Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós új könyvében a múltbéli üzenetek nemcsak kordokumentumok, ma is frissek és aktuálisak

Vámos Miklós Palackposta című kötetébe olyan korábbi publicisztikáit gyűjtötte össze a szerző, amelyek a szocializmusban íródtak, de negyven év távlatából is érvényesek. Az idén 180 éves Líra Csoport és az Athenaeum Kiadó a Karcsú Könyvek sorozatba gyűjti a szerző életművét, így a februárban megjelent Ötvenhét lépés után most megjelent a Palackposta. A kötet bemutatóján Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója volt a meglepetésvendég.

Simon Eszter | 2022. szeptember 28. |

Az Átrium Színházban rendezett bemutató sokkal inkább hasonlított egy improvizációs estre, mintsem hagyományos értelemben vett könyvbemutatóra. Nem volt moderátor, sem felolvasás, Vámos maga vette kezébe az irányítást, bár elmondása szerint ő maga sem tudta, hogy pontosan mi fog történni, mindössze annyit mondott:

“Ma este improvizálunk”.

Ez persze nem azt jelentette, hogy a közönség mondanivaló nélkül távozott, Vámos főleg arra fektette a hangsúlyt, hogy kapcsolatot teremtsen a színház soraiban ülőkkel, ezért megszólította a közönséget, személyes történeteket mesélt, amelyek persze mind kapcsolódtak az íráshoz.

Vámos Miklós
Palackposta
Athenaeum Kiadó, 2022, 199 oldal
-

A témák között cikázva a szerző szóba hozta a borítót és a kötet külsejét, és ennek apropóján újabb történetmesélésbe kezdett. Kifejtette, hogy korábban arra jutott: a kisregényeit és a rövidebb szövegeit egy kötetbe rendezve adja ki. Úgy gondolta, ezzel nemcsak ő jár jól – aki, ahogy fogalmazott, “a duci könyveket” szereti –, hanem az olvasók is, hiszen négy-ötezer forintért két-három könyvet kapnak egyszerre. Miután megjelentek az ilyen típusú kiadványok, a szerző legnagyobb meglepetésére sok panasz érkezett a kötetek méretével kapcsolatban. Sokan – leginkább hölgyek – arra panaszkodtak, hogy a könyv nem fér bele a retikülbe, de olyanok is voltak, akik nem értették, hogy miért kell megvenni három történetet, ha abból már egyet korábban olvastak. Így Vámos ötlete a vastag könyvekkel kapcsolatban nem lett sikeres, éppen ezért jött létre a Karcsú Könyvek sorozat. A szerző a szocializmusra hivatkozva azt mondta, hosszú távon gondolkozik, vagyis ötéves tervet készített, ami azt jelenti, hogy öt éven keresztül, évente két Karcsú Könyv jelenik majd meg, így öt év múlva tízkötetes lesz a sorozat, amiben egymást követik az új és a felfrissített régi történetek. A sorozat első része az Ötvenhét lépés, ami új történet, a Palackposta pedig egy régebbi, átdolgozott szöveg.

A kötet a nyolcvanas éveket eleveníti fel, így lesznek, akikben nosztalgiát ébreszt, viszont akik éppen akkor születtek, vagy még fiatalabbak, azoknak a Palackposta egy kedves üzenet lehet a múltból.

Szó esik benne politikáról, a benzin rohamos drágulásáról, Lady Diana és Károly herceg esküvőjéről. Ezek mind-mind olyan témák, amikkel ma is találkozhatunk a hírekben, így a Palackposta nem is lehetne aktuálisabb.

-

Vámos Miklós és Rudolf Péter | Fotó: Gulácsi Zsuzsanna

A szerző ezeket a rövid szövegeket korábban napilapokban publikálta, most pedig a legjobbakat kiválogatva kötetbe gyűjtötte őket. A novellákat két csoportra osztva olvashatjuk, a magyarországi mindennapok mellett olyan történetekkel is találkozhatunk, amiket Vámos külföldi tudósítóként írt. Sok személyes élményt is feldolgoz, ilyen például A francia elnökválasztásról című novella, amiben egy francia barátjának a lánya sírva fakad, mert nem tud elmenni az 1981-es elnökválasztásra. A bemutatón Vámos ennek apropóján visszaemlékezett párizsi utazásaira, és megemlékezett a barátjáról, akinek a lánya nála vendégeskedett, ám az akkor még működő Malév-járat nem indult el aznap, így nem tudott időben visszarepülni a választásra. Vámos ekkor elgondolkodott, vajon mikor történik majd vele is hasonló eset, és képes lesz-e valaha szomorkodni azon, hogy nem mehet el szavazni.

A kötet tele van lábjegyzetekkel, a szerző ezeken keresztül reflektál a múltra, és ad magyarázatot egy-egy helyzetre. Ilyen például az is, amikor arról írt, hogy milyen járművek váltják majd fel a benzinnel működő autókat.

A nyolcvanas években nem gondolta, hogy az akkor ironikusnak szánt jóslata, miszerint elektromos autók fogják elárasztani a várost, mára bekövetkezik.

Olvashatunk Lady Diana és Károly herceg esküvőjéről is, Vámos ebben a tudósításban utalást tett rá, hogy a herceg türelmesen várja, elfoglalhassa a trónt, amire II. Erzsébet szeptember eleji halála után idén szintén sor került. Így kerül kapcsolatba szinte kivétel nélkül minden szöveg a mai világgal, ezért nemcsak szórakoztató, de elgondolkodtató olvasmány, ha úgy tetszik, jóslat is a Palackposta.

-

Vámos Miklós és Rudolf Péter | Fotó: Gulácsi Zsuzsanna

Az este meglepetésvendége a szerző jó barátja, Rudolf Péter színész-rendező, a Vígszínház igazgatója is felment a színpadra, innentől pedig kezdetét vette az improvizálás. A művészek eljátszották, hogy szerepet cserélnek, Vámos úgy tett, mintha színész és színházigazgató lenne, Rudolf Péter pedig íróként és az est házigazdájaként kérdezte a szemben ülő “színészt”. A párbeszéd egyre jobban bonyolódott, néha már maguk sem tudták, hogy vajon a valódi énjük, vagy az egymás szerepébe bújt énjük beszél-e, miközben mindketten kedvesen ugratták egymást. A bemutató végére, persze, mindenki visszatért a saját szerepébe, de ekkorra már a közönség is megfeledkezett róla, hogy az esemény apropója a frissen megjelent kötet bemutatása, mert az este ennél sokkal több volt, izgalmas, humoros, játékos, akárcsak a Palackposta.

A Karcsú Könyvek következő kötete ismét egy új kisregény lesz, ami 2023 februárjában jelenik meg, Visz a vonat címmel. A Palackpostába ITT olvashatsz bele, a Dunapest című regénye kapcsán készült interjúnkat pedig ITT találod a szerzővel.

Borítókép: Gulácsi Zsuzsanna

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

Vámos Miklós mindig író akart lenni és maradni

"Üzenetek abból a múltból, amelyből az a jelen sarjadt, ami a holnapi múlt lesz. Itt-ott megrázó, ám valamelyest röhejes. Hátha sokan vannak, akiket érdekel, hogyan is éltünk mi akkoriban, a nyolcvanas években" - írja Palackposta című kötete előszavában Vámos Miklós. Olvass bele!

...
Hírek

Vámos Miklós az egykori New York kávéházról: Minden áldott nap itt voltam

Idén 180 éves a Líra Csoport. A kerek évforduló alkalmából Nyáry Krisztián egy videóban beszélgetett Vámos Miklóssal arról, hogy milyen volt régen az élet az íróknak a New York kávéházban.

...
Nagy

Vámos Miklós: A Dunapestnek öt főszereplője van, és az egyik a ház

A Pozsonyi út 38-40. történetét meséli el Vámos Miklós új regénye, a Dunapest, amelyet tegnap este mutattak be a Margón. Az íróval Inkei Bence beszélgetett. 

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

Szerzőink

...
Laborczi Dóra

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

...
Forgách Kinga

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

...
Simon Eszter

Afganisztán egyetlen női polgármestere ezt üzeni: Ha van hangotok, használjátok és ne féljetek megszólalni

A hét könyve
Kritika
Werner Herzog első regényében egy japán katona téveszméje epikussá nemesedik
...
Zöld

A jövő embere ma már megszerkeszthető - csak az a kérdés, meddig mehet el

Eddig úgy gondoltuk, hogy biológiai meghatározottságunk miatt az életünkkel – legfőképpen annak kezdetével és végével kapcsolatban – tehetetlenek vagyunk. Mindannyian hozott csomaggal születünk, megöregszünk és meghalunk. De biztos, hogy ennek így kell lennie? 

Hírek
...
Zöld

ENSZ Klímakonferencia: Ne csak a fejlődő országok, mindannyian fizessük meg az éghajlatváltozás árát

...
Gyerekirodalom

Hogyan segíthet a gyerekirodalom a történelemtanulásban?

...
Hírek

„A rendszerek változnak, a cigánypolitikájuk nem” – megjelenik Zsigó Jenő memoárja a roma polgárjogi küzdelmekről

...
Könyves Advent

A LEGO egy család és egy cég története, ami kanyargósan vezet el a világsikerig

...
Szórakozás

Lecserélik A hatalom gyűrűi legjobb karakterét alakító színészt

...
Könyves Advent

Kekszek, reneszánsz receptek, erdélyi lakoma és az új Dragomán - ezeket a gasztrokönyveket ajánljuk karácsonyra

...
Könyves Advent

Dobray Sarolta történetei a nyomorban is megtalálják a vágyat a méltósággal élhető életre

...
Hírek

Erdős Virág petíciót indított a tiltakozó tanárok mellett

...
Gyerekirodalom

Az ünnep azé, aki várja - adventi mesekalendáriumok

...
Kritika

Blake Crouch az emberi evolúció új szintjét kutatja, és rácsapja hősére a Géncsapdát

...
Promóció

Egy nélkülözhetetlen kiegészítő, ha sokat időzöl a gép előtt – Kékfény szűrő szemüveg

...
Promóció

A kulturális feltöltődéshez minőségi élelmiszerek járnak

SZÓRAKOZÁS
...
Kritika

A Szürke Ember szuperhősként menekül és száguld országokon át

Courtland Gentry bérgyilkos, a CIA szebb napokat látott árnyékügynökségének, a Sierra alakulatnak egyik utolsó tagja, akit csak a „Szürke Ember”-ként ismernek és emlegetnek. 

...
Szórakozás

Karafiáth Orsolya: Simán belefér, hogy dalszövegíróként az árnyékban maradok

Karafiáth Orsolya szeret helyzetbe hozni másokat. Életművét át- meg átszövik a médium-, illetve műnemváltások, és izgalmas projektek keretében alakulnak dallá a sorai. Az íróként, költőként, fordítóként és publicistaként is aktív szerzőt ezúttal a megzenésített szövegeiről kérdeztük.

...
Szórakozás

Nyugaton a helyzet változatlan - Remarque háborúellenessége nem is lehetne aktuálisabb

A megjelenését követően közel száz év kellett, hogy a németek feldolgozzák az egyik legnagyobb bestsellerüknek számító Erich Maria Remarque-regényt. A végeredmény egy látványos, naturális film lett, de nem emiatt fogunk rá emlékezni.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Heather Morris: Tartozunk a holokauszt túlélőinek azzal, hogy elmeséljük a történetüket

Heather Morrisnak az utóbbi években több holokauszt-témájú regénye is megjelent, és mindegyik kötetet túlélőkkel készült beszélgetések és kutatások alapozták meg. Az auschwitzi tetováló szerzőjével új könyveinek háttértörténetéről beszélgettünk, ő pedig mesélt az általa megismert túlélők bátorságáról, bűntudatáról, és azokról a nehéz emlékekről, amiket kötelességünk elmesélni az utókornak.

...
Kritika

A majdnem-élet receptje: egyedülálló anya reménytelen szerelemmel

A siker fokmérője ma a karrier és a boldog - kétszülős - családi élet. De mi van azokkal, akiknek egyik sem adatik meg? Bendl Vera első felnőtteknek szóló regényében nekik ad hangot: a nagy büdös semmiben lebegés állapotának, amit szeretünk átmenetinek hinni, de van, hogy nem lesz jobb. És a semminél már egy reménytelen szerelem is jobb. A Majdnem negyven a hét könyve. 

...
Nagy

A rómaiak is züllésről panaszkodtak, amikor a tekercseket felváltotta a lapozható könyv

A Papirusz számtalan ókori anekdotán és történelmi emléken keresztül elvezet az egyiptomi papiruszkészítő műhelyektől az alexandriai könyvtáron át a római rabszolgák másolóműhelyeiig. Hét érdekességet választottunk ízelítőül az ókori könyvek világából.

...
Nagy

Mohamed Mbougar Sarr az irodalom labirintusáról írt, és közben beleveszett a saját regényébe

Mohamed Mbougar Sarr szenegáli író akarata ellenére is szimbólummá vált: 31 évesen, első fekete-afrikai szerzőként nyerte el a legrangosabb francia irodalmi elismerést, a Goncourt-díjat. Paradox módon azzal, hogy neki ítélték a díjat, mintha belépett volna a saját regényének világába, amelyben az irodalmi elitet és intézményrendszert figurázta ki.

...
Nagy

Veres Attila: Igazából már csak a törvények és a pénz fog össze minket

A valóság helyreállítása és a The Black Maybe megjelenése apropójából beszélgettünk a humor szerepéről a feszültségépítésben, a kísérletező történetmesélő formákról, a sírkertszerű Magyarországról, reményről és reménytelenségről. Végül még olvasnivalót is ajánlott. Interjú.

...
Nagy

„Úgy képzeltem, az irodalom lesz a főfoglalkozásom” [Lator95]

A mesterség alapos ismerete elengedhetetlen - mondta egy régebbi interjújában Lator László, aki ma ünnepli 95. születésnapját. Költő, műfordító, tanár, aki szemináriumain egyetemi hallgatók nemzedékeit oktatta.

...

Az Abigél a háború, a veszteség és a konspiráció regénye is [A Szabó Magda-titok 1.]

...

Tíz példamutató nő, tíz kiváló szakmai életút - Ezeket tanultam a Túl a plafonon beszélgetéseiből

...

Harry Potter vs. Jókai: a kötelezőkről szóló vitát nem lehet ennyire leegyszerűsíteni

...

Miért nem kapnak díjakat a női írók?