Bűn és bűnhődés. Fotó: Horváth Judit / Örkény Színház

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij népszerű klasszikusát, a rendre a világirodalom legfontosabb könyvei közé sorolt Bűn és bűnhődést Gáspár Ildikó vitte színre az Örkény Színházban. Időtlen történet, állandó erkölcsi dilemma, sok monológ, és egyben heroikus vállalás, ami a színészek mellett a nézőktől is kitartást kíván: az előadás szünetekkel együtt közel négy óra.

Pedofília, bűn és bűnhődés 

Dosztojevszkij regénye és tépelődő, intellektuális, a gyilkosságot megideologizálni próbáló hőse, Raszkolnyikov a magyar színházba járó közönségből is egészen biztosan sokaknak fontos olvasmányélménye, korosztálytól függetlenül.

Valószínűleg Gáspár Ildikónak is az, hiszen nemcsak rendezte, hanem ő is írta át a regényt Görög Imre és G. Beke Margit fordítása alapján. Számomra nézőként

mégsem derült ki, hogy miért választotta ezt a darabot, mit akart belőle kiemelni,

mi az, amit meg akart vele fogalmazni – mármint a nyilvánvalón túl, hogy még a megvetendő, féregnek tartott embertársainkat sem tiporjuk el, pláne öljük meg.

A díszlet többnyire a fekete tér, a jelmez szintén rendkívül egyszerű. A szereplők mind fekete, Örkény logós kapucnis felsőt, melegítőt, sportcipőt viselnek, csak Raszkolnyikov van fehér pólóban. Az egyenruha egyfelől uniformizál, másfelől kívül helyez téren és időn. Nem Dosztojevszkij korában vagyunk, az biztos, de tulajdonképpen ez nem is lényeges: szegény diákok, uzsorások, alkoholisták, nyomorgók, velejükig romlott, a hatalmukkal visszaélő emberek akármikor akadnak szép számmal.

-

Rendőrök (Novkov Máté, Vajda Milán) és Raszkolnyikov (Polgár Csaba)

Az előadásban vannak remek ötletek, néhány olyan jelenet is, amitől összeugrik az ember gyomra, vannak erős alakítások, de sajnos – a március 8-i bemutatóra legalábbis – mindez nem állt össze szerves egésszé. Egyenetlen a dinamikája, úgy tűnik, mintha különálló etűdöket néznénk. Hiányzott a feszesség, és ezen nem segít a már említett hosszú játékidő sem. 

Ami a közéleti utalásokat illeti, valószínűleg Gáspár sem sejtette, amikor megírta a darabot, hogy

a gyerekek molesztálásáról szóló rész mennyire aktuális lesz a kegyelmi ügy miatt,

ami Novák Katalin és Varga Judit februári lemondásához vezetett. Nem emlékszem, hogy a regényben szerepel-e konkrétan a pedofília szó, az előadásban mindenesetre így emlegetik, és bár a történetben kissé más a kontextus, mégis mindenki érthette a nézőtéren, miről van szó.

Egy másik, számomra még nagyobbat ütő pillanat az volt, amikor Raszkolnyikov a vége felé Szonyával veszekszik a gyilkosságról, és felordít: „Bombákkal lehet?!”. Ezt sem kellett bővebben magyarázni, rögtön beugrott Gáza és Ukrajna. És ez a momentum sokkal inkább volt katarzisszerű, mint valamivel később az, amikor Raszkolnyikov beismeri a bűnét.

-

Porfirij (Mácsai Pál) székében Raszkolnyikov

Az említettekhez képest a szinte már kötelező kiszólások a házi Napóleonról és a „ki kinek a kontójára, milyen módszerekkel gazdagodik” típusú eszmefuttatások szájbarágósnak és fölöslegesnek tűntek (habár a közönség egy része díjazta, engem, bevallom, több mint tíz év után már fáraszt az ilyesmi).

Minimalista tér, maxiballon

Polgár Csaba igyekszik megmutatni Raszkolnyikov sokféle arcát, a pöffeszkedőtől a paranoiáson át a saját elméletébe belegabalyodó félőrültig, ez nagyrészt megy is neki. Valószínűleg előadásról előadásra még inkább átéli majd a szerepét, ez a tépelődő hős azért nem áll távol tőle. 

A fekete térbe néha bekerül pár irodai szék és erős reflektor. A legnagyobb díszlet egy neonszínű, hatalmas nejlon, ami olykor a földön hever, máskor a falakat borítja. A főhős többször belegabalyodik, néha, amikor tele van levegővel, belebújik,

máskor harcol vele, mint egy láthatatlan ellenséggel, önnön elmeháborújában. 

A nejlon abban a jelenetben a leghatásosabb, amikor akkorára fújják, hogy betölti az egész színpadot, és Raszkolnyikovot odaszorítja a falhoz, egészen a színpad szélére, mintegy érzékeltetve, ahogy ez az alak egzisztenciájában és gondolkodásában is egyre inkább peremre kerül.

-

Raszkolnyikov, a ballon és Szvidrigajlov (Terhes Sándor)

Szintén nagyon erős pár perc, amikor Raszkolnyikov felidézi egy gyerekkori emlékét: apjával egy séta során tanúja volt annak, amint egy kocsma előtt részeg férfiak agyonvertek egy kis, öreg lovat.

A férfi és a kisfiú arcát kamerával vetítik a hatalmas ballonra, miközben mögötte árnyjátékként látjuk és halljuk a kegyetlen tettet.

Ez volt az egész előadás során az egyik – ha nem a – legtorokszorítóbb jelenet. Már csak ezért is lenne érdemes odafigyelni arra, hogy a hang ne csússzon a kamerafelvételhez képest.

Ugyanakkor egy hasonló elven felépített, ballonos jelenetben követi el Raszkolnyikov a gyilkosságot, ott viszont a lencsén lefolyó művérrel egyáltalán nem működik az egész.

Elveszett emberek

Gáspár egyik legkreatívabb megoldása az volt, hogy beemelt az alapvetően prózai szöveg mellé egy klasszikus görög drámákból ismert elemet, a kórust. A más-más színű betörőmaszkot viselő nők sorfala hol énekelve, hol kántálva, zenére narrálja a történetet (a szövegüket Tóth Réka Kinga és a rendező írta). Tulajdonképpen

a kórus volt az, ami időről időre tovább lendítette a többször leülő előadást.

Az alakítások közül tetszett Borsi Balogh Máté Razumihinje, Hajduk Károly is elég erős volt Luzsinként, különösen onnantól, hogy eszkalálódni kezdenek az események Dunya (Kókai Tünde) és az anya (Kerekes Éva) érkezésével. Porfirij vizsgálóbírót sokkal ravaszabbnak képzeltem az olvasmányaim alapján annál, mint ahogyan Mácsai Pál játssza, viszont a Columbo felügyelős kikacsintások tényleg viccesek. 

Ha viszont csak egy színészt emelhetnék ki, akkor Terhes Sándort mondanám,

akit ebben az évadban igazolt le az Örkény, és milyen jól tette. Hol joviális, hol perverz és önmagát mindenre feljogosítottnak érző Szvidrigajlovként leginkább a harmadik felvonásban brillírozik, és már pár perc alatt olyan sűrűséget képes teremteni a színpadon, amit kevesen.

-

Raszkolnyikov, háttérben a kórus

Mindez azonban sajnos nem változtat azon, hogy ez a Bűn és bűnhődés a színészek minden erőfeszítése ellenére szétesik. A regényben Raszkolnyikov belső utazását követjük, de ez itt, legyen bármilyen erős egy-egy jelenet vagy monológ, valahogy elszáll a térben, a hosszú játékidőben és az üresjáratok között. Persze lehet tenni az előadással egy próbát azután, hogy már legalább tízszer játszották, addigra jobban összeállhat, de aki biztosra akar menni, az inkább porolja le a könyvet.

Fotók: Horváth Judit / Örkény Színház

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Bodó Viktor Szentivánéjén a legnyomasztóbb rémálmaink kísértenek

A rendező Shakespeare egyik klasszikusát alapul véve készített egyszerre nagyon szórakoztató, mégis akut látleletet a mindennapjainkról. Az Örkényben bemutatott, rehabon játszódó darab egy percre nem ereszti el a nézőt: sem a vicces őrület, sem a torokszorító pillanatok közepette.

...
Hírek

Kafka, Dosztojevszkij, Hemingway - a legrövidebb világirodalmi klasszikusok

Válogatásunkban olyan, jól ismert könyveket gyűjtöttünk csokorba, melyek rövid terjedelmük ellenére bőven adnak gondolkodnivalót.

...
Hírek

Életműsorozatot indít a Helikon Dosztojevszkij 200. születésnapján

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij nemcsak az orosz, hanem az egész világirodalom egyik legnevesebb szerzője, a 19. századi orosz irodalom kiemelkedő alkotója. Születésének kétszázadik évfordulóján indul el a Helikon Kiadó új életműsorozata.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

7 Oscar-díjas adaptáció, amit most láthatsz a Netflixen

Tuti befutókat néznél az este? Összeszedtük, milyen Oscar-díjas adaptációkat találsz most a Netflixen: lesz közte hard boiled krimi, izgalmas animáció, szórakoztató kaland és egy kakukktojás dráma is.

...
Szórakozás

„Ivy a kedvencem” – A Csengetett, Mylord?-enciklopédia szerzőjével beszélgettünk

Mi lehet a Csengetett, Mylord? titka, amivel ennyire betalált a magyar nézőknél? A sorozatról készült enciklopédia szerzőjét, Boromisza Istvánt kérdeztük.

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

Elindult a Netflixen az elmúlt évtized egyik legizgalmasabb sci-fi-jének feldolgozása. Liu Ce-hszin A háromtest-probléma című regénye, illetve a folytatásaival együtt trilógiája valódi tudományos-fantasztikus nyúlüreg, amire nem árt felkészülni.

Még több olvasnivaló
...
Podcast

Szexualitás, vagina, szülés – Ott Anna könyvajánlója [Ezt senki nem mondta!]

Ezt senki nem mondta! című podcastunk ötödik vendége Dr. Benkovics Júlia nőgyógyász volt, a beszélgetéshez könyvajánló is tartozik Ott Anna válogatásában.

...
Gyerekirodalom

Roma mesék a gyerekirodalomban – Mi történt az elmúlt években?

Hogyan jelennek meg a roma mesék, karakterek, hagyományok a gyerekeknek szóló kötetekben? Veszprémi Szilveszter költő, irodalmár négy, a közelmúltban megjelent könyvet vizsgált meg.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [2. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Kerber Balázs, Láng Orsolya és Takács Nándor válaszai és szövege.

...
Nagy

Eredics Lilla: Balogh Attila versei kitágították az önértelmezés dimenzióját [ROMA IRODALOM]

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából írók és kutatók ajánlanak olvasmányokat a roma irodalomból, melyek reflektálnak a reprezentáció kérdéseire is. Eredics Lilla Balogh Attilától ajánlja kedvenc versét.

...
Nagy

Költészet napja – Ismerj meg 6 új verseskötetet és a szerzőiket! [1. rész]

A magyar költészet napja alkalmából készített összeállításunkban 6 frissen megjelent verskönyv szerzőjét ismerhetitek meg, és a köteteikből is mutatunk egy részletet. Lapis József, Rékai Anett és Simon Bettina válaszai és szövege.

...
Nagy

10 videó, amiben cigány írók, költők beszélnek [ROMA IRODALOM]

Szeretet, fájdalom, vér, béklyók, család, idegenség. A Roma Hetek alkalmából összegyűjtöttünk tíz videót, amelyek a roma irodalom kiemelkedő íróit és költőit mutatják be az elmúlt évtizedekből.

A hét könyve
Kritika
Anyává válni egy korábbi világ darabokra törését is jelenti
...
Podcast

Kemény Lili: Az életemet nem különösebben tartom érdekesnek

A Könyves Magazin podcastjában Kemény Lili először beszél a Nem című önéletrajzi regényéről. Hallgassátok!

...

Ezt senki nem mondta – Dr. Benkovics Júlia: Mi történik a nőgyógyásszal, amikor terhes lesz?

...

Orvos-Tóth Noémi 16 országban kezdi nulláról, de hogyan?

...

Ne a borító alapján ítéld meg a könyvet! Podcastunkban mi megtesszük!