Háy János: Vidékre mennek a művészek

Háy János: Vidékre mennek a művészek

A Capa Központ projektjében kortárs szerzők írnak szöveget egy-egy fotósorozathoz. Az együttműködés előzménye, hogy a Balaton-felvidéken és a bakonyi régióban fotósok követtek olyan művészeti projekteket, amelyek során helyi alkotókhoz, közösségekhez érkeztek vendégségbe „jól ismert” művészek vagy alkotócsoportok. A vöröstói művésztelep résztvevőit Barakonyi Szabolcs fotózta. Sorozatát a Capa Központ blogján Háy János írása kíséri, amit most teljes terjedelmében közölhetünk.

Könyves Magazin | 2023. december 10. |

A művészek vidéken művészkednek. Az emberek odamennek, megnézik, jaj de érdekes, hogy ezek a művészek mi mindent csinálnak. Úgy mondják, csinának, mert vidékiek és nem tudnak rendesen beszélni, (beszényi). De most, hogy meglátták a művészetet, lehet, hogy megváltoznak. Ilyen a művészet hatása az emberre, kivált a vidéki emberre, aki már leszokott a művészetről, nem maradt neki más társa csak a csend, a jólevegő, meg a házipálinka,

amit persze kormányzati engedéllyel nyugodtan főzhet.

Nem úgy van, mint volt (vót) régen, nem az a nap van az égen, bánkódnak a vidéki élet kutatói a néprajzszakos hallgatók és tanáraik. Sehol nincs már rendes tollfosztás, meg kukoricafosztás, meg rendes disznóvágás, ahol például a szalonna kockázgatása közben, megered a nép nyelve. Először adomázgatnak, hogy emlékszel (emléksző), mikor (mikó) a Misko Janibácsit elgázolta (elgázóta) az ártány, meg amikó a malac pörzsölés közben fölpattant oszt beszalatt a szalmakazalba oszt meggyullatt a kazal, oszt még a tűzótók se tutták elótanyi.

Ahogy ezek a vicces történetek elhangzanak, isznak egyet, osztán rákezdenek egy szomorú nótára, mer eszükbe jutott, hogy a Misko Janibácsi má meghalt, osztán mindenki aki él meghal, oszt az embert még elhaggya a felesége is, pláne a szeretője, oszt marhára fáj a szíve. Ebbő a fájdalombó, meg a kiskonyhábó, ahol a malacot darabolják, kinéznek az ablakon, oszt látják ott a természeti képet az ablak előtt. Ez egy olyan természeti kép, ami épp illik ehhő a hangulathó. Osztán ezze is kezdik a nótát, hogy kurva sötét van, mer átállították az órát, de az én szívemben is az óra átát. Nem látom az elejit csak a hátát. Ezzel fejezték ki, hogy lezárult az életük futamideje,

vagy lezárulófélben van, mert megöli őket a szerelmi bánat.

Akkor aztán ebben a szomorúságba, amiben összefonódott a természet a fájdalommal, a halál a leánykával, aki nem mellesleg elhagyott bennünket, ebbe a szomorúságba beleszaladtak a gyerekek, akik a biblia felhívására, hogy sokasodjatok, jöttek létre a családban és egyben a létrejöttükkel értelmet is adtak annak a folyamatnak, aminek a végén a halál ólálkodik. De a gyerekzsivaj olyan, hogy elfeledteti ezt az ólálkodót.

Hú, a mindenét, kiált fel az egyik szalonnakockázó, népmesét még nem is írtunk, pedig mikó még ét Elek apó, mennyi mesét tudott mondani

és akkó nem köllött mindig a halálra meg a nőkre gondónyi.

Szegin Elek apó is hogy járt.

Ja, mindenkinek az a vége, hogy az a vége.

Az, hát az, monták a többiek.

De azé a gyerekek miatt kéne írni legalább egy népmesét.

Mirő írjunk?

Legyen állatmese.

A disznó.

Ez meg hogy jutott eszedbe?

Véletlen.

De azé ez se lesz egy vidám mese, legalábbis, ha pont ez a disznó a főszereplője, amit itt má szétszedtünk.

De még meg se írtuk és má megvan a tanúsága.

Mi az?

Az a tanúsága, hogy egy disznót szétszedni lehet, de összerakni nem.

Emútak, bizony e azok a szép évek, amikor még étek igazi művészek, amikó még vidéken élni, az volt a művészet, most is művészet, csak nincs benne zenés aláfestés. Ezé köllött, hogy legyüjjönek ide hozzánk, ezek a mai művészek, hogy megismertessenek minket az alkotás örömével. És az alkotás mellé felzárkózott mindenki, az alpolgármester, mint főszponzor, az alvég, az alsógatya, mint további támogatók, és persze legfőképpen az alkalom, ami szülte a tolvajok mellett a művészeket is, és a lehetőséget, hogy nézhetjük őket munka közben, meg utána is. De mennyire jó, hogy vannak művészek, hogy valaki emlékeztet arra, hogy élni nem is annyira vészes, bár azért rettenetes és véges, gondoljunk példaként a szövegben feldarabolt tegnap még vidám sertésre és a róla szóló tanúságos mesére.

-

-

-

-

-

-

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Karafiáth Orsolya: Teljes

A Capa Központ új projektjében kortárs szerzők írnak szöveget egy-egy fotósorozathoz. Pécselyen a Forte Társulat dolgozott, a Capa Központ blogján a sorozatot Kemény Zsófi írása kíséri, amit most teljes terjedelmében közölhetünk.

...
Nagy

Závada Péter: A negyvenedik jubileumi nemzetközi művésztelep eseményén mindenki, aki jelen van, része az alkotásnak

A Capa Központ projektjének részeként Oláh Gergely Máté készített fotósorozatot Magyarpolányban a 40. Nemzetközi Művésztelepen, melyhez Závada Péter írt verseket.

...
Podcast

Robert Capa: magyar fotósból lett a világ szeme [PODCAST]

Ki volt Robert Capa - valós személy vagy egy jól kitalált brand? A piaci logika vagy az elhivatottság alakította életét, karrierjét? Ügy volt neki a háború leleplezése vagy pénzkereseti lehetőség? Mi volt a jelentősége és miért fontos még ma is? Podcastban kibeszéltük.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Nagy

Rushdie, Gagarin, Pamela és Kobe – a legjobban várt életrajzi újdonságok 2024 tavaszán

Színész- és sportlegendák, az első űrhajós és az egyetlen, Kínából megszökött ujgur író, világhírű művészek gondolatai életről, halálról, alkotásról. A legizgalmasabb (ön)életrajzi megjelenéseket szemléztük.

Szerzőink

...
Vass Norbert

A Szegény párák feminista kiáltványként értelmezi újra a Frankensteint

...
Valuska László

A sikert csak tisztességtelen úton lehet elérni?

...
sa

Putyin háborúja, viking nők és európai gőg Mexikóban – történelmi non-fiction 2024 tavaszán

Természetesen olvasok
...
Zöld

Darwin bele sem olvasott a neki dedikált Marx-kötetbe

...
Zöld

Az isteneknek szánt fohászt őriz a legrégibb vaszkón nyelvű felirat

...
Zöld

Tányérunkon a változás - a konyhádban is törődhetsz a bolygóval

...
Zöld

Az apák új nemzedéke szívvel-lélekkel vesz részt a gyermeknevelésben

...
Zöld

Darwin hatalmas könyvtára már online is elérhető

...
Zöld

Bosszantani az idősebbeket? Az az emberszabású kölyköknek is nagyon megy

...
Zöld

Nézd meg az Örökölt sors horvát borítóját!

...
Zöld

„Az a labor egy nap múzeum lesz” – Karikó Katalin könyvét méltatja a Guardian

...
Zöld

Fontosabb, hogy jól aludj, mint hogy mennyit, ha a 30-40-es éveidben jársz

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Érdekvédelmi terület: Auschwitz parancsnokáról tisztábban beszélnek a zajok, mint a szavak

Jonathan Glazer Cannes-nagydíjas, öt Oscarra jelölt filmje szokatlan módon közelíti meg a holokausztot: Rudolf Hösst és családját követjük benne, a zsidók szenvedését pedig hangok „testesítik meg”.

...
Nagy

Capote belebukott, hogy elárulta a manhattani elit szent szörnyetegeit

Árulás, kiteregetett szennyesek és bonyolult szerelmi sokszögek. Egy gellert kapott golyó, egy francia étterem és egy főmű, ami nem készült el soha. Az író és a befolyásos hattyúnők története rémálom luxuskivitelben. Utánajártunk a sztorinak.

...
Szórakozás

Utolsó kémekből nemigen lesznek elsők, de röhejes, ha megpróbálják

Egy morózus, sokat látott kém Gary Oldman alakításában, csetlő-botló fiatal ügynökök, arcátlan hatalmi harcok és világbajnok fekete humor. A Slow Horses (Utolsó befutók) című krimisorozat irtózatosan szórakoztató és izgalmas.