Nirvana, Rolling Stones, David Bowie-dalok, melyeket a klasszikus irodalom inspirált

Nirvana, Rolling Stones, David Bowie-dalok, melyeket a klasszikus irodalom inspirált

A világirodalom jól ismert, ikonikus regényei éppen azért legendásak, mert mindig képesek megújulni, problémáik és kérdésfelvetéseik mit sem vesztenek aktualitásukból. A Mester és Margarita, az Üvöltő szelek vagy az 1984 mind olyan regények, melyek állandó inspiratív erőt jelentenek a művészetben, és nem kivétel ez alól a rockzene sem. Íme öt olyan rockdal, melyet a klasszikus irodalom ihletett.

ko | 2023. augusztus 30. |

Scentless Apprentice – Nirvana, 1993

A Nirvana dala a híres 1993-as In Utero című albumon jelent meg, olyan nagy slágerekkel együtt, mint a Heart-Shaped Box vagy az All Apologies. A dal Patrick Süskind 1985-ös A parfüm című regényén alapul. A Nirvana frontembere, Kurt Cobain kedvenc könyvének tartotta a művet, és ihletet kapott egy dal megírására a történet alapján. A parfüm egy fiatal férfi, Jean-Baptiste történetét meséli el, aki mindenféle illat és szag nélkül született. Ennek ellenére rendkívüli szaglóérzéke van, és parfümkészítővé válik. Ez végül arra készteti, hogy sorozatgyilkossá váljon, miközben fiatal nőket gyilkol meg, hogy megalkothassa a tökéletes illatot.

1984 – David Bowie, 1974

David Bowie Diamond Dogs című albuma 1974-ben jelent meg, és az egyik kevésbé sikeres kísérlete. Egy szám azonban kiemelkedik: a funk-rock dal, az 1984, amely George Orwell azonos című könyvén alapul. Bowie már régóta rajongott a szövegért, és éppen ezért egy egész rockzenei adaptációt írt hozzá. Orwell özvegye azonban megtagadta az engedélyt a feldolgozáshoz, így a projekt kifulladt. Csak néhány szám maradt belőle, amelyeket Bowie a következő albumán jelentetett meg. Az 1984-et gyöngyszemnek tartották egy olyan albumon, amely vegyes visszhangot kapott a kritikusoktól. A dal számos közvetlen utalást tesz a regényre, beleértve a kormányzat általi megfigyelést és az agymosást.

Sympathy For The Devil – The Rolling Stones, 1968

Mick Jagger két forrásból merített ihletet a Rolling Stones Sympathy For The Devil című számához. Az egyik Baudelaire francia költő volt, a másik Mihail Bulgakov A Mester és Margarita című könyve. A Sympathy For The Devil különféle történelmi eseményeket tekint át az ördög szemszögéből, beleértve az orosz forradalmat, Jézus Krisztus keresztre feszítését és a Kennedy-gyilkosságokat. A dal botrányt kavart, sokak szerint az ördögöt védte, sőt, azt bizonyította, hogy a Rolling Stones tagjai sátánisták voltak. A banda tagjai ezeket a vádakat elutasították, mondván, hogy a dalban az emberiség gonosztetteit kívánták bírálni. 

White Rabbit – Jefferson Airplane, 1967

Lewis Carroll Alice Csodaországban című könyvét és annak folytatását, az Alice Tükörországban című szöveget is sokan egyfajta „tripként” értelmezik. A pszichedelikus rockegyüttes, a Jefferson Airplane által az 1960-as évek ellenkultúrájának csúcspontján írt dal Carroll könyveinek képanyagát használja az 1960-as évek társadalmi problémáival való összehasonlításhoz, beleértve a hippikultúrát, a vietnami háborút és a polgárjogi mozgalmat. Slick a számmal rámutatott azokra a szülőkre, akik olyan könyveket olvastak gyermekeiknek, mint az Alice Csodaországban, hogy ösztönözzék a képzeletüket és a kíváncsiságukat, majd azon töprengett, hogy ez sokszor miért nyilvánult meg kábítószerhasználatban. A dal olyan témákat is kiemel, mint az intellektuális felfedezés és a feminizmus.

Wuthering Heights — Kate Bush, 1978

Kate Bush angol art rock énekesnő, debütáló kislemezével (Wuthering Heights) nemcsak a slágerlisták élére került, hanem történelmet is írt. Ez a szám volt az első, mellyel egy énekesnő a saját maga által írt dallal az Egyesült Királyságban a hallgatottsági és eladási listák élére került. Bush kísérteties énekhangja úgy szól, mintha a halott karakter, Cathy beszélne, aki a lápokat kísérti, és könyörög szeretőjének, Heathcliffnek, hogy engedje be. A jelenet Emily Brontë  1847-es regényének, az Üvöltő szeleknek a prológusából származik. A fejezetben a narrátor, Mr. Lockwood meglátogatja Szelesdombot, és ott is éjszakázik. Rémálma van egy Cathy nevű halott nőről, aki könyörög, hogy engedjék be az ablakon. 

Forrás: American Songwriter

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Orwell 1984-e az egész (pop)kultúrát behálózza

Orwell 1984 című regénye a mai napig nyugtalanító olvasmány, mely újra és újra megihleti a művészeket. 

...
Hírek

Tényleg el van átkozva mindenki, aki adaptálja A Mester és Margaritát?

Decemberben adtunk hírt róla, hogy hamarosan érkezik A Mester és Margarita új adaptációja, Baz Luhrmann ugyanis filmet készít Mihail Bulgakov sokak által kedvelt, kultikus regényéből. Eddig számos feldolgozása született a regénynek, de szinte az összes forgatást bizarr események, problémák zavarták meg. 

...
Hírek

Az Alice Csodaországban írója utálta a hírnevet

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Hírek
...
Szórakozás

Nézd meg az első fotót a Hét Királyság lovagjáról a Trónok harca spin-offban

...
Szórakozás

Nézd meg az 1901-es, legkeményebb Dickens-adaptációt az utcaseprővel

...
Beleolvasó

A terápián ülők nem is sejtik, hogy valaki mindent tud a titkaikról – Olvass bele Jen Beagin vicces regényébe!

...
Hírek

Tényleg börtönbe zárhatnak egy indiai írót politikai kijelentése miatt?

...
Nagy

6 botrányos dolog, amit egy új életrajz állít Beckhamékről

...
Szórakozás

Anthony Bourdain képregényének szusiséfje animációs sorozatot kap

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Murakami Haruki kétszer is megnézte a novelláiból készült animációs filmet

A tokiói Vaszeda Egyetemen tartott premier után Murakami bevallotta, hogy különben nem rajong az animációs filmekért, de Pierre Földes mozija kimondottan tetszett neki, mert elkapott valamit az írásaiból.

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz

A romantikus bestseller készülő adaptációjáról árult el részleteket a főszereplő, Blake Lively és a szerző.

...
Szórakozás

Íme, a Netflix top10: a legnépszerűbb műsorok 60 százaléka adaptáció

A legfrissebb top 10-es lista megmutatja, milyen fontos az irodalmi inspiráció a Netflix számára.

...

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza