Vay Blanka és Balogh Zsófi a genderidentitásról, az LMBT-mozgalomról és a transzfóbiáról vitázott

A genderviták és az LMBT-mozgalmon belüli ellentétek voltak a központi témái a 444 hétvégi podcastjének, amelyben Vay Blanka, a Saját ketrec szerzője, a Szabad nem blog szerkesztője, valamint Balogh Zsófi, a Partizán műsorvezetője vitázott. A beszélgetésen sok fontos kérdés terítékre került, többek közt szó esett arról, hogy mit jelent nőnek lenni, hogy mi az a kritika, ami belefér és hol kezdődik a transzfóbia, vagy hogy mit jelentenek a nem bináris identitások.

fk | 2022. január 10. |

A podcastben Balogh Zsófi nőjogi szempontból közelített a témához, amellett érvelt, hogy bár szerinte mindenki érezheti úgy, hogy ő nő vagy nőies, de ettől még egyszerű biológiai tény, hogy valaki nő vagy nem nő, ennek ellenkezőjét állítani pedig a realitás tagadása. Szerinte attól, hogy valakinek kezelései vagy műtétei vannak, még nem válik nővé. Felvetette, hogy az identitást, amit magáénak vall valaki, mennyire feladata másoknak visszaigazolni. Vay Blanka – aki 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni és Saját ketrec című könyvében írta meg a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit – ezzel szemben amellett érvelt, hogy akik arról beszélnek, hogy a transzneműek veszélyesek a nőkre, a nőjogokra, a melegekre, azok nagyon káros hatással vannak ezeknek az embereknek az életére. Elmondta, hogy a tranzícióban ő elment addig, ameddig lehet, nőgyógyászhoz jár, a hormonháztartása női, elvesztette az izomtömegét, a bőre puhább lett, fázósabb lett – biológiai értelemben tehát sok ponton közelített a sztenderd női állapothoz, a bináris rendszerben ezt azonban nem lehet hova besorolni. Szerinte az, hogy az embert a saját identitása szerint kezeljék, nem kerül senkinek semmibe, az érintetteknek, akik sokszor borzasztó helyzetben lévő emberek, viszont nagyon fontos. És bár ez okozhat társadalmi dilemmákat, súrlódásokat, valójában csak ugyanaz történik, mint amikor a melegek kérik azokat az alapvető polgárjogi dolgokat, amikre ahhoz van szükségük, hogy normális életet éljenek.

Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok
Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok

Az egykori politikus és környezetvédő aktivista Vay Blanka 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni. „Ha minden félelemtől és aggodalomtól szabadon választhatna, holnap hogy kelne fel, férfiként vagy nőként?” - idézi fel a sorsdöntő kérdést Saját ketrec című könyvében, ami idén a top50-es listánkra is felkerült (ITT beleolvashatsz). A részben önéletrajzi, részben esszéisztikus fejezeteket is tartalmazó kötetben lendületes, közvetlen stílusban veszi számba nemcsak a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit, terheit és megkönnyebbüléseit, hanem körbejárja a nemi szerepek, elvárások és privilégiumok ellentmondásait, előnyeit és hátrányait is. Interjúnkban beszéltünk híres rokonokról, transz sportolókról, a szoknya szimbolikájáról, valamint a transzfóbia és a transzkritika közötti különbségekről is.

Fotó: Polina Georgescu

Tovább olvasok

Az izgalmas vitát ITT lehet visszahallgatni. A podcastben hivatkoztak a Vay Blankával készült interjúnkra is, amelyben híres rokonokról, transz sportolókról, a szoknya szimbolikájáról, valamint a transzfóbia és a transzkritika közötti különbségekről beszélgettünk a szerzővel. Utóbbi ITT olvasható, a Saját ketrecbe ITT lehet beleolvasni,  a kötet margós bemutatója pedig ITT hallgatható vissza.

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Podcast

Vay Blanka: Meg kell keresni a kis játéktereket, mert nagyon sok megnyerhető szabadság van bennük

Vay Blanka Saját ketrec című könyvének bemutatója a 2021-es őszi Margón volt, a beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

...
Nagy

Vay Blanka: Komoly hagyománya van annak, hogy az emberek titokban boldogtalanok

Az egykori politikus és környezetvédő aktivista Vay Blanka 36 éves házas férfiként ismerte fel, hogy nőként szeretne élni. A Saját ketrecben lendületes, közvetlen stílusban veszi számba nemcsak a tranzíció testi, lelki, közösségi stációit, terheit és megkönnyebbüléseit, hanem körbejárja a nemi szerepek, elvárások és privilégiumok ellentmondásait is. Interjú.

...
Beleolvasó

Vay Blankának egyetlen kérdést kellett megválaszolnia, de az egész élete múlt rajta

Miért dönt úgy egy harminchat éves, házas férfi, hogy feladja kényelmes, privilegizált társadalmi státuszát, és a továbbiakban nőként azonosítja magát? Vay Blanka a Saját ketrecben elmeséli. Mutatunk egy részt belőle!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...
Nagy

10 érdekesség, amit talán nem tudtál Virginia Woolf életéről

140 éve született Virginia Woolf, a 20. századi modern irodalom egyik legfontosabb írója, a Mrs. Dalloway, az OrlandoA világítótorony és a Felvonások között szerzője. Születésének évfordulója alkalmából tíz érdekességet gyűjtöttünk össze az életéről.

...
Nagy

Ezek a non-fiction könyvek érkeznek 2022 első felében! (II. rész)

2022 első félévének kínálatából válogattunk - és mivel annyi izgalmas téma és cím érkezik, tényirodalmi ajánlónkat két részre bontottuk. Íme, a második adag!

A hét könyve
Kritika
Gerlóczynál a család elhallgatásokkal teli fikció
...
Kritika

Thomas Cromwell története nem egy poros történelmi história, hanem egy kortárs politikai thriller

A Tudor-trilógia harmadik részében Hilary Mantel egészen mélyre visz a kicsinyes intrikák és nagyhatalmi alkuk világába, így aztán testközelből szemlélhetjük végig egy komplett történelmi korszakot meghatározó férfi felemelkedését és bukását.

...

Tarantino jobban tette volna, ha novellafüzért ír “regény” helyett?

...

Minél kevésbé kompetens valaki egy témában, annál hajlamosabb túlbecsülni a saját tudását

...

Boldizsár Ildikó: Hétmilliárd individuum csap össze ahelyett, hogy közösséget alkotna

...

Alex Schulman: Minden írásomban megbocsátok az anyámnak

Olvass!
...
Beleolvasó

A München a világháború előtti utolsó pillanatba vezet, amikor még hittek a békében

1938: Németország bekebelezte Ausztriát. Most a Szudétavidék következik. Hitler háborúra készül, míg az angolok, Chamberlain miniszterelnök vezetésével, a békéért dolgoznak. A helyzet pattanásig feszült, és úgy tűnik, semmi sem tudja visszatartani Európát egy újabb háborútól. Olvass bele a könyvbe!

...
Beleolvasó

Grecsó hősét villámcsapásszerűen éri a felismerés, hogy már nem szeretik

Grecsó Krisztián Valami népi című új kötetének történetei azokról az otthontalan helyzetekről szólnak, amikor azt érezzük, hogy nem vagyunk a helyünkön. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

Erdős Virág megmutatja, hogyan hat a biciklis futárkodás a költészetre

Erdős Virág az első karanténidőszakban biciklis futárként dolgozott, új verseskötete ennek a tapasztalatnak a lenyomata. Olvass bele!