Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Kreatív Európa: Megunt szerelmek, kihűlt kapcsolatok Ciprustól Norvégiáig

Novemberben is folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból ajánlunk könyveket. Valljuk, hogy a kortárs világirodalom kiapadhatatlan forrás, hangok hihetetlen sokfélesége, folyamatosan egymásra ható szólamok izgalmas egyvelege. Ezen belül az európai irodalom is rendkívül érdekes, ráadásul kiváló fordítók és lelkes kiadók dolgoznak azon, hogy megismerhessük a kortárs európai írók egy-egy emblematikus szövegét, vagy esetleg teljes életműveket.

Kolozsi Orsolya | 2021. november 23. |

Szeptemberben a felnőttkori szülő-gyermek kapcsolatokat középpontba állító, októberben pedig a gyermekek/kamaszok szemszögéből mesélt regények közül válogattunk. Ezúttal olyan szövegek kerülnek sorra, melyekben a hűtlenség, a szakítás, az elválás különböző fajtái íródnak történetekké. Szerelmi csalódások, párkapcsolati unalom, kihűlt házasságok és újrakezdés – csupa izgalmas téma más-más perspektívából, különböző stílusban Európa legjobb kortárs szerzőinek tollából.

Emiliosz Szolomu: Egy hűtlenség naplója

Emiliosz Szolomu
Egy hűtlenség naplója
Ford. Kurtisz Krisztián, Gondolat, 2017, 198 oldal
-

A ciprusi Emiliosz Szolomu krimibe hajló lélektani regényének főhőse egy régészprofesszor, aki az Égei-tenger egy kis szigetére indul ásatásokat folytatni, és itt szerelmi kapcsolatba bonyolódik egyik tanítványával. Erre a nyárra emlékszik vissza a férfi a jelenből, mikor felesége váratlanul eltűnik. Saját lelkében és emlékei közt kutatva nemcsak egy különös rejtély oldódik meg, de az emlékezés során megismerhetjük a görög szigetvilág lenyűgöző tájait is. (Sokszor úgy tűnik, hogy nem is az emberek, hanem ez a görög vidék, a mitológia, a régészeti emlékek a valódi főszereplők ebben a könyvben.) A szerző negyedik regénye,

az Európai Unió Irodalmi Díját is elnyerő Egy hűtlenség naplója lassan csordogáló szöveg, egy idősödő férfi számvetése házasságról, szerelemről, az idő múlásáról.

A lélektani fókuszú szöveg a krimi műfajával is szoros kapcsolatban áll, de a legerőteljesebb részei mégis a „homéroszi táj” bemutatásával foglalkozó sorok, bekezdések, a tengerben, a fákban és a kövekben lakozó történelem és atmoszféra megmutatása: „Folyton fejfájás környékezte, úgy tűnt, mintha hallucinálna, elveszett a távoli időben és térben, melyet ez az örök, kietlen táj képzett körülötte, benne az ősi kőfalakkal, elszáradt aszfodéloszokkal és kakukkfűvel. A tenger morajlását az üreges sziklákon szétcsattanó hullámok hangja törte meg, kitartóan erodálva talpa alatt a szárazföldet. S a szél ismeretlen hangokat csent a fülébe, meghatározhatatlan szavakat, valahonnan a tenger mélyéről.”

Janna Loontjens: Talán bizony mégsem

Janna Loontjens
Talán bizony mégsem
Ford. Balogh Tamás, Typotex, 2016, 232 oldal
-

A Talán bizony mégsem már a címével is bizonytalanságot sugall, és a regény valóban erre az elbizonytalanodott, kérdőjelekkel teli lelkiállapotra koncentrál. Főhőse egy harmincas évei végén járó amszterdami tudósnő, aki nemcsak munkájában sikeres, de példás családanya is. Ebből az idilli életből egy kerékpárbaleset billenti ki, melyben megsérül a keze és hosszas lábadozása alatt nem folytathatja megszokott életét, nem kötik le napi teendői. Így, ebben az üresjáratban van ideje gondolkodni, szembesülni önmagával, és a néhány napot felölelő eseménysorból világosan látszik, hogy rájön, unja az egész életét, a munkáját, a férjét, a hétköznapjait. Ezzel a felismeréssel azonban nem tud mit kezdeni, a problémákat újabb problémával igyekszik feledtetni, és a Facebookon keresztül flörtölni kezd egy marokkói férfival. A chatelésekből és videóhívásokból hamar egy virtuális viszony alakul ki, ami felér egy megcsalással. A főhős-elbeszélő igazi sodródó hős, aki életközépi válsága mélyén van, egész addigi életét megkérdőjelezi, de nem talál válaszokat a kérdéseire, nem tudja, hogy menjen vagy maradjon, fogalma sincs, mit tegyen: „Lehet, hogy nem nekem való az anyaság. Lehet, hogy minden anya ugyanígy éli meg. Lehet, hogy azért nem tudok jó anya lenni, mert nem volt anyám. De az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy szerelmes vagyok egy olyan férfiba, akivel soha életemben nem találkoztam, egy marokkói férfiba, aki tíz évvel fiatalabb nálam. De az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy el kéne hagynom a férjemet. De az is lehet, hogy nem. Lehet, hogy egészen kiváló bakteriológus vagyok, és a karrieremre kéne koncentrálnom. De az is lehet, hogy nem.” A holland írónő, Janna Loontjens plasztikusan ábrázolt hőse nem tud kikeveredni a saját maga által gubancolt hálóból, történetét követve egy antipatikus, felnőtté soha nem vált hőst látunk, akit mégis, minden hibája ellenére meg tudunk érteni, és ezzel együtt, minden bizonytalanságával, esetlenségével és felelőtlenségével együtt akár meg is szerethetjük.

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is
Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból ajánlunk könyveket. Valljuk, hogy a kortárs világirodalom kiapadhatatlan forrás, hangok hihetetlen sokfélesége, folyamatosan egymásra ható szólamok izgalmas egyvelege. Ezen belül az európai irodalom is rendkívül érdekes, ráadásul kiváló fordítók és lelkes kiadók dolgoznak azon, hogy megismerhessük a kortárs európai írók egy-egy emblematikus szövegét vagy esetleg teljes életműveket. 

Tovább olvasok

Geir Gulliksen: Mielőtt elváltunk

Geir Gulliksen
Mielőtt elváltunk
Ford. Petrikovics Edit, Typotex, 2019, 212 oldal
-

A szerelem elmúlását, az elhidegülést, a válásig vezető hosszú és fájdalmas utat egy férfi szemszögéből mutatja be norvég Geir Gulliksen Mielőtt elváltunk című regénye. A fülszöveg szerint a történet röviden a következő: „Jon ​azzal szembesül, hogy a felesége kiszeret belőle. A legfájdalmasabb utat választja: elfogadja a folyamat visszafordíthatatlanságát, és megpróbálja a másik szemszögéből megérteni a helyzetet. Ehhez át kell gondolnia az egész közös történetüket, és ami még fontosabb, a kapcsolat kudarca miatt mindent meg kell kérdőjeleznie, a mondataikat, a tetteiket, az általuk eljátszott női és férfi szerepeket. A szexuális együttlétek és a meghitt beszélgetések zavarba ejtően pontos rögzítésével kényszeríti magát, hogy megtalálja az alapvető hibát.” 

Különös csavar a szövegben, hogy bár egy férfi perspektívájából nézünk a folyamatra, ez a férfi a felesége nézőpontját igyekszik rekonstruálni,

azt próbálja megérteni, mi zajlik és zajlott a nőben, milyen érzések vezethették idáig. A teljes kötet egy megértési kísérlet, melyben az egyik fél igyekszik magáévá tenni a másik nézőpontját, még akkor is, ha ez a belehelyezkedés valószínűleg az elejétől fogva kudarcra ítélt. Jon, a főhős azonban derekasan próbálkozik, mindent, de mindent lejegyez, amit fontosnak gondol. A Mielőtt elváltunk precíz, aprólékos leírásokból és emléktöredékekből építkező próza, mely első pillantásra érzelemmentesnek tűnik, de csak a hihetetlen figyelemtől, melyet az elbeszélő a másik megértésére fordít. Egy házasság, egy tönkrement kapcsolat krónikája, egy gyászmunka leírása és egy, a másik totális megértését célzó, lehetetlenre vállalkozó kísérlet. 

Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben
Anyák és felnőtt gyermekek a közelmúlt legizgalmasabb európai regényeiben

Kreatív Európa címmel útnak indítjuk új sorozatunkat, amelyben a kortárs európai irodalomból ajánlunk és értékelünk könyveket. Valljuk, hogy a kortárs világirodalom kiapadhatatlan forrás, hangok hihetetlen sokfélesége, folyamatosan egymásra ható szólamok izgalmas egyvelege. Ezen belül az európai irodalom is rendkívül érdekes, ráadásul kiváló fordítók és lelkes kiadók dolgoznak azon, hogy megismerhessük a kortárs európai írók egy-egy emblematikus szövegét, vagy esetleg teljes életműveket. Ez alkalommal az utóbbi néhány év figyelemre méltó megjelenéseiből szemezgettünk olyan könyveket, melyek a földrész legkülönbözőbb pontjain születtek, de összeköti őket, hogy mind a felnőttkori szülő-gyermek kapcsolatokról mesélnek, nagyon változatos módokon és más-más perspektívából.

Tovább olvasok

Drago Jančar: Ma éjjel láttam őt

Drago Jančar
Ma éjjel láttam őt
Ford. Gállos Orsolya, L'Harmattan, 2017, 202 oldal
-

A Ma éjjel láttam őt a Balkánon játszódik, elsősorban háborús regény, a szlovén partizánok második világháborús tetteit dolgozza fel. De a történelmi szál szorosan összefonódik a szerelemmel, a különc, extravagáns Veronika történetével, aki, bár férjezett asszony, kikezd lovasoktatójával, egy szerb tiszttel, majd el is hagyja érte férjét, akihez később visszatér. Drago Jančar regénye egy hűtlenség, majd egy visszatérés története, és végül egy eltűnésé is; a fiatal házasok ugyanis eltűnnek majd a háború legsötétebb éveiben. Az egy szálon futó cselekményt különleges elbeszéléstechnikával adja elő a szlovén regény, Veronika és férje titokzatos, balladisztikus szerelmi történetét ugyanis váltott nézőpontokból, öt különböző narrátor elbeszéléséből ismerjük meg. A soknemzetiségű, forrongó vidék bemutatása és a szerelmi szál mellett a rendkívül rétegzett szöveg több etikai kérdést is felvet, például azt, hogy semleges maradhat-e bárki egy háborúban, vagy azt, hogy ellen tud-e állni az ember a legnagyobb, legerősebb ösztöneinek akkor, mikor körülötte a feje tetejére állt a világ? 

Hírlevél feliratkozás
Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

10 szuper könyv, amit a Kreatív Európa Program támogatásával fordítottak le

Idén is lehet pályázni a Kreatív Európa Kultúra Program műfordítási projektjére. A pályázati határidő május 5., a pályázáshoz szükséges feltételekről ITT lehet tájékozódni. Inspirációként most tíz olyan könyvet mutatunk, amelyeket az Európai Unió Kreatív Európa Programjának támogatásával fordítottak le és adtak ki az elmúlt években. 

...
Nagy

Kreatív Európa: Azért, mert egy gyerek beszél, ez a te történeted is

Folytatódik Kreatív Európa című sorozatunk, amelyben a kortárs európai irodalomból válogatunk. Most olyan hangsúlyozattan nem ifjúsági irodalomhoz tartozó könyveket ajánlunk, amik egy-egy gyermek vagy kamasz nézőpontjából mesélnek.

...
Írd meg Európát!

Írd meg Európát, és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

Kritikaíró pályázatot hirdet Írd meg Európát! címmel a Könyves Magazin és a Kreatív Európa Iroda. Válassz egy könyvrészletet, írj recenziót és nyerj egy Kindle-t tele könyvekkel!

KÖNYVTAVASZ
...
Könyvtavasz

Byung-Chul Han az árnyékliliomokban gyönyörködve fejti meg, hogy a lét elbeszélés, nem számszerűsítés

...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

...
Könyvtavasz

Kun Árpád új regényében láncreakciókat indít el egy baleset

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

...
Könyvtavasz

A macskák profik abban, hogy aggódás helyett inkább a valóságos dolgokkal foglalkozzanak

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről

A hét könyve
Kritika
Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult
...
Podcast

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

Karina Urbach a náci bűntettek történetének egy újabb rétegét tárta fel, amikor megírta nagymamája, Alice Urbach szakácskönyvének fordulatos történetét. Az Alice könyve egy szerteágazó családtörténet, amelyből kiderül, hogyan zajlott a 30-as, 40-es években a szakkönyvek „árjásítása”. Podcast. 

...

Hogyan árjásították a nácik a zsidók könyveit? [Ms. Columbo Olvas]

...

Bereményinek egy páternoszterezés után elment a kedve a hivatalos írói szereptől

...

Palya Bea: Egygyökerű a beszéd és a zene. Minden hangadás kapcsolódás

...

A háború új jelentésréteggel ruházta fel Ruff Orsolya gyerekregényét

...
Kritika

Az internet egy random mémfolyammá redukálta az életünket

„Még élhet valódi életet az ember, még mindig csinálhat valódi dolgokat!” – mondogatja magának mantraként Patricia Lockwood rendhagyó regényének elbeszélője, aki – csakúgy, mint mindannyian – az internet foglya lett. Az Erről nem beszélünk az elvesztegetett időről, a testnélküliségről, a hírfolyamban töltött, mémekké redukálódott életről és egy újfajta zsarnokságról szól.

Szerzőink

...
vl

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

...
Sándor Anna

Semmelweis 50 éve egy norvég drámában szagolta ki a kérlelhetetlen igazságot

...
Valuska László

Az új Nádas erőszakos és szórakoztató, teljesen felszabadult

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

A Love, Death & Robots továbbra is kíméletlen őszinteséggel szembesít az emberségünkkel

Tényleg képtelenek vagyunk megváltozni? A Netflix tévésorozata, a Love, Death & Robots új évada szerint lélekszakadva rohanunk bele a saját végzetünkbe. Nem tud ebben visszafogni bennünket sem technológiai fejlődés, sem harmadik típusú találkozás, de még a múltbéli tapasztalataink sem. 

...
Nagy

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be a Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozatának legutóbbi alkalmán. Járai Márkot, Boros Gábort és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról.

...
Szórakozás

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

Az Északi brutális: tele ordító férfiakkal, vérrel és zsigerekkel - és persze gyönyörű tájakkal és szuperhangulatos újpogány zenével. Robert Eggers rendező láthatóan élvezte, hogy megcsinálhatta a saját mozgóképre ültetett viking sagáját. A kérdés, hogy elég-e egy jó filmélményhez, ha történelmileg többnyire hiteles.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.