Vámos Miklós: A Dunapestnek öt főszereplője van, és az egyik a ház

Vámos Miklós: A Dunapestnek öt főszereplője van, és az egyik a ház

A Pozsonyi út 38-40. történetét meséli el Vámos Miklós új regénye, a Dunapest (interjúnk a szerzővel ITT olvasható.) A kötetet a Margón a 24.hu dolgozószoba című sorozatán mutatták be tegnap, az íróval Inkei Bence beszélgetett. Szó esett a járványhelyzetről, és a házról, amelyben maga Vámos Miklós is élt, de a szerző a terveiről is elárult ezt-azt.

Fotó: Posztós János

Forgách Kinga | 2020. október 17. |

  • Vámos Miklós a karantén napjaiban fejezte be a Dunapest című könyvét, szerinte azonban nincs olyan regény, amely ne regényes körülmények között születne meg. Úgy vélte, ami most történik, az nem egyszerűen egy járvány, hanem a világ teljes elrontásának egy fontos fázisa. „Amikor rendben van a klíma, akkor valahogy nincs mód arra, hogy ezek a vírusok tomboljanak.”
  • A könyve két idősíkon játszódik, 1944-45-ben, valamint a jelenben. Inkei Bence arról a párhuzamról kérdezte őt, ami a háború és a mostani időszak világvége hangulata közt vonható. Vámos úgy érzi, hogy a vírus idején is úgy élünk, mintha háború volna. Nem lőnek, de ahogy háborús helyzetben, úgy most is minden nap új parancs, új hirdetmény érkezik. „Fölizzott hangulat van, ennek része a járvány, és valahogy az emberi türelem elfogyott.”

  • Ha épp nincs járvány, neki akkor is hasonló az élete, többnyire a dolgozószobájában ül és ír. A prózaíráshoz szerinte egy dolog kell: nyugalom. „Elég, ha van egy jó ötlete az embernek, utána semmi más nem kell, csak kitartás.”
  • 1979-ben gondolt rá először, hogy ezt a regényt meg kéne írni. Lakáscsere szándékkal lépett be akkor egy elegáns házba, ahol egy idős bácsi és néni fogadta, mindkettőjüknek tetovált sorszám volt a karján. Akkor érezte, hogy egy regény van abban a házban. Két évvel ezelőtt aztán egy élmény hatására hirtelen összeállt benne a könyv.
Vámos Miklós
Dunapest
Athenaeum, 2020, 342 oldal
Vámos Miklós: Dunapest
  • A Dunapestben fikció keveredik tényekkel, miközben a Pozsonyi út 38-40. történetét meséli el. Vámos szerint a regénynek öt főszereplője van, és az egyik maga a ház, emellett egy francia nő, két jóbarát és egy fiatal lány figurája van középpontban. A cselekmény pedig négyes tagolásban, az abc betűi szerint halad.
  • Amikor Vámos kitalál egy figurát, köré képzel öt-hat olyan embert, akit ismer. Régebben előfordult, hogy híres filmszínészeket vett alapul, egy másik trükkje pedig, hogy kitalálja az adott szereplő horoszkópját és aszcendensét.

„Az identitás akkor veszett el, amikor a technológia fölénk kerekedett" - interjú Vámos Miklóssal - Könyves magazin

A kerület egyik legimpozánsabb épületének, a regényben főszerepet játszó Pozsonyi út 38-42.-es számú bérpalotának a sorsa mondhatni a 20. század történelmének sűrűn szedett kivonata. A ház egyrészt kapocs a két szálon futó, a múltban és jelenben játszódó cselekmény között, másrészt menedék, nemcsak a történelem, de az egyéni sorsok, döntéshelyzetek elől is.

  • A könyvben Hatvany Lajos is feltűnik, az épület története ugyanis nem mesélhető el nélküle. A Hatvany-cukorgyárnak volt egy nyugdíjpénztára, éppen ezért beruházásképp építettek két nagy bérpalotát. A cél az volt, hogy kiadják a luxuslakásokat, és ebből fizessék a nyugdíjakat. Szolidaritásból két zsidó építészt bíztak meg, mert akkor már kevés munkát kaptak a zsidók. „Sok tény van a könyvben, ami úgy néz ki, mintha én találtam volna ki, és sok dolog van, ami úgy néz ki, mintha én találtam volna ki, de tény.”
  • Vámos Miklós maga is lakott a Pozsonyi út 38-40.-ben. Sőt, egy időben két lakása is volt ott, az egyiket dolgozószobának használta. A házról aztán elkezdett adatokat gyűjteni és kikérdezte az ott lakó idősebbeket is.

  • A covid-járvány szerinte nem egy kiteljesítő időszak. Ő is beszorítva érzi magát, sok szenvedéssel jár ez a helyzet. A lánya és az unokája Londonban élnek, így nem tud találkozni velük. A fiai pedig iskolába járnak, ami veszélyes. „Rengeteg ember van, akit féltek.”
  • A terveiről azt mondta, az Apák könyve jövőre lesz húszéves, és újra meg fog jelenni, ezért írnia kell egy előszót hozzá. Illetve mivel nagyon sok fiatal író szokott hozzá tanácsért fordulni, arról is szeretne könyvet írni, hogy ő hogyan ír. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Nagy

Lackfi János elképzelte, hogyan facebookoztak volna Szabó Lőrincék

Nevetéssel, felolvasással zajlott a péntek esti Lackfi János könyvbemutató a Margón, ahol megtudhattuk, kinek ajánlja a szerző új kötetét, amelyben a magyar költészet legismertebb alakjai Facebook-bejegyzésekben kommunikálnak egymással. 

...
Nagy

Billy Collins: Olvasni kell, mielőtt leülsz írni

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins volt a Margó vendége tegnap, ahol Závada Péter kérdezte az Az a baj a költészettel című kötetről. 

2020 legjobb könyvei 50-11.
...
Nagy

2020 legjobb könyvei 10-1.

Itt a vége, megmutatjuk 2020 legjobb tíz könyvét, köztük a győztest! 

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 20-11.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is itt a 20-11. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 30-21.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is következzen a 30-21. helyezett!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 40-31.

Folytatódik a Nagy Könyves Lista, a top50, amellyel minden decemberben lezárjuk az évet! A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve, de addig is fontolva haladunk, itt a 40-31.!

...
Nagy

2020 legjobb könyvei 50-41.

A koronavírus-járvány miatt a 2020-as év sok szempontból más volt, egyvalami viszont nem változott: ugyanolyan kíváncsisággal és lelkesedéssel olvastuk az új könyveket, és nem változott az sem, hogy ezeket az olvasmányélményeinket az év végén listába rendeztük. A héten kiderül, melyik kötet lett szerintünk 2020 legjobb könyve. Addig is itt az első adag, 50-től 41-ig!

...
Hírek

Hogyan kokainozik a magyar?

Magyar kóla címmel írta meg Dezső András a kokain magyarországi útját. Kívülről néztünk meg egy száz évvel ezelőtti kokainbarlangot a könyvbemutató városi sétáján, de kiderült az is, hogy ki volt Kokós Lexi.

Mészöly 100
...
Nagy

Tíz fotó a 100 éve született Mészöly Miklós életéből

...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

...
Nagy

Mészölytől idegen volt az elefántcsonttorony

...
Nagy

Vidéki ballada az Amerikai Álomról [zsebró]

J. D. Vance életrajza 2016-ban, Trump megválasztását követően robbant be a sikerlistákra. A saját családjának történetén keresztül mutatja be az amerikai fehér munkás középosztály széthullásának szociokulturális hátterét, és ezzel kvázi a Trump-jelenség megértésének egyik kézikönyve lett.

Szerzőink

...
vl

Mészöly Miklós egyszerűen volt. Vagyis Van.

...
Forgách Kinga

10+1 érdekes tény a 100 éve született Mészöly Miklós életéről

...
Ruff Orsolya

Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias

A hét könyve
Kritika
Ben Lerner Amerikájában a nyelv fegyver, a kultúra mindig férfias
...
Gyerekirodalom

Mészöly botcsinálta meseírónak érezte magát

„Valahányszor visszautasították egy novellámat, önvigasztalásul írtam egy mesét” – jegyezte fel egyszer Mészöly Miklós, akinek a kényszerű szilencium éveiben gyakran a gyerekirodalom volt az egyetlen írói menekülőút. Így aztán írt mesét, bábjátékot, ifjúsági regényt, számolatlanul. Szolláth Dávid új monográfiája és az Arcanum adatbázisa segítségével annak jártunk utána, milyen erők vezették gyerekirodalmi pályára a száz éve született Mészöly Miklóst, és mit gondolt vajon a meséről és a bábról.