Hírek gyerekkönyv

Stephen Hawking és lánya gyekekkönyvet ír

.:wendy:. | 2007. szeptember 25. |

Az évtizedek óta tolószékben élő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő világhírű tudós, Stephen Hawking és 36 éves lánya, Lucy könyvet írnak.

A gyerekeknek szóló tudományos kalandregény, amelynek címe George titkos kulcsa az univerzumhoz valójában Hawking 19 évvel ezelőtt írt világsikerének, Az idő rövid történetének mesébe bújtatott gyerekváltozata.

A könyvben könnyen felfedezhetőek önéletrajzi vonatkozások is, hiszen Annie-ról egy kiváncsi kislányról szól, aki Eric nevű különc, tudós apjával él, és van egy szuperintelligens számítógépük, ami képes elröpíteni az embereket az univerzum egyik helyéről a másikba. A gyerekeknek szóló változatban érthetően elmagyarázzák nekünk a fekete lyuk lényegét.

Hawking felelt a tudományos tartalomért, Lucy pedig az irodalmi részért. Lucynak egyébként ez már a harmadik könyve, de ebben az esetben igencsak meggyűlt a baja az apjával a könyv tartalmi részeit illetően, mert Hawking gyakran megvétózta egy-egy ötletét: "ezt nem írhatod Lucy, ez teljesen ellentmond a fizika alaptörvényeinek".

A közös könyv Lucy ötlete volt, egy hongkongi útjukon jutott eszébe, és ekkor már el is készültek az első fejezetek. Az egyik sajtótájékoztatón megemlítették a könyvet és nem sokkal később már 20 nyelvre kötöttek velük szerződéseket, és már egy jövőbeli trilógia első darabjaként emlegetik.

A cikk és a Hawkinggal készült interjú teljes terjedelmében itt olvasható