Térey regényéből „semmihez sem hasonlítható mozifilmet” forgatnának

ro | 2023. szeptember 15. |
Térey János
Káli holtak
Jelenkor, 2019, 534 oldal
-

Csáky Attila producer vásárolta meg a Káli holtak című regény filmadaptációs jogát - derül ki a Filmhu összeállításából. Térey János első prózaregénye 2018-ban jelent meg a Jelenkornál: hőse egy fiatal kőszínházi színész, Csáky Alex, aki elvállalja egy zombisorozat főszerepét, "vagyis a siker és a művészet között kell döntenie" - írtuk kritikánkban. A producer a Filmhunak azt mondta, hogy "egy innovatív, előzmények nélküli, semmihez sem hasonlítható mozifilmet" szeretne, és elárulta azt is, hogy az adaptáció ötlete már régóta foglalkoztatta. Úgy fogalmazott, hogy egy régi álma vált valóra, amikor aláírták a jogörökössel, Harmath Artemisszel, az író özvegyével a megfilmesítési szerződést.

A regénynek nem ez lesz az első adaptációja, hiszen 2021-ben mutatták be a színpadi változatát Dömötör András rendezésében, amelyben Tasnádi Bence játszotta a főszerepet.

Az író szeptember 14-én lett volna 53 éves, csütörtökön pedig Debrecenben megnyílt a Térey Könyvsarok, ahol a személyes hagyaték egy részét tekinthetik meg az érdeklődők. Az író özvegyével, Harmath Artemisz irodalomtörténésszel legutóbb a hagyaték sorsáról, a pakolás nehézségeiről, személyes tárgyakról és kedvenc helyekről beszélgettünk:

„A legnehezebbek a cipők voltak” – Harmath Artemisz a Térey-hagyatékról
„A legnehezebbek a cipők voltak” – Harmath Artemisz a Térey-hagyatékról

Térey János negyvennyolc évesen úgy halt meg, hogy meghatározó és komoly életművet hagyott hátra, szellemi hagyatéka megkerülhetetlen. Most tárgyi hagyatéka költözik: a tervek szerint a szeptemberi Térey Könyvünnepen nyílik meg az a lakásmúzeum, mely az író könyveit, személyes tárgyait, gyerekkori játékait, bútorait őrzi majd. A tárgyakat augusztus utolsó hetében szállították Debrecenbe, Térey János özvegyét, dr. Harmath Artemisz irodalomtörténészt pedig ennek kapcsán kérdeztük a pakolás nehézségeiről, a hagyaték sorsáról, személyes tárgyakról és kedvenc helyekről. A beszélgetésből kiderül, mennyire volt nehéz szembenézni az emlékekkel, és az is, hogyan változott az évek során az író Debrecenhez való viszonya. 

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Térey János lakásmúzeum nyílik ősszel Debrecenben

A szeptemberi Térey Könyvünnepre nyílik meg Térey János debreceni lakásmúzeuma, amely a József Attila- és Babérkoszorú díjas író és költő tárgyi hagyatékát mutatja be. 

...
Nagy

Illyés, Térey, Krúbi - ők írták kortárs szerzőink szerint a legfontosabb közéleti verseket

Szerinted melyik a legfontosabb közéleti vers? - kérdeztük Az olvasók országa sorozatunkban a kortárs íróktól és költőktől. Mutatjuk egyben a válaszokat!

...
Hírek

Térey egy sötét lukban vált elsőkötetes költővé

Karácsony Iván nemcska lefotózta Térey Jánost, hanem korán mecénásává vált, segített elindulnia a pályán.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

A hét könyve
Kritika
A háborúból nincs visszatérés, ez az élet
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál