Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

Végtaghiányos gyerekek elfogadását segíti A csodabogár

A pedagógusok már az iskolákban is feldolgozhatják Kiss Judit Ágnes A csodabogár című könyvét, munkájukat pedig óravázlatok és foglalkozástervek is segítik.

ro | 2021. október 19. |
Kiss Judit Ágnes
A csodabogár
Ill.: Radnóti Blanka, Móra, 2021, 64 oldal
-

Októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című mesekönyve lett a Szívünk rajta program kiemelt könyve. A kötet egy végtaghiányos kislány, Zsófi történetén keresztül mesél az elfogadásról, a beilleszkedésről és a barátságról. A Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány a kötethez kapcsolódóan több óratervet is közzétett a honlapján, így segítve a pedagógusokat az iskolai feldolgozásban.

Készült például óravázlat drámaórákra, elsősorban az első és második osztályosoknak, és alapvetően olyan gyerekeknek, akik még járatlanok a drámában. A kiindulási téma itt is az, hogy egy végtaghiányos gyerek egyedül marad, a drámacsoport pedig annak jár utána, mi lehet az oka, ha valaki nem talál barátokat. A foglalkozáson a gyerekek közösen rajzolnak, mesélnek. Fontos szempont, hogy a tanító az órán nevesítse, Zsófi végtaghiányos, és törekedjen arra, hogy megértesse a gyerekekkel a történet egyik fontos üzenetét, ami nem más, minthogy erről a helyzetről természetes legyen nyíltan beszélni. Zsófi számára ugyanis ez a természetes, amit sem titkolni, sem takargatni nem kell. Ő így él teljes életet, nem több és nem kevesebb másoknál.

A drámafoglalkozás mellett az érdeklőddők találnak olyan óravázlatot is, amely etikai szempontból elemzi ezt a helyzetet (itt is a cél a beilleszkedés elősegítése, az empátia fejlesztése), de a tanítók szervezhetnek a témában kézműves foglalkozást is, sőt, van olyan óraterv, amely kimondottan az olvasásra fókuszál (a szövegértés és az olvasási készségek fejlesztése mellett itt is természetesen fontos szerep jut az érzékenység fejlesztésének).

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve
Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című kötete lett a hónap könyve.

Tovább olvasok

Az óravázlatok és a foglalkozástervek elérhetők a Végtaghiányos Gyermekekért Alapítvány honlapján, pontosabban ezek ízelítője, az érdeklődők pedig egy e-mailért cserébe a teljes anyagot ingyen letölthetik. Az óravázlatokat Peresztegi-Stiller Zsuzsanna készítette, munkáját egy érintett szülő, és fogyatékosságügyi szakemberek (Molnárné Laczkó Ildikó, Nádudvari Péter, Lévay Petra) segítették.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: Kiss Judit Ágnes elfogadásról szóló meséje lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: októberben Kiss Judit Ágnes A csodabogár című kötete lett a hónap könyve.

...
Szívünk rajta

Ezekkel a könyvekkel nyomozd ki a természet titkait!

A Szívünk rajta könyvei közül kiválasztottunk hármat, amelyek a természet megfigyelésére, titkainak kifürkészésére buzdít.

...
Szívünk rajta

Kicsoda Peter Wohlleben, aki ért a fák és az állatok nyelvén?

Peter Wohllebent elsősorban a természet titkait kutató, és azokat bemutató erdészként és íróként ismerjük, aki a mai napig több fronton és formában igyekszik felhívni a figyelmet a természet-, és különösen az erdővédelem fontosságára.

Hírek
...
Hírek

Szabó Borbála: Petőfi zseniális, humoros, izgága [Petőfi200]

...
Gyerekirodalom

Az önkifejezésben, filmkészítésben, tudatos médiahasználatban is segít a Bookline Kids márciusi kiemelt könyve

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Nagy

Kutyarágta kézirat, egy váratlan Batman-inspiráció, és egy író, aki utálta a saját könyvét

...
Hírek

„Rákországban” kezelik Paul Austert

...
Panodyssey

Kiss Gabriella: Pótlás [Panodyssey]

...
Hírek

Könyvesblokk: Odüsszeusz hű feleségétől Virginia Woolfon át az olasz hegyekig

...
Zöld

Megölt újságíróról és őslakos szakértőről neveztek el két élesztőgombafajt

...
Hírek

Dr. Máté Gábor a depresszió szorításában fordult először a terápia felé

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

...
Nagy

Nádas és Hajnóczy is magukról, vagyis a világról írnak

Azonosíthatjuk Nádas Pétert a Párhuzamos történetek főszereplőjével? Hajnóczy Péter magáról mintázta volna A halál kilovagolt Perzsiából alkoholista főhősét? Ezeket a kérdéseket boncolgatja a PIM kiállítása, amelyen Barnás Ferenc mondott beszédet.

...
Kritika

Bevezetés a városi magány mesterségébe

Jhumpa Lahiri Amerre járok című kötete pillanatképeket villant fel a városi magány mindennapjairól: a folyamatosan pergő mentális film egy névtelen nagyváros kulisszái között játszódik, hőse és mesélője pedig egy negyvenes nő, egy klasszikus megfigyelő, aki állandó önreflexióban él – sőt, nemcsak egyszerűen létezik, hanem folyamatos mozgásban van, jön, megy, bolyong.

...
Nagy

Húsz éve csak a kedvenc könyveiket akarták kiadni, majd az Agave minta és mérce lett

Húszéves idén az Agave kiadó, most vezetőjével, Velkei Zoltánnal beszélgettünk a kezdetekről, trenddiktáló borítókról és trendkövető élfestésről, kudarcokról és dacról, Veres Attila sikeréről és Zsoldos-díjakról, valamint az új Magnóliáról. Interjú.

...
Nagy

Boldizsár Ildikó: A jó kérdés kapu a megoldás felé

Boldizsár Ildikó hatvanéves lett, ez alkalomból köszöntötték őt barátai, pályatársai és olvasói, valamint legújabb kötetét is bemutatták a Puskin moziban rendezett ünnepségen. 

...
Nagy

Jónás Tamás: Nincs időm a mellébeszélésre és a tabura

Hosszú hallgatás után új kötettel jelentkezik Jónás Tamás, akit önéletrajziságról, fájdalomról, szeretetről és Istenről kérdeztünk.