Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek. Az idén 180 éves Líra Csoport és az Athenaeum Kiadó a Karcsú Könyvek sorozatba gyűjti a szerző életművét, így a februárban megjelent Ötvenhét lépés után most megjelent a Palackposta. A kötet bemutatóján Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója volt a meglepetésvendég.

Simon Eszter | 2022. szeptember 28. |

Az Átrium Színházban rendezett bemutató sokkal inkább hasonlított egy improvizációs estre, mintsem hagyományos értelemben vett könyvbemutatóra. Nem volt moderátor, sem felolvasás, Vámos maga vette kezébe az irányítást, bár elmondása szerint ő maga sem tudta, hogy pontosan mi fog történni, mindössze annyit mondott:

“Ma este improvizálunk”.

Ez persze nem azt jelentette, hogy a közönség mondanivaló nélkül távozott, Vámos főleg arra fektette a hangsúlyt, hogy kapcsolatot teremtsen a színház soraiban ülőkkel, ezért megszólította a közönséget, személyes történeteket mesélt, amelyek persze mind kapcsolódtak az íráshoz.

Vámos Miklós
Palackposta
Athenaeum Kiadó, 2022, 199 oldal
-

A témák között cikázva a szerző szóba hozta a borítót és a kötet külsejét, és ennek apropóján újabb történetmesélésbe kezdett. Kifejtette, hogy korábban arra jutott: a kisregényeit és a rövidebb szövegeit egy kötetbe rendezve adja ki. Úgy gondolta, ezzel nemcsak ő jár jól – aki, ahogy fogalmazott, “a duci könyveket” szereti –, hanem az olvasók is, hiszen négy-ötezer forintért két-három könyvet kapnak egyszerre. Miután megjelentek az ilyen típusú kiadványok, a szerző legnagyobb meglepetésére sok panasz érkezett a kötetek méretével kapcsolatban. Sokan – leginkább hölgyek – arra panaszkodtak, hogy a könyv nem fér bele a retikülbe, de olyanok is voltak, akik nem értették, hogy miért kell megvenni három történetet, ha abból már egyet korábban olvastak. Így Vámos ötlete a vastag könyvekkel kapcsolatban nem lett sikeres, éppen ezért jött létre a Karcsú Könyvek sorozat. A szerző a szocializmusra hivatkozva azt mondta, hosszú távon gondolkozik, vagyis ötéves tervet készített, ami azt jelenti, hogy öt éven keresztül, évente két Karcsú Könyv jelenik majd meg, így öt év múlva tízkötetes lesz a sorozat, amiben egymást követik az új és a felfrissített régi történetek. A sorozat első része az Ötvenhét lépés, ami új történet, a Palackposta pedig egy régebbi, átdolgozott szöveg.

A kötet a nyolcvanas éveket eleveníti fel, így lesznek, akikben nosztalgiát ébreszt, viszont akik éppen akkor születtek, vagy még fiatalabbak, azoknak a Palackposta egy kedves üzenet lehet a múltból.

Szó esik benne politikáról, a benzin rohamos drágulásáról, Lady Diana és Károly herceg esküvőjéről. Ezek mind-mind olyan témák, amikkel ma is találkozhatunk a hírekben, így a Palackposta nem is lehetne aktuálisabb.

-

Vámos Miklós és Rudolf Péter | Fotó: Gulácsi Zsuzsanna

A szerző ezeket a rövid szövegeket korábban napilapokban publikálta, most pedig a legjobbakat kiválogatva kötetbe gyűjtötte őket. A novellákat két csoportra osztva olvashatjuk, a magyarországi mindennapok mellett olyan történetekkel is találkozhatunk, amiket Vámos külföldi tudósítóként írt. Sok személyes élményt is feldolgoz, ilyen például A francia elnökválasztásról című novella, amiben egy francia barátjának a lánya sírva fakad, mert nem tud elmenni az 1981-es elnökválasztásra. A bemutatón Vámos ennek apropóján visszaemlékezett párizsi utazásaira, és megemlékezett a barátjáról, akinek a lánya nála vendégeskedett, ám az akkor még működő Malév-járat nem indult el aznap, így nem tudott időben visszarepülni a választásra. Vámos ekkor elgondolkodott, vajon mikor történik majd vele is hasonló eset, és képes lesz-e valaha szomorkodni azon, hogy nem mehet el szavazni.

A kötet tele van lábjegyzetekkel, a szerző ezeken keresztül reflektál a múltra, és ad magyarázatot egy-egy helyzetre. Ilyen például az is, amikor arról írt, hogy milyen járművek váltják majd fel a benzinnel működő autókat.

A nyolcvanas években nem gondolta, hogy az akkor ironikusnak szánt jóslata, miszerint elektromos autók fogják elárasztani a várost, mára bekövetkezik.

Olvashatunk Lady Diana és Károly herceg esküvőjéről is, Vámos ebben a tudósításban utalást tett rá, hogy a herceg türelmesen várja, elfoglalhassa a trónt, amire II. Erzsébet szeptember eleji halála után idén szintén sor került. Így kerül kapcsolatba szinte kivétel nélkül minden szöveg a mai világgal, ezért nemcsak szórakoztató, de elgondolkodtató olvasmány, ha úgy tetszik, jóslat is a Palackposta.

-

Vámos Miklós és Rudolf Péter | Fotó: Gulácsi Zsuzsanna

Az este meglepetésvendége a szerző jó barátja, Rudolf Péter színész-rendező, a Vígszínház igazgatója is felment a színpadra, innentől pedig kezdetét vette az improvizálás. A művészek eljátszották, hogy szerepet cserélnek, Vámos úgy tett, mintha színész és színházigazgató lenne, Rudolf Péter pedig íróként és az est házigazdájaként kérdezte a szemben ülő “színészt”. A párbeszéd egyre jobban bonyolódott, néha már maguk sem tudták, hogy vajon a valódi énjük, vagy az egymás szerepébe bújt énjük beszél-e, miközben mindketten kedvesen ugratták egymást. A bemutató végére, persze, mindenki visszatért a saját szerepébe, de ekkorra már a közönség is megfeledkezett róla, hogy az esemény apropója a frissen megjelent kötet bemutatása, mert az este ennél sokkal több volt, izgalmas, humoros, játékos, akárcsak a Palackposta.

A Karcsú Könyvek következő kötete ismét egy új kisregény lesz, ami 2023 februárjában jelenik meg, Visz a vonat címmel. A Palackpostába ITT olvashatsz bele, a Dunapest című regénye kapcsán készült interjúnkat pedig ITT találod a szerzővel.

Borítókép: Gulácsi Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vámos Miklós mindig író akart lenni és maradni

"Üzenetek abból a múltból, amelyből az a jelen sarjadt, ami a holnapi múlt lesz. Itt-ott megrázó, ám valamelyest röhejes. Hátha sokan vannak, akiket érdekel, hogyan is éltünk mi akkoriban, a nyolcvanas években" - írja Palackposta című kötete előszavában Vámos Miklós. Olvass bele!

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

Idén 180 éves a Líra Csoport. A kerek évforduló alkalmából Nyáry Krisztián egy videóban beszélgetett Vámos Miklóssal arról, hogy milyen volt régen az élet az íróknak a New York kávéházban.

...
Nagy

Vámos Miklós: A Dunapestnek öt főszereplője van, és az egyik a ház

A Pozsonyi út 38-40. történetét meséli el Vámos Miklós új regénye, a Dunapest, amelyet tegnap este mutattak be a Margón. Az íróval Inkei Bence beszélgetett. 

...
Nagy

Tóth Krisztina: A mesterséges intelligencia soha nem helyettesítheti az emberi alkotást

Bemutatták Tóth Krisztina új, Ahonnan látni az eget című kötetét. A novellák az elmúlt öt év lenyomatai, olyan aktualitásokra reflektálnak, mint hogy milyen helyzetben vannak a melegek, hogyan írnak majd az írók a jövőben, vagy elveheti-e a művészek munkáját a mesterséges intelligencia. 

Szerzőink

...
Sándor Anna

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...
Kolozsi Orsolya

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

...
Sándor Anna

A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké

A hét könyve
Kritika
A Tél Szokcsóban nem a beteljesülés regénye, hanem az áthidalhatatlan távolságoké
...
Zöld

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

Kleinheincz Csilla a hazai spekulatív irodalom egyik kiemelkedő alakja, a Gabo Kiadó szerkesztője, fordító. Új regényében visszanyúlt a tanulmányaihoz, és ember és föld kapcsolatán keresztül beszél napjaink égető kérdéseiről. Podcast.

Hírek
...
Könyvtavasz

Kairó iránt nem maradsz közömbös: vagy megszereted, vagy megutálod

...
Hírek

Bill Gates a siker emberformáló erejéről és Afrikáról ajánl nyárra olvasnivalót

...
Hírek

Itt a Szép Magyar Könyvek listája!

...
Nagy

Diktátorok, Paul Lendvai, dinamikus Föld és zártkerti Magyarország - Non-fiction a Könyvhéten

...
Zöld

Egy csapat újságíró befejezi a meggyilkolt riporter könyvét Amazónia megmentéséről

...
Hírek

Az ifjúsági polcról az úgynevezett gyermekvédelmi törvény miatt kerültek le könyvek

...
Szórakozás

Tóth Krisztina-bemutató, Kártyajáték, Irodalom Éjszakája, Könyvhét [Programajánló]

...
Beleolvasó

Milbacher Róbert nagyanyjának élettörténetét írta meg a halálos ágyától gyerekkoráig

...
Hírek

Találkozz a Budapest Nagyregény szerzőivel a Vörösmarty téren!

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A déli gótika mesterének novellái inspirálták Bruce Springsteen legsötétebb lemezét

Május elején jelent meg Warren Zanes Deliver Me from Nowhere című kötete, amely Bruce Springsteen tán legkülönlegesebb, és leginkább kedvelt lemezén, az 1982-es Nebraskán hallható dalok mögött felsejlő személyes motívumokat, és művészi hatásokat tekinti át.

...
Szórakozás

Jordan? Pipa! – Az alfakosaras, a tárgyalóasztal meg a munkaalkoholista fehér férfiak

Az Air – Harc a legendáért arra a pávatáncra fókuszál, amely 1984-ben zajlott a Jordan család és egy ambiciózus sportszergyártó vállalat vezetői között. Hozzáolvastuk a pár éve magyar nyelven is elérhető Michael Jordan-monográfia vonatkozó részeit.

...
Nagy

Cseh Tamás és Bereményi Géza dalai olyan korhű helyzetjelentések, melyek jelentőségével maguk sem voltak tisztában

Hétfőn este nyílt meg a Cseh Tamás életművéről szóló kiállítás a Petőfi Irodalmi Múzeumban. A zeneszerző-énekes idén januárban ünnepelte volna nyolcvanadik születésnapját; a tárlat megidézi emlékét, az archív felvételek pedig visszarepítenek a hetvenes évekbe.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Kafkánál a valóság az igazi rémálom, az élet pedig maga a reménytelenség

Franz Kafka az idegenség írója, aki a létezésben nem talál semmiféle otthonosságot – az ember létét a világban kiúttalan, elidegenedett, szorongással és félelemmel teli állapotként jeleníti meg, elsősorban a groteszk és az irónia segítségével, egy szürreális, mégis ismerős világ megteremtésével. Újraolvasó rovatunk májusi könyve Kafka talán leghíresebb műve, A per

...
Nagy

Az izlandi Dan Brownt keresték, ezért megírta első krimijét Lilja Sigurðardóttir

Lilja Sigurðardóttir az izlandi krimi fontos szerzője, Csapda című regényét most fordították magyarra. Az éppen Budapesten tartózkodó szerzőt a regény kapcsán kérdeztük többek között a skandináv krimiről, írói rutinjáról, az izlandi társadalomról, kokaincsempészetről és homoszexualitásról. 

...
Panodyssey

Borda Réka: Hová lettek a tárgyak az irodalomból? [Tárgydilemmák]

"A szépirodalom persze az ember, nem a környezet nagy kérdéseit taglalja – mindazonáltal környezetünk nemcsak hogy nem elhanyagolható, hanem sok esetben minket meghatározó dolgok összessége, amelyek funkcióval való megtöltése képes színesíteni, mélységgel megtölteni az irodalmi alkotásokat. Elvégre tárgyaink és tereink mi magunk vagyunk: nincs civilizáció, ha mi, emberek nem alakítjuk környezetünket." Borda Réka Tárgydilemmák című esszésorozatának következő részében azt vizsgálja, hogyan és miért hiányzik a materialitás irodalmunkból.

...
Nagy

A Dreherek sikertörténetét csak az államosítás tudta megakasztani

A Dreher bejáratott márkanév Magyarországon, a mögötte meghúzódó család- és cégtörténet pedig legalább annyira színes, szerteágazó és fordulatokkal teli, mint az elmúlt durván kétszáz év magyar történelme. Iglódi Csaba első regénye, a Dreher-szimfónia négy tételben meséli el az egymást követő generációk felemelkedését.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Kőr Dáma

Gurubi Ágnes a Szív utca című regényével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozatának ez a harmadik része.

...
Kritika

Levélfolyamból bontakozik ki a Kner család megrázó és felemelő története

A magyar történelem egyik legtragikusabb korszaka elevenedik meg a Magvetőnél megjelent könyv lapjain, és a családregényszerű szövetet kirajzoló epizódok arról győznek meg, hogy kivételes szellemi és érzelmi kohézió fogta össze a Kner család egymást követő nemzedékeit.

...

Kleinheincz Csilla: Nem akartam a mágiával elvenni az olvasótól a valóságos megoldásokat

...

Szabó Magda egész életében hitt a nagy történetekben

...

Závada Péter: A szövegekbe visszavonulás is politika

...

Pál Sándor Attila: Kiküldtek a József Attila-óráról, mert fantasyt olvastam