Szórakozás kazuo_ishiguro dalszöveg

Kazuo Ishiguro dalszövegei kötetben jelennek meg

ro | 2023. szeptember 15. |

"Az évek során történetíróként szereztem hírnevet, de kezdetben dalokat írtam" - mondta Kazuo Ishiguro, akinek jövő márciusban kötetbe gyűjtve jelennek meg a dalszövegei. Utóbbiakat Stacey Kent amerikai jazzénekesnek írta; a kötetet az olasz Bianca Bagnarelli illusztrálta.

A Booker- és Nobel-díjas író először a Desert Island Discs nevű rádióműsorban nevezte meg kedvencként Kent egyik dalát (ez egy olyan műsor, ahol a vendégek arról beszélnek, mit vinnének magukkal egy lakatlan szigetre; ezek között lehet dal, könyv és valami luxuscikk - utóbbinak Ishiguro egy nagy papírtekercset választott). Az énekesről pedig kiderült, hogy nagy rajongója Ishigurónak; a két művész levelezni kezdett egymással, aminek az lett a vége, hogy Ishiguro dalszöveget írt Kent 2007-es Grammyre jelölt albumára (Breakfast on the Morning Tram).

A művészi együttműködés nem szakadt meg, Ishiguro további dalszövegeket írt neki, amelyek szintén helyet kaptak az új kötetben. Ishiguro egyszer azt mondta, hogy az egyik legfontosabb dolog, amit megtanult a dalszövegek írásakor - ami aztán nagy hatással volt a szépírásra is -, hogy egy intim, bizalmas, egyes szám első személyű dal esetében a jelentés nem lehet "önellátó". Burkoltnak kell lennie, és néha az embernek tudnia kell olvasni a sorok között.

Ishiguro fiatalon énekes-dalszerzőként tekintett magára - az nagyjából az az időszak volt, amikor kreatív írást tanult a Kelet-Angliai Egyetemen, és azt érezte, hogy választania kell a regényírás és a dalszövegírás között. De aztán rájött, hogy valójában nem zenésztípus, sokkal kevesebb benne a glamúr, és inkább azok közé tartozik, akik kordbársony kabátot hordanak könyökfoltokkal. Akkor ezt elég lehangolónak élte meg, az olvasók viszont elég jól jártak, hiszen pályafutása alatt Ishiguro olyan könyveket tett le az asztalra, mint a Ne engedj el vagy a Napok romjai.

Az új kötet jövő márciusban jelenik meg a Faber gondozásában, címe: The Summer We Crossed Europe in the Rain: Lyrics for Stacey Kent (~ A nyár, amikor esőben szeltük át Európát: Dalszövegek Stacey Kentnek).

Forrás: Guardian

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ishiguro eltemetett óriásáról Guillermo Del Toro forgat animációs filmet

A történet az Arthur király utáni Angliában játszódik, ahol az emberek elvesztették a hosszú távú emlékezetüket.

...
Hírek

Barack Obama Franzent és Ishigurót is olvasott 2021-ben

Már hagyománynak számít, hogy az év utolsó napjaiban Barack Obama megosztja, mik voltak számára a legmeghatározóbb könyvek. 

...
Nagy

Kazuo Ishiguro először beugratásnak hitte, hogy ő nyerte a Nobelt

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.

Hírek
...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Gyerekirodalom

Hétlábú paripák és jó boszorkányok bújnak elő Zalka Csenge Virág mesekönyvéből

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon