Megváltoztatták az abortusz szabályait Magyarországon

Megváltoztatták az abortusz szabályait Magyarországon

Pintér Sándor belügyminiszter átírta az abortusz szabályait. A 24.hu szúrta ki, hogy a mai Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint megváltoztatták a terhesség megszakításához szükséges kérőlapot. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy szeptember 15-től a szívhang meghallgatásához kötik az abortusz elvégzését. Az új szabályozás támogatás helyett érzelmi zsarolást jelent a nehéz helyzetbe jutott nők számára. A társadalmi egyeztetés nélkül meghozott rendelet miatt most olyan könyveket ajánlunk, amelyekből kiderül, mi zajlik egy nőben akkor, amikor a terhességének megszakítása mellett dönt.

Könyves Magazin | 2022. szeptember 13. |

Mára virradóra megjelent egy belügyminiszteri rendelet, amely a magzati élet védelméről szóló 1992. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról szóló korábbi törvényt módosította. A módosítás lényege, hogy az állapotos nőnek a jövőben (szeptember 15-től) be kell mutatnia egy olyan szülész-nőgyógyász által kiállított leletet is, amely rögzíti, hogy az állapotos nő számára az egészségügyi szolgáltató a magzati életfunkciók működésére utaló tényezőt egyértelműen azonosítható módon bemutatta. A rendelet gyakorlatilag tehát a szívhang meghallgatásához köti az abortusz elvégzését.

A társadalmi egyeztetés, illetve parlamenti vita nélkül meghozott rendelet ellen már most sokan tiltakoznak. Hogy mi a probléma egy ilyen intézkedéssel, azt a Nem tehetsz róla, tehetsz ellene oldalon fogalmazták meg a legpontosabban, ahol a következőket írták:

„Lenne néhány kérdésem az illetékesek felé. A magzati szívhang meghallgattatásának van valami célja a nők megfélemlítésén, kínzásán és önrendelkezésének fenyegetésén kívül? Tegyük fel, hogy nő meggondolja magát a mondjuk ki, hogy érzelmi zsarolás hatására. Készen van már a koncepció arra, hogy hogyan segítik abban, hogy a körülményei, ami miatt úgy döntött, hogy nem tudja vállalni a terhességet, megváltozzanak? Nem fog hátrányba kerülni a munka világában, mert már készülnek az erős törvények, amik garantálják ezt? Nem fog elszegényedni, ha már eleve kevés van? Segítséget kap a biztos lakhatás megoldásában, ha szükséges? Emelik a 12 éve változatlan családi pótlékot? A Gyes összegét is? Mindenhol hozzáférhető lesz helyben a gyermekorvos és a megfelelő szintű oktatás? Vagy simán csak közlik vele szülés után, hogy ha nem tudott megfelelő körülményeket teremteni, akkor haza se viheti a csecsemőt a kórházból? És utána mi lesz? A gyerekkel kedves illetékesek, mert egy gyerek a születése után még igen sokáig védelemre és gondoskodásra szorul, nemcsak az anyja hasában.”

A témához kapcsoldóva a következő könyveket ajánljuk:

Annie Ernaux: L’Evénement 

Magyarul még sajnos egyelőre nem olvasható, de az angol kiadása és a filmadaptációja elérhető Annie Ernaux híres önéletrajzi regényének. A könyv egy nem kívánt terhesség és egy illegális abortusz történetét mutatja be női szemszögből. A regényből a francia-libanoni Audrey Diwan rendezett filmet Happening címmel, amelyért az Arany Oroszlán-díjat is elnyerte. A történet 1963-ban játszódik, amikor a 23 éves elbeszélő azzal szembesül, hogy terhes. A szégyenérzete mindennél erősebb, hiszen pontosan tudja, hogy megbélyegzik majd a családját, ha megtartja a gyereket. Ernaux negyven évvel később írta meg, min ment keresztül azokban az időkben, amikor illegális abortusza miatt majdnem elvesztette az életét.

A velencei filmfesztiválon taroltak a női történetek
A velencei filmfesztiválon taroltak a női történetek

A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Maggie Gyllenhaal egy Elena Ferrante-adaptációval nyerte el a legjobb forgatókönyv díját, Audrey Diwan pedig egy Annie Ernaux-feldolgozással vihette haza az Arany Oroszlán-díjat.

Tovább olvasok

Margaret Atwood: Égető kérdések

Margaret Atwood
Égető kérdések
Ford.: Csonka Ágnes, Jelenkor, 2022, 604 oldal
Margaret Atwood: Égető kérdések könyv

Hamarosan magyarul is megjelenik Margaret Atwood esszékötete, az Égető kérdések, amelyben A Szolgálólány meséjének szerzője olyan kérdésekről írta meg a véleményét, mint a klímaváltozás, a női jogok helyzete vagy épp a zsarnokság problematikája. Mivel az idén Amerikában is szigorítottak az abortusz szabályozásán, a kötetből több olyan részlet is megjelent mostanában, amely a terhesség megszakításával, illetve a kényszerszülés témájával foglalkozik. Atwood a könyvben többek közt arról ír, hogy azok a nők, akik nem dönthetnek maguk arról, hogy szüljenek-e vagy sem, rabszolgasorba kerülnek, mert az állam tulajdonjogot követel a testük felett. Az egyik esszében Atwood a férfiak sorkatonaságához hasonlította a kényszerszülést. Szerinte mindkét esetben az állam veszi át az irányítást az egyén élete felett, a különbség csak az, hogy míg a hadseregben adnak ételt, ruhát és szállást, addig azoknak a nőknek, akiknek akaratukon kívül meg kell szülniük a gyereküket, senki sem fizeti a terhesgondozás, a szülés és a gyereknevelés költségeit. Atwood azt is hangsúlyozza, hogy ha egy nő a saját döntéséből vállal gyereket, az teljesen más téma, hiszen a gyerek ajándék, amelyet maga az élet ad. De az ajándék csak akkor ajándék, ha szabadon érkezik és szabadon fogadják. Ha azonban az ajándékot nem lehet visszautasítani, az már a zsarnokság egyik jele. Ha egy nő nem szeretne gyereket szülni, akkor az nem ajándék, hanem erőszak, hiszen az akarata ellen történik meg vele.

Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt
Amerikában megnőtt az érdeklődés az abortusszal, reproduktív jogokkal kapcsolatos könyvek iránt
Tovább olvasok

Czakó Zsófia: Szívhang

CZAKÓ ZSÓFIA
Szívhang
Scolar, 2022, 172 oldal
-

„A Szívhang egy nő lendületes sodrású, őszinte belső monológja a gyászról, a kiszolgáltatottságról, a kontroll elvesztéséről, majd ennek visszaszerzési lehetőségeiről, illetve lehetetlenségeiről - mindezt egy olyan élethelyzetben, amikor az intézményi rendszer, a trauma és a mindent jobban tudó ismerősök is alárendelt pozícióba taszítják őt” – írtuk kritikánkban Czakó Zsófia új könyvéről (olvass bele ITT), amely arról szól, mit jelent egy nőnek átélni a vetélést, de szó esik benne az abortusz témájáról is. A történet helyszíne alapvetően a hatágyas C szoba - nem mintha ez lenne a hivatalos neve, de a kórházi dolgozók egymás közt így nevezik, a főszereplőt leszámítva ugyanis roma nőket helyeznek el benne. Az ágyakból visszanéző arcok váltják egymást, hiszen az abortusz, a kaparás vagy a “majóma”-műtét nem igényel hosszabb kórházi kezelést, így a főszereplő fiatal, szinte gyerek roma lányok és meghatározhatatlan korú asszonyok életébe pillant be a félnapos-napos közös benntartózkodás alatt. A kötet fókuszában az áll, hogy mit jelent egy gyerek elvesztése annak, aki várta, és annak, aki nem, és hogy milyen testi és lelki folyamatok zajlanak, amikor egy nőnek be kell feküdnie a nőgyógyászati patológiára. 

Czakó Zsófia: Nem tagadom, hogy én vagyok a történetek középpontjában
Czakó Zsófia: Nem tagadom, hogy én vagyok a történetek középpontjában

Szombat este mutatták be a Margón Czakó Zsófia Szívhang című kötetét, aminek terve az egyik első Mastercard® Alkotótárs ösztöndíjat nyerte 2021-ben. Czakó Zsófiával Ott Anna beszélgetett, szóba került állami és magánegészségügy, a kórteremben kialakuló közösségérzés, kiszolgáltatottság és gyermekiség, illetve a nem elnyomó társ helye az irodalomban. A Szívhangról szóló cikkünket itt olvashatod.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Benedek Ágota saját abortuszáról is ír Állva maszturbálok című szorongásnaplójában

Benedek Ágota szorongásnaplója – két évvel a karanténnapló után – októberben jelenik meg Állva maszturbálok címmel, benne körömrágásról, szerelemről és – nem mellesleg – saját abortusz-élményéről is szó esik.

...
Nagy

Négy könyv arról, hogy mi az ára, ha csorbítják a nők tanuláshoz való jogát

A napokban nyilvánosságra került az Állami Számvevőszék tavasszal készült, sok szempontból problematikus elemzése, amely szerint, ha a túl sok a diplomás nő, az demográfiai problémákhoz vezethet. A nők oktatáshoz való jogának védelmében most olyan könyveket ajánlunk, amelyek segíthetnek megérteni, hogy hova is vezethet, ha a nőket biológiai funkciójukra degradálják és korlátozzák a tanuláshoz való hozzáférésüket. 

...
Kritika

A nők a saját életük feletti ellenőrzés visszaszerzésére vágynak

Mán-Várhegyi Réka elbeszéléskötetében négy nagyon különböző női életút villan fel, közös jellemzőjük ugyanakkor, hogy a négy E/1. személyű narrátor kivétel nélkül mind nagyon kritikusan szemléli a saját sorsának alakulását. A Vázlat valami máshoz egyszerre szól a járvány utáni időszakról és a folyamatos figyelésről, de közben fontos dolgokat állít a kreatív alkotás korlátairól és lehetőségeiről, ahogy a kontroll visszaszerzése utáni vágyról is. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.

...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

Cikkünkben áttekintjük, miért is vették őrizetbe a klímaaktivistát, mit érdemes tudni az új kötetről és felidézzük Thunberg 2019-es, emblematikus TED Talkját is.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Kollár-Klemencz László: Írni az utolsó pillanatig lehet

„Azt hiszem, a novellákban és a regényekben messzebbre juthatok, mint a popzenén keresztül” – mondja Kollár-Klemencz László, aki nemrég új lemezt rögzített kamarazenekarával, hamarosan pedig megint prózaírásba fog majd a tervek szerint. Interjú.

...
Szórakozás

Ferrante, Christie, Stephen King - Ezeket a könyveket olvasd el a 2023-as bemutató előtt!

Idén sem lesz hiány izgalmas feldolgozásokból, mutatjuk milyen könyvadaptációk érkeznek idén a mozikba és a streaming csatornákra.

...
Nagy

Laár András nem hajlandó gyűlölködni, szerinte ez is a belső szabadság része

A Laáramlás című kötetben Laár András pályája és élettörténete tárul fel anekdoták, izgalmas történetek formájában: bepillantást nyerhetünk a sokoldalú művész gyermek- és ifjúkorába, a KFT zenekar indulásába, Galla Miklóssal való barátságának históriájába vagy akár a buddhizmushoz fűződő kapcsolatába. A szerzővel a könyv megírásáról, a költészetről, a gyűlöletmentes életről, a valóság és látszat viszonyáról, a Karinthy-gyűrű sorsáról és a belső szabadságról beszélgettünk.