Ezekkel a könyvekkel nyomozd ki a természet titkait!

Ezekkel a könyvekkel nyomozd ki a természet titkait!

Peter Wohlleben arra tette fel az életét, hogy megóvja az erdőket, és mindazt a tudást, amit az évtizedek alatt felhalmozott a természetről, átadja másnak. A felnőttek mellett már gyerekeknek is ír, és ez adta az ötletet, hogy a Szívünk rajta könyvei közül kiválasszunk hármat, amelyek a természet megfigyelésére, titkainak kifürkészésére buzdít.

ro | 2021. október 01. |

Aina Bestard: Mit rejt az erdő?

Aina Bestard
Mit rejt az erdő?
HVG, 2019, 24 oldal
-

Aina Bestard azt akarja, hogy ne csak nézzük, de lássuk is az erdőt. A Barcelonában élő illusztrátor könyve három varázslencsét tartalmaz, és azokat a képek fölé helyezve életre kel az erdő és előtűnnek a titkos részletek. A kötet szemlélődésre, csendes megfigyelésre késztet, és segít abban is, hogy a gyerekek már egészen korán megtanulják a természettel való harmonikus együttélés fontosságát. 

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Amanda Wood és Mike Jolley
Varázslatos természet
Ford.: Bartók Imre, Babilon, 2020, 111 oldal
-

Egy szabályos lexikonba lapozhat bele, aki kézbe veszi Amanda Wood és Mike Jolley könyvét. Ez viszont nem egy sótlan, száraz ténygyűjteményt jelent, sokkal inkább egyfajta rendszerezettséget. A gyerekek a fáktól kezdve a tollakon át a csontvázak és koponyák felépítéséig számos érdekességet találnak a könyvben, a szöveget pedig Owen Davey pontos és megkapó illusztrációi teszik igazán szemléletessé. 

Mike Barfield: Ilyen az élet! - Nyomozás környezetünk élőlényei után

Mike Barfield
Ilyen az élet! - Nyomozás környezetünk élőlényei után
Ford.: Nyuli Kinga, Scolar, 2021, 64 oldal
-

Mike Barfield könyvében nem titokzatos bűnügyek, hanem a legkézenfekvőbb titkok után kell nyomozni, melyeket a természet és közvetlen környezetünk rejt. Sorra veszi a nagy állatcsoportokat, és ismerteti főbb jellemzőiket, továbbá bemutatja, milyen életjelenségek figyelhetők meg az élőlényeken, hogyan keletkezhetett az élet a Földön, milyen sejtek építik fel az élőlényeket. Látványos, ugyanakkor otthon is elvégezhető pofonegyszerű kísérleteket is tartalmaz. A kötetet Lauren Humphrey illusztrálta.

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Szívünk rajta

Kicsoda Peter Wohlleben, aki ért a fák és az állatok nyelvén?

Peter Wohllebent elsősorban a természet titkait kutató, és azokat bemutató erdészként és íróként ismerjük, aki a mai napig több fronton és formában igyekszik felhívni a figyelmet a természet-, és különösen az erdővédelem fontosságára.

...
Szívünk rajta

Szívünk rajta: állati kommunikációról szóló non-fiction lett a hónap könyve

A Szívünk rajta független szakértői minden hónapban megneveznek egy kiemelkedő gyerekirodalmi alkotást: a választás szeptemberben Peter Wohlleben gyerekkönyvére esett.

...
Szívünk rajta

Marie Pavlenko: Az életem minden egyes pillanata hat az írásra

Marie Pavlenko Akár egy kismadár című regényének hősét szörnyű baleset éri, ennek következtében pedig amputálni kell a karját. A testi-lelki felépülés krónikáját, amelyben a lánynak újra kell értékelnie mindent, amit addig magáról, a családjáról és összességében az életéről gondolt, egy valós eset inspirálta. Interjú.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

10 női szerző, akiről utcát nevezhetnének el Budapesten – kire szavazol?

Van, akinek kráter őrzi a nevét a Vénuszon, itt az idő, hogy Budapest is felfedezze őket. Szavazz te is!

...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Zöld

Byung-Chul Han is Nádas Péter falujában élne szívesen, és énekelne a körtefa alatt

A kiégés társadalma és A föld dicsérete  szerzője első magyarországi látogatásán arról beszélt, hogy a fogyasztói társadalom és a digitalizáció hatására az ember egyre inkább önmagába zárul, a Másik eltűnése miatt pedig az emberiség kollektív nárcisztikus depresszióban szenved.

Gyerekirodalom
...
Gyerekirodalom

A Balatontól a Bodrogközig – 5 gyerekkönyv a legmelegebb nyári napokra

A nyár egyik legforróbb napján utazós, nyaralós, csobbanós gyerekkönyveket kutattunk fel a friss megjelenések közül. Az összeállításban a kicsiktől haladunk a nagyobbak felé.

...
Gyerekirodalom

Fiala Borcsa hőse mindennapi túlélésre és medvetámadás esetére is ad hasznos tippeket

Fiala Borcsa ifjúsági regényében a hírhedt Bodrogközi Rém borzolja Dani és a nagypapája idegeit. Mire fény derül a több évtizedes rejtélyre, megtudhatjuk azt is, hogy, miért jó, ha van kéznél egy kis szárított rozmaring, tárkony vagy épp macskaalom. Olvass bele!

...
Nagy

A Félőlény nincs egyedül - Kiállítás nyílt Rátkai Kornél illusztrációiból

Rátkai Kornél illusztrált már bolygóvadászokat, elszánt magyar nőket, sárkányovisokat, és készített már történelmi szelfiket is. Grafikáiból pénteken nyílt kiállítás, amelyet Orosz Anett nyitott meg.