Kafka, Dosztojevszkij, Hemingway - a legrövidebb világirodalmi klasszikusok

Kafka, Dosztojevszkij, Hemingway - a legrövidebb világirodalmi klasszikusok

ko | 2024. január 11. |

A jó könyvet nem a borító teszi, és nem is a terjedelem, tehetnénk hozzá. Egy monumentális nagyregény is lehet elhibázott, és egy alig száz oldalas kötet is bőven adhat gondolkodnivalót, kiállhatja az idő próbáját. Összeállításunkban öt olyan jól ismert könyvet gyűjtöttünk össze, melyek rövid terjedelmük ellenére kedvelt és sokat olvasott klasszikusokká váltak. Más stílus, más időszak és más mondanivaló, de közös bennük a tömörség és a rövidség. Ha nem tudod, mivel indítsd az évet, válogass közülük!

George Orwell: Állatfarm

george orwell
Állatfarm
Ford. Szíjgyártó László, Európa, 2022, 130 oldal
George Orwell: Állatfarm könyv

Az 1984 szerzőjének másik híres alkotása egy szatirikus kisregény, mely olyan állatokról szól, akik a disznók vezetésével elűzik annak a farmnak a tulajdonosát, ahol élnek. Ezután maguk vezetik a gazdaságot, ami végül kemény diktatúrává válik. Az Állatfarm a sztálini Szovjetunió allegóriája. Orwell a történet fontos eseményeit a sztálini rendszer „vívmányaiból” kölcsönözte. A mű mottója szállóigévé vált: „Minden állat egyenlő, de egyes állatok egyenlőbbek a többinél.”

Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger

ernest hemingway
Az öreg halász és a tenger
Ford. Ottlik Géza, 21. század, 109 oldal
Ernest Hemingway: Az öreg halász és a tenger könyv

Az amerikai író regényét nemrégiben olvastuk újra, és akkor azt írtuk, a története egy öregember harca, győzelme, majd veresége egy olyan küzdelemben, melyet a természet erőivel és önmagával folytat.” A szikár, minimalista szöveg egyfajta rövid és közérthető, mégis magával ragadó példázat nemcsak az öregedésről, de a kitartásról, a küzdelemről és az emberi méltóságról is. 

Hemingway szerint a legnagyobb küzdelem az, amit az ember önmagával folytat
Hemingway szerint a legnagyobb küzdelem az, amit az ember önmagával folytat

Újraolvasó rovatunkban Orwell és Kafka után ezúttal Hemingway kerül sorra, nyári klasszikusunk nem más, mint Az öreg halász és a tenger. Az amerikai szerző halhatatlan figurát keltett életre az idős, kubai halász, Santiago alakjában, aki három hosszú napon át viaskodik egy hatalmas kardhallal, hogy aztán a tetemet a hazafelé vezető tengeri úton felzabálják a cápák. A példázatos történet a kitartás, a büszkeség, a küzdelem és az öregedés regénye is egyben. 

Tovább olvasok

Franz Kafka: Az átváltozás

franz kafka
Az átváltozás - Válogatott elbeszélések
Ford. Antal László, Eörsi István, Gáli József, Györffy Miklós, Szabó Ede, Tandori Dezső, Európa, 2016, 352 oldal
Franz Kafka: Az átváltozás könyv

A prágai szerző írása egy hihetetlen, egyszerre abszurd és groteszk fordulattal indul, főhőse, Gregor Samsa arra ébred, hogy féreggé változott. A mindennapi robotban és monotóniában megfáradt férfi családja nehezen kezeli a helyzetet, az elbeszélő viszont mindvégig valós eseményként értekezik róla. A szobája fogságában vergődő férfi története az emberi létezés különös értelmezése, mely nyomasztó, ugyanakkor nagyon elgondolkodtató olvasmány.

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból

fjodor mihajlovics dosztojevszkij
Feljegyzések az egérlyukból
Ford. Makai Imre, Interpopulart, 1994, 110 oldal
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: Feljegyzések az egérlyukból antikvár

A Bűn és bűnhődés előtt keletkezett kisregény főhős-elbeszélője egy negyven év körüli, nyugállományba vonult kishivatalnok, aki szánalmas kis odújából szemléli a világot és annak kegyetlenségét. A világnak ő is része, de neki csak a megaláztatás, a szenvedés és a szegénység jut, és az ő perspektíváján keresztül nagyon metsző és kritikus képet kaphatunk az emberi társadalomról és az emberről magáról.

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete

robert louis stevenson
Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
Ford. Illés Róbert, Trubadúr Könyvek, 2023, 108 oldal
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete könyv

A 19. századi Londonban játszódó történet az önmagán kísérletező orvosról és az általa létrehozott második – gonosz – énjéről azon túl, hogy rendkívül izgalmas olvasmány, nagyon fontos és érdekes kérdéseket is felvet az orvosok – vagy általánosabban a tudósok és feltalálók – felelősségével, illetve az ember kettős természetével kapcsolatban. A társadalmunk alapját képző becsületes polgár és a benne szunnyadó, ösztönöktől vezérelt árnyalak, mely bármely pillanatban életre kelhet, olyan ellentmondás, melynek minden korban van aktualitása.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Soha ilyen rövid könyvet még nem jelöltek a Booker-díjra

Megérkezett a Booker-díj 2022-es hosszúlistája, amely az idén sokszínűbb lett, mint korábban bármikor: találunk rajta rekordfiatal elsőkönyves szerzőt, rangidős írót és szerepel egy kifejezetten picike könyv is a jelöltek közt, a díj történetében a legrövidebb.

...
Nagy

Hemingway szerint a legnagyobb küzdelem az, amit az ember önmagával folytat

Hemingway halhatatlan figurát keltett életre az idős, kubai halász, Santiago alakjában, aki három hosszú napon át viaskodik egy hatalmas kardhallal, hogy aztán a tetemet a hazafelé vezető tengeri úton felzabálják a cápák. A példázatos történet a kitartás, a büszkeség, a küzdelem és az öregedés regénye is egyben. 

...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.