Vay Blanka és Balogh Zsófi a genderidentitásról, az LMBT-mozgalomról és a transzfóbiáról vitázott

A genderviták és az LMBT-mozgalmon belüli ellentétek voltak a központi témái a 444 hétvégi podcastjének, amelyben Vay Blanka, a Saját ketrec szerzője, a Szabad nem blog szerkesztője, valamint Balogh Zsófi, a Partizán műsorvezetője vitázott. A beszélgetésen sok fontos kérdés terítékre került, többek közt szó esett arról, hogy mit jelent nőnek lenni, hogy mi az a kritika, ami belefér és hol kezdődik a transzfóbia, vagy hogy mit jelentenek a nem bináris identitások.

fk | 2022. január 10. |

A podcastben Balogh Zsófi nőjogi szempontból közelített a témához, amellett érvelt, hogy bár szerinte mindenki érezheti úgy, hogy ő nő vagy nőies, de ettől még egyszerű biológiai tény, hogy valaki nő vagy nem nő, ennek ellenkezőjét állítani pedig a realitás tagadása. Szerinte attól, hogy valakinek kezelései vagy műtétei vannak, még nem válik nővé. Felvetette, hogy az identitást, amit magáénak vall valaki, mennyire feladata másoknak visszaigazolni. Vay Blanka – aki 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni és Saját ketrec című könyvében írta meg a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit – ezzel szemben amellett érvelt, hogy akik arról beszélnek, hogy a transzneműek veszélyesek a nőkre, a nőjogokra, a melegekre, azok nagyon káros hatással vannak ezeknek az embereknek az életére. Elmondta, hogy a tranzícióban ő elment addig, ameddig lehet, nőgyógyászhoz jár, a hormonháztartása női, elvesztette az izomtömegét, a bőre puhább lett, fázósabb lett – biológiai értelemben tehát sok ponton közelített a sztenderd női állapothoz, a bináris rendszerben ezt azonban nem lehet hova besorolni. Szerinte az, hogy az embert a saját identitása szerint kezeljék, nem kerül senkinek semmibe, az érintetteknek, akik sokszor borzasztó helyzetben lévő emberek, viszont nagyon fontos. És bár ez okozhat társadalmi dilemmákat, súrlódásokat, valójában csak ugyanaz történik, mint amikor a melegek kérik azokat az alapvető polgárjogi dolgokat, amikre ahhoz van szükségük, hogy normális életet éljenek.

Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok
Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok

Az egykori politikus és környezetvédő aktivista Vay Blanka 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni. „Ha minden félelemtől és aggodalomtól szabadon választhatna, holnap hogy kelne fel, férfiként vagy nőként?” - idézi fel a sorsdöntő kérdést Saját ketrec című könyvében, ami idén a top50-es listánkra is felkerült (ITT beleolvashatsz). A részben önéletrajzi, részben esszéisztikus fejezeteket is tartalmazó kötetben lendületes, közvetlen stílusban veszi számba nemcsak a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit, terheit és megkönnyebbüléseit, hanem körbejárja a nemi szerepek, elvárások és privilégiumok ellentmondásait, előnyeit és hátrányait is. Interjúnkban beszéltünk híres rokonokról, transz sportolókról, a szoknya szimbolikájáról, valamint a transzfóbia és a transzkritika közötti különbségekről is.

Fotó: Polina Georgescu

Tovább olvasok

Az izgalmas vitát ITT lehet visszahallgatni. A podcastben hivatkoztak a Vay Blankával készült interjúnkra is, amelyben híres rokonokról, transz sportolókról, a szoknya szimbolikájáról, valamint a transzfóbia és a transzkritika közötti különbségekről beszélgettünk a szerzővel. Utóbbi ITT olvasható, a Saját ketrecbe ITT lehet beleolvasni,  a kötet margós bemutatója pedig ITT hallgatható vissza.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

Vay Blanka Saját ketrec című könyvének bemutatója a 2021-es őszi Margón volt, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Nagy

Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok

Az egykori politikus és környezetvédő aktivista Vay Blanka 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni. A Saját ketrecben lendületes, közvetlen stílusban veszi számba nemcsak a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit, terheit és megkönnyebbüléseit, hanem körbejárja a nemi szerepek, elvárások és privilégiumok ellentmondásait is. Interjú.

...
Beleolvasó

Vay Blankának egyetlen kérdést kellett megválaszolnia, de az egész élete múlt rajta

Miért dönt úgy egy harminchat éves, házas férfi, hogy feladja kényelmes, privilegizált társadalmi státuszát, és a továbbiakban nőként azonosítja magát? Vay Blanka a Saját ketrecben elmeséli. Mutatunk egy részt belőle!

Még több olvasnivaló
...
Zöld

Mulder ügynök logikája a sarlatánok korának uralkodó tünete

A Krekó Péter és Falyuna Nóra szerkesztésében megjelent Sarlatánok kora 19 fejezetben, átfogóan és látványos esettanulmányokon keresztül járja körül az áltudományosság gyakran bizarr és hírhedt, de még gyakrabban hétköznapi megjelenési formáit. Ez a hét könyve. 

...
Hírek

5 könyv a balatoni strandoláshoz

Végre kitört a nyári szünet és megérkezett a strandidő is, ennek apropóján olyan könyveket gyűjtöttünk össze, amelyek a Balatonhoz kapcsolódnak. Van köztük romantikus regény, novelláskötet, krimi és gyerekkönyv is. 

...
Zöld

Miért fenyegető a nő sikere a férfi számára?

Chimamanda Ngozi Adichie nigériai-amerikai feminista szerző könyvében és TED Talk videójában a női természet félreértéséről mesélt, és arról, miért is kellene mostantól másként nevelnünk fiainkat és lányainkat.

A hét könyve
Kritika
Az embermentő Sztehlo Gábor naplója kemény lecke, de a lelkész szavainak visszaszerzéséről is szól
...
Nagy

Mérő Vera úgy hozta közel az olvasóhoz a lúgos támadást, hogy irodalmat csinált belőle

Renner Erika történetét Mérő Vera dolgozta fel a Lúg című kötetében. Interjúnkban a szerző az írás folyamatáról, bátorságról és közönyről mesélt, valamint arról, hogyan válhat valaki bántalmazóvá, és miért nehéz kiszakadni egy bántalmazó kapcsolatból.

...

A hazugságtól az önbecsapásig vezetnek Moskát Anita novellái [Ms. Columbo Olvas]

...

Gerőcs Péter: A filmben az a legvarázslatosabb, amit nem látunk

...

Fehér Renátó: Mindig politikai beágyazottságban születnek a versek

...

Jászberényi Sándor tíz évnyi háborúja

Olvass!
...
Könyvtavasz

Az Óriásalka ugyan messziről boszorkányra hasonlít, de megtanít repülni

A tizenkét éves Lóri rajong a biológiáért. Álmában időnként kihalt állatok jelennek meg: a fiú a Holdkarmúval, Gyomorköltővel, Óriásalkával, Kardfogúval és Bozótpatkánnyal folytatott párbeszédek segítségével próbálja értelmezni élete eseményeit. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Vajon kit illet meg a megtalált kincs?

Nógrádi Gábor gyerekszereplői kincskeresési lázban égnek, és hamarosan felkerekednek, hogy személyesen járjanak utána, vajon tényleg van-e alattuk kincs. Olvass bele!

...
Könyvtavasz

Mán-Várhegyi novellájában nyomtalanul eltűnik egy férj a Miss Pula fedélzetéről