(b)irodalom a gyermekkönyvek és az olvasás népszerűsítése mellett színes programokkal várja a családosan kilátogatókat a Millenáris D épületében.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a népszerű amerikai sci-fi író – John Scalzi, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is.

Díszvendég országként idén Hollandia mutatkozik be. Az utóbbi évekre jellemző, hogy közép-európai viszonylatban is kiemelkedően magas számban jelentek meg holland könyvek magyar fordításban, ezt tükrözi a holland pavilon szlogenje is: “könyvek tengerén”. A Könyvfesztivál látogatói tucatnyi neves holland íróval, költővel, illusztrátorral találkozhatnak – köztük lesz Arnon Grunberg, író és újságíró, A betegség nélküli ember szerzője, Abram de Swaan, esszéíró, szociológus, Martin Michael Driessen író, színházi és opera rendező és Annamarie Bon, népszerű ifjúsági szerző. A díszvendég standon egymást követik majd a kerekasztal- és tematikus beszélgetések, felolvasások.

Mikor? szeptember 28. - október 1. Hol? Millenáris
Részletek erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Térey regényéből „semmihez sem hasonlítható mozifilmet” forgatnának

A Káli holtak hőse egy fiatal színész, aki elvállalja egy zombisorozat főszerepét.

...
Szórakozás

Kazuo Ishiguro dalszövegei kötetben jelennek meg

Jövő márciusban kötetbe gyűjtve jelennek meg Kazuo Ishiguro dalszövegei. Utóbbiakat Stacey Kent amerikai jazzénekesnek írta.

...
Szórakozás

Nirvana, Rolling Stones, David Bowie-dalok, melyeket a klasszikus irodalom inspirált

Cikkünkben olyan híres rockdalok közül válogattunk, melyek jól ismert irodalmi klasszikusokból merítettek ihletet. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Neumann János szörny, angyal, félisten és Messi a tudósok között

A Neumann Jánosról szóló, MANIAC című életrajzi regény bemutatóján szó esett a tudós extrém zsenialitásáról, a matematika fogairól, a tudomány beépített, titkos kódjáról, és arról is, hogy a szerzőt nem érdekli az Oppenheimer.

...
Zöld

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni

Ódor Lajos közgazdásszal, Szlovákia volt miniszterelnökével a Mindentudók kézikönyve című kötete budapesti bemutatója előtt beszélgettünk általános műveltségről, oktatásról és a lányának tett ígéretről. Interjú.

...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

ADVENT
...
Könyves Advent

A propaganda és a dezinformáció a demokrácia legnagyobb ellenségei

A demokrácia az egyetlen olyan államforma, amelynek sorsa rajtunk múlik. Ebben rejlik ereje, de egyben sebezhetősége is. Olvass bele az Ezért demokrácia! című kötetbe!

...
Könyves Advent

Ki hozza el a királylány kezéért a Nap aranyát és a Hold ezüstjét?

Mészöly Ágnes felnőtteknek szóló "gonosz" meséit nemcsak sajátos hangulatuk teszi különlegessé, hanem az is, hogy a tizenhárom történet mindegyikét Viive Noor észt illusztrátor egyedi világú képei ihlették. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Középkorból kiírt nők és irodai mágikus realizmus – 13 angol könyv a fa alá

Új regények és nonfiction könyvek külföldi barátoknak, nyelvgyakorlóknak, anglofileknek.

...
Könyves Advent

Mekkorára nő a délnémet hidegvérű és hol él az exmoor póni?

A gyerekek a lovak és pónik végtelenül gazdag világát ismerhetik meg a Mi Micsoda gazdagon illusztrált lólexikonából. Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

A téli álomból ébredő mackócsalád vidáman készülődik a karácsonyra

Olvass bele Vadadi Adrienn mesekönyvébe, melyben egy mackócsalád tagjai már nagyon várják a karácsonyt. 

...
Könyves Advent

Francia és skandináv receptek, magyar írók kedvencei, fenntartható konyha – 10 gasztrokönyv karácsonyra

Kevesebb mint egy hónappal karácsony előtt olyan, most megjelent gasztrokönyveket ajánlunk, melyek színt vihetnek a készülődésbe, de ajándéknak is tökéletesek.

...

Bíró Szabolcs: A könyveim férfiaknak szóló romantikus regények

...

A magyar folklór mitikus lényei olykor az emberek pszichés terheit is oldották

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Rasszista az a fehér író, aki kínai katonákról ír?

A könyvipar sötét oldaláról és a kortárs Amerika identitáspolitikai jelenségeiről is szól R.F. Kuang Sárga című könyve, amiben egy író ellopja a másik szerző kéziratát.

...
Kritika

Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból

A Baumgartner az öregedés, az emlékezés és a gyász regénye, melyben Auster idős főhősén keresztül, önéletrajzi elemek sokaságát felhasználva néz szembe a múlttal és készít egyfajta édesbús, nosztalgikus számvetést. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Vesna Lemaic: A kétféle migráció megosztja az embereket

A szlovén Vesna Lemaic Szíves fogadtatás című novelláskötetét az őszi Margón mutatták be, előtte a szerzővel kétféle migrációról, aktivizmusról és a horrorfüggőségéről is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Auster vénülő fenomenológusa még él ugyan, de már elkezdett kicsekkolni a világból
...
Nagy

Gurubi Ágnes: Nincs valóság

„Szerda este van. Eszternek ez a leghosszabb napja a héten.” Gurubi Ágnes Volt értelme megőrülni címmel ír tárcasorozatot a Könyvesre. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Roderik Six: Ha nagy rajtunk a nyomás, előtör belőlünk a szörnyeteg

A flamand író Özönvíz című disztópiája egy napról-napra begyűrűző ökológiai katasztrófa közepette játszódik, melyet azonban a tinédzserkort épp elhagyó szereplői sokáig nem vesznek komolyan. A Sixszel készített interjúnkban szóba került a természet kíméletlen ereje, hogy miért ijesztő, ha nincsenek hangok, és az is, hogy az ember alapvetően jó-e vagy rossz. 

Szerzőink

...
Vass Norbert

A bluessámán, akinek a fejébe halott indián költözött – 80 éve született Jim Morrison

...
Vass Norbert

A Scott Pilgrim rákapcsol játszva számolja fel az időt

...
Sándor Anna

Ódor Lajos: Az lenne a fontos, hogy megtanuljunk jó kérdéseket föltenni