Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

ro | 2021. október 19. |
Kiss Judit Ágnes
A csodabogár
Ill.: Radnóti Blanka, Móra, 2021, 64 oldal
-

Októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című mesekönyve lett a Szívünk rajta program kiemelt könyve. A kötet egy végtaghiányos kislány, Zsófi történetén keresztül mesél az elfogadásról, a beilleszkedésről és a barátságról. A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány a kötethez kapcsolódóan több óratervet is közzétett a honlapján, így segítve a pedagógusokat az iskolai feldolgozásban.

Készült például óravázlat drámaórákra, elsősorban az első és második osztályosoknak, és alapvetően olyan gyerekeknek, akik még járatlanok a drámában. A kiindulási téma itt is az, hogy egy végtaghiányos gyerek egyedül marad, a drámacsoport pedig annak jár utána, mi lehet az oka, ha valaki nem talál barátokat. A foglalkozáson a gyerekek közösen rajzolnak, mesélnek. Fontos szempont, hogy a tanító az órán nevesítse, Zsófi végtaghiányos, és törekedjen arra, hogy megértesse a gyerekekkel a történet egyik fontos üzenetét, ami nem más, minthogy erről a helyzetről természetes legyen nyíltan beszélni. Zsófi számára ugyanis ez a természetes, amit sem titkolni, sem takargatni nem kell. Ő így él teljes életet, nem több és nem kevesebb másoknál.

A drámafoglalkozás mellett az érdeklőddők találnak olyan óravázlatot is, amely etikai szempontból elemzi ezt a helyzetet (itt is a cél a beilleszkedés elősegítése, az empátia fejlesztése), de a tanítók szervezhetnek a témában kézműves foglalkozást is, sőt, van olyan óraterv, amely kimondottan az olvasásra fókuszál (a szövegértés és az olvasási készségek fejlesztése mellett itt is természetesen fontos szerep jut az érzékenység fejlesztésének).

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve
Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című kötete lett a hónap könyve.

Tovább olvasok

Az óravázlatok és a foglalkozástervek elérhetők a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány honlapján, pontosabban ezek ízelítője, az érdeklődők pedig egy e-mailért cserébe a teljes anyagot ingyen letölthetik. Az óravázlatokat Peresztegi-Stiller Zsuzsanna készítette, munkáját egy érintett szülő, és fogyatékosságügyi szakemberek (Molnárné Laczkó Ildikó, Nádudvari Péter, Lévay Petra) segítették.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című kötete lett a hónap könyve.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a könyvekkel nyomozd ki a természet titkait!

A Szívünk rajta könyvei közül kiválasztottunk hármat, amelyek a természet megfigyelésére, titkainak kifürkészésére buzdít.

...
Szívünk rajta

Kicsoda Peter Wohlleben, aki ért a fák és az állatok nyelvén?

Peter Wohllebent elsősorban a természet titkait kutató, és azokat bemutató erdészként és íróként ismerjük, aki a mai napig több fronton és formában igyekszik felhívni a figyelmet a természet-, és különösen az erdővédelem fontosságára.

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Alkotótárs

Mécs Anna: Már régóta foglalkoztatott édesapám története [Alkotótárs]

...
Szórakozás

Veres Attila forgatókönyvében a hatalom dönti el, kinek lehet gyereke és kinek nem

...
Gyerekirodalom

Egressy gyerekregényében zajos gördeszkások borzolják a lakótelepi kedélyeket

...
Hírek

Peter S. Beagle új kötettel tér vissza Az utolsó egyszarvú világába

...
Hírek

Tompa Andrea, Grecsó Krisztián és Halász Rita könyveiből is mintafordítás készült

...
Hírek

Gálvölgyi János, Fehér Renátó, Dr. Máté Gábor és a Nappali [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Hírek

Eredeti technológiával kiadják a Káldi-Bibliát megjelenésének 400. évfordulójára

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Hírek

Matthew McConaughey: A texasi iskolai lövöldözés egy járvány része, amit meg lehetne fékezni

...
Nagy

Versterápia: „egy dörrenésre széttágulni sebbé”

...
Alkotótárs

Kiválasztották a Mastercard® Alkotótárs ösztöndíj 10 döntősét

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.