Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

ro | 2022. december 08. |

Egy friss brit kutatás szerint "komoly kérdések merülnek fel az írói szakma fenntarthatóságával kapcsolatban az Egyesült Királyságban", és "jelentős egyenlőtlenségek" figyelhetők meg az írók bevételei között. A felmérést az írók érdekeit képviselő Authors’ Licensing and Collecting Society (ALCS) nevű szervezet megbízásából végezték el, és a kutatás arra jutott, hogy a hivatásos írók évente mindössze 7 ezer fontot keresnek (ez nagyjából 3,3 millió forintnak felel meg).

Brit írószervezetek szerint az eredmények nem meglepőek, mégis kiábrándítóak, ráadásul ezáltal az a kép bontakozik ki, hogy az írás mint szakma

túl sok ember számára elérhetetlen és fenntarthatatlan

- derül ki a Guardian összeállításából. A szervezetek egyúttal arra hívják fel a figyelmet, hogy az írás így könnyen a kiváltságosok hivatása lehet.

A jelentés elsősorban azokra fókuszált, akik az írást tekintik fő tevékenységi körüknek, azaz munkaidejük legalább 50 százalékát írással töltik, a vizsgálatba emellett minden írással foglalkozó szakma képviselőit - így az írók mellett az újságírókat és a forgatókönyvírókat is - bevonták.

Amikor legutóbb 2018-ban elvégezték ugyanezt a felmérést, akkor az derült ki, hogy az írók évente átlagosan 10.497 fontot kerestek, ami azt is jelenti, hogy a jövedelmük mostanra nagyjából a harmadával csökkent. Számottevően csökkent amúgy azoknak is a száma, akiknek minden jövedelmük az írásból származik: míg ez az arány 2007-ben 40 százalék volt, 2022-re már csak 19 százalék. Nicola Solomon, a Society of Authors nevű szervezet vezetője arra mutatott rá, hogy "egy olyan évben, amikor a kiadók rekordnyereséggel büszkélkednek, az önálló írói tevékenységből származó 7 ezer fontos átlagkereset a főfoglalkozású írók esetében még csak meg sem közelíti a megélhetési bér összegét". A jelentés megállapította azt is, hogy a nők, a színesbőrűek, valamint "a nagyon fiatalok és a nagyon idősek" következetesen mind kevesebbet keresnek. A férfi szerzők például nagyjából 41 százalékkal többet vihetnek haza, mint a nők.

A kutatás eredményeinek ismertetését követően véleménycikket írt a Guardianbe a sikerkönyvíró Joanne Harris, aki egyebek között úgy érvelt, hogy miután a szerzők felső 10 százaléka jelenleg az összes szerzői jövedelem 47 százalékát keresi, itt az ideje, hogy igazságosabban osszák el a pénzt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Halász Rita szerint a véletlen épp olyan fontos tényező az írásban, mint a tervezettség

A tavalyi Margó-díjas Halász Ritával Valuska László beszélgetett a Müpa üvegtermében. Szóba került a siker feldolgozása, az írói folyamat nehézségei, és hogy mekkora súlya van a kimondott vagy éppen a papírra vetett szónak.

...
Nagy

Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Most Borda Réka mesél.

...
Nagy

Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”

Százhúsz éve született John Steinbeck, akinek olyan regények fűződnek a nevéhez, mint az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs vagy az Édentől keletre. A Nobel- és Pulitzer-díjas író 1963 decemberében Budapesten járt, születése évfordulóján pedig a korabeli lapok – és az Arcanum – segítségével emlékezünk a látogatásra.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja. 

...
Nagy

Lányok, legyetek bátran ellenszenvesek! – Kemény Lili, Benedek Szabolcs és a Kovács ikrek a Margón

Ez történt Benedek Szabolcs, Kemény Lili és a Kovács ikrek könyvbemutatóin.

Szerzőink

...
Horányi Hanna Zelma

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

...
Kiss Imola

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

...
Horányi Hanna Zelma

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Hírek
...
Alkotótárs

Mohácsi Balázs és Puskás Panni a Mastercard – Alkotótárs irodalmi ösztöndíj győztesei

...
Hírek

Egy nő gyerekkönyvet írt a gyászról, miután a gyanú szerint megmérgezte a férjét

...
Hírek

Stephen Kingnek 45 évébe telt megírni a legújabb történetét

...
Hírek

Robert Fico támadója saját könyvét is magával vitte ajándékba a merénylet napján

...
Gyerekirodalom

Szabó T. Anna új gyerekversei segítenek megpihenni a nagy pörgésben

...
Zöld

3 könyv, ami segít megelőzni a kiégést, ami kisgyerekes szülőként rád leselkedik

...
Szórakozás

Halálos titok a varázskönyvtár mélyén? Emma Törzs sikerfantasyjét dolgozza fel az Outlander producere

...
Zöld

A Facebook az adataiddal tanítaná az AI-t, ezt teheted ellene

...
Szórakozás

Harry Potter-kritikájával bántotta meg a rajongókat Gary Oldman, most menteni próbálja a helyzetet