Visky András: Lucifer az embert nem szabaddá, hanem a rombolás „alkoholistájává” akarja tenni

Visky András: Lucifer az embert nem szabaddá, hanem a rombolás „alkoholistájává” akarja tenni

A Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek keretében lesz a bemutatója annak a különleges zenei produkciónak, melyen a Budafoki Dohnányi Zenekart Hollerung Gábor vezényli. A Kételkedés és útkeresés - Az ember tragédiája nyomán című előadás három részből áll, két zenedarab fog közre egy prózai betétet. Az est folyamán három műalkotás kezd párbeszédbe egymással: Richard Strauss Imigyen szóla Zarathustra című szimfonikus műve, Ónodi Eszter előadásában részlet Milton Elveszett Paradicsomából, valamint Gyöngyösi Levente Tragœdia Temporis című, Az ember tragédiája nyomán keletkezett zeneművének első felvonása. Ez utóbbi alkotás dramaturgja és a koncepció kidolgozója Visky András író, akit a bemutató előtt néhány nappal kerestünk meg kérdéseinkkel.
Nyitókép: Budafoki Dohnányi Zenekar, MÜPA
Kolozsi Orsolya | 2023. április 06. |

Az Imigyen szóla Zarathustra Richard Strauss 1896-ban befejezett szimfonikus műve, melyet a 19. századi német filozófus, költő Friedrich Nietzsche azonos című főműve inspirált. Arra a kérdésre, hogy miként lehet egy filozófiai munkát a zene nyelvére átültetni, Strauss a következő választ adta: „Nem szándékoztam filozofikus zenét írni, vagy akár zenei portrét festeni Nietzsche nagy művéről. Sokkal inkább kívántam zenébe átültetni az emberiség fejlődésének eszméjét a kezdetektől a valláson s a tudományon keresztül Nietzsche ember feletti ember fogalmáig.” A szimfonikus költemény első 21 ütemét Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeia című filmje óta az is ismeri, aki még soha nem hallott Richard Straussról vagy Zarathustráról.

Az Elveszett Paradicsom a 17. századi angol költő, John Milton epikus költeménye, melyet 1674-ben adtak ki, és címének megfelelően a bűnbeesés és a Paradicsomból való kiűzetés bibliai történetét dolgozza fel. Lényegi kérdése az eleve elrendeltség és a szabad akarat szembenállása, főhősének pedig Lucifert, a bukott angyalt választja. A szöveg óriási hatást gyakorolt a későbbi idők művészetére, sokak szerint Friedrich Nietzsche fent említett főművét is inspirálhatta. 

A harmadik mű, amelynek első felvonása megjelenik az esten, a Tragœdia Temporis, melyben Gyöngyösi Levente és alkotótársai értelmezik újra Madách klasszikusát, Az ember tragédiáját. A zeneszerző ezzel az opera és az oratórium jegyeit is magán hordozó alkotással 2020-ban díjat nyert a Müpa Zeneműpályázatán. Gyöngyösi, aki a Budafoki Dohnányi Zenekar rezidens zeneszerzője, korábban is dolgozott már fel irodalmi művet (Babits A gólyakalifa című regényét, illetve Bulgakovtól A Mester és Margaritát), így nem volt számára ismeretlen a terep, de azért az irodalom jeles szerzőit is segítségül hívta az alkotói folyamathoz. Az előadás librettóját Kiss Judit Ágnes írta, a koncepcióért és a dramaturgiáért pedig Visky András író, drámaíró, dramaturg felelt, akit e-mailben kérdeztünk erről a nagyívű, izgalmas feladatról. 

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva
Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Visky András első regénye, a Kitelepítés tavaly ősszel jelent meg (interjúnk, podcast, beszámoló) a Jelenkor Kiadónál, a Könyves Magazinon tavaly az év legjobb könyvének választottuk. A Margó Irodalmi Fesztivál olvasókörében a Mohamad Mbougar Sarr Az emberek legtitkosabb emlékezete című regénye után a Kitelepítést olvassuk január 25-én a Tompa17 kávézóban, ezért Visky Andrásnak írtam néhány kérdést. Az író a válaszaiban beszél a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is. A Margó Olvasókörébe itt tudtok csatlakozni, a szerdai olvasókörhöz meg itt

Tovább olvasok

Ön közismerten színházi ember, de részt vett korábban opera vagy oratórium létrehozásában?
Két, többször bemutatott és lemezen is megjelent stúdióoperához írtam librettót korábban, mindkettőt Demény Attila zeneszerző felkérésére. Az első George Orwell Állatfarmja alapján készült, a második esetében Örkény István egypercesei voltak a kiindulópont. Dolgoztam Selmeczi Györggyel is, vele Káin és Ábel bibliai történetét dolgoztuk fel egy csaknem másfélszáz gyermekszereplőt felvonultató nagyszínpadi daljátékban.

Mennyiben követel mást ez a komolyzenei műfaj egy dramaturgtól? Melyek a nehézségek, mire kell figyelni, mennyiben kell másképp gondolkodni?
Közvetlenül Gyöngyösi Levente felkérése előtt Silviu Purcărete rendezővel dolgoztam Az ember tragédiáján, és ott sem klasszikus dramaturgi feladataim voltak, hiszen a madáchi műből egy két óránál rövidebb anyagot kellett létrehozni, ami sokkal közelebb állt egy szikár librettóhoz, semmint a drámai költemény ismert poétikus áradásához. A színészek többet énekeltek, mint beszéltek az előadásban, Vasile Şirli zeneszerző a próbafolyamat alatt is írt kórusokat és áriákat nekik, ezeknek kellett megfeleltetnem Madách szövegét.

Az ember tragédiája átdolgozásának miért éppen az idő tragédiája (Tragœdia Temporis) lett a címe?
A Tragœdia Temporis nagyon eltávolodott Az ember tragédiájától. Madách drámai költeménye kiindulópont és értelmezési keret ugyan, de ez inkább egy mai és nagyon személyes Divina Commedia. Talán félrevezető lett volna megtartani az eredeti címet. A mostani, némiképpen filozofikus, de talán nem végleges cím azt sugallja, hogy mindannyiunknak szembe kell néznünk a saját időnkkel, és

meg kell küzdenünk azért, hogy ajándékba kapott életünk valódi jelentéseket hozzon létre.

Milyen lényegesebb változtatások történtek az eredeti műhöz képest?
A legfontosabb a gyermekszereplő színrelépése. A Gyermek nálunk időtlen, mint Az Úr, hiszen a Példabeszédek könyve szerint a világ teremtésénél már jelen volt és Az Úr színe előtt „játszott”. Nemcsak messiási előkép a Gyermek, hanem a teremtés lényegének a megmutatása is, hogy tudniillik az erőszak nem volt benne az eredendő isteni elgondolásban. Az erő és erőszak útján érvényesített igazság idegen a szeretet istenétől és a teremtés szellemétől, ez mindenestől az ember találmánya, és történelemnek nevezzük. Amikor Kolozsváron több héten át felépítettük a cselekményvázat, nem gondoltam volna, hogy a szcenikus oratórium első felvonásának a nyilvánossá válása ilyen egyértelműen helyezkedik szembe a vérrel átitatott hétköznapjainkkal. És itt nemcsak a háborúra, hanem az erő új kultuszára is gondolok, amely meghatározza a politikai cselekvés fő csapásait.

Mire próbálták helyezni a hangsúlyt a Madách-mű számtalan kérdése közül? Inkább a történelmi szükségszerűség vagy a filozófiai eszmék állnak az újraértelmezés középpontjában?
Nem hiszek a történelmi szükségszerűségben, ez pusztán az etikai döntések elhárítására kitalált nyomorúságos magyarázat, ami a leplezetlen emberi kegyetlenkedésekre és uralmi őrületre szór tudományos szenteltvizet. Az oratórium „alulról” mutatja meg a történelmet, és ez nem idegen Madách szellemétől, sőt. A mi olvasatunk szerint

Lucifer egy nagyszájú kisördög, aki üres „igazságokat” puffogtat, és az embert nem szabaddá, hanem a folyamatos harc és a rombolás „alkoholistájává” akarja tenni.

Napjainkban is a függőségek rendszerét tekintjük a szabadság nagy vívmányának. Az ember viszont mindig gyönge és törékeny, a Gyermek – Éva – Ádám hármas mutatja, hogy vigyázni egymás méltóságára tesz emberré bennünket, semmi más.

Kételkedés és útkeresés - Az ember tragédiája nyomán 

R. Strauss: Imigyen szóla Zarathustra
Milton: Az elveszett paradicsom – részlet
Gyöngyösi Levente: Tragœdia Temporis I. – Madách Imre Az ember tragédiája című drámai költeménye nyomán – ősbemutató

Éva: Balga Gabriella
Ádám: Megyesi Zoltán
Gyermek: Zemlényi Eszter
Lucifer: Sándor Csaba
Az Úr: Cser Krisztián
Közreműködik: Ónodi Eszter – próza, Budafoki Dohnányi Zenekar, Nyíregyházi Cantemus Kórus (karigazgató: Szabó Soma), Pro Musica Leánykar (karigazgató: Szabó Dénes)
Vezényel: Hollerung Gábor
Házigazda: Lukács Sándor

Koncepció, dramaturg: Visky András
Librettó: Kiss Judit Ágnes

A program a 10. Színházi Olimpia részeként valósul meg.
Az április 12-i programról bővebb információt itt találsz, jegyeket pedig itt tudsz vásárolni.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Fekete István történelmi klasszikusa ihlette a Végvárak, vitézeket

Eredics Benjamin a koronavírus-járvány alatti kényszerű bezártság idején olvasta újra A koppányi aga testamentumát, majd Végvárak, vitézek címmel írt – a hivatalos megfogalmazás szerint – táncelőadáshoz szánt kísérőzenét. A bemutató a Bartók Tavasz - Nemzetközi Művészeti Hetek keretében lesz, mi pedig előtte gyerekkori élményekről, újraolvasásról, crossoverről kérdeztük.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Podcast

Visky András: Ha nincs apa, akkor semmi nincs

Egy osztrák–magyar család a román gulágon. Szeptember elején jelent meg Visky András Kitelepítés című regénye, amely a hét könyve, majd 2022-ben az év könyve is lett a Könyvesen.  A könyvről a szerzővel Tompa Andrea beszélgetett az őszi Margó fesztiválon, amelyet  most teljes egészében meghallgathatsz.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...
Nagy

Pléh Csaba életútja a soha el nem fogyó kíváncsiság története

 A pszichológus-nyelvész a Magvető Kiadó Tények és tanúk sorozatában most megjelent Árnyak lapjain saját élettörténetét, tudományos pályafutását, és ezen keresztül a korszak pszichológiai és a nyelvészeti tudományos világát is bemutatja, miközben annak kiemelkedő alakjairól (munkatársairól, barátairól) is portrékat rajzol.

...
Nagy

Pam Jenoff a Covid alatt értette meg, hogyan változhat meg radikálisan az élet egy másodperc alatt

Pam Jenoff a kilencvenes évek közepén Krakkóban kezdett el dolgozni diplomataként, ahol többek között a holokauszttal kapcsolatos ügyeken, a zsidó tulajdon visszaállításán dolgozott. Szoros kapcsolat alakult ki közte és az idős túlélők között, történelmi fikciós regényeit a tőlük hallott történetek inspirálják. Interjú.

...
Nagy

Behrouz Boochani: Kurd vagyok. Az ellenállás az identitásom része

Behrouz Boochani iráni kurd újságíróként dolgozott, mikor menekülni kényszerült, majd illegális bevándorlóként éveket töltött embertelen körülmények között egy ausztrál börtöntáborban. A Margó előtt beszélgettünk a kurd ellenállásról, az iráni tüntetésekről, a börtöntábor rendszeréről, kontrollról és migrációról is. Interjú.

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.