Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják (Who's afraid of gender?) konyvesmagazin.hu

Judith Butler: A gender kifejezést világszerte a félelemkeltés eszközeként használják

A genderelmélet egyik megalkotója, Judith Butler eredeti, nagy hatású könyve után 34 évvel újra a genderről írt, ám ezúttal azt vizsgálja, mi lett ebből a kifejezésből olyanok keze között, akik szerint társadalmilag konstruált nemekről beszélni veszélyes.

Kiss Imola | 2024. április 06. |

Judith Butler új, Who’s Afraid of Gender? (a.m. Ki fél a gendertől?) című kötetében azt vizsgálja, hogy kik, hogyan, milyen célból és milyen módszerekkel tették a gender szót a társadalmak, sőt az emberi civilizáció tönkretételét vizionáló fenyegetéssé, szitokszóvá. A jelenség vizsgálatához nem kell messzire mennünk: a magyar (szélső-)jobboldali pártok szótárából is ismerős lehet a genderideológiával való rettegtetés. Elméleti szinten ott a pokolba vezető szivárványszínű úttal és az óvodásokat átoperáló transzvesztitákkal való riogatás, a gyakorlatban viszont a genderelméleti kurzusok megszüntetése az egyetemeken és a könyvek fóliázása.

Miből lett a gender?

Judith Butler Gender Trouble. Feminism and the Subversion of Identity című könyve 1990-ben jelent meg, és néhány év alatt a ma ismert genderelmélet egyik alapművévé vált. Magyarul 2007-ben adták ki, Problémás nem. Feminizmus és az identitás felforgatása címmel, Berán Eszter és Vándor Judit fordításában. (A magyar változatot egyébként érte kritika, elismerve, hogy Butlert angolul sem könnyű olvasni és még nehezebb pontosan fordítani.)

judith butler
Problémás nem. Feminizmus és az identitás felforgatása
Ford. Berán Eszter, Vándor Judit, Balassi, 2007, 249 oldal, antikvár
-butler problémás nem

Terjedelmi okok miatt csak nagyon leegyszerűsítve tudjuk itt összefoglalni, de a könyv alapállítása, hogy a „nőként” és „férfiként” létezés valójában performatív aktus.

Tehát a nemek eljátszása mögött nincs valós nemi identitás,

és nem is lehet, mert az eleve a patriarchális társadalmak kreálmánya. Azon túl, hogy valaki milyen kromoszómákkal születik, minden mást, amit a nőiességhez és férfiassághoz kapcsolunk, Butler szerint az évezredek óta fennálló hatalmi struktúrák, berendezkedések hozták létre: a nő és a férfi fizikai megnyilvánulásai csak annyira számítanak, amennyi értelmet a társadalom tulajdonít nekik. Hogy a közösségekben és a társadalomban hogyan viselkednek, hogyan beszélnek, milyen szerepeket alakítanak a férfiak és nők, mit várnak el tőlük, az mind ebből fakad. 

1993-ban Butler megírta a Jelentős testek  A „szexus” diszkurzív korlátairól című könyvét, ami a nemek alapján behatárolt testekkel foglalkozott, 2004-ben pedig az Undoing Gender című könyvét, de ezeken kívül más témák felé fordult. Legújabb művében azonban visszatér a társadalmi nem kérdéséhez, legalábbis részben. Új kötetéről született már néhány kritika, illetve a megjelenés apropóján Judith Butlerrel több lap is beszélgetett, mi most a New York Times és a Dazed interjúit, illetve a The Atlantic cikkét szemléztük.

Ki Judith Butler?
Posztstrukturalista filozófus, irodalomtörténész, esszéíró. Jelenleg a kaliforniai Berkeley egyetem mesterképző intézetének professzora. Korábban a Berkeley-n vezette az összehasonlító irodalom tanszéket, a retorika tanszéket és a gendertanulmányok tanszéket, illetve alapítója és sokáig vezetője volt a kritikaelméleti programnak. Közel 20 könyvet írt (néhányat társszerzőként), a genderen kívül foglalkozott egyebek mellett irodalomtudománnyal, etikával, erőszakkal, háborúval, a nyelv és politika kapcsolatával, a cionizmus kritikájával.

Amorf fantázia

Annak, hogy Butler visszatért a gender témájához, részben a már említett globális kultúrharc az oka, amelynek mértéke nemcsak, hogy meglepte, hanem őt személy szerint is érintette. Amikor 2017-ben Brazíliában járt egy a demokrácia jövőjéről szóló konferencián, a helyszínre gyűlt

tüntetők „a gender nőpápájának” nevezték és elégették a szarvakkal ellátott fotóját,

azt skandálva, hogy „Vidd a pokolba az ideológiádat!”. A repülőtérre menet aztán őt és partnerét megtámadta egy brazil nő, miközben a pedofília szót ordibálta. Franciaországban pedig Butler azzal szembesült, hogy egy az Egyesült Államokból importált zsidó intellektuális mozgalmat értettek a genderen.

Butler szerint azok, akik ma félnek tőle vagy az állítólagos „ideológiájától”, valójában nem olvasták az írásait, hanem egyszerűen kitaláltak valamit arról, hogy a filozófus milyen ember, miről szóltak a művei és milyen erkölcsi értékeket képvisel – ez tehát egy fantazma, amihez neki nincs köze. Azért vette elő a témát, mert érdekelni kezdte, mivé vált a gender. „Naiv voltam. Hülye. Fogalmam sem volt arról, hogy ez a világ jobboldali mozgalmainak ilyen gyújtópontjává vált. Így hát elkezdtem azon dolgozni, hogy rekonstruáljam, miért neveznek pedofilnak” – mondta.

Nem alkotott új elméletet, hanem azt próbálja meg felgöngyölíteni, hogy hogyan alakult ki és kezdett el keringeni ez a fantazma. Az is foglalkoztatta,

hogyan kapcsolódik a gender a tekintélyuralmi rendszerek növekvő számához, amelyekben a félelemkeltés az államhatalom szélesítésének az eszköze,

Oroszországtól kezdve Szerbián át számos dél-amerikai államig. Butler a New York Timesnak Trump, Bolsonaro és Putyin mellett Giorgia Meloni szélsőjobboldali olasz miniszterelnököt és szövetségesét, Orbán Viktort is felsorolta azok között, akik a genderről alkotott amorf fantáziát politikai fegyverként használják. „Olyan erőt tulajdonítanak a gendernek, amivel valójában nem rendelkezik” – állítja Butler.

Az isten alkotta világ védelme

A filozófus szerint a genderellenes mozgalom a Biblia tanításait védelmező keresztény körökből indult. A Szentírásban az áll, hogy Isten teremtette a nőt és a férfit, és az egyházak szerint enélkül a dualitás nélkül elpusztulna az emberiség, ezzel együtt értelemszerűen Isten nagyszerű alkotása is. „Ahogy ez a vatikáni doktrína Latin-Amerikába került, úgy alakult ki az elképzelés, hogy

akik a gender létezése mellett érvelnek, azok el akarják pusztítani a nőt, a férfit, az embert, a civilizációt és a kultúrát”

– magyarázza Butler. Ez a fantazma még a katolikus és az evangelikál egyházak közti ellentéteket is képes áthidalni, hiszen közös ellenséget teremt, a keresztény értékek védelmének mottója alatt. Ennek értelmében nemcsak az LMBT közösség, személyek és jogaik, hanem a feminizmus is irtani való ideológia.

Csakhogy a biológiai nem sem olyan fekete-fehér, mint amilyennek ezek a körök látni szeretik, mutat rá Butler. Ott vannak például az interszexuális emberek, akiket biológiailag nem lehet egyértelműen sem a nők, sem a férfiak közé sorolni: lehet egyszerre női nemi szervük és magas tesztoszteronszintjük, vagy fordítva.

Butler szerint nagyon érdekes, hogy a genderelmélet több feminista kritikusa, például a transzneműséget tagadó radikálisok (TERF) megdöbbenek, amikor ráeszmélnek, hogy honnan ered az, amit maguk is hangoztatnak, és kikkel kerülnek így egy térfélre. Erre példaként azt hozta fel, amikor Putyin közölte, egyetért J.K. Rowlinggal egy kérdésben, az író pedig önkéntelenül is szövetségbe került az orosz elnökkel.

A felülvizsgálat felülvizsgálata

A filozófus egyébként arról is beszélt, hogy mára felülvizsgálta a genderről alkotott elméletét, és később belátta, a Problémás nem néhányak számára, különösen a transzneműek közül, kirekesztőnek tűnhetett. Rájött, hogy vannak, akiknek igenis szükségük van kategóriákra, amelyekkel azonosíthatják magukat, és hogy ez számukra nem performatív. Ugyanakkor továbbra is azt gondolja, hogy a társadalmi beágyazottságunk szerint viselkedünk. Úgy fogalmaz, a gender több mint nemi identitás:

„A gender a jogban és a politikában is egy nagyon fontos keretrendszert jelent annak átgondolásához, hogy az egyenlőtlenség hogyan érvényesül a világban”.

Butler azt mondja, az új könyvét nem a szélsőségesek meggyőzésére írta, hiszen velük nem lehet és nem érdemes vitatkozni, nekik ugyanis kapóra jön Butler, mint egy „démoni erő”, aki ellen küzdeni lehet. Ehelyett igyekezett az előző könyveihez képest érthetőbb, kevésbé elméleti módon írni, és azokat próbálja megszólítani, akiket elbizonytalanít a gender körüli vita, de szeretnének tisztábban látni ebben a kérdésben.

Katha Pollitt a The Atlanticen viszont nem találta elég meggyőzőnek Butler érvelését. Pollitt szerint nem kétséges, hogy a gender elleni harc az autoriter hatalmak egyik eszköze, ugyanakkor tévedésnek tartja azt az állítást, miszerint ez a legfőbb módszerük – Orbán esetében például a szerző sokkal fontosabbnak látja a migráció elleni kiállását és a (felszínen) családbarát politikáját. Pollitt úgy véli, Butler túlságosan lazán kezel bizonyos fogalmakat, melyeket nem támaszt alá, a transzneműség kontra performativitás közti ellentéteket sem igazán vizsgálja. Ha pedig már a filozófus célba vette a TERF-eket és egy lapon említi őket a fasisztákkal, akkor az elméleteiket is illett volna alaposabban elemeznie.

(Forrás: The New York Times, The Atlantic, Dazed)

Kapcsolódó cikkek
...
Zöld

Az agy egy új MI-kutatás szerint sem lehet gendersemleges szerv

...
Hírek

Harari a fóliázott könyveiről: Nem a genderkérdés a legnagyobb probléma Magyarországon

A történészt az RTL kereste meg. Harari a fóliázás kapcsán elmondta, szerinte a politikusok a nagyobb problémákról próbálják elterelni a figyelmet.

...
Hírek

Vay Blanka és Balogh Zsófi a genderidentitásról, az LMBT-mozgalomról és a transzfóbiáról vitázott

A genderviták és az LMBT-mozgalmon belüli ellentétek voltak a központi témái a 444 hétvégi podcastjének, amelyben Vay Blanka, a Saját ketrec szerzője, a Szabad nem blog szerkesztője, valamint Balogh Zsófi, a Partizán műsorvezetője vitázott.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Így mutatta be Robert Capa Magyarország világháború utáni vörös fordulatát

A 70 éve elhunyt legendás fotós 17 éves korában menekült el Budapestről, 17 évvel később pedig másfél hónapot töltött idehaza. A Holidaynek írt, 14 fotóval illusztrált útibeszámolójában éjsötét börleszk-jelenetekként elevenednek meg a remények és a romok.

...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

A világnak vége kell, hogy legyen – Puzsér Róbert, Erdős Virág és Láng Zsolt a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó második napján Erdős Virág és Láng Zsolt legújabb kötetei mellett Puzsér Róbert Metafizika című könyvét is bemutatták, melyben a szerző nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megfejtse a világ misztériumát.

Természetesen olvasok
...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Zöld

5 pszichológiai könyv, ami segít megmenteni a párkapcsolatodat

...
Zöld

Miért jó, ha unatkozik a gyereked?

...
Zöld

Scarlett Johanssont sokkolta, hogy a ChatGPT egyik AI hangja olyan, mintha ő beszélne

...
Zöld

Összetört szív szindróma: olasz kutatók megtalálták, honnan ered a baj

...
Zöld

A vega és a vegán étrend bizonyítottan csökkenti a rák kockázatát – 4 hasznos könyvet ajánlunk

...
Zöld

Te is szeretnél lelassulni? Van 11 tippünk a nyugodt reggelekhez

...
Zöld

Jane Goodall: Mindenkiben ott van a fékezhetetlen lélek