Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

ro | 2022. december 08. |

Egy friss brit kutatás szerint "komoly kérdések merülnek fel az írói szakma fenntarthatóságával kapcsolatban az Egyesült Királyságban", és "jelentős egyenlőtlenségek" figyelhetők meg az írók bevételei között. A felmérést az írók érdekeit képviselő Authors’ Licensing and Collecting Society (ALCS) nevű szervezet megbízásából végezték el, és a kutatás arra jutott, hogy a hivatásos írók évente mindössze 7 ezer fontot keresnek (ez nagyjából 3,3 millió forintnak felel meg).

Brit írószervezetek szerint az eredmények nem meglepőek, mégis kiábrándítóak, ráadásul ezáltal az a kép bontakozik ki, hogy az írás mint szakma

túl sok ember számára elérhetetlen és fenntarthatatlan

- derül ki a Guardian összeállításából. A szervezetek egyúttal arra hívják fel a figyelmet, hogy az írás így könnyen a kiváltságosok hivatása lehet.

A jelentés elsősorban azokra fókuszált, akik az írást tekintik fő tevékenységi körüknek, azaz munkaidejük legalább 50 százalékát írással töltik, a vizsgálatba emellett minden írással foglalkozó szakma képviselőit - így az írók mellett az újságírókat és a forgatókönyvírókat is - bevonták.

Amikor legutóbb 2018-ban elvégezték ugyanezt a felmérést, akkor az derült ki, hogy az írók évente átlagosan 10.497 fontot kerestek, ami azt is jelenti, hogy a jövedelmük mostanra nagyjából a harmadával csökkent. Számottevően csökkent amúgy azoknak is a száma, akiknek minden jövedelmük az írásból származik: míg ez az arány 2007-ben 40 százalék volt, 2022-re már csak 19 százalék. Nicola Solomon, a Society of Authors nevű szervezet vezetője arra mutatott rá, hogy "egy olyan évben, amikor a kiadók rekordnyereséggel büszkélkednek, az önálló írói tevékenységből származó 7 ezer fontos átlagkereset a főfoglalkozású írók esetében még csak meg sem közelíti a megélhetési bér összegét". A jelentés megállapította azt is, hogy a nők, a színesbőrűek, valamint "a nagyon fiatalok és a nagyon idősek" következetesen mind kevesebbet keresnek. A férfi szerzők például nagyjából 41 százalékkal többet vihetnek haza, mint a nők.

A kutatás eredményeinek ismertetését követően véleménycikket írt a Guardianbe a sikerkönyvíró Joanne Harris, aki egyebek között úgy érvelt, hogy miután a szerzők felső 10 százaléka jelenleg az összes szerzői jövedelem 47 százalékát keresi, itt az ideje, hogy igazságosabban osszák el a pénzt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Halász Rita szerint a véletlen épp olyan fontos tényező az írásban, mint a tervezettség

A tavalyi Margó-díjas Halász Ritával Valuska László beszélgetett a Müpa üvegtermében. Szóba került a siker feldolgozása, az írói folyamat nehézségei, és hogy mekkora súlya van a kimondott vagy éppen a papírra vetett szónak.

...
Nagy

Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Most Borda Réka mesél.

...
Nagy

Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”

Százhúsz éve született John Steinbeck, akinek olyan regények fűződnek a nevéhez, mint az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs vagy az Édentől keletre. A Nobel- és Pulitzer-díjas író 1963 decemberében Budapesten járt, születése évfordulóján pedig a korabeli lapok – és az Arcanum – segítségével emlékezünk a látogatásra.

A hét könyve
Kritika
Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében
...
Nagy

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

Maria Ressa, Nobel-békedíjas újságíró azokhoz szól, akik többé-kevésbé diktatórikus rendszerekben élnek. A demokráciáért való küzdelem erkölcsi kötelessége mindenkinek, a szerző pedig saját élettörténetével példázza, hogy ezt a lehető legkomolyabban gondolja. 

...
Beleolvasó

Tolsztoj vakmerő katona volt, tapasztalatait beleírta a Háború és békébe

Lev Tolsztoj klasszikusa Gy. Horváth László új fordításában jelent meg ismét magyarul. Az orosz író élete során hivatásos katonaként is szolgált, ezért is tudott megrendítő hitelességgel írni a háborúról. Olvass bele a Háború és békébe!

Szerzőink

...
Könyves Magazin

Hogyan dolgozik három férfi író, hogy női szerzővé váljon?

...
Kolozsi Orsolya

A Facebook a demokrácia egyik legnagyobb ellensége, mert a csőcselék uralmát biztosítja

...
Valuska László

Zacskó kristály a szerelem a Nemzeti Együttműködés Rendszerében

Hírek
...
Zöld

A magunkra kapott pólónk gyakran többet látott a világból, mint mi

...
Hírek

Závada Péter kapta idén a Cogito-díjat

...
Hírek

Lezárult a jelentkezés: több mint 150 művet neveztek a Panodyssey pályázatára

...
Podcast

Babits szerint kispolgár, Ady szerint forradalmár – ez mind Petőfi

...
Hírek

Írj novellát egy sosemvolt Magyarországról vagy négylábú kedvencekről!

...
Zöld

Magyar kutatók bizonyították: a gyerek és a felnőtt máshogy észleli az időt

...
Hírek

Titkolózva jelentették be, hogy új Murakami-könyv jelenik meg áprilisban

...
Hírek

Két évtizeden át a polcon porosodó Harry Potter-könyvek kerülnek kalapács alá

...
Beleolvasó

Új Jeruzsálemet akartak építeni, terror lett belőle