Vámos Miklós: A Dunapestnek öt főszereplője van, és az egyik a ház

Vámos Miklós: A Dunapestnek öt főszereplője van, és az egyik a ház

A Pozsonyi út 38-40. történetét meséli el Vámos Miklós új regénye, a Dunapest (interjúnk a szerzővel ITT olvasható.) A kötetet a Margón a 24.hu dolgozószoba című sorozatán mutatták be tegnap, az íróval Inkei Bence beszélgetett. Szó esett a járványhelyzetről, és a házról, amelyben maga Vámos Miklós is élt, de a szerző a terveiről is elárult ezt-azt.

Fotó: Posztós János

Forgách Kinga | 2020. október 17. |

  • Vámos Miklós a karantén napjaiban fejezte be a Dunapest című könyvét, szerinte azonban nincs olyan regény, amely ne regényes körülmények között születne meg. Úgy vélte, ami most történik, az nem egyszerűen egy járvány, hanem a világ teljes elrontásának egy fontos fázisa. „Amikor rendben van a klíma, akkor valahogy nincs mód arra, hogy ezek a vírusok tomboljanak.”
  • A könyve két idősíkon játszódik, 1944-45-ben, valamint a jelenben. Inkei Bence arról a párhuzamról kérdezte őt, ami a háború és a mostani időszak világvége hangulata közt vonható. Vámos úgy érzi, hogy a vírus idején is úgy élünk, mintha háború volna. Nem lőnek, de ahogy háborús helyzetben, úgy most is minden nap új parancs, új hirdetmény érkezik. „Fölizzott hangulat van, ennek része a járvány, és valahogy az emberi türelem elfogyott.”

  • Ha épp nincs járvány, neki akkor is hasonló az élete, többnyire a dolgozószobájában ül és ír. A prózaíráshoz szerinte egy dolog kell: nyugalom. „Elég, ha van egy jó ötlete az embernek, utána semmi más nem kell, csak kitartás.”
  • 1979-ben gondolt rá először, hogy ezt a regényt meg kéne írni. Lakáscsere szándékkal lépett be akkor egy elegáns házba, ahol egy idős bácsi és néni fogadta, mindkettőjüknek tetovált sorszám volt a karján. Akkor érezte, hogy egy regény van abban a házban. Két évvel ezelőtt aztán egy élmény hatására hirtelen összeállt benne a könyv.
Vámos Miklós
Dunapest
Athenaeum, 2020, 342 oldal
Vámos Miklós: Dunapest
  • A Dunapestben fikció keveredik tényekkel, miközben a Pozsonyi út 38-40. történetét meséli el. Vámos szerint a regénynek öt főszereplője van, és az egyik maga a ház, emellett egy francia nő, két jóbarát és egy fiatal lány figurája van középpontban. A cselekmény pedig négyes tagolásban, az abc betűi szerint halad.
  • Amikor Vámos kitalál egy figurát, köré képzel öt-hat olyan embert, akit ismer. Régebben előfordult, hogy híres filmszínészeket vett alapul, egy másik trükkje pedig, hogy kitalálja az adott szereplő horoszkópját és aszcendensét.

„Az identitás akkor veszett el, amikor a technológia fölénk kerekedett" - interjú Vámos Miklóssal - Könyves magazin

A kerület egyik legimpozánsabb épületének, a regényben főszerepet játszó Pozsonyi út 38-42.-es számú bérpalotának a sorsa mondhatni a 20. század történelmének sűrűn szedett kivonata. A ház egyrészt kapocs a két szálon futó, a múltban és jelenben játszódó cselekmény között, másrészt menedék, nemcsak a történelem, de az egyéni sorsok, döntéshelyzetek elől is.

  • A könyvben Hatvany Lajos is feltűnik, az épület története ugyanis nem mesélhető el nélküle. A Hatvany-cukorgyárnak volt egy nyugdíjpénztára, éppen ezért beruházásképp építettek két nagy bérpalotát. A cél az volt, hogy kiadják a luxuslakásokat, és ebből fizessék a nyugdíjakat. Szolidaritásból két zsidó építészt bíztak meg, mert akkor már kevés munkát kaptak a zsidók. „Sok tény van a könyvben, ami úgy néz ki, mintha én találtam volna ki, és sok dolog van, ami úgy néz ki, mintha én találtam volna ki, de tény.”
  • Vámos Miklós maga is lakott a Pozsonyi út 38-40.-ben. Sőt, egy időben két lakása is volt ott, az egyiket dolgozószobának használta. A házról aztán elkezdett adatokat gyűjteni és kikérdezte az ott lakó idősebbeket is.

  • A covid-járvány szerinte nem egy kiteljesítő időszak. Ő is beszorítva érzi magát, sok szenvedéssel jár ez a helyzet. A lánya és az unokája Londonban élnek, így nem tud találkozni velük. A fiai pedig iskolába járnak, ami veszélyes. „Rengeteg ember van, akit féltek.”
  • A terveiről azt mondta, az Apák könyve jövőre lesz húszéves, és újra meg fog jelenni, ezért írnia kell egy előszót hozzá. Illetve mivel nagyon sok fiatal író szokott hozzá tanácsért fordulni, arról is szeretne könyvet írni, hogy ő hogyan ír. 
Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Závada új könyvében a régi Budaörs képeivel folytat párbeszédet

Závada Pál új regényének hőse akár több száz évet is képes ugrani az időben, miközben alapvetően egyetlen település, Budaörs történetét kutatja. A szerzővel Veiszer Alinda beszélgetett a Margón.

...
Nagy

Lackfi János elképzelte, hogyan facebookoztak volna Szabó Lőrincék

Nevetéssel, felolvasással zajlott a péntek esti Lackfi János könyvbemutató a Margón, ahol megtudhattuk, kinek ajánlja a szerző új kötetét, amelyben a magyar költészet legismertebb alakjai Facebook-bejegyzésekben kommunikálnak egymással. 

...
Nagy

Billy Collins: Olvasni kell, mielőtt leülsz írni

Az egyik legismertebb amerikai költő, Billy Collins volt a Margó vendége tegnap, ahol Závada Péter kérdezte az Az a baj a költészettel című kötetről. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvdesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

Szerzőink

...
Litkai Gergely

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

...
Valuska László

Benedek Ágota felboncolt teste és az irodalmi striciskedés

...
Sándor Anna

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Zöld

Ürge-Vorsatz Diána: Tévút, ahogy a nagy cégek áttolják a felelősséget a fogyasztókra / Mi van, ha megmentjük a világot?

A Bookline Zöld ehavi adásában Frank Schätzing Mi van, ha megmentjük a világot? című könyve apropóján beszélget Litkai Gergely Ürge-Vorsatz Diána asztrofizikussal, a környezettudomány doktorával.