5 könyv, amiben idős embereké a főszerep

5 könyv, amiben idős embereké a főszerep

Szabados Ágnes, az RTL Klub Híradójának műsorvezetője pár éve elindította a Nincs időm olvasni kihívást, amely során 12 hónap alatt 12 könyvet kell elolvasnia a résztvevőknek. A játék idén is folytatódik és bárki bármikor csatlakozhat hozzá, hiszen Ágnes minden hónapban ad egy új témát, amit aztán a harmincezer fős közösség közösen dolgoz fel. Júniusban egy olyan könyvet kell elolvasni, amiben idős emberé/embereké a főszerep. A témához minden hónapban egy közös könyv is tartozik, ez most Richard Osmantól A csütörtöki nyomozóklub. A kihíváshoz csatlakozva mi is ajánlunk öt könyvet.

Forgách Kinga | 2021. június 01. |

Erlend Loe: Leltár

Erlend Loe
Leltár
Ford.: Lőrincz Balázs Bendegúz, Scolar, 2019, 160 oldal
Erlend Loe: Leltár

Leltár főhőse egy idősödő, kissé bolond költőnő, Nina Faber, aki úgy élte le az életét, hogy messziről elkerülték az irodalmi sikerek. Erős kiábrándultsága és anyagi gondjai ellenére azonban még egy utolsó dobással megpróbálkozik, hátha sikerül áttörnie a szakma iránta tanúsított közönyét. A Leltár cselekménye mindössze egy napot ölel fel, viszont cserébe ez egy rendkívüli nap: éppen új verseskötete, a Boszporusz megjelenésének időpontja. Nina felkel és várja a telefont, hogy kiderüljön, milyen kritikák jelentek meg a kötetéről. A hírek a hatalmas kudarcról fokozatosan érkeznek el hozzá, és ami ezek után következik, azt nem vágja zsebre az irodalmi élet: az idős, sikertelen költő egyszerre abszurd, nevetséges és tragikus ámokfutásba kezd, amelynek áldozatul esik többek közt egy könyvesbolti készletbeszerző és egy irodalomkritikus is. A Leltárról ezt írtuk:

„Erlend Loe könyve sok szempontból telitalálat, de leginkább azért, mert az írók és költők (vagy tágabb értelemben a művészek) lelki és anyagi kiszolgáltatottságának problémáját úgy írta meg, hogy egyszerre lehet sírni és nevetni rajta. A főszereplő, Nina már-már karikírozott figura és a cselekmény is sokszor teljesen abszurd irányba megy el, mégis ott rejlenek az egész történet mögött a valódi társadalmi igazságtalanságok és az irodalmi élet visszásságai is. Megjelennek a költők, akik nem keresnek eleget ahhoz, hogy be tudják fizetni a számlájukat; a marketingesek, akik nemcsak, hogy átvették az uralmat a könyvkiadókban, de ráadásul a művészi minőség helyett a piaci szempontokat helyezik előtérbe; és a kritikusok is, akik közül sokan úgy véleményeznek könyveket, hogy nincs is meg hozzá a háttértudásuk.”

Leltár borítójáról készült interjúnkért pedig kattintsatok IDE.

Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Jonas Jonasson
A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt
Ford.: Kúnos László, Atheaeum, 2021, 416 oldal
Jonas Jonasson: A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt

Igazi skandináv kultkönyv és persze film lett Jonas Jonasson történetéből, amely eredetileg 2009-ben jelent meg. A százéves ember.... egy svéd kisvárosban, egy idősek otthonában játszódik, ahol születésnapi ünneplésre készülnek: az otthon lakóját, a százéves Allan Karlssont akarják felköszönteni, csakhogy valami közbejön, ugyanis az ünnepelt – ahogy azt a cím is jól jelzi – kimászik az ablakon, térdfájás ide vagy oda. A vicces és sokszor elég abszurd könyvben Allan Karlssonnal végigjárjuk a 20. századot és vele együtt a történelem nagy fordulatait.

Hendrik Groen: Lesz ez még így se

Hendrik Groen
Lesz ez még így se - A 83 és 1/4 éves Hendrik Groen naplója
Ford.: Wekerle Szabolcs, Libri, 2018, 462 oldal
Hendrik Groen: Lesz ez még így se

Lesz ez még így seA 83 és ¼ éves Hendrik Groen titkos naplója című nemzetközi sikerű holland naplóregény szerzője maga a címszereplő Hendrik Groen, akinek kilétét állítólagos nevén és életkorán kívül homály fedi. Groen a nyugdíjasok mindennapjaiba kalauzoló naplóbejegyzéseit először a Torpedo Magazine holland irodalmi portálon osztotta meg, itt figyelt fel rá egy kiadó. A Lesz ez még így se történetének helyszíne az amszterdami Alkonypír idősek otthona, ahol a napi rutin az úr, a látogatók száma és a feltuningolt járókeretek a státuszszimbólumok, és az öröm már-már kizárólagos forrása az éppen aktuális betegségek megpróbáltatásainak sorstársakkal történő megosztása. Így írtunk róla:

„A Lesz ez még így se szórakoztató olvasmány, mely képes az időskor bemutatása során realisztikus maradni. Groen könyvének egyik legnagyobb pozitívuma, hogy nem kelt hiú ábrándokat: attól, mert Groen és barátai úgy döntenek, hogy nem csak túlélni szeretnék hátralévő napjaikat, hanem tartalmasan eltölteni azokat, nem válnak legyőzhetetlenné, az öregedés épp úgy nyomot hagy az Öreg, de még nem halott klub tagjain is, mint bárki máson.”

Fredrick Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Fredrick Backman
Az ember, akit Ovénak hívnak
Fordította: Bándi Eszter, Animus, 2020, 355 oldal
Fredrik Backman: Az ember, akit Ovénak hívnak

Fredrik Backman első regénye, Az ember, akit Ovénak hívnak megjelenésekor kirobbanó siker lett és nagyon népszerű a könyvből készült adaptáció is. A történet főhőse Ove, a megkeseredett, rigolyás bácsi, aki szerint a munkának csak régen volt becsülete, és az emberek ma már csak arra vágynak, hogy henyélhessenek. Ove egész életében csak egy bizonyos típusú autót hajlandó vezetni, és teljesen rendben lévőnek találja, ha minden egyes nap csak és kizárólag kolbászt vacsorázik krumplival. Backman humorral teli könyve erről az Ovéról szól, akiről egyébként idővel kiderül, hogy aranyszíve van.

Ezt írtuk róla:

„Ami miatt az Ove-könyv emlékezetes, az egyrészt az a feketehumor, amitől a történet elég morbid, ezzel egyidejűleg pedig mégis könnyed lesz; utóbbit sajnos szinte csak nyomaiban őrizte meg a Hannes Holm rendezte film, amely sokkal melankolikusabb hangulatú, mint Backman regénye. Utóbbi másik nagy erénye, hogy görcs és erőlködés nélkül tud beszélni az öregségről, a veszteségről, az elmúlásról, a halálvágyról, a feleslegesség érzetéről.”

Jü Hua: Élni

JÜ HUA
Élni
Ford.: Zombori Klára, Helikon, 2020, 256 oldal 
Jü Hua: Élni

Kína egyik legismertebb kortárs írójának, Jü Huának 1993-ban jelent meg az első regénye, az Élni. A szöveg kerettörténetében egy népdalgyűjtő járja Kína falvait, és gyűjtőútja során találkozik egy idős, szikár férfival, aki ősöreg ökrével műveli a földet. Az öregember a munkát megszakító pihenőidőkben meséli el viszontagságos életének fordulatokban bővelkedő történetét. A fáradt, mégis derűs férfi egy nap leforgása alatt, időrendi sorrendben haladva rekonstruálja életét, fiatalságát, eltékozolt vagyonának történetét, majd a fiával, lányával és feleségével leélt küzdelmes életét. Kritikánkban ezt írtuk róla:

„Az Élni címe mintha azt üzenné, ebből a kötetből megérthetjük, mit jelent élni; de a regény nem von le általános következtetéseket, nem summázza az élet lényegét. Bemutat egy sorsot a sok közül, és megmutatja, hogy ezt is jelentheti az élet, mint ahogy annyi mást is. És – bár soha nem mondja ki – mintha arra is célozna, hogy az emberi lét, akármilyen is, tele van örömteli percekkel, és persze csordultig van bánattal és fájdalommal is ‒ esetleges, kinek mennyi jut belőle. De minden élet teljes jogú élet, és mindenkinek csak egy van belőle, az, amit épp most él.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

5 könyv, amelynek borítóján egy női arckép szerepel

Itt a május, itt az újabb Nincs időm olvasni kihívás. Ebben a hónapban egy olyan könyvet kell elolvasni, amelynek borítóján egy női arckép van. 

...
Nagy

5 könyv, amely szerzőjének neve legalább három szóból áll

Itt az április, itt az újabb Nincs Időm Olvasni Kihívás! Ebben a hónapban egy olyan könyvet kell elolvasni, amely szerzőjének neve legalább három szóból áll. Mi is ajánlunk öt könyvet. 

...
Nagy

5 könyv, aminek a címében egy város neve szerepel

Folytatódik a Nincs időm olvasni kihívás: márciusban egy olyan könyvet kell elolvasni, amelynek a címében egy város neve szerepel. Ehhez ajánlunk öt tippet. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Megható, varázslatos, vicces – 10 karácsonyi gyerekkönyv az adventi hangolódáshoz

Karácsonyhoz közeledve 10 olyan gyerekkönyvet ajánlunk, melyek valamilyen módon kötődnek a kicsik által várva várt ünnephez.  

...
Panodyssey

Simon Márton: Északi fény, fenyők, satöbbi (Hogy jöttem 2.)

Simon Márton szellemi önéletrajzának második részében elmeséli, melyek szövegek, amelyek igazán nagy hatással voltak rá.

Szerzőink

...
Kiss Imola

Megtudtuk a választ arra, hogy miért született még egy könyv Alföldiről

...
Sándor Anna

Andrés Neuman: Amikor gyászolsz, az otthonod is beleremeg

...
Kolozsi Orsolya

Pusztán attól, hogy valaki anya lesz, nem válik varázsütésre jó emberré

...

Szűcs Ádám: Olyan könyvekért rajongok, amiket én soha nem tudnék megírni

...

Szendrői Csaba: A vers elhanyagolt műfaj

...

Nagy Gabriella: A regényemet mozgató alak szeretett harcolni és ölni

...

Parti Nagy Lajos: Olykor egyszerűbb volt verset írni, mint bármi mást

...

Babarczy Eszter: Nem próbálok szép sztorit kerekíteni abból, hogy az ember ifjúsága elmúlik