Elhunyt II. Erzsébet brit királynő, aki ott volt a világháborúban és az elsők között küldött e-mailt

96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó, aki 1952február 6-i koronázása óta az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház vezetője. A 70 évvel ő volt a második leghosszabb ideig uralkodó személy a világon, az első helyen a francia XIV. Lajos maradt 72 évnyi uralkodással. A brit trónon viszont II. Erzsébet ült a leghosszabb ideig - a koronázása 70. évforulóját idén fényes rendezvénysorozattal ünnepelték a szigetországban.

Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet
Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet

Az Egyesült Királyság négynapos rendezvénysorozattal ünnepli II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját. A vasárnapig tartó platinajubileumi ünnepségeken a brit alattvalók részt vehetnek koncerten és kiállításon, de lesz lóverseny, piknik és utcabál is. II. Erzsébet az első brit uralkodó, aki hetven évet töltött a trónon, életéről számos könyv jelent meg, most kettőt ajánlunk. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Erzsébet (teljes születési nevén Elizabeth Alexandra Mary) 1926. április 21-én született Londonban York hercegének és hercegnéjének elsőszülött gyermekeként. Apja, VI. György brit király 1936-ban lépett a trónra, miután bátyja, VIII. Eduárd lemondott. 

Első hivatalos nyilvános szerepvállalásaira a II. világháború idején került sor, a háborúban katonai teherautósofőrként vett részt, miután csatlakozott a Női Kisegítő Területi Szolgálathoz (Women's Auxiliary Territorial Service), és Londonban megtanulta az autószerelést. Később sem engedte meg magának, hogy eltávolodjon a jelenétől: 1976-ben egy katonai bázisról küldte el élete első e-mailjét.

-

1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel harmad-unokatestvérek voltak. 73 évig voltak házasok, Fülöp herceg 2021-ben hunyt el 99 évesen. Négy gyerekük született: a trónörökös Károly walesi herceg, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. A családról, illetve Erzsébet uralkodásának évtizedeiről szóló netflixes sorozat, A korona nagy szakmai és nézői nemzetközi sikerrel fut, csupán az első négy évada 63 Primetime Emmy-díjat kapott.

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt
Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Javában zajlanak már A korona ötödik évadának előkészületei, ami ismételten új szereplőgárdával érkezik majd, várhatóan csak jövőre.  A brit királyi család színfalakon kívül és belül zajló életét bemutató nagy sikerű sorozat történeteinek főszereplője, II. Erzsébet, 95 éve, ezen a napon született. Ebből az alkalomból ajánlunk most három olyan könyvet, amiből még jobban megismerheted az életét, A korona világát.

Tovább olvasok

Apja 1952-es halálát követően, mindössze 25 évesen lett az Egyesült Királyság és hat nemzetközösségi ország királynője, ezek Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon.

-

A XX. század tanúja, hiszen látta működni és megbukni a náci és a szovjet birodalmakat, és olyan, a legújabb kori brit történelem fontos eseményei esnek az uralkodása idejére, mint az észak-írországi konfliktus, a falkland-szigeteki háború, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, az Európai Unióból való kilépés. Uralkodása alatt eddig tizenöt (+1: Liz Truss) miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. Címeinek száma folyamatosan változott az évekkel, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja
15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

II. Erzsébet hetvenéves uralkodása alatt eddig tizenöt miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig, és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. A britek döntő többsége már nem is emlékszik arra a világra, amikor ő ne lett volna. Matthew Dennison A királynő című életrajzban hiteles képet ad egy páratlan uralkodói életútról. Olvass bele!

Tovább olvasok

A Buckingham-palota csütörtök délután adott ki nyilatkozatot, hogy a királynő orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai "aggasztónak" találták az egészségi állapotát. A királynő nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő, skóciai Balmoral kastélyában tartózkodott, és hozzá utazott Károly herceg és felesége, valamint Vilmos cambridge-i herceg és Harry sussexi herceg is, továbbá András és Eduárd hercegek.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Országomat egy nőért [zsebró]
Országomat egy nőért [zsebró]

Az év elején, még mielőtt minden a járványról szólt volna, az angolok elég markánsan tematizálták az újságok híreit: a Brexit a külpolitikai, a Megxit a bulvár rovatot. Ugyanis azzal egy időben, hogy a britek 47 év után elköszöntek az Európai Uniótól, a sussexi hercegi pár, Harry és Meghan úgy döntött, kilépnének a Királyságból. Míg az előbbi senkit sem ért váratlanul – a 2016-os népszavazás óta valamennyi fél erre készült –, az utóbbi, a Megxit-ként csúfolt akció már annál inkább. Elvégre, ki ne akarna herceg/hercegnő lenni?

Tovább olvasok

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték. Tavaly ősszel nem utazott el Észak-Írországba - jóllehet, ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben megrendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Komoly feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából". E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

(Forrás: MTI, Wikipedia, People)

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

II. Erzsébet hetvenéves uralkodása alatt eddig tizenöt miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig, és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. A britek döntő többsége már nem is emlékszik arra a világra, amikor ő ne lett volna. Matthew Dennison A királynő című életrajzban hiteles képet ad egy páratlan uralkodói életútról. Olvass bele!

...
Hírek

Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet

Az Egyesült Királyság négynapos rendezvénysorozattal ünnepli II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját. Ő az első brit uralkodó, aki hetven évet töltött a trónon, életéről számos könyv jelent meg, most kettőt ajánlunk. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

70 könyvvel ünneplik II. Erzsébet uralkodását, de vannak nagy hiányzók is

II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló uralkodó a brit történelemben, 1952. február 6-a óta vezeti az országot. A 70 éves jubileum alkalmából a BBC összeállított egy 70 tételből álló olvasmánylistát, így évtizedekre lebontva böngészhetünk a korszak meghatározó kötetei között.

...

Pető Andrea: Ha a háborús nemi erőszak áldozatait mártíroknak nevezzük, azzal nem nagyon segítünk

...

BORDA RÉKA: Minden második ismerősöm abúzus túlélője

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Litkai Gergely: Felelős minimalizmus

...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Zöld

Miért nem tudják a megújuló energiaforrások megmenteni a Földet?

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Ebből a tíz könyvből kerül ki 2022 Margó-díjasa!

Minden eddiginél több, összesen 56 könyvet jelöltek idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjra. Az elismerést nyolcadik alkalommal osztják ki, és célja a legerősebb pályakezdő prózaírók bemutatása. A lista további sorsának alakulása most már a zsűri kezében van, a győztes nevét pedig az októberi Margó Irodalmi Fesztiválon ismerhetjük meg! Mutatjuk a kiválasztott tízet!

...
Nagy

Malcolm Gladwell: Nem tudsz változást hozni egy társadalomban, ha a tanárt fizeted a legrosszabbul

A csapatunk pont annyira erős, mint a leggyengébb csapattagunk, hangsúlyozta a népszerű ismeretterjesztő író, Malcolm Gladwell, a Brain Bar sztárvendége. De mi köze van a sikernek a focihoz és a kosárlabdához? És mindennek az online oktatáshoz? Gladwell a változó világról és a Z generációról beszélt - meghallgattuk.

...
Nagy

Szvetlana Alekszijevics: Az emberek akkor tudnak igazán élesen fogalmazni, amikor érzik az elmúlás közeledtét

Tóth Krisztina nyitotta meg a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelynek díszvendége idén Szvetlana Alekszijevics. A Nobel-díjas belarusz író a pódiumbeszélgetésen a nők történeteiről, az emlékezés természetéről és a hátrahagyott kéziratairól mesélt, de azt is elárulta,  miért nem tud jelenleg kellő harciassággal írni.

A hét könyve
Kritika
Foglyok tanították meg járni és beszélni, Visky Kitelepítése mégis a szabadságról szól
...
Zöld

Réz Anna: Nagyon beleuntam abba az infantilis bűntudat-parádéba, amivé az anyaság vált

Mardos - A bűntudatról kilenc fejezetben címmel jelent meg Réz Anna első kötete. Ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel arról, hogyan lehet a vallás és a pszichológia mezsgyéjén kívül értelmezni a szégyen és a bűntudat kérdését, miért van elege az anyai bűntudatkeltésből, a klímaszorongásból vagy az állandó önreflexiós kényszerből.