A Nobel-díjas Ishiguro összeállt egy jazzdívával, és ebből már egy közös kötet is született

A Nobel-díjas Ishiguro összeállt egy jazzdívával, és ebből már egy közös kötet is született

A The Summer We Crossed Europe in the Rain 16 Stacey Kent számára írt Ishiguro-dalszöveget tartalmaz, Bianca Bagnarelli illusztrációi pedig érzékenyen ragadják meg a sorok és a dallamok közötti kapcsolatot.

vn | 2024. május 17. |

Bár Kazuo Ishiguro történetmesélőként szerzett hírnevet, a pályája elején számos dalszöveget írt. Ahogy arról már korábban beszámoltunk, abban az időszakban, amikor kreatív írást tanult a Kelet-Angliai Egyetemen, énekes-dalszerzőként tekintett magára, ám úgy érezte,

választania kell a regény- és a szövegírás között.

Egy dal és egy papírtekercs

És bár a Ne engedj el vagy a Napok romjai írójaként világhírű lett, ám az egykor dzsesszklubot vezető Murakami Harukihoz hasonlóan a zenétől ő sem távolodott el. Régóta kedveli az 1965-ben, New Jerseyben született Stacey Kent dalait. 2002-ben, a Desert Island Discs című rádióműsorban Ishiguro arról beszélt, hogy egy hatalmas papírtekercs mellett George Gershwin They Can't Take That Away From Me című dalának Kent-féle interpretációját vinné magával egy lakatlan szigetre.

Az énekesnő így emlékszik vissza a fenti pillanatra: „teljesen el voltam ájulva, mert imádtam a munkásságát”. Ezt követően előbb levelezni kezdtek, aztán egyre szorosabb barátságot kötöttek egymással. Pár évvel később, amikor Kent és zeneszerző férje, Jim Tomlinson együtt ebédeltek Ishiguróval és a feleségével, felmerült, hogy Booker-díjjal kitüntetett szerző

írna az énekesnő számára pár dalszöveget.

Két héttel ezt követően meg is érkeztek Kenthez a The Ice Hotel és a Breakfast on the Morning Tram sorai, amelyeket Tomlinson zenésített meg és az énekesnő Breakfast on the Morning Tram című, Grammyre jelölt lemezén hallhatók.

A határhelyzeteket átjáró romantika

A Faber gondozásában megjelent The Summer We Crossed Europe In The Rain tehát egy közel két évtizede tartó együttműködés lenyomata. A közös munkáról Kent azt mondta, sikerült hamar egymásra hangolódniuk, méghozzá amiatt, mert az általa „Ish”-ként emlegetett író szerinte remek zenész és énekes is. A dzsesszénekesnő elárulta, hogy a találkozásaik alkalmával

Ishiguro gyakran gitározik és folkdalokat ad elő a szórakoztatásukra.

További közös pont, hogy amint Stacey Kent dalait, úgy Ishiguro szövegeit is áthatja a vágyakozás, a melankólia, valamint a határterületek romantikája.

Ez utóbbi jegyében a kiadó még egy ötlettel állt elő: bekerültek a könyvbe Bianca Bagnarelli illusztrációi is. A The Summer We Crossed Europe In The Rain tehát

képiség, dallam, hang és szavak találkozását kínálja olvasóinak és hallgatóinak.

Az együttműködés és a közös kötet megjelenése kapcsán Kent úgy fogalmazott: „soha nem tudhatod, kivel találkozol a sarkon, aki megváltoztathatja az életedet és az egész utadat”.

Forrás: London Jazz News, NPR

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Ishiguro eltemetett óriásáról Guillermo Del Toro forgat animációs filmet

A történet az Arthur király utáni Angliában játszódik, ahol az emberek elvesztették a hosszú távú emlékezetüket.

...
Szórakozás

Sorozat készül Kazuo Ishiguro regényéből

Jó tíz évvel a Ne engedj el… filmes feldolgozása után most sorozat készül a Nobel-díjas író regényéből.

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

A Nobel-díjas írónak nemrég jelent meg angolul új regénye, a Klara and the Sun, amelynek narrátora egy robot. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Kiemeltek
...
Zöld

A dohányzás veszélyeit komolyan vettük, a közösségi média veszélyeit miért nem?

A fiatalok mentális egészsége érdekében figyelmeztető feliratokkal kéne ellátni a közösségi média platformokat – írja az amerikai tiszti főorvos. A hírhez négy könyvet is ajánlunk.

...
Kritika

Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír

Daniel Kehlmann a német rendezőóriásról, G. W. Pabstról mesél, aki a Harmadik Birodalomban rekedve próbált jó művész maradni. A Mozgóképben a német expresszionista film szivárog be az irodalomba. Ez a hét könyve.

...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!