„Mi van, ha a varázslat csak egyszeri élmény volt?”

„Mi van, ha a varázslat csak egyszeri élmény volt?”

Hat év után az eddigi legszemélyesebb történetét foglalta kötetbe Hatala Csenge. Augusztus 15-én jelent meg új regénye, az Úton, ami egy kalandos utazás az Amerikai Egyesült Államokban. Olvass bele!

Fotó: Rabloczky Szilvia

Könyves Magazin |
Hatala Csenge
Úton
Tarandus, 2023, 312 oldal
-

„Amikor felismertem, hogy 180 fokos fordulatra van szükségem, fogtam a hétmérföldes csizmámat és felkerekedtem, hogy meghódítsam Amerikát, mégpedig azzal a rejtett szándékkal, hogy a lelki békém helyreállítására tett kísérletet bemutatva titeket is inspiráljalak arra, hogy nehéz körülmények ellenére se adjátok fel a kiút keresését.  

Az út során végig a táskámban lapult a jegyzetfüzetem. Írtam egy lelátó tetején, egy óriáskeréken ülve, a naplementét bámulva, vagy a sínoldalban pihenve is. A jegyzeteimet a legkülönbözőbb hotelszobákban, az éj leple alatt rendeztem mondatokká, hogy minél több részletet megőrizzek az adott napból. Hiszen a napfelkeltével egy újabb kaland várt. Újabb érzések, újabb tanulságok. Izgatottan várom, hogy olvashassatok ezekről.”  

Margó
A kötet bemutatója október 13-án, 17 órakor lesz a Margón, a szerzővel Alcser Norbert beszélget. Részletek erre>>>

Hatala Csenge sokszínű egyéniség: író, kutató, szerkesztő, forgatókönyvíró, hobbifotós – szeret az élet sűrűjében lenni, emberekkel találkozni, történeteket mesélni. Olykor a kulisszák mögé nézni, akár a tényfeltárás vágyával, akár a fényképezőgéppel elcsípett pillanatok után kutatva. A dokumentumregények (a Hírzárlat és a Requiem-könyvek) fiatal írónője 2022 nyarán indult útnak, hogy új motivációra, ihletre leljen és az évek során háttérbe húzódott, felszabadult énjét megtalálja.  

A Tarandus Kiadó gondozásában megjelenő regény alapja a gyerekkori álom megvalósítása: élményekkel teli utazás az Amerikai Egyesült Államokban és egy nagy találkozás és barátság az ismert színésszel, Treat Williamsszel. S, hogy milyen volt az amerikai valóság? Talán nem csak egyszeri élmény - az Úton lapjairól kiderül. 

Hatala Csenge: Úton (részlet)

“Miután elhagyjuk a szupermarketet a szállásunk felé Treat Williams farmja mellett hajtunk el. Valószerűtlennek tűnik a táj. Az égen a bárányfelhők olyanok, mint Laputában, a növények élénkzöldek, a távoli hegyek óvón ölelik a kisvárost.

– Ott egy férfi – kiált fel Bill, én meg csak pislogok. – Ott, aki vágja a sövényt! – biccentget a fejével, hogy melyik irányba nézzek.

– Nee – döbbenek le, mintha a kezemben lenne az ötös lottó főnyereményét kiváltó szelvény. – Az ő! – ismerem fel a baseballsapkás, szemüveget viselő, szürke pólós idős férfiban a gyerekkori hősömet.

Hirtelen nem tudom, hogy a műszerfalban vagy a fejem melletti majrévasban kapaszkodjak-e meg. 

– Most mi lesz? – lassít le Bill. – Az út szélén vágja a sövényt. Egyedül – hangsúlyozza. – Azaz nem csengetsz be. Nem törsz rá. Nem zaklatod a családja körében – ismételgeti a korábban elhangzott érveimet, hogyan nem áll szándékomban találkozni Williamsszel. 

– Húzódj félre az első opciónál, és visszasétálok – döntöm el végül.

El tudnék szédülni ültömben. A szívem zajosan ver.

Ilyen a világon nincs.

Jó reggelt kívánok – ismételgetem magamban a betonút szélén sétálva, nehogy az alapvetőt is elfelejtsem a mesteri időzítés ködében.

– Jó reggelt – üdvözöl Williams, mielőtt megszólalnék. 

Akkor 1-0 oda. Milyen reakcióidőm van már? 

– Jó reggelt – mosolygom, miközben belenézek a halványkék, nyugodtságot árasztó, fürkésző szemébe. 

Egy pillanatra elfog a béke és az ismerősség érzése. Olyan boldog vagyok, hogy szerintem a belső szerveim is mosolyognak.

– Lenne rám egy perce? – kérdezem izgatottan. 

– Igen, csak jöjjön közelebb, nagyon veszélyes ez az útszakasz – veszi le a kesztyűjét, és int, hogy lépjek felé. 

Végül is, egy kanyarban ácsorgok. 

A forgatókönyvíró iskolákban tanítják az „elevator pitch” fogalmát. Ha egy producernek egy liftben történő összefutás során el tudod mondani a készülő filmed ötletét, és ő úgy száll ki, hogy meghív egy találkozóra, akkor nyertél. Úgy érzem, itt az én nagy „elevator pitch” pillanatom. Elhadarom hát, hogy ki vagyok, miért vagyok az USA-ban, miért vagyok éppen itt, és hogy másképp süt a nap, amióta tizenegy évesen megnéztem a Hairt. Meg hogy ez a film vitt közelebb apámhoz, és egyéb érdekességeket is mondok, ami még belefér a monológomba. Williams figyelmesen végighallgat, még a nevemet is megpróbálja kiejteni, de aztán a Samnél maradunk.

– Treat. Nagyon örülök – nyújtja át a kezét a bokor felett. 

– Én is – ragyogok, és kezet rázunk. – Küldtem neked egy levelet, Treat – jegyzem meg bátortalanul. 

– Tényleg? – húzza össze a szemöldökét, aminek köszönhetően a szemei egészen apróvá zsugorodnak. – Napok óta nem voltunk itthon. Pár órája jöttünk csak haza. Egy kiskutyát hoztunk Tennessee-ből – cseveg vidáman. 

– Ó, hát akkor most biztosan nagyon fel vagy dobva – csicsergem.

-

– Hát fel – neveti. – De nézz körül – fordul el egyszer az egyik, utána a másik irányba, és kitárja a karját. – Ennél a helynél szebbet aligha kívánhatna magának az ember – erősíti meg a korábbi gondolataimat a tájról. – Szóval Magyarország, ha? – kérdezi. – Forgattam ott a nyolcvanas években. Fura volt, mert minden reggel úgy mentem ki a városba, hogy veszek friss zöldséget, de nem találtam sehol.

– Azt már megoldottuk – vágom rá reflexből, de érdekesnek találom a sztorit. 

Treat tele vigyorral nevet. 

– És mi van a levélben? – kanyarodik vissza az eredeti témánkhoz. 

– A bemutatkozáson túl az, hogy szeretnélek meghívni egy kávéra – mondom, és majd kiugrik a szívem. 

Akkor most vagy soha. Innen már nincs visszaút.

– Persze, kávézzunk – feleli Treat a legnagyobb természetességgel.

– Tényleg? – kérdezem, és igyekszem megértetni az agyammal, hogy ne tervezze ájulásba taszítani a testemet, mert ez a nagyon kedves, idős bácsi még a végén azt fogja gondolni, hogy valami megveszekedett szuperfan vagyok. 

– Persze – ismétli nyugodt hangon.”

(X)

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Lars Svisdal regényében a nemzedékek közötti törésvonal válik láthatóvá

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Semmirekellők a menekülés vágyáról szól, lázadásról és jobb sorsra érdemes fiatalokról, a nemzedékek közötti távolságról és ősi családi viszályokról. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

Olvasd el Roderik Six Özönvíz című regényének utószavát, melyet Szöllősi Mátyás írt!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Sokkal jobban hatnak a konteók, ha a közösség hiedelmeihez illeszkednek – Olvass bele az Emberarcú tudományba!

A különböző tudományterületek képviselőinek tanulmányaiból szerkesztett kötetben az alternatív világértelmezések, áltudományos elméletek és tudománytagadó tanok sorát járják körül. Olvass bele!

...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

Hírek
...
Hírek

Hamis szavazatokkal próbálták befolyásolni az idei Hugo-díjakat

...
Beleolvasó

Ellenséges testvérek, orosz-svéd háború és nyomasztó családi titkok – Olvass bele Asko Sahlberg regényébe! [MARGÓ KÖNYVEK]

...
Hírek

Jón Kalman Stefánsson új kötetében Paul McCartney is szerepet kap

...
Hírek

Peer Krisztiánt születésnapján saját antológiával lepték meg a barátai

...
Hírek

A Harry Potter-könyvek felfedezője imádta J. K. Rowling történeteinek humorát

...
Hírek

Závada Pál legújabb kötetében egy dokumentumfilm forgatására kalauzol

...
Hírek

Keanu Reeves és China Miéville a furcsa és véres közös könyvéről mesélt

...
Zöld

Daniel Kehlmann szerint itt az idő, hogy megijedjünk az AI-tól

Az író a Guardiannek írt véleménycikkben hívta fel a figyelmet az AI szélsebes fejlődésének következményeire.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

...
hhz

Hogyan képzelték el a sárkányokat a különböző mítoszok?

...
Kiss Imola

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Kiemeltek
...
Kritika

Sherlock Holmes, a holokauszt és egy papagáj is befért Michael Chabon nyári krimijébe

A karcsú krimi a humor és melankolikus nosztalgia elegye a legagyafúrtabb elméket is próbára tévő kódokról és a múló időről. A végső megoldás a hét könyve.

...
Nagy

Alessandro Baricco Budapesten: Az élet egyik célja, hogy elengedjük a félelmeinket

Először járt Budapesten az ünnepelt olasz író, Alessandro Baricco. A beszélgetésen sok minden szóba került a zenétől a mesterséges intelligencián és Nemecsek Ernőn át odáig, hogy régebben jobb volt-e gyereknek lenni, mint ma.

...
Nagy

Ez a 20 legjobb könyv, amit a 21. században írtak – a New York Times olvasói szerint

A New York Times a könyvszakma prominens személyiségei után az olvasói között is megfuttatta a kérdést, hogy melyek a legjobb könyvek az elmúlt közel 25 év szép- és tényirodalmi terméséből. Mutatjuk az eredményt.