Ellenpont, Garaczi László, Visky András, Háy János és irodalmi borest [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ellenpont, Garaczi László, Visky András, Háy János és irodalmi borest [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban találsz sci-fi és fantasy fesztivált, emlékpontavatót, irodalmi beszélgetéseket, székfoglaló előadást és egy horror-vígjátékot is.

sa | 2023. április 20. |

Ellenpont Sci-Fi és Fantasy Minifesztivál 2023

-

Zsoldos Péter születésének évfordulója a science-fiction és a fantasy ünnepe. A fesztivál keretében levetítésre kerül egy nagyjából egyórás blokk magyar sci-fi animációs rövidfilmekből. Az összeállítás a Kecskeméti Animációs Műhely és a MOME fiatal alkotóinak munkáiból áll. A Magyar fantasztikus filmek helyzetéről szóló kerekasztalbeszélgetés vendégei Baranyi Benő (Zanox), Zsótér Indi Dániel (A Karantén Zóna), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, a Műanyag égbolt alkotói, moderál Scheirich Zsófia, a Roboraptor szerkesztője. A fesztivál keretében adják át a Zsoldos Péter-díjat és beszélgetnek a nyertesekkel. 

Mikor? április 20. 17:00 Hol? Cinema MOM
Facebook-esemény erre>>>

Amitől félünk

Beau élete folyamatos rettegés, csak a pszichiáter által felírt gyógyszerekkel képes kimenni az őrültekkel teli utcákra. Anyjának váratlan telefonhívása mégis arra kényszeríti, hogy elinduljon. Az abszurd humorral átitatott, horrorisztikus utazáson a legsötétebb félelmek a legnagyobb kalandokká válnak. Vajon célba ér Beau, vagy felemésztik lelkének sötét bugyrai? Joaquin Phoenix a Joker Oscar-díjas szerepe után ismét briliánsan alakítja a külvilág őrületére saját őrületével válaszoló kisembert. Ari Aster, a kultikus Örökség és Fehér éjszakák rendezője ismét bebizonyítja, mennyire magabiztosan keveri a legkülönfélébb filmes műfajokat, teljesen egyedi és megdöbbentő látványvilágot teremtve.

Mikor? április 20-tól Hol? mozik

Beszélgetés Vonnák Diánával

-

Vonnák Diána prózaíróként 2021-ben debütált a számos tájat és országot felölelő Látlak című novelláskötetével. A könyv megjelenése után felkerült a Libri irodalomi Díj shortlistjére, majd tavaly ősszel elnyerte a legjobb elsőkönyves szerzőt elismerő Margó-díjat. Írói munkásága mellett antropológus, a St. Andrews-i Egyetem munkatársaként Ukrajna műemlék- és kultúrpolitikájával foglalkozik, az elmúlt évben is többször járt az országban, tapasztaltait a Magyar Narancs hasábjain közölte. 2023 elején a nemzetközi színtéren az egyik legismertebb ukrán költő, Szerhij Zsadan Harkiv Hotel című verseskötetéhez válogatta és fordította a szövegeket. A Margó-díjas szerzővel Csepelyi Adrienn író-újságíró beszélget, majd Vonnák Diána dedikálja könyvét.

Mikor? 2023. április 21. 17:00 Hol? Bookline Astoria Könyvesbolt
Facebook-esemény erre>>>

Petőfi 200 - Irodalmi borest Háy Jánossal

-

Mitől olyan népszerű 200 éve Petőfi Sándor? Hogyan építette fel önmagát az első igazi polgári költő? Miért lehetett minden politikai kurzus számára használható Petőfi alakja? A híres költőbarátság ellenére miért teljesen más Petőfi és Arany? Milyen jelentést hordozhat 200 év után Petőfi művészete a digitális korszak embere számára? Ezeket a kérdéseket boncolgatják – természetesen borospohárral a kézben – első Irodalmi borestükön, ahol vendégük lesz Háy János, József Attila-díjas író, drámaíró, költő. A beszélgetőtárs: Molnár Ferenc.

Mikor? április 21. 18:00 Hol? Eger, Tóth Ferenc Pincészet
Facebook-esemény erre>>>

Borbély Szilárd-emlékpont-avató

-

Idén novemberben lenne 60 éves Borbély Szilárd, nemzedékének egyik legnagyobb költője. Születésének kerek évfordulója alkalmából Debrecen Önkormányzata, tisztelői és barátai emlékpontot avatnak a Békás-tónál, ahol egykor szívesen időzött lányaival. A résztvevők a megszokott avatás helyett csendes emlékezéssel, Borbély Szilárd versek felolvasásával adóznak a költő emlékének. Az esemény a 20. Debreceni Költészeti Fesztiválhoz kapcsolódik.

Mikor? április 22. 14:00 Hol? Debrecen, Békás Tó
Facebook-esemény erre>>>

ÉS-kvartett - Visky András: Kitelepítés

-

Fókuszban Visky András regénye, ami tavaly az év könyve lett nálunk, interjúnkat a szerzővel itt olvashatod. Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Márjánovics Diána, Puskás Panni, Zelei Dávid

Mikor? április 26. 17:00 Hol? Írók Boltja
Facebook-esemény erre>>>

Garaczi László székfoglaló előadása: Feri és a posztmodern

-

Garaczi László székfoglaló előadása a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Feri és a posztmodern címmel. A székfoglaló előadáson közreműködik: Máté Gábor színművész. A székfoglaló előadás ingyenes, nyilvános, és regisztráció sem szükséges hozzá. 

Mikor? április 28. 17:00 Hol? Magyar Tudományos Akadémia Székháza
Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Podcast

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

Az őszi Margón mutatták be Garaczi László Weszteg című regényét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Szórakozás

Visky András: Lucifer az embert nem szabaddá, hanem a rombolás „alkoholistájává” akarja tenni

A Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek keretében mutatják be azt a különleges zenei produkciót, melynek koncepcióját Visky András alkotta meg. A bemutató előtt őt kérdeztük az ősbemutató előtt álló alkotásról. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

...
Kritika

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

Emberek és kultúrák közötti távolságokról, a hiányról, a megszállottságot súroló vonzalomról és a mérgező szépségkultuszról is mesél a francia-dél-koreai Elisa Shua Dusapin 2016-os, első regénye. Ez a hét könyve.

Szerzőink

...
Borda Réka

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

...
Ruff Orsolya

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

...
Kolozsi Orsolya

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Természetesen olvasok
...
Zöld

A 19. századi dán festők a sörfőzés maradékát használhatták vásznaik alapozására

...
Zöld

A vízhiány és egy különleges arab öntözőrendszer ihlette regény nyert rangos díjat

...
Zöld

Megtalálhatták a gyilkos galóca mérgének ellenszerét

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a modern kutyafajták agya nagyobb, mint ősi társaiké

...
Zöld

A Budapestre látogató Jane Goodall üzent a magyaroknak

...
Zöld

Szent-Györgyit a nyilasok nem tudták elfogni, ezért minden fórumon hazudtak róla

...
Zöld

Őskori nő DNS-ét vonták ki egy húszezer éves csontékszerből

...
Zöld

Az Amazonasban le akarják állítani az erdőirtást, hat új rezervátumot kapnak az őslakosok

...
Zöld

Peter Wohlleben: Sok fa jelentősen csökkenthetné a magyar városok hőmérsékletét is

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam

...

Trianonból a magyar gyárosok profitáltak, mert nem volt román üzleti elit

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.