Ellenpont, Garaczi László, Visky András, Háy János és irodalmi borest [PROGRAMAJÁNLÓ]

Ellenpont, Garaczi László, Visky András, Háy János és irodalmi borest [PROGRAMAJÁNLÓ]

E heti programajánlónkban találsz sci-fi és fantasy fesztivált, emlékpontavatót, irodalmi beszélgetéseket, székfoglaló előadást és egy horror-vígjátékot is.

sa | 2023. április 20. |

Ellenpont Sci-Fi és Fantasy Minifesztivál 2023

-

Zsoldos Péter születésének évfordulója a science-fiction és a fantasy ünnepe. A fesztivál keretében levetítésre kerül egy nagyjából egyórás blokk magyar sci-fi animációs rövidfilmekből. Az összeállítás a Kecskeméti Animációs Műhely és a MOME fiatal alkotóinak munkáiból áll. A Magyar fantasztikus filmek helyzetéről szóló kerekasztalbeszélgetés vendégei Baranyi Benő (Zanox), Zsótér Indi Dániel (A Karantén Zóna), Bánóczki Tibor és Szabó Sarolta, a Műanyag égbolt alkotói, moderál Scheirich Zsófia, a Roboraptor szerkesztője. A fesztivál keretében adják át a Zsoldos Péter-díjat és beszélgetnek a nyertesekkel. 

Mikor? április 20. 17:00 Hol? Cinema MOM
Facebook-esemény erre>>>

Amitől félünk

Beau élete folyamatos rettegés, csak a pszichiáter által felírt gyógyszerekkel képes kimenni az őrültekkel teli utcákra. Anyjának váratlan telefonhívása mégis arra kényszeríti, hogy elinduljon. Az abszurd humorral átitatott, horrorisztikus utazáson a legsötétebb félelmek a legnagyobb kalandokká válnak. Vajon célba ér Beau, vagy felemésztik lelkének sötét bugyrai? Joaquin Phoenix a Joker Oscar-díjas szerepe után ismét briliánsan alakítja a külvilág őrületére saját őrületével válaszoló kisembert. Ari Aster, a kultikus Örökség és Fehér éjszakák rendezője ismét bebizonyítja, mennyire magabiztosan keveri a legkülönfélébb filmes műfajokat, teljesen egyedi és megdöbbentő látványvilágot teremtve.

Mikor? április 20-tól Hol? mozik

Beszélgetés Vonnák Diánával

-

Vonnák Diána prózaíróként 2021-ben debütált a számos tájat és országot felölelő Látlak című novelláskötetével. A könyv megjelenése után felkerült a Libri irodalomi Díj shortlistjére, majd tavaly ősszel elnyerte a legjobb elsőkönyves szerzőt elismerő Margó-díjat. Írói munkásága mellett antropológus, a St. Andrews-i Egyetem munkatársaként Ukrajna műemlék- és kultúrpolitikájával foglalkozik, az elmúlt évben is többször járt az országban, tapasztaltait a Magyar Narancs hasábjain közölte. 2023 elején a nemzetközi színtéren az egyik legismertebb ukrán költő, Szerhij Zsadan Harkiv Hotel című verseskötetéhez válogatta és fordította a szövegeket. A Margó-díjas szerzővel Csepelyi Adrienn író-újságíró beszélget, majd Vonnák Diána dedikálja könyvét.

Mikor? 2023. április 21. 17:00 Hol? Bookline Astoria Könyvesbolt
Facebook-esemény erre>>>

Petőfi 200 - Irodalmi borest Háy Jánossal

-

Mitől olyan népszerű 200 éve Petőfi Sándor? Hogyan építette fel önmagát az első igazi polgári költő? Miért lehetett minden politikai kurzus számára használható Petőfi alakja? A híres költőbarátság ellenére miért teljesen más Petőfi és Arany? Milyen jelentést hordozhat 200 év után Petőfi művészete a digitális korszak embere számára? Ezeket a kérdéseket boncolgatják – természetesen borospohárral a kézben – első Irodalmi borestükön, ahol vendégük lesz Háy János, József Attila-díjas író, drámaíró, költő. A beszélgetőtárs: Molnár Ferenc.

Mikor? április 21. 18:00 Hol? Eger, Tóth Ferenc Pincészet
Facebook-esemény erre>>>

Borbély Szilárd-emlékpont-avató

-

Idén novemberben lenne 60 éves Borbély Szilárd, nemzedékének egyik legnagyobb költője. Születésének kerek évfordulója alkalmából Debrecen Önkormányzata, tisztelői és barátai emlékpontot avatnak a Békás-tónál, ahol egykor szívesen időzött lányaival. A résztvevők a megszokott avatás helyett csendes emlékezéssel, Borbély Szilárd versek felolvasásával adóznak a költő emlékének. Az esemény a 20. Debreceni Költészeti Fesztiválhoz kapcsolódik.

Mikor? április 22. 14:00 Hol? Debrecen, Békás Tó
Facebook-esemény erre>>>

ÉS-kvartett - Visky András: Kitelepítés

-

Fókuszban Visky András regénye, ami tavaly az év könyve lett nálunk, interjúnkat a szerzővel itt olvashatod. Károlyi Csaba beszélgetőtársai: Márjánovics Diána, Puskás Panni, Zelei Dávid

Mikor? április 26. 17:00 Hol? Írók Boltja
Facebook-esemény erre>>>

Garaczi László székfoglaló előadása: Feri és a posztmodern

-

Garaczi László székfoglaló előadása a Magyar Tudományos Akadémia Székházában Feri és a posztmodern címmel. A székfoglaló előadáson közreműködik: Máté Gábor színművész. A székfoglaló előadás ingyenes, nyilvános, és regisztráció sem szükséges hozzá. 

Mikor? április 28. 17:00 Hol? Magyar Tudományos Akadémia Székháza
Facebook-esemény erre>>>

Kapcsolódó cikkek
...
Alkotótárs

Vonnák Diána: A nyelv nagyon demokratikus dolog, mindenki használja

A Mastercard Alkotótárs nyertese, Vonnák Diána Enyedi Ildikóval beszélgetett a podcastban.

...
Podcast

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

Az őszi Margón mutatták be Garaczi László Weszteg című regényét, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Szórakozás

Visky András: Lucifer az embert nem szabaddá, hanem a rombolás „alkoholistájává” akarja tenni

A Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek keretében mutatják be azt a különleges zenei produkciót, melynek koncepcióját Visky András alkotta meg. A bemutató előtt őt kérdeztük az ősbemutató előtt álló alkotásról. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Természetesen olvasok
...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

...
Zöld

Orvos-Tóth Noémi könyvével van tele egy horvát könyvesbolt kirakata

...
Zöld

Az ír nomádok meséiben a pitypang napként ragyog

...
Zöld

A Meta dezinformáció elleni csapatot állít fel az EU-s választás idejére

...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

...

Kerber Balázs és Nemes Z. Márió: Mit kaphatnak a közösségtől a magányos odúlakók?

...

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...

Az endometriózis poétikus betegség, mintha erdő nőne a hasunkban

...

Kerber Balázs: A versnél érzem, hogy a szöveg akar valamit és nem én

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

A Dűne ismét monumentális és epikus, minket viszont az is érdekelt, milyen párbeszédben áll a filmklasszikussal, aminek eredetije Frank Herbertet is inspirálta. És az is, hogyan cáfol rá már most egy rendezői döntésre a valós történelem.

...
Szórakozás

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

Jórgosz Lánthimosz tizenegy Oscarra jelölt mozija női szemszögből beszéli el Mary Shelley viktoriánus díszletek között játszódó, horrorklisékből, gótikus románcok és pikareszkregények elemeiből összeöltött felnövekedéstörténetet.

...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.