Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

Nagyot zuhant a brit írók jövedelme

ro | 2022. december 08. |

Egy friss brit kutatás szerint "komoly kérdések merülnek fel az írói szakma fenntarthatóságával kapcsolatban az Egyesült Királyságban", és "jelentős egyenlőtlenségek" figyelhetők meg az írók bevételei között. A felmérést az írók érdekeit képviselő Authors’ Licensing and Collecting Society (ALCS) nevű szervezet megbízásából végezték el, és a kutatás arra jutott, hogy a hivatásos írók évente mindössze 7 ezer fontot keresnek (ez nagyjából 3,3 millió forintnak felel meg).

Brit írószervezetek szerint az eredmények nem meglepőek, mégis kiábrándítóak, ráadásul ezáltal az a kép bontakozik ki, hogy az írás mint szakma

túl sok ember számára elérhetetlen és fenntarthatatlan

- derül ki a Guardian összeállításából. A szervezetek egyúttal arra hívják fel a figyelmet, hogy az írás így könnyen a kiváltságosok hivatása lehet.

A jelentés elsősorban azokra fókuszált, akik az írást tekintik fő tevékenységi körüknek, azaz munkaidejük legalább 50 százalékát írással töltik, a vizsgálatba emellett minden írással foglalkozó szakma képviselőit - így az írók mellett az újságírókat és a forgatókönyvírókat is - bevonták.

Amikor legutóbb 2018-ban elvégezték ugyanezt a felmérést, akkor az derült ki, hogy az írók évente átlagosan 10.497 fontot kerestek, ami azt is jelenti, hogy a jövedelmük mostanra nagyjából a harmadával csökkent. Számottevően csökkent amúgy azoknak is a száma, akiknek minden jövedelmük az írásból származik: míg ez az arány 2007-ben 40 százalék volt, 2022-re már csak 19 százalék. Nicola Solomon, a Society of Authors nevű szervezet vezetője arra mutatott rá, hogy "egy olyan évben, amikor a kiadók rekordnyereséggel büszkélkednek, az önálló írói tevékenységből származó 7 ezer fontos átlagkereset a főfoglalkozású írók esetében még csak meg sem közelíti a megélhetési bér összegét". A jelentés megállapította azt is, hogy a nők, a színesbőrűek, valamint "a nagyon fiatalok és a nagyon idősek" következetesen mind kevesebbet keresnek. A férfi szerzők például nagyjából 41 százalékkal többet vihetnek haza, mint a nők.

A kutatás eredményeinek ismertetését követően véleménycikket írt a Guardianbe a sikerkönyvíró Joanne Harris, aki egyebek között úgy érvelt, hogy miután a szerzők felső 10 százaléka jelenleg az összes szerzői jövedelem 47 százalékát keresi, itt az ideje, hogy igazságosabban osszák el a pénzt.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Halász Rita szerint a véletlen épp olyan fontos tényező az írásban, mint a tervezettség

A tavalyi Margó-díjas Halász Ritával Valuska László beszélgetett a Müpa üvegtermében. Szóba került a siker feldolgozása, az írói folyamat nehézségei, és hogy mekkora súlya van a kimondott vagy éppen a papírra vetett szónak.

...
Nagy

Borda Réka: Az írás tényleg mindenen átsegít

Idén nyolcadik alkalommal kapja meg egy első prózakötetes szerző a legjobbnak járó Margó-díjat. A hagyományunkhoz híven interjúsorozatban mutatjuk be a rövidlistára került jelölteket. Most Borda Réka mesél.

...
Nagy

Steinbeck: „Magyarországon eddig csak a könyveimet és az aláírásomat láttam”

Százhúsz éve született John Steinbeck, akinek olyan regények fűződnek a nevéhez, mint az Egerek és emberek, az Érik a gyümölcs vagy az Édentől keletre. A Nobel- és Pulitzer-díjas író 1963 decemberében Budapesten járt, születése évfordulóján pedig a korabeli lapok – és az Arcanum – segítségével emlékezünk a látogatásra.

A hét könyve
Kritika
A háború bennünk lakik, és túl fog élni mindannyiunkat
...
Nagy

Milbacher Róbert jobb sorsot ír nagymamájának az új regénye lapjain

Milbacher Róbert negyedik prózakötetének, a Keserű víznek az emlékezés a mestermotívuma, és a Magvető Caféban megtudhattuk, kit neveztek cseláknak a nagybajomiak, de az is kiderült, hogyan tárult fel a szerző számára a felmenői mindennapjainak Atlantisza.

...
Zöld

Kultúránk egy része az út porából született – miért jó gyalogolni?

A francia professzor A gyaloglás filozófiája című olvasmányos könyvében a gyaloglás kultúrtörténetét és filozófiáját göngyölíti fel, és esszék sorában mutat rá arra, mi mindent nyerhetünk azzal, ha gyalogolni kezdünk. Okos, érzékeny, sokszor őrült gyaloglók példáin keresztül pedig azt is megmutatja, hogy a kultúránk nagy része az út porából született.

Szerzőink

...
Ruff Orsolya

Krusovszky új regénye egy látomásszerű jelenetből bomlott ki

...
Sándor Anna

A Felemelkedés rejtélyes hegyén a haragot valaki más plántálja belénk

...
Kolozsi Orsolya

Petri György rögeszmésen különbözni akart, radikálisan autonóm személyiség volt

Hírek
...
Podcast

Dezső András: Portik nélkül nem is lehetne tanítani a kilencvenes évek történelmét

...
Gyerekirodalom

Sárkányos, balatoni, pöttyös - A legújabb gyerekkönyvek közül válogattunk!

...
Szórakozás

Good Omens 2: Angyal és démon újra zűrt kavar a Mennyben, Földön, Pokolban

...
Hírek

Thomas Cromwell imakönyvét találták meg a Hever-kastélyban

...
Hírek

Melyik lesz 2023 legjobb első könyve? Már lehet nevezni a Margó-díjra

...
Könyvtavasz

Kányádi Sándor történetei a Hargita tájairól mesélnek medvékkel, rigókkal és málnaszörppel

...
Hírek

Minden harmadik ember az olvasásba menekül, ha rossz napja van

...
Hírek

Margócsy: Petőfi nem különleges, hanem normál jelenség a nagy magyar költők sorában

...
Szórakozás

Könyvhét, Wes Anderson, Hamlet és Édes Anna [PROGRAMAJÁNLÓ]