„Mi van, ha a varázslat csak egyszeri élmény volt?”

„Mi van, ha a varázslat csak egyszeri élmény volt?”

Hat év után az eddigi legszemélyesebb történetét foglalta kötetbe Hatala Csenge. Augusztus 15-én jelent meg új regénye, az Úton, ami egy kalandos utazás az Amerikai Egyesült Államokban. Olvass bele!

Fotó: Rabloczky Szilvia

Könyves Magazin |
Hatala Csenge
Úton
Tarandus, 2023, 312 oldal
-

„Amikor felismertem, hogy 180 fokos fordulatra van szükségem, fogtam a hétmérföldes csizmámat és felkerekedtem, hogy meghódítsam Amerikát, mégpedig azzal a rejtett szándékkal, hogy a lelki békém helyreállítására tett kísérletet bemutatva titeket is inspiráljalak arra, hogy nehéz körülmények ellenére se adjátok fel a kiút keresését.  

Az út során végig a táskámban lapult a jegyzetfüzetem. Írtam egy lelátó tetején, egy óriáskeréken ülve, a naplementét bámulva, vagy a sínoldalban pihenve is. A jegyzeteimet a legkülönbözőbb hotelszobákban, az éj leple alatt rendeztem mondatokká, hogy minél több részletet megőrizzek az adott napból. Hiszen a napfelkeltével egy újabb kaland várt. Újabb érzések, újabb tanulságok. Izgatottan várom, hogy olvashassatok ezekről.”  

Margó
A kötet bemutatója október 13-án, 17 órakor lesz a Margón, a szerzővel Alcser Norbert beszélget. Részletek erre>>>

Hatala Csenge sokszínű egyéniség: író, kutató, szerkesztő, forgatókönyvíró, hobbifotós – szeret az élet sűrűjében lenni, emberekkel találkozni, történeteket mesélni. Olykor a kulisszák mögé nézni, akár a tényfeltárás vágyával, akár a fényképezőgéppel elcsípett pillanatok után kutatva. A dokumentumregények (a Hírzárlat és a Requiem-könyvek) fiatal írónője 2022 nyarán indult útnak, hogy új motivációra, ihletre leljen és az évek során háttérbe húzódott, felszabadult énjét megtalálja.  

A Tarandus Kiadó gondozásában megjelenő regény alapja a gyerekkori álom megvalósítása: élményekkel teli utazás az Amerikai Egyesült Államokban és egy nagy találkozás és barátság az ismert színésszel, Treat Williamsszel. S, hogy milyen volt az amerikai valóság? Talán nem csak egyszeri élmény - az Úton lapjairól kiderül. 

Hatala Csenge: Úton (részlet)

“Miután elhagyjuk a szupermarketet a szállásunk felé Treat Williams farmja mellett hajtunk el. Valószerűtlennek tűnik a táj. Az égen a bárányfelhők olyanok, mint Laputában, a növények élénkzöldek, a távoli hegyek óvón ölelik a kisvárost.

– Ott egy férfi – kiált fel Bill, én meg csak pislogok. – Ott, aki vágja a sövényt! – biccentget a fejével, hogy melyik irányba nézzek.

– Nee – döbbenek le, mintha a kezemben lenne az ötös lottó főnyereményét kiváltó szelvény. – Az ő! – ismerem fel a baseballsapkás, szemüveget viselő, szürke pólós idős férfiban a gyerekkori hősömet.

Hirtelen nem tudom, hogy a műszerfalban vagy a fejem melletti majrévasban kapaszkodjak-e meg. 

– Most mi lesz? – lassít le Bill. – Az út szélén vágja a sövényt. Egyedül – hangsúlyozza. – Azaz nem csengetsz be. Nem törsz rá. Nem zaklatod a családja körében – ismételgeti a korábban elhangzott érveimet, hogyan nem áll szándékomban találkozni Williamsszel. 

– Húzódj félre az első opciónál, és visszasétálok – döntöm el végül.

El tudnék szédülni ültömben. A szívem zajosan ver.

Ilyen a világon nincs.

Jó reggelt kívánok – ismételgetem magamban a betonút szélén sétálva, nehogy az alapvetőt is elfelejtsem a mesteri időzítés ködében.

– Jó reggelt – üdvözöl Williams, mielőtt megszólalnék. 

Akkor 1-0 oda. Milyen reakcióidőm van már? 

– Jó reggelt – mosolygom, miközben belenézek a halványkék, nyugodtságot árasztó, fürkésző szemébe. 

Egy pillanatra elfog a béke és az ismerősség érzése. Olyan boldog vagyok, hogy szerintem a belső szerveim is mosolyognak.

– Lenne rám egy perce? – kérdezem izgatottan. 

– Igen, csak jöjjön közelebb, nagyon veszélyes ez az útszakasz – veszi le a kesztyűjét, és int, hogy lépjek felé. 

Végül is, egy kanyarban ácsorgok. 

A forgatókönyvíró iskolákban tanítják az „elevator pitch” fogalmát. Ha egy producernek egy liftben történő összefutás során el tudod mondani a készülő filmed ötletét, és ő úgy száll ki, hogy meghív egy találkozóra, akkor nyertél. Úgy érzem, itt az én nagy „elevator pitch” pillanatom. Elhadarom hát, hogy ki vagyok, miért vagyok az USA-ban, miért vagyok éppen itt, és hogy másképp süt a nap, amióta tizenegy évesen megnéztem a Hairt. Meg hogy ez a film vitt közelebb apámhoz, és egyéb érdekességeket is mondok, ami még belefér a monológomba. Williams figyelmesen végighallgat, még a nevemet is megpróbálja kiejteni, de aztán a Samnél maradunk.

– Treat. Nagyon örülök – nyújtja át a kezét a bokor felett. 

– Én is – ragyogok, és kezet rázunk. – Küldtem neked egy levelet, Treat – jegyzem meg bátortalanul. 

– Tényleg? – húzza össze a szemöldökét, aminek köszönhetően a szemei egészen apróvá zsugorodnak. – Napok óta nem voltunk itthon. Pár órája jöttünk csak haza. Egy kiskutyát hoztunk Tennessee-ből – cseveg vidáman. 

– Ó, hát akkor most biztosan nagyon fel vagy dobva – csicsergem.

-

– Hát fel – neveti. – De nézz körül – fordul el egyszer az egyik, utána a másik irányba, és kitárja a karját. – Ennél a helynél szebbet aligha kívánhatna magának az ember – erősíti meg a korábbi gondolataimat a tájról. – Szóval Magyarország, ha? – kérdezi. – Forgattam ott a nyolcvanas években. Fura volt, mert minden reggel úgy mentem ki a városba, hogy veszek friss zöldséget, de nem találtam sehol.

– Azt már megoldottuk – vágom rá reflexből, de érdekesnek találom a sztorit. 

Treat tele vigyorral nevet. 

– És mi van a levélben? – kanyarodik vissza az eredeti témánkhoz. 

– A bemutatkozáson túl az, hogy szeretnélek meghívni egy kávéra – mondom, és majd kiugrik a szívem. 

Akkor most vagy soha. Innen már nincs visszaút.

– Persze, kávézzunk – feleli Treat a legnagyobb természetességgel.

– Tényleg? – kérdezem, és igyekszem megértetni az agyammal, hogy ne tervezze ájulásba taszítani a testemet, mert ez a nagyon kedves, idős bácsi még a végén azt fogja gondolni, hogy valami megveszekedett szuperfan vagyok. 

– Persze – ismétli nyugodt hangon.”

(X)

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Lars Svisdal regényében a nemzedékek közötti törésvonal válik láthatóvá

A Helikon Margó Könyvek sorozatában megjelent Semmirekellők a menekülés vágyáról szól, lázadásról és jobb sorsra érdemes fiatalokról, a nemzedékek közötti távolságról és ősi családi viszályokról. Olvass bele!

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

A családomban mindenki gyilkos Agatha Christie és Arthur Conan Doyle találkozása a Tőrbe ejtve-filmekkel és A csütörtöki nyomozóklubbal. Ördögien csavaros történet, ami a klasszikus krimik szabályrendszerét tiszteletben tartva nyújt valami felejthetetlenül újat. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

Olvasd el Roderik Six Özönvíz című regényének utószavát, melyet Szöllősi Mátyás írt!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

...
Zöld

Mennyi bort ittak Kolumbusz matrózai egy nap alatt?

Kitől szerzett Thomas Jefferson tokajit, és miként lendítette fel a borospohárbizniszt Jackie Kennedy? Kupa Enikő és Kovács Tibor Borgőzös évszázadok című könyvének kóstolóval egybekötött bemutatóján törpebirkákról és pillangókról is szó esett, megtudtuk továbbá, mit adtak a borisszáknak a németalföldiek.

ADVENT
...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Könyves Advent

A Barátnőm, Anne Frank életigenlő memoár a veszteségről és a túlélésről

A kis Hannah Amszterdamban köt barátságot Anne Frankkal. Aztán 1942 júniusában, az egyre erősödő antiszemitizmus idején szétválasztják őket. Hannah Pick-Goslar szeretetteljes portréja a barátságról, a reményről és a bátorságról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Zenetörténeti utazás gyerekeknek Fülivel, a sivatagi rókával

Lépj be a zene láthatatlan, de mindent körülölelő világába a Babilon Kiadó Mi Micsoda Olvasó sorozatának Zene című kötetével! Nézz bele a könyvbe!

...
Könyves Advent

Nemes Nagy Ágnes meséi a fantázia végtelenségét villantják fel

Olvass bele Nemes Nagy Ágnes A titkos út című kötetébe!

Hírek
...
Gyerekirodalom

Majdnem egymillió brit gyereknek nincs saját könyve

...
Hírek

Meghalt Vajda Mihály

...
Zöld

Nanorobotok, deep fake és algoritmusok - diákoknak rendezett kiállítást a Neumann Társaság

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

...
Hírek

Ferenc pápa levelet írt a Nobel-díjas Jon Fossénak

...
Könyves Advent

Mister Morrsion állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

...
Nagy

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

Az argentin-spanyol szerzővel a Magunknak mondjuk apropóján beszéltünk mások mellett katonai diktatúráról, az anyanyelv különös elvesztéséről, a regénye valódi főszereplőjéről és arról is, mi a közös a gyászban és a száműzetésben. Interjú.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...
Sándor Anna

Ungváry: Mindszenty helyett igazi példaképeket is találhatna az emlékezetpolitika

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Hűség a felejtésben: a táborokba zárt japánok sorsa nem csak amerikai történet

Julie Otsuka a saját családja történetét is beleírta debütregényébe, amiben a második világháború során internálótáborokba zárt amerikai japánokról mesélt. Az Amikor isten volt a császár a hét könyve.

...
Nagy

Jeneva Rose: Ezek a nők megállás nélkül hazudnak a gyilkosság után

Az Egyikünk meg fog halni öt nő szemszögéből meséli egy kisvárosi gyilkosság történetét. Interjúnkban íróvá válásról, a kiadókkal vívott csatáiról, álnévről és a szerzők közösségi médiában betöltött szerepéről beszélgettünk Jeneva Rose-zal.

...
Panodyssey

Deres Kornélia: Irodalom és abúzus

Kérdésem az, hogy miért nincs a hazai irodalomi közegnek egészséges önvédelmi képessége? Hogy lehet az, hogy valaki, akinek az erőszakos viselkedéséről tömegek tudnak, gond nélkül menetel előre, sőt, mintha egyenesen pozitív kapcsolat volna az agresszió és a szakmai siker között?