Nirvana, Rolling Stones, David Bowie-dalok, melyeket a klasszikus irodalom inspirált

Nirvana, Rolling Stones, David Bowie-dalok, melyeket a klasszikus irodalom inspirált

A világirodalom jól ismert, ikonikus regényei éppen azért legendásak, mert mindig képesek megújulni, problémáik és kérdésfelvetéseik mit sem vesztenek aktualitásukból. A Mester és Margarita, az Üvöltő szelek vagy az 1984 mind olyan regények, melyek állandó inspiratív erőt jelentenek a művészetben, és nem kivétel ez alól a rockzene sem. Íme öt olyan rockdal, melyet a klasszikus irodalom ihletett.

ko | 2023. augusztus 30. |

Scentless Apprentice – Nirvana, 1993

A Nirvana dala a híres 1993-as In Utero című albumon jelent meg, olyan nagy slágerekkel együtt, mint a Heart-Shaped Box vagy az All Apologies. A dal Patrick Süskind 1985-ös A parfüm című regényén alapul. A Nirvana frontembere, Kurt Cobain kedvenc könyvének tartotta a művet, és ihletet kapott egy dal megírására a történet alapján. A parfüm egy fiatal férfi, Jean-Baptiste történetét meséli el, aki mindenféle illat és szag nélkül született. Ennek ellenére rendkívüli szaglóérzéke van, és parfümkészítővé válik. Ez végül arra készteti, hogy sorozatgyilkossá váljon, miközben fiatal nőket gyilkol meg, hogy megalkothassa a tökéletes illatot.

1984 – David Bowie, 1974

David Bowie Diamond Dogs című albuma 1974-ben jelent meg, és az egyik kevésbé sikeres kísérlete. Egy szám azonban kiemelkedik: a funk-rock dal, az 1984, amely George Orwell azonos című könyvén alapul. Bowie már régóta rajongott a szövegért, és éppen ezért egy egész rockzenei adaptációt írt hozzá. Orwell özvegye azonban megtagadta az engedélyt a feldolgozáshoz, így a projekt kifulladt. Csak néhány szám maradt belőle, amelyeket Bowie a következő albumán jelentetett meg. Az 1984-et gyöngyszemnek tartották egy olyan albumon, amely vegyes visszhangot kapott a kritikusoktól. A dal számos közvetlen utalást tesz a regényre, beleértve a kormányzat általi megfigyelést és az agymosást.

Sympathy For The Devil – The Rolling Stones, 1968

Mick Jagger két forrásból merített ihletet a Rolling Stones Sympathy For The Devil című számához. Az egyik Baudelaire francia költő volt, a másik Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című könyve. A Sympathy For The Devil különféle történelmi eseményeket tekint át az ördög szemszögéből, beleértve az orosz forradalmat, Jézus Krisztus keresztre feszítését és a Kennedy-gyilkosságokat. A dal botrányt kavart, sokak szerint az ördögöt védte, sőt, azt bizonyította, hogy a Rolling Stones tagjai sátánisták voltak. A banda tagjai ezeket a vádakat elutasították, mondván, hogy a dalban az emberiség gonosztetteit kívánták bírálni. 

White Rabbit – Jefferson Airplane, 1967

Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvét és annak folytatását, az Alice Tükörországban című szöveget is sokan egyfajta „tripként” értelmezik. A pszichedelikus rockegyüttes, a Jefferson Airplane által az 1960-as évek ellenkultúrájának csúcspontján írt dal Carroll könyveinek képanyagát használja az 1960-as évek társadalmi problémáival való összehasonlításhoz, beleértve a hippikultúrát, a vietnami háborút és a polgárjogi mozgalmat. Slick a számmal rámutatott azokra a szülőkre, akik olyan könyveket olvastak gyermekeiknek, mint az Alice Csodaországban, hogy ösztönözzék a képzeletüket és a kíváncsiságukat, majd azon töprengett, hogy ez sokszor miért nyilvánult meg kábítószerhasználatban. A dal olyan témákat is kiemel, mint az intellektuális felfedezés és a feminizmus.

Wuthering Heights — Kate Bush, 1978

Kate Bush angol art rock énekesnő, debütáló kislemezével (Wuthering Heights) nemcsak a slágerlisták élére került, hanem történelmet is írt. Ez a szám volt az első, mellyel egy énekesnő a saját maga által írt dallal az Egyesült Királyságban a hallgatottsági és eladási listák élére került. Bush kísérteties énekhangja úgy szól, mintha a halott karakter, Cathy beszélne, aki a lápokat kísérti, és könyörög szeretőjének, Heathcliffnek, hogy engedje be. A jelenet Emily Brontë  1847-es regényének, az Üvöltő szeleknek a prológusából származik. A fejezetben a narrátor, Mr. Lockwood meglátogatja Szelesdombot, és ott is éjszakázik. Rémálma van egy Cathy nevű halott nőről, aki könyörög, hogy engedjék be az ablakon. 

Forrás: American Songwriter

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Orwell 1984-e az egész (pop)kultúrát behálózza

Orwell 1984 című regénye a mai napig nyugtalanító olvasmány, mely újra és újra megihleti a művészeket. 

...
Hírek

Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Decemberben adtunk hírt róla, hogy hamarosan érkezik A Mester és Margarita új adaptációja, Baz Luhrmann ugyanis filmet készít Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből. Eddig számos feldolgozása született a regénynek, de szinte az összes forgatást bizarr események, problémák zavarták meg. 

...
Hírek

Az Alice Csodaországban írója utálta a hírnevet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Lídiák és megtöltésre váró üres kötetek – A Véletlenül írtam egy könyvet forgatásán jártunk

Magyarok készítenek filmet a holland sikerkönyvből, amely egyszerre szól az írás csodájáról és a gyász intenzív feldolgozásáról. A Véletlenül írtam egy könyvet budapesti forgatásán jártunk, ahol kiderült, mire vágyott egész életében Zsurzs Kati, és mit tanult az írásról a rendező Lakos Nóra.

...
Szórakozás

A kamaszkor-bestseller, ami inspirálta a Barbie-mozit, és a Kenergia legfontosabb kötete

Egy lovakról szóló album, egy eladási listákat vezető nonfiction és egy cameokötet. Utánajártunk a Margot Robbie és Ryan Gosling főszereplésével készült Greta Gerwig-opusz könyves vonatkozásainak.

...
Nagy

Oppenheimernek két szerelme volt, az atombombával megváltoztatta a történelem menetét

Christopher Nolan egy közel három évtizeden át íródó, hétszáz oldalnál is hosszabb életrajzi kötet felhasználásával készítette el Oppenheimer című háromórás, friss moziját. A film világpremierjének napján bemutatjuk a forgatókönyvhez felhasznált biográfiát.

...

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...

Visky András: A valóságot a fikció és a képzelet révén ismerjük meg

...

Ha beérek Zalába, veszek egy nagy levegőt - itthon vagyok [SÁNTAKUTYA]

...

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]