Joanne Harris: A szereplőim egynél több történetet akarnak elmesélni

Joanne Harris: A szereplőim egynél több történetet akarnak elmesélni

Mint pók a kulcslyukon című pszichológiai thrillerében Joanne Harris ismét visszatér a St. Oswald fiúiskola falai közé, ahol alapvető változásoknak lehetünk szemtanúi. Az intézményt ugyanis új igazgató vezeti, Rebecca Buckfast személyében ráadásul az első nő, aki ezt a posztot betöltheti. Rebecca Buckfast tudja, mit akar, ahogy azt is, mindezt hogyan érheti el. Világos elképzelésekkel rendelkezik, és terveiben még a nem várt akadályok sem tartóztathatják fel. Így az sem, ha az egyik tanár – nevezetesen Roy Straitley – tanítványai egy holttestet fedeznek fel az iskola területén zajló építkezésen. A rejtélyek feloldásához egészen mélyre kell ásni, a folyamat fájdalmas és hosszú, közben pedig feltárul Rebecca traumatikus múltja, melynek során nemcsak egy fivért, hanem a komplett gyerekkorát veszítette el. A Mint pók a kulcslyukon a St. Oswald fiúiskola-sorozat negyedik darabja, Joanne Harris folytatásnak szánta (korábbi szereplői közül is van, aki visszatér), de lényegében önálló kötetként is olvasható. De mi vonzza a sorozatokhoz, mi köze az illatoknak a könyveihez, és íróként, valamint olvasóként mit jelentett számára, hogy kétnyelvű családban nőtt fel? Joanne Harris az otthonából – egészen pontosan az úgynevezett írókunyhójából – Zoomon adott interjút a Könyvesnek.

Fotó: Kyte Photography

Ruff Orsolya | 2023. június 28. |
Joanne Harris
Mint pók a kulcslyukon
Ford.: Szűr-Szabó Katalin, Libri, 2023, 504 oldal
-

Lehet tudni önről, hogy sok évig tanított, de hogyan befolyásolta a tanári tapasztalata a mostani regényét, és esetleg kellett-e hasonló előítéletekkel szembenéznie, mint hősének, Rebecca Buckfastnek?

Sok mindent beleírtam a könyvbe, amit tanárként tapasztaltam,

hiszen tizenöt évig tanítottam. És amit megéltem, az ilyen-olyan formában megtalálta a maga útját a regénybe. Habár természetesen fikcióról van szó, de van benne egy megélt tapasztalat, ami nélkül nem lennék ugyanaz az ember, és valószínűleg nem is tudtam volna így írni arról a környezetről, ha nem tapasztaltam volna meg. Nagyon nehéz ilyesfajta realizmust elérni, ha az ember nem tud eleget arról a világról, amit a regényében benépesít.

Őszintén szólva, nehezen tudtam eldönteni, hogy főszereplője vajon hős vagy inkább antihős, protagonista vagy antagonista. Ön minek tekinti?

Szerintem ennek eldöntése az olvasókon múlik. A történetnek két protagonistája van, akik valójában egymás antagonistái, de általában nem gondolkodom ezekben a kategóriákban, a jófiúkban meg a rosszfiúkban. A könyveim ennél komplikáltabbak, ahogy a szereplők közti kapcsolatok is. Habár Rebecca objektíven tekintve nyilván nem egy jó ember, az ő történetét nem lehet szimplán egy gonosztevőének tekinteni. 

A regényben van egy jelenet, amikor a kötet másik narrátora, Roy Straitley úgy fogalmaz, hogy Rebecca története úgy bomlik ki, mintha hagymát pucolna. Utóbbi személyisége is kicsit a hagymára hajaz, hiszen az ember sosem tudja, milyen rétegek bújnak meg egymás alatt. Önt mi fogta meg leginkább az ő karakterében?

Nos, valamennyi iskolai regényem főhőse Roy, és habár Rebecca már a második könyvben is feltűnt, itt most egészen előtérbe került, és nagyon érdekelt, ahogyan ő szakmailag felemelkedett. Tanári éveim során én is sok változásnak voltam szemtanúja, az iskola, ahol tanítottam, sokban hasonlított a regénybelire. Amikor tanítani kezdtem, akkor az iskolában, Rebecca Buckfasthez hasonlóan, egy női kisebbség tagja lettem, és volt, amit a saját tapasztalataimból aztán átadtam neki. És az is igaz, hogy néhány évtized alatt óriási változásokat láttunk végbemenni magunk körül.

Habár a cselekmény egy olyan eset körül forog, ami akkor történt, amikor a főszereplő még kislány volt, a megértéshez kulcsfontosságú az, hogy ő mit látott vagy mit akart látni. Mindez nagyban emlékeztet arra, ahogyan egy író dolgozik, hogy mi az, amit láttatni enged nekünk, olvasóknak a történeteiben. Beavatna kicsit az írás folyamatába, abba, ahogyan a mostani, vagy akár a többi pszichológiai thrillere megszületett?

Mivel a regényeim egyes szám első személyben íródnak, az olvasó egy ember perspektíváját, nem pedig egy általános szempontot fog kapni. Az elbeszélők általában megbízhatatlanok, és

még ha törekednek is az őszinteségre, akkor is csak az igazság egyetlen szeletét, egyetlen verzióját tudják felkínálni

– ez az oka annak, hogy több narrátort alkalmazok, így több nézőpontot tudok behozni. Egyetlen narrátorban sem lehet teljes mértékben megbízni – még akkor sem, ha ők ezt szeretnék.

Rebecca története valahol a Csokoládé hősnőjének történetét is felidézte bennem. Mindkét történetben erős, független nők jelennek meg, akik valamiféle változást indukálnak egy kicsi, zárt közösségben. 

Én nem látok különösebb hasonlóságot, ugyanakkor alapvetően olyan szereplők érdekelnek, akik változásokat érnek el. A legtöbb történet úgy kezdődik, hogy megérkezik egy olyan karakter, aki valamit megváltoztat – az európai folklórban hosszú hagyománya van a meséknek, és közülük rengeteg úgy indul, hogy betoppan valaki. És azután ezek azok a dolgok, amik változásokat indíthatnak el egy közösségben. 

Ez a könyve, ahogy már ön is említette, egy széria része, de személy szerint mi vonzza a sorozatokhoz?

Vannak olyan szereplőim, akik egynél több történetet akarnak elmesélni. Roy Straitley ilyen, és kíváncsi voltam, hogy mi történik majd vele, és hogyan éli túl – ha egyáltalán túléli – a St. Oswald-beli változásokat. Roy az egyik kedvenc szereplőm, sok olyan embert ismerek, mint ő, sok hozzá hasonló emberrel dolgoztam együtt – egyszerűen csak folytatni akartam a történetét. 

Benne van esetleg az is, hogy íróként egy jól ismert világ kapuján léphet be ismét?

Az biztos, hogy

öröm továbbépíteni egy olyan világot, amit az ember maga hozott létre.

A világ változik, a környezet nem marad ugyanolyan, és szerettem volna végigkísérni azokat a változásokat, amelyek az egyes könyvek között következtek be. Emellett nagyon szeretem a szereplők történeteit, és kíváncsi voltam, mi történik velük legközelebb. Különösen ennél a könyvnél éreztem, hogy az iskola legalább annyira szereplője a történetnek, mint bárki más.

Többször mesélt már róla, hogy nagyon fontosak önnek az illatok – írás közben is. De mit jelent ez pontosan?

Ez egy olyan trükk, amit a színházi előadásokon sajátítottam el. Az illatok érdekes mód segíteni tudnak abban, hogy az ember belekerüljön egy karakterbe. Így aztán minden könyvemhez hozzárendelek egy illatot; kicsit olyan ez, mintha az ember levágná ezzel az utat, mivel az illatok érzelmi úton működnek. Egy illat néha jobban előhoz egy-egy emléket, mint bármi más. Az én esetemben szerintem nagyon jól működik, így aztán minden könyvemnek van egy illata. 

Már beszéltünk arról, hogy tizenöt évig tanított – a Csokoládé sikere kellett ahhoz, hogy abbahagyja  a tanítást? 

A Csokoládé előtt lehetőségem volt tanítani és könyvet is írni, de miután a Csokoládé olyan sikeres lett, és rengeteg országban kiadták, egy idő után azzal szembesültem, sok időmet elviszi, és valamit fel kell adnom. Így aztán feladtam a teljes munkaidős tanári állásomat, ami persze nem jelenti azt, hogy az ember azután mindig teljes munkaidőben írjon, hiszen ez a munka sok promóciós tevékenységgel, utazással is jár. Sok olyan dologgal, ami nem írás, de mégis abból adódik, hogy valaki író.

Van esetleg olyan, amit nagyon hiányol a tanári időszakából?

Amit hiányolok, hogy

az iskolák tulajdonképpen olyanok, mintha történetgyárak lennének.

A közösség rengeteg sztorit kreál, az embernek olyan érzése van, mintha örökösen valami dráma zajlana, egyfajta szappanopera. Ez egyszerre kimerítő és stimuláló.

Akármilyen közhelyesnek hangzik, de az írás mindig az olvasással kezdődik. Érdekelne, hogy ön milyen olvasó volt gyerekként, különösen úgy, hogy egy kétnyelvű családból származik. Mindez hogyan hatott önre?

A kétnyelvűség azzal járt, hogy hozzáférésem volt az angol és a francia nyelvű könyvekhez is. A szüleimnek és a nagyszüleimnek is megvoltak a maguk történetei, amiket elmeséltek, és szerencsém volt, hogy az irodalomhoz, a zenéhez, a versekhez, a kultúrához két különböző nyelven jutottam hozzá. Már kiskoromban nagyon izgatott az olvasás, és persze az is, hogy történeteket meséljek. Mivel mindkét szülőm tanár volt, rengeteget meséltek a munkájukról, és azzal a benyomással nőttem fel, hogy a tanítás bizonyára nagyon izgalmas munka, hiszen mindig történik valami érdekes.

Nem olyan rég azt mondta, hogy a fiúkat gyakran épp az apjuk riasztja el az olvasástól azzal, hogy túl lányos tevékenységnek bélyegzik az olvasást.  Magyarországon az a tapasztalat, hogy a fiúk olyan 12 éves koruk körül kezdenek elfordulni az olvasástól. De mit lehetne tenni, hogy ez ne legyen így, hogy a gyerekek – fiúk és lányok egyaránt – örömmel olvassanak? Van erre valami trükkje vagy tanácsa?

Szerintem meg kell vizsgálni az okokat, amiért a gyerekek felhagynak az olvasással. Ezen okok egy része a szülőkre vezethető vissza.

Ha azt akarjuk, hogy a gyerekünk olvasson, fontos lenne látnia, hogy mi magunk is olvasunk.

Tanárként emellett azt láttam, hogy sok szülő kontrollálni akarja, mit olvasson a gyereke, ami általában nem valami jó ötlet. Azok a szülők szoktak beavatkozni, akik ítélkezőn állnak a gyerekeik olvasmányaihoz, akik például azt mondják, minek választasz képregényeket, vedd elő inkább a klasszikusokat. Ezzel viszont csak azt érik el, hogy a gyerek teljesen felhagy az olvasással. Szóval, szerintem kulcsfontosságú a csendes bátorítás, valamint hogy engedjük a gyereket szabadon megválasztani, hogy mit is akar olvasni.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Joanne Harris: A nők elleni erőszak megelőzésében segít, ha a fiúk lányokról is olvasnak

Harris két társadalmi súlyú témáról is beszélt a Hay Fesztiválon.

...
Hírek

A Csokoládé szerzője kiakadt a könyvfesztiválokra

...
Hírek

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

Egy friss brit kutatás szerint "komoly kérdések merülnek fel az írói szakma fenntarthatóságával kapcsolatban az Egyesült Királyságban", és "jelentős egyenlőtlenségek" figyelhetők meg az írók bevételei között.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Hírek
...
Zöld

Karikó Katalin és Drew Weissman kapta az orvosi-élettani Nobel-díjat!

...
Hírek

A pestis éjszakáitól Budapest történelmi titkaiig [Könyvesblokk]

...
Hírek

Murakami egy japán kísértettörténettel melegített a Nobel-bejelentésre

...
Gyerekirodalom

Könyv vagy Fortnite – kell-e egyáltalán a „vagy”?

...
Beleolvasó

Luiz Schwarcznak a bipoláris depresszióval és a családja történetével is meg kellett küzdenie

...
Hírek

Steinbeck kutyarágta kézirata is kalapács alá kerül

...
Beleolvasó

És te mit tennél, ha éjszaka beállítana hozzád a bátyád egy zsák pénzzel és egy hullával?

...
Beleolvasó

Szöllősi Mátyás szerint Roderik Six világa lágy, nedves, szürke purgatórium

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Polc

Nem a nagy háború, hanem a barátod halála avat felnőtté

...

Az árulást a legnehezebben saját magának bocsátja meg az ember

...

Ménes Attila regényében egy ír úr meséli el a romlásnak indult magyarság történetét

...

McCarthy sötét világában a szerelem és a zsenialitás sem képes világot gyújtani

...
Még több olvasnivaló
...
Nagy

John Scalzi: Miért akarna bármi az emberhez hasonlóvá válni?

Miért vesz valaki templomot magának? Segít-e az alkotói válságban a zenélés? Hogyan reagálnának az emberek, ha tényleg megjelenne az igazi mesterséges intelligencia? John Scalzival, a Könyvfesztivál díszvendégével beszélgettünk. Interjú.

...
Nagy

Bognár Péter: Nyílt sisakkal

Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen, ez a záró rész.

...
Kritika

Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját

A Füveskert merész vágásokkal élő, lírai hangú, látomásos prózakötet. Andrei Dósa ágbogas pop- és magaskulturális hivatkozáshálózattal dolgozik, és utat vesztett szereplőinek beállástörténetein keresztül voltaképp a művészi indulást meséli el. Ez a hét könyve.

...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.