A nagyotmondó Háry János teremtője haditörvényszék előtt is állt - Garay János 210

Szekszárdon született polgáriasult nemesi családban, apja kereskedő, később városi tisztviselő volt. Gyerekkorában erősen hatottak rá anyja meséi, szülővárosa környékének népi mondái, amelyeket később fel is dolgozott. Szekszárdon, majd Pécsett járt iskolába, 1829-től orvostudományt és filozófiát tanult a pesti egyetemen. Családja azonban nem tudta tanulmányait támogatni, nehéz anyagi körülmények közé került, s végül ott kellett hagynia az egyetemet.

1833-tól a Regélő és a Honművész című folyóiratok segédszerkesztője volt, 

sokoldalú újságíró vált belőle: írt riportokat, verseket, novellákat, történelmi cikkeket, kritikákat.

1835-ben Szigligeti Edével és Vajda Péterrel megalapította a Pesti Drámai Egyesületet, ő maga is írt történelmi színműveket, amelyek azonban sorra megbuktak. 1834-től jelentek meg hőskölteményei, hazafias versei, Csatár című eposza, amelynek Hunyadi János a hőse, Vörösmarty Zalán futása című hőskölteményének hatására íródott. Kisepikájában (Hunyad kardja, Mátyás király Gömörben) is a múlt dicsőségét emelte ki. Kont című zsarnokellenes balladáját 1838-ben, Kossuth és Wesselényi bebörtönzése idején írta. Prózai írásokat is közreadott, sok elbeszélést fordított németből és franciából, de sikerei ellenére nagy szegénységben élt.

„Egymást érik benne a’ czifraságokkal tömött boltok” - Mindennapi élet a reformkori Pest-Budán
„Egymást érik benne a’ czifraságokkal tömött boltok” - Mindennapi élet a reformkori Pest-Budán

„Szép cifra boltok, cifra emberek” – ezt a Petőfi-sort választotta mottójául az a Petőfi Irodalmi Múzeum és a FUGA Budapesti Építészeti Központ együttműködésében megvalósuló várostörténeti előadássorozat, amely – már a Petőfi-bicentenáriumra készülve – a 19. század eleji, gyors ütemű városfejlődés néhány ikonikus mozzanatát térképezi fel. A Pest-budai ikonok első előadása a reformkorba vezetett, a város irodalmi szövetében Kazinczy Ferenc, Toldy Ferenc, Garay János igazított el.

Tovább olvasok

1837-től a Rajzolatok, majd a pozsonyi Hírnök szerkesztője volt, de mivel nem értett egyet e lapok konzervatív vonalával, csak külföldi tudósításokat fordított. 1839-ben Pesten a Jelenkor és a Társalkodó című lapok munkatársa lett. 1842-től Erdélyi Jánossal a Regélő Pesti Divatlapot szerkesztette, ezt azonban egészsége megromlása miatt 1844-ben Vahot Imrének adta át. Ekkortájt, 1843-ban született Garay legismertebb és legnépszerűbb műve, Az obsitos című elbeszélő költemény, amelyben megteremtette Háry János, a nagyotmondó katona alakját.

Népies hangvételével e mű számos, ma is élő szólás forrása lett, s Petőfi János vitézéhez is előképül szolgált.

Kodály Zoltán ebből a történetből írta híres daljátékát, a Háry Jánost, Garay más verseit Liszt és Erkel is megzenésítette.

Toldy Ferenc ajánlatára Garay 1845-ben Pesten, az Egyetemi Könyvtárban helyezkedett el tisztviselőként. 1847-ben kiadta Az Árpádok története balladák- s mondákban című történelmi sorozatát, amelyben a magyar függetlenség eszméjét helyezte a középpontba. Az 1848-as forradalmat versekkel köszöntötte (Szabadság dal, A március tizenötödikei nép), s 1848 áprilisában a pesti egyetemen a magyar nyelv és irodalom ideiglenes, később rendes tanára lett. Egy ideig nemzetőr is volt, de betegsége miatt a harcokban nem vett részt. 1848 őszén ő volt Kossuth Hírlapjának segédszerkesztője. A szabadságharc bukása után mozgósító versei miatt haditörvényszék elé került, s bár hamar szabadon bocsátották, egyetemi katedráját nem kapta vissza. Ismét az Egyetemi Könyvtárba került, s megírta Szent László című eposzát, amelyet fő művének tekintett.

Garay János a reformkor irodalmának jelentős alakja volt. Stílusa a városi polgárság ízlésvilágához igazodott,

műveiben a romantika emberi és nemzeti témáit szólaltatta meg, de hatott rá a biedermeier érzelem- és gondolatvilága is.

Széchenyi és Kossuth politikai eszméinek hatása alatt a polgári fejlődés szükségességére mutatott rá prózájában (Széchenyi István, Úti Képek), észrevette az osztályellentéteket és a parasztság forradalmi erejét (A hetyke huszárok). Shakespeare műveit elemző tanulmányt is írt Dramaturgiai füzér címmel. Belekezdett az első magyar irodalomtörténeti és nyelvészeti egyetemi tankönyv megírásába, ez azonban befejezetlen maradt.

Szendrey Júlia írt hazafias verseket és részt vett a forradalom előkészítésében is
Szendrey Júlia írt hazafias verseket és részt vett a forradalom előkészítésében is
Tovább olvasok

Munkásságát már életében elismerték. A Magyar Tudós Társaság (a Magyar Tudományos Akadémia) 1839-ben levelező taggá választotta. 1842-ben a Kisfaludy Társaság is felvette tagjai sorába, majd két év múlva segédtitkárául választotta. 1843-ban megkapta az Akadémia Nagyjutalmát (Fényes Elekkel megosztva), 1846-ban Frangepán Kristófné című művéért a Kisfaludy Társaság pályadíját, 1847-ben pedig a Bosnyák Zsófiával a Társaság jutalmát. Népszerűségét mutatja az is, hogy 1845-ben Bihar és Zala vármegye táblabírói címmel tisztelte meg.

Élete utolsó éveiben elvesztette látását, ekkor született alkotásait családtagjainak diktálta. 1853. november 10-én halt meg Pesten, temetése az osztrák elnyomás elleni hatalmas tüntetéssé vált.

(Forrás: MTVA Sajtóarchívum)

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

„Egymást érik benne a’ czifraságokkal tömött boltok” - Mindennapi élet a reformkori Pest-Budán

Milyen volt a reformkori Pest-Buda? Hová jártak kikapcsolódni az akkori városlakók, mi okozta a legnagyobb problémát a mindennapokban, mi volt a pesti színházak egyik legnagyobb vonzereje, és ki az a kószáló? Irodalom és várostörténet találkozása a PIM és a FUGA közös előadásán.

...
Hírek

Orosz kém volt-e Petőfi - 50+1 magyar irodalmi tévhitet tisztáz Milbacher Róbert

A Legendahántás olyan, a magyar irodalommal kapcsolatos népszerű tévhitekkel és kérdésekkel foglalkozik, mint hogy vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? Tényleg nadrágban járt Szendrey Júlia?

...
Podcast

Szendrey Júlia prózájának van egy vadromantikus oldala [N/ők is írtak]

Szendrey Júlia nevét sokan ismerik, de a róla kialakult kép középpontjában mindig a személye állt, nem pedig a művei. Gyimesi Emese Szendrey Júlia-kutatóval a verseiről, meséiről és elbeszéléseiről beszélgettünk, és azt jártuk körbe, hogy milyen is volt ő önálló alkotóként. 

...
Nagy

Krasznahorkai László könyvét lapozgatják a britek az angol könyvesboltokban

Nemrég annak jártam utána, hogyan fogadták a britek Harry herceg memoárját Londonban, most pedig ismét nyakamba vettem a várost, hogy kiderítsem, mit gondolnak a magyar szerzőkről. Így hát könyvesboltról könyvesboltra jártam, hogy felkutassam, mely művek alapján ismerhetnek minket a britek.

Szerzőink

...
Valuska László

Iamyank: Ki akartam mondani, hogy mind meg fogunk halni

...
Ruff Orsolya

Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát

...
Sándor Anna

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

A hét könyve
Kritika
Atwood varázstalanítja Odüsszeusz mítoszát
...
Nagy

Az utolsó mohikánon nőttél fel, de ezeket nem tudtad

Milyen történelmi előzményei vannak a regénynek? Mi tükröződik abban, ahogyan Cooper az őslakosokat ábrázolja? Az eredeti szöveg melyik rétegével nem találkozhattak Magyarországon azok, akik Réz Ádám átdolgozását olvasták? És mit hagytak ki korábban több magyar fordításból?

Olvass!
...
Beleolvasó

Tom Felton: Harry Potter és Draco Malfoy egyazon érme két oldala

A Harry Potter-filmek forgatásáról, felnövésről, barátságokról, a hírnév előnyeiről és hátrányairól is mesél önéletrajzában Tom Felton színész, akit Draco Malfoyként ismert meg a világ. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szerhij Zsadan: Ezt a földet mától Ukrajnának nevezd!

Harkiv Hotel címmel jelent meg az ukrán Szerhij Zsadan kötete, melynek verseit Vonnák Diána válogatta és fordította magyarra. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Az elitiskola tanárának manipulációja a szülők életét sem kíméli

A saját érdekedben az iskolai közösségek olykor viszontagságos működésébe enged betekintést, ahol sokszor csupán egy szikra kell, hogy lángra lobbanjanak a lappangó indulatok. Olvass bele!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

A Last of Us előtt már begombásodott a (horror)irodalom

...
Zöld

Litkai Gergely: Mi történne a világgal, ha eltűnnének a méhek? / A méhek története

...
Zöld

A húsevés évezredes hagyományát ugyanúgy átírhatjuk, mint a nők szavazati jogait?