Magyar Péter: Az van, amit Rogán Antal mond

Magyar Péter: Az van, amit Rogán Antal mond

„Ha nem akarjuk, hogy a gyerekeink egy családi részvénytársaságban nőjenek fel, akkor változtatni kell” – mondta a Partizánban vasárnap este Magyar Péter, aki két Facebook-bejegyzésben kritizálta mások mellett Rogán Antalt és a NER működését. Magyar a szombaton a kegyelem-botrány miatt a képviselői mandátumáról lemondó és a közélettől visszavonuló Varga Judit volt igazságügyminiszter exférje. Magyar a Facebookon jelentette be, hogy szintén lemond az állami társaságokban vállalt pozícióiról, vasárnap este pedig a Partizánban adott élő interjút Gulyás Mártonnak, írja a 24.hu. Szemlézzük az elhangzottakat, és könyveket ajánlunk az Orbán-rendszer működéséről.

sa | 2024. február 12. |

 • Magyar elmondta, hogy régen gondolkodott már a Facebook-bejegyzései tartalmán, de nem írhatta meg őket, míg Varga pozícióban volt.
 • Szoros szállal kötődik a jobboldalhoz, Mádl Ferenc a keresztapja volt, Gulyás Gergely jó barátja, akivel 2002-ben Orbán mögött ültek a TF-en tartott beszédén.
 • Magyar befelé mindig is kritikus volt, ezt tudták is róla. Az utolsó lökést Novák és Varga hétvégi lemondása adta neki. „Csak szép lassan elértünk egy olyan szintre, hogy azt gondolom, hogy ugyan sok minden jó irányba megy az országban, de ennek ellenére ki kell mondanom, hogy ez így nem mehet tovább.

Ha nem akarjuk, hogy a gyerekeink egy családi részvénytársaságban nőjenek fel, akkor változtatni kell.”

 • Vargával bíztak benne, hogy jöhet a Fideszben egy új generáció, ami idővel átveszi az irányítást. Szerinte Varga azért lépett be a kormányba, mert Gulyás Gergely felkérte.
 • Nem tudja, hogy indult a kegyelmi ügy (azóta Novákhoz közeli források megszellőztették, hogy Balog Zoltán lobbizott K. Endre kegyelméért - a szerk.), de felháborította, ahogy a Rogán-irányította jobboldali sajtó bánt Novákkal, például, ahogy Bayer Zsolt írt az elnökről. „Nekem nagyon árulkodó volt a hallgatás a botrány kirobbanása után, mindig vannak válaszok, a legritkább esetben fordul elő, hogy hallgatnak. Nyilván kényszerpályára állították a köztársasági elnököt. Mindenki tudja, hogy Rogán Antal irányítja a kormányzati kommunikációt, szerintem ezt ő se tagadja. 

Az utolsó miniszteri MTI-közleményt is Rogán Antal hagyja jóvá, talán egy-két miniszter kivétel csak ez alól, mint például Gulyás vagy Szijjártó.”

 • Magyar úgy tudja, Rogánék ötlete volt, hogy az elnök ne szólaljon meg, majd Orbán előállt az alkotmánymódosítással, és hagyták, hogy Novák elvigye a balhét.
 • Azt már csütörtökön lehetett tudni, hogy a kormány méri a közvéleményt. Ezeket a méréseket Rogán rendeli meg, az eredményeket is ő látja először.
 • Velük is megtörtént, hogy nem engedték őket nyilatkozni, például a hitelből vásárolt budai ingatlanjukról. A vásárlásról csak Orbán, Rogán és Gulyás Gergely tudott: „A Blikk aztán ezt megírta, felmerül az emberben, honnan került a Blikkhez a hír, mire mi azt az ukázt kaptuk Rogánéktól, hogy nem kommunikálunk az ügyben és kész, pedig egy normálisan indokolható ingatlanügy volt. Semmilyen ügy nem lett volna, ha ezt mi elmondhatjuk. Elég kemény katonai rend volt, az van, amit Rogán Antal mond.” 

Ezután derült ki Rogán ingatlanügye, ami emiatt nem szólt akkorát.

 • Nem gondolja, hogy leszámolás lenne a háttérben. Az viszont igaz, hogy Orbán potenciális utódai (Gulyás, Szijjártó, Novák, Varga) közül kettő most kiesett, és ha azt nézi, ki az, akinek nincsenek kétes ügyei, még inkább szűkül a kör. Szerinte Lázár most nincs ebben a körben.
 • Általában gondatlanságból elkövetett bűncselekmények elkövetői kapnak kegyelmet. Viszont egy ilyen érzékeny ügyben szerinte történnie kell egyeztetésnek a fideszes vezetéssel. Budaházy esetében konkrétan tudja, hogy ez megtörtént.
 • A válásukkor is nyomást gyakoroltak rá a kormányzattól, hogy ne legyen balhé.
 • A Fidesz belső körébe szerinte jelenleg a következők tartoznak: Rogán, Gulyás, Orbán Balázs és Nagy Márton.
 • Szerinte Varga soha nem akart miniszter vagy államtitkár lenni, és a visszavonulást nem is kudarcként éli meg, hanem hogy végre több időt tölthet a gyerekeivel.
 • Magyar szerint a bevándorlás valós probléma, de ami erre ráépült Orbán alatt, az neki is sok: „Nekem ezek a plakátok nem voltak szimpatikusak, de nem is én nyertem választásokat, hanem ez a kommunikációs csapat. A saját hatalomtechnikai szempontjukból jól csinálják. 

A politika arról szól, hogy akkor tudjuk megvalósítani a programunkat, ha hatalmon vagyunk. Ez mindenhol így megy.”

 • Azt többször hangsúlyozta, hogy a Fidesz egy nagy politikai gépezet, viszont a pártban szerinte sokan becsületes emberek, akik tényleg a hazájukat akarják szolgálni – és persze vannak, akiknek ez nem fontos.
 • „Komolyan gondoltam, hogy a legnagyobb ellensége a magyar embereknek az apátia, és a jobboldalon is ezt érzem, tudjuk, hogy nem minden működik jól, de végül is jó irányba haladnak a dolgok. De ha tudjuk, hogy a fél ország pár család kezén van, akkor hová akarunk még hátrálni?

Nem a jogállam meg a demokrácia a lényeg, hanem hogy nem normális, hogy pár család kezén van az ország fele.

 • „Ha megyek Budapesten, és megkérdezi az egyik gyerekem az autóban, hogy ez a szálloda kié, és megmondom, akkor a harmadik előtt már szólok előre, hogy ne kérdezze meg, mert ugyanazé. És ezek csak a szállodák. Mindegy, hogy ez jogszerűen alakult-e ki vagy sem, de ez nekem nem tetszik.”
 • Két-három éve került be csak abba a körbe, hogy Tiborcz Istvánnal is találkozott személyesen, korábban nem volt rálátása ezekre az ügyekre. Szerinte megmagyarázhatatlan, hogy a miniszterelnök családja így meggazdagodhat.
 • A hírre, hogy mérik Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter népszerűségét, azt mondta, hogy mivel ő Habony Árpád embere, ezért Rogán embere. És ha ő lenne a köztársasági elnök, az felvet kérdéseket.
 • Szerinte vannak olyan fideszes politikusok, akik már nem akarták a sokadik kétharmadot, mert nem tesz jót a Fidesznek. Viszont az ellenzék annyira alkalmatlan a saját szerepe betöltésére, hogy hiába nem stabil a rendszer belülről, választáson nehezen váltható le.
 • Amikor az interjú vége felé Gulyás Márton megkérdezte, Magyar fél-e, ő azt válaszolta: „Ha én lennék Rogán Antal, nagyon vigyáznék, hogy Magyar Péternek haja szála se görbüljön”. Szerinte lesznek még ügyek, amik felrázzák a közvéleményt.

Az interjút itt tudod megnézni. Az Orbán-rendszer működéséről a következő köteteket ajánljuk:

Tilo Schabert: Boston Politics

Tilo Schabert
Boston Politics
Ford. Szlukovényi Katalin, Nagy Andrea, MCC Press, 2022, 450 oldal
-

Az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában magyarul először megjelenő Boston Politics az ún. kreatív hatalomgyakorlást tanulmányozza Kevin White példáján keresztül, aki 1968 és 1984 között volt Boston polgármestere. White arról híresült el, hogy a demokratikus intézményi kereteken és rendszeren belül legteljesebben megvalósítható autokrata módon kormányzott, de közben hozzájárult a város felvirágzásához és a maffiát is kezelte. A kötet fülszövege úgy jellemzi a könyvet, mint ami “jó kiindulópont lehet az Orbán Viktor fémjelezte politikai kormányzás megértéséhez.” A kötet bemutatójáról itt írtunk.

Miért lett példakép itthon a bostoni erős ember, aki szót értett a maffiával és a várossal is?
Miért lett példakép itthon a bostoni erős ember, aki szót értett a maffiával és a várossal is?

Mi köze egy hetvenes évekbeli bostoni polgármesternek korunk Magyarországához? Az MCC Press és az Alapjogokért Központ gondozásában magyarul először megjelenő Boston Politics az ún. kreatív hatalomgyakorlást tanulmányozza Kevin White példáján keresztül, aki 1968 és 1984 között volt a nagy múltú amerikai metropolisz polgármestere. White arról híresült el, hogy a demokratikus intézményi kereteken és rendszeren belül legteljesebben megvalósítható autokrata módon kormányzott, de közben hozzájárult a város felvirágzásához és a maffiát is kezelte. A kötetről magyarul először az Index írt cikket még 2014-ben, amiben a Fidesz, illetve Orbán Viktor Bibliájaként említik. Bár ezt a metaforát a könyvbemutató során többször kifigurázták, a kötet fülszövege is akként jellemzi a könyvet, mint ami “jó kiindulópont lehet az Orbán Viktor fémjelezte politikai kormányzás megértéséhez.” A könyvbemutatón a német politikatudós szerző, Tilo Schabert mondott rövid beszédet, majd kerekasztal-beszélgetésre ült össze Werner Josef Patzelt, Lánczi András, Törcsi Péter és persze Tilo Schabert. A résztvevőket Gallai Sándor kérdezte.

(Kép: Kevin White / Washington Post)

Tovább olvasok

Körösényi András, Illés Gábor, Gyulai Attila: Az Orbán-rezsim - A plebiszciter vezérdemokrácia elmélete és gyakorlata

Körösényi András, Illés Gábor, Gyulai Attila
Az Orbán-rezsim - A plebiszciter vezérdemokrácia elmélete és gyakorlata
Osiris, 2020, 256 oldal
-

A könyv a Routledge kiadónál 2020 májusában The Orbán Regime: Plebiscitary Leader Democracy in the Making címmel megjelent munka javított és aktualizált, egy-egy vonatkozásban kis mértékben bővített magyar nyelvű változata. A változtatásoknál, amelyek a könyv koncepcióját és fogalmi keretét nem érintik, a szerzők három szempontot tartottak szem előtt. Először is, figyelembe vették a magyar olvasók gazdagabb kontextuális tudását, így a feldolgozott empirikus eseteket ennek megfelelően bővítették. Másodszor, kitértek a korábbi változat megírása óta történtekre, különösen a koronavírus-járvány politikai kezelésére. Harmadszor, az elsősorban külföldi olvasók számára írt angol nyelvű könyvhöz képest bővebben reflektáltak a témához kapcsolódó hazai szakirodalomra.

Rényi Pál Dániel: Győzelmi kényszer - Futball és hatalom Orbán világában 

Rényi Pál Dániel
Győzelmi kényszer - Futball és hatalom Orbán világában 
Magyar Jeti Zrt., 2021, 400 oldal
-

Orbán Viktor a személyes hobbijára költ milliárdokat - hangzik a gyakori vád. A szintén focista múltú Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója viszont megfordította az ok-okozati kapcsolatot: rendhagyó és izgalmas portréjában a foci felől bontja ki Orbán politikai fejlődéstörténetét. Hogyan lesz a kisfiúból, aki a Don-kanyart megjárt nagyapjával nézi a meccseket, focista, katona, majd szakkollégista, aki a bibós focicsapatával megalapítja a rendszerváltás utáni legmeghatározóbb pártot? Miben voltak mindig mások a bibós-fideszes fiúk, mint az ellenfeleik? Egyáltalán, létezik ebben a rendszerben olyan, hogy valaki nem ellenfél? A gazdag forrásanyagból építkező Győzelmi kényszer - Futball és hatalom Orbán világában a hét könyve lett nálunk, interjúnkat a szerzővel itt olvashatod.

Rényi Pál Dániel: Orbánt ugyanaz a győzelmi kényszer hajtja a hatalomban, mint a lelátón
Rényi Pál Dániel: Orbánt ugyanaz a győzelmi kényszer hajtja a hatalomban, mint a lelátón

Orbán Viktor a személyes hobbijára költ milliárdokat - hangzik a gyakori vád. A szintén focista múltú Rényi Pál Dániel, a 444 újságírója viszont megfordította az ok-okozati kapcsolatot: rendhagyó és izgalmas portréjában a foci felől bontja ki Orbán politikai fejlődéstörténetét. Hogyan lesz a kisfiúból, aki a Don-kanyart megjárt nagyapjával nézi a meccseket, focista, katona, majd szakkollégista, aki a bibós focicsapatával megalapítja a rendszerváltás utáni legmeghatározóbb pártot? Miben voltak mindig mások a bibós-fideszes fiúk, mint az ellenfeleik? Egyáltalán, létezik ebben a rendszerben olyan, hogy valaki nem ellenfél? A gazdag forrásanyagból építkező Győzelmi kényszer - Futball és hatalom Orbán világában a hét könyve lett nálunk, és már megjelenésekor különleges figyelmet kapott, hiszen Orbán egyik közvetlen munkatársa üzent: “ugye a Karmelita is kap belőle?” Interjú.

Fotók: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Stefano Bottoni: A hatalom megszállottja - Orbán Viktor Magyarországa

Stefano Bottoni
A hatalom megszállottja - Orbán Viktor Magyarországa
Ford. Dorogi Katalin, Lovacsi Mária, Radó Ágnes, Szőcs Nóra, Alhambra-Press, 2023, 287 oldal
-

Ez a könyv Magyarország utolsó négy évtizedét mutatja be Orbán Viktor életrajzán keresztül, aki mindenki másnál mélyebb nyomot hagyott a jelenkori magyar történelmen. 1989 óta Magyarország egyedi pályát futott be Közép-Európában: egy tökéletlenül működő, de teljes értékű demokráciát cserélt le egy folyamatosan radikalizálódó, tekintélyelvű rendszerre. Ez a mű nemcsak összehasonlító történelmi elemzés, hanem számvetés és látlelet Orbán Viktor rendszeréről és mindannyiunk felelősségéről.

G. Fodor Gábor: Az Orbán-szabály

G. Fodor Gábor
Az Orbán-szabály
KKETTK Közalapítvány, 2021, 370 oldal
-

„Az Orbán-szabály címmel tavaly jelent meg G. Fodor Gábor könyve Orbán Viktorról, a politikai termékről. A könyv vállalása nem kisebb, mint egy kanonizálható történetet bevezetni a közös gondolkodásba, olyan állítást tenni, amely Orbán konyhájából kiindulva, vagyis nagyon közelről mesél el egy rendszert. Milyennek látszik jobboldalról, az Orbán-csapat tagjának nézőpontjából a vezető? Miért volt szükséges a nyelv elfoglalása az Orbán-rendszernek és miért kellett ehhez a közösségi oldalakat, a közmédiát és a nyilvánosság tereit, vagyis a teljes kommunikációt elfoglalni?  Az Orbán-szabály lépésről-lépésre magyarázza meg Orbán döntéseit, igyekszik narratívát építeni, sőt szótárat is ad a korszak megértéséhez. Az más kérdés, hogy kritikátlansága, szándékosan el nem mesélt történetei nélkül kísérletet sem tett rá a szerző, hogy egy kerek történetet mutasson, pedig az olvasók megérdemelték volna”, írtuk a kötetről cikkünkben.

Az Orbán-rendszer saját nyelvvel épített új valóságot
Az Orbán-rendszer saját nyelvvel épített új valóságot

Az Orbán-szabály címmel tavaly jelent meg G. Fodor Gábor könyve Orbán Viktorról, a politikai termékről. A könyv vállalása nem kisebb, mint egy kanonizálható történetet bevezetni a közös gondolkodásba, olyan állítást tenni, amely Orbán konyhájából kiindulva, vagyis nagyon közelről mesél el egy rendszert. Milyennek látszik jobboldalról, az Orbán-csapat tagjának nézőpontjából a vezető? Miért volt szükséges a nyelv elfoglalása az Orbán-rendszernek és miért kellett ehhez a közösségi oldalakat, a közmédiát és a nyilvánosság tereit, vagyis a teljes kommunikációt elfoglalni?  Az Orbán-szabály lépésről-lépésre magyarázza meg Orbán döntéseit, igyekszik narratívát építeni, sőt szótárat is ad a korszak megértéséhez. Az más kérdés, hogy kritikátlansága, szándékosan el nem mesélt történetei nélkül kísérletet sem tett rá a szerző, hogy egy kerek történetet mutasson, pedig az olvasók megérdemelték volna.

Tovább olvasok

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

A fojtogató Kádár-korban mindenki megkötötte a maga alkuját

A Kádár-kor, a rendszerváltást megelőző évek és maga az 1989-ben bekövetkező fordulat a történelmi háttere Jánossy Lajos új nagyregényének. Az Örök hely és mindehol idő a hét könyve. 

...
Nagy

Kertész Balázs: Orbán Viktornak az inflációra az égvilágon semmilyen ráhatása nincsen

Miközben nagy lendülettel masírozunk az aktuális gazdasági válság mélyére, nem ártana értenünk, hogyan zajlanak a gazdasági folyamatok. A Diétás Magyar Múzsa szerzőjével beszélgettünk kapitalizmusról, fürdőgatyákról, ciklikus és anticiklikus gazdaságpolitikáról, valamint az infláció természetéről is. Interjú.

...
Hírek

Lackfi János is kilép Novák Katalin tanácsadói köréből

Saját döntését azzal indokolja, hogy “a gyűlölet-vihart sem szeretném tovább állni egy olyan fájdalmas és viszolyogtató ügyben, melyhez hangsúlyozottan semmi közöm.”

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát

Újraolvasó rovatunkban ezúttal Virginia Woolf legismertebb regényét, a Mrs. Dallowayt poroltuk le, természetesen Tandori Dezső fordításában.

...
Zöld

Árnyékmunka, dühös emberek, no meg a hírek – a legjobb pszicho könyvek 2024 tavaszán

Ki az a 21 magyar, aki forradalmasította a pszichológiát? Hogyan bánjunk a dühös emberekkel? Miért leszünk boldogabbak, ha nem olvasunk híreket? És miként hatnak az életünkre a titkok? 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

...
Kritika

Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van

Alan Moore korszakalkotó képregényes legenda, ami nem gátolta meg abban, hogy páros lábbal szálljon bele az alkotókat kizsákmányoló iparba és az infantilis rajongókba. A Megvilágosodások a hét könyve.

...
Nagy

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Milyen birodalmi hagyományt folytat Putyin a nők elleni erőszakkal? Milyen színes történeteket rejtenek az Andrássy út házai? Milyen események vezettek a ma háborúihoz Izraelben és Ukrajnában? Hogyan fulladt vérbe az európai gőg Mexikóban?

...
Kritika

Terézanyut felfalta és megemésztette Kovácsné

Rácz Zsuzsa visszatért, hogy szórakoztatóan beszámoljon arról a rohadt nehéz útról, amin egy nőnek végig kell mennie: a Kovácsné kivan című regényben elmeséli az anyává válásának történetét. Ez a hét könyve.

A hét könyve
Kritika
Alan Moore tálalásában a képregényiparnak átható ondószaga van
...
Zöld

Megjavítani azt, ami elromlott: a szemlélet, amit újra meg kell tanulnunk // Repair

Litkai Gergely podcastsorozatának témája ez alkalommal a Repair - Hogyan hozhatjuk rendbe az elromlott tárgyakat, kapcsolatainkat és társadalmunkat című kötet, amiről a szerzővel, Szvetelszky Zsuzsanna szociálpszichológussal beszélgettek.

...
Zöld

Peter Attia: a ránk leselkedő betegségek az apokalipszis lovasai

A hosszú élet nem a sorson vagy a géneken múlik: te is tehetsz érte ‒ tartja a világhírű orvosszerző, Peter Attia. Vedd fel a harcot te is, hogy elkerüld a diagnózis kimondását! Hogy hogyan? Olvass bele!

Szerzőink

...
Kiss Imola

A bántalmazás az irodalmi közegben sem az egyén ügye, hanem közös felelősség

...
Sándor Anna

Dűne 2: Hőssé válhat, aki tétovázik, mielőtt megragadja a hatalmat?

...
Kolozsi Orsolya

Virginia Woolf impresszionista ecsettel festi meg Mrs. Dalloway világát