Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el  a 2023-as bemutató előtt!

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

Simon Eszter | 2023. január 11. |

Elena Ferrante: A felnőttek hazug élete

Elena Ferrante
A felnőttek hazug élete
Ford.: Király Kinga Júlia, Park, 2021, 336 oldal
-

Az HBO Maxon nagy sikert aratott a Briliáns barátnőm adaptációja, a titokzatos olasz szerző új regényének adaptációját pedig ezúttal a Netflix rendelte meg. A felnőttek hazug élete január elején debütált a streaming csatornán. A hatrészes minisorozat forgatókönyvének írásában maga Elena Ferrante is részt vett. A Briliáns barátnőmhöz hasonlóan ez a történet is Nápolyban játszódik. Az 1990-es évek Olaszországát egy kamaszlány, Giovanna szemüvegén keresztül ismerjük meg. Egy nap a serdülő lány meghallja, hogy rajongásig imádott apja a nagynénjéhez, Vittoriához hasonlítja, és egyenesen csúnyának nevezi. Giovanna azonban még sosem találkozott az apja húgával, így nem is tudja pontosan, hogyan néz ki a nagynénje, akihez apja hasonlítja. Ferrante regényeihez hasonlóan A felnőttek hazug életében is bonyolult családi drámák és kapcsolatok szövik át a történetet. A sorozat főszereplői Giordana Marengo és Valeria Golino, a rendező pedig A remény útvesztőit jegyző Edoardo De Angelis. A felnőttek hazug élete a hét könyve volt nálunk.

Paolo Cognetti: Nyolc hegy

Paolo Cognetti
Nyolc hegy
Ford.: Nádor Zsófia, Jelenkor, 2022, 252 oldal
-

Az olasz szerző díjnyertes kötetét a belga rendező Felix Van Groeningen és színésznő felesége, Charlotte Vandermeersch vitte vászonra, amit a tavalyi cannes-i filmfesztiválon mutattak be. Az alkotópáros az önéletrajzi ihletésű adaptációval elnyerte a zsűri díját. A történet két fiú barátságát meséli el, akik időközben férfivá válnak. A Milánóban élő Pietro a Dolomitokban tölti a nyarakat, ahol megismerkedik a helyi pásztor unokaöccsével. Miközben Brunó bevezeti a városi fiút a természet titikaiba, a fiúk egyre több közös pontot találnak az életükben, például mindketten epedeznek apjuk elismeréséért. Az egyre mélyülő barátság mellett a hegyek varázslatos, de kegyetlen szabályai uralják a történetet. Paolo Cognetti első könyves szerzőként 2017-ben elnyerte a legrangosabb olasz irodalmi díjat, a Premio Stregát. A Nyolc hegy harminchét országban jelent meg, a film már látható a mozikban.

Stephen King: Borzalmak városa

Stephen King
Borzalmak városa
Ford.: Gercsényi Györgyi, Európa, 2019
-

King többször is hangot adott annak, hogy saját könyvei közül a Borzalmak városa az egyik kedvenc műve. Az azonos című film forgatása 2021-ben kezdődött, de a pandémia miatt a bemutató idén áprilisra tolódott. A tehetséges író, Ben Mears visszatér szülővárosába, hogy újabb könyvet írjon és döbbenten tapasztalja, hogy Jerusalem’s Lot lakói vámpírrá változtak. A megmagyarázhatatlan jelenségek a város sötét, titokzatos házához köthetők. Mears és néhány bátor helybéli felveszi a harcot a kísértetház titokzatos lakói ellen. Az 1975-ös regényből korábban már több adaptáció is készült, a forgatókönyvet ezúttal a Démonok között és az AZ-filmek írója, Gary Dauberman jegyzi és rendezi, a főszerepekben pedig Lewis Pullman, Pilou Asbaek és William Sadler lesz látható. King nemrég osztotta meg a Twitteren, hogy a Borzalmak városa dedikálásán annak idején mindössze egy ember jelent meg. 

Cixin Liu: A Háromtest-probléma

Cixin Liu
A Háromtest-probléma
Ford.: Pék Zoltán, Európa, 2021, 404 oldal
-

Az ázsiai sci-fi elnyerte a tudományos-fantasztikus regényeknek járó legrangosabb elismerést, a Hugo-díjat. Az adaptációt a Trónok harca alkotói, David Benioff és D.B. Weiss készítik, de tanácsadóként maga a szerző, Cixin Liu is közreműködik. A sorozat a Netflixen lesz látható, a megjelenés pedig tavalyról idén év elejére tolódott. A Háromtest-trilógia az emberiség és egy ismeretlen világ találkozását meséli el. A történet az 1960-as évekbe repít, miközben éppen kulturális forradalom bontakozik ki Kínában. A főszereplő egy titkos projekten dolgozik, így bukkan rá az ismeretlen civilizáció létezésére. A sorozatban Liam Cunningham, Eiza González, Benedict Wong és Jovan Adepo kelti életre a szereplőket.

Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Fredrik Backman
Az ember, akit Ovénak hívnak
Ford.: Bándi Eszter, Animus, 2020, 335 oldal
-

A svéd szerző regénye nagy sikert aratott, amely magyarul Az ember, akit Ovénak hívnak címmel jelent meg. A történetetnek már van egy korábbi svéd adaptációja, amit a magyar mozik is vetítettek, ezúttal pedig a Papírsárkányok direktora, Marc Forster rendezi a filmet (címe: Az ember, akit Ottónak hívnak), és január 12-én debütál a mozikban. A történet főhőse Ottó, a megkeseredett, rigolyás bácsi, aki szerint a munkának csak régen volt becsülete, és az emberek ma már csak arra vágynak, hogy henyélhessenek. Ottó egész életében csak egy bizonyos típusú autót hajlandó vezetni, és teljesen rendben lévőnek találja, ha minden egyes nap csak és kizárólag kolbászt vacsorázik krumplival. Az idős urat, aki különös barátságot köt új szomszédjával Tom Hanks alakítja. Korábban itt írtuk a regényről.

Agatha Christie: Halloween és halál

Agatha Christie
Halloween és halál
Ford.: Elekes Dóra, Helikon, 2022, 316 oldal
-

A Gyilkosság az Orient expresszen és a Halál a Níluson után újabb adaptáció készül Kísértetjárás Velencében címmel a krimiíró egy kevésbé ismert kötetéből. A magyarul Halloween és halál (korábban: Ellopott gyilkosság) címen megjelent, kevésbé ismert bűnügyi történetből ismét az Oscar-díjra jelölt Michael Green írta a forgatókönyvet. A történet a második világháború után Velencében játszódik halloweenkor. Poirot már visszavonult, egyszerű, nyugalmas mindennapjait éli, mégis úgy dönt, részt vesz egy halloweeni szeánszon. A kísértetjárta házban azonban gyilkosság történik, így az egykori mesterdetektív nyomozásba kezd. Poirot szerepében ezúttal is Kenneth Branaghot láthatjuk majd, a többi szereplő között lesz Jamie Dornan, Kyle Allen és Camille Cottin. A filmet ősszel kezdik vetíteni a mozik.

Louis Bayard: Azok a halványkék szemek

Louis Bayard
Azok a halványkék szemek
Ford.: Pataricza Eszter, Európa, 2022, 552 oldal
-

Bayard regényét Halványkék szemek címmel adaptálja a Netflix. A történelmi film 1830-ban játszódik egy katonai akadémián, ahol több embert is meggyilkolnak. A katonai létesítmény jóhírét azonban mindenképp meg kell őrizni, ezért felkérik Augustus Landort, a veterán detektívet, hogy kerítse kézre a tettest. A nyomozót Christian Bale alakítja, a kutatásban pedig segítségére van egy ifjú kadét, nevezetesen Edgar Allan Poe. A film január 6-tól látható a Netflixen.

Leigh Bardugo: Árnyék és csont

Leigh Bardugo
Árnyék és csont
Ford.: Varga Csaba Béla, Könyvmolyképző, 2014, 376 oldal
-

Az első évad tavalyelőtt debütált a Netflixen, idén márciusban pedig érkezik a folytatás. A sorozat a Grisa-trilógiát és a Hat varjút gyúrja egybe, amiben keverednek a helyszínek és a szereplők. Az eseményeket egy árva lány, Alina szemszögéből követhetjük nyomon, aki véd- és dacszövetséget köt a szintén árva Mallal. Mindkettejüket besorozzák a hadseregbe, de elsodródnak egymás mellől. Ám sem a fizikai távolság, sem a társadalmi szakadék nem szakíthatja el őket egymástól, majd megjelenik egy titokzatos harmadik fél, aki a lányban látja meg nemcsak a saját, hanem az egész nemzet boldogságának kulcsát. Az Árnyék és csont azért is izgalmas a magyar nézőknek, mert a sorozatot olyan helyszíneken forgatták, mint a szentendrei skanzen, a Festetics-kastély és a Budavári Palota. A második évad szintén nyolc epizódból fog állni, és március 16-án érkezik a Netflixre. Bardugo kötetéről korábban itt írtunk.

Suzanne Collins: Énekesmadarak és kígyók balladája

Suzanne Collins
Énekesmadarak és kígyók balladája
Ford.: Farkas Veronika, Agave, 2020, 448 oldal
-

Az előzményfilm nagyjából hatvannégy évvel az Éhezők viadala-trilógia előtt játszódik. A filmben a tizennyolc éves Snowt követhetjük nyomon, aki azt a megbízást kapja, hogy mentorálja a 12-es körzet női kiválasztottját, Lucy Grayt. A filmet ismét Francis Lawrence rendezi, Lucyt Rachel Zegler, Snowt pedig Tom Blyth alakítja. A filmet november 17-től láthatjuk a mozikban.

Andrzej Sapkowski: Vaják

Andrzej Sapkowski
Vaják - Az utolsó kívánság
Ford.: Kellermann Viktória, GABO, 2019, 346 oldal
-

A vér eredete, vagyis a négyrészes Vaják-spin off december 25-én érkezett a Netflixre, a harmadik évadot pedig nyáron mutatja be a streaming csatorna. Az új részekben még Henry Cavillt láthatjuk majd a főszerepben, de a színész bejelentette, hogy kilép a sorozatból, amit azzal magyarázott, hogy a készítők túlságosan eltérnek Sapkowski eredeti regényeitől. A harmadik évad a Shaerrawedd címet kapta, és állítólag az eddigi évadok közül ez lesz a leghűbb adaptációja az eredeti műnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Szórakozás

Reese Witherspoon már készül, hogy újra őrületbe kergessen a Gimiboszi folytatásában

A Gimiboszi címszereplője középiskolai igazgatóhelyettesként tér vissza, aki persze a vezető pozícióra feni a fogát.

...
Szórakozás

Kritikai felkoncolás helyett a tolkieni örökséget kerestük A hatalom gyűrűiben

A Magyar Tolkien Társaság két Tolkien-kutatójával, Barna Bálinttal és Füzessy Tamással ötrészes podcastsorozatban közösen beszéltük ki, mit láttunk az első évadban. A podcastok hanganyaga most felkerült YouTube-ra is.

...
Szórakozás

Timothée Chalamet alakítja majd Bob Dylant az új életrajzi filmben

A színész alapos kutatásokat végzett Dylan életéről és a hatvanas évek folkközegéről is.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Hírek
...
Beleolvasó

Erdős Virág verseiben nem válik szét a közélet és a magánélet ‒ Olvass bele!

...
Beleolvasó

Karin Smirnoff noirjában egy temetéssel válnak csak igazán sötétté a dolgok – Olvass bele!

...
Szórakozás

5 dolog, amiről jó, ha tudsz, mielőtt nézni kezded A háromtest-problémát

...
Hírek

Káprázatos lett az Álom luxuskivitelben gyémántokkal kirakott példánya

...
Hírek

Philip K. Dick egyik korai sci-fije új fordításban jelenik meg

...
Szórakozás

Nick Cave-dalok, Varró Dani-versek és Háy János-illusztrációk [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Szórakozás

Az éhezők viadala sztárja memoárban emlékszik vissza hat évtizedes pályafutására

...
Hírek

Megtalálták Kosztolányi Dezső első Byron-fordításának teljes kéziratát

...
Hírek

Vitézy Dávid: Esterházy Péter otthona helyén ne legyen társasház

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kitakarja a politikus a szépírót? Elővettük Csurka István drámáit [Csurka 90]

Csurka István ma lenne 90 éves, így arra voltunk kíváncsiak, mit lehet tudni a drámáiról. Mik a fő témái, és milyenek a hősei? Felfedezhető-e bennük a későbbi politikus? Milyen út vezetett a bemutatásukig? És vajon aktuálisak-e még? 

...
Kritika

Ujgur költőnek lenni önmagában politikai tett Kínában, és akkor még nem írtál memoárt

Tahir Hamut Izgil ujgur költő és filmes a családjával együtt 2017-ben sikeresen elmenekült Kínából a tömeges letartóztatások elől. Memoárjában bemutatja, hogyan számol fel a totalitárius állam egy kultúrát és egy népet. A Ha értem jönnek éjjel a hét könyve.

...
Nagy

„halálomat türelmesen begombolom” – ma lenne 70 éves Sziveri János

Kifejezetten rövid élet jutott neki, ma ünnepelné hetvenedik születésnapját, de már 34 éve halott. Sziveri János vajdasági születésű költőre emlékezünk.

...
Kritika

Hogyan lesz egy anyából kiapadt, halálszagú folyó?

Az Anyám, a folyó című olasz regény lírai hangon előadott, töredékekből építkező történetének egy anya-lánya kapcsolat az alapja: a negyvenes éveiben járó lány az emlékezetét, így identitását is egyre inkább elveszítő anyjának meséli el – mintegy a felejtés ellen dolgozva – családjuk szerteágazó históriáját.

...
Nagy

Márquez regénye a végakarata ellenére jelent meg – Kafka, Nabokov is hasonlóan járt

Gabriel García Márquez posztumusz kisregényének megjelenése hatalmas irodalmi szenzáció, de van egy kis üröm az örömben, hiszen nem titok, az író meg akarta semmisíteni utolsó írását. 

...
Kritika

Jon Fosse a banalitáson át talál utat a természetfelettihez

A Nobel-díjas norvég szerző egymásba írja a hófödte tájat és a koromsötét éjszakát, egymásba játszatja hősét és annak környezetét. A Fehérség az egzakttól a transzcendens felé vezet, így egyszerre szolgál a kivonulás és a bevezetés könyveként.

...

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: Úristen, örökre itt lesz

...

Ezt senki nem mondta – Oltai Kata: A család olyan, mint egy falka

...

A Szegény párákban Frankenstein, a szex és Mary Shelley is a ma nőjéről beszélnek