Elhunyt II. Erzsébet brit királynő, aki ott volt a világháborúban és az elsők között küldött e-mailt

96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó, aki 1952február 6-i koronázása óta az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház vezetője. A 70 évvel ő volt a második leghosszabb ideig uralkodó személy a világon, az első helyen a francia XIV. Lajos maradt 72 évnyi uralkodással. A brit trónon viszont II. Erzsébet ült a leghosszabb ideig - a koronázása 70. évforulóját idén fényes rendezvénysorozattal ünnepelték a szigetországban.

Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet
Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet

Az Egyesült Királyság négynapos rendezvénysorozattal ünnepli II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját. Ő az első brit uralkodó, aki hetven évet töltött a trónon, életéről számos könyv jelent meg, most kettőt ajánlunk. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Erzsébet (teljes születési nevén Elizabeth Alexandra Mary) 1926. április 21-én született Londonban York hercegének és hercegnéjének elsőszülött gyermekeként. Apja, VI. György brit király 1936-ban lépett a trónra, miután bátyja, VIII. Eduárd lemondott. 

Első hivatalos nyilvános szerepvállalásaira a II. világháború idején került sor, a háborúban katonai teherautósofőrként vett részt, miután csatlakozott a Női Kisegítő Területi Szolgálathoz (Women's Auxiliary Territorial Service), és Londonban megtanulta az autószerelést. Később sem engedte meg magának, hogy eltávolodjon a jelenétől: 1976-ben egy katonai bázisról küldte el élete első e-mailjét.

-

1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel harmad-unokatestvérek voltak. 73 évig voltak házasok, Fülöp herceg 2021-ben hunyt el 99 évesen. Négy gyerekük született: a trónörökös Károly walesi herceg, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. A családról, illetve Erzsébet uralkodásának évtizedeiről szóló netflixes sorozat, A korona nagy szakmai és nézői nemzetközi sikerrel fut, csupán az első négy évada 63 Primetime Emmy-díjat kapott.

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt
Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

1926-ban ezen a napon született II. Erzsébet. Ebből az alkalomból most három olyan könyvet ajánlunk, amiből jobban megismerheted nemcsak őt, de A korona világát is.

Tovább olvasok

Apja 1952-es halálát követően, mindössze 25 évesen lett az Egyesült Királyság és hat nemzetközösségi ország királynője, ezek Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon.

-

A XX. század tanúja, hiszen látta működni és megbukni a náci és a szovjet birodalmakat, és olyan, a legújabb kori brit történelem fontos eseményei esnek az uralkodása idejére, mint az észak-írországi konfliktus, a falkland-szigeteki háború, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, az Európai Unióból való kilépés. Uralkodása alatt eddig tizenöt (+1: Liz Truss) miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. Címeinek száma folyamatosan változott az évekkel, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja
15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja
Tovább olvasok

A Buckingham-palota csütörtök délután adott ki nyilatkozatot, hogy a királynő orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai "aggasztónak" találták az egészségi állapotát. A királynő nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő, skóciai Balmoral kastélyában tartózkodott, és hozzá utazott Károly herceg és felesége, valamint Vilmos cambridge-i herceg és Harry sussexi herceg is, továbbá András és Eduárd hercegek.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Országomat egy nőért [zsebró]
Országomat egy nőért [zsebró]

Gyerekként nem kérdés, hogy ha valakinek, egy királynak biztos, hogy aranyélete van. Neki aztán senki sem parancsolhat, azt csinálhatja, amihez csak kedve van, palotában él, szép ruhákban szép kocsival jár, rajong érte a fél világ – van ennél jobb? Igen. Az, ha nem vagy király. 

Tovább olvasok

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték. Tavaly ősszel nem utazott el Észak-Írországba - jóllehet, ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben megrendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Komoly feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából". E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

(Forrás: MTI, Wikipedia, People)

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

II. Erzsébet hetvenéves uralkodása alatt eddig tizenöt miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig, és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. A britek döntő többsége már nem is emlékszik arra a világra, amikor ő ne lett volna. Matthew Dennison A királynő című életrajzban hiteles képet ad egy páratlan uralkodói életútról. Olvass bele!

...
Hírek

Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet

Az Egyesült Királyság négynapos rendezvénysorozattal ünnepli II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját. Ő az első brit uralkodó, aki hetven évet töltött a trónon, életéről számos könyv jelent meg, most kettőt ajánlunk. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

70 könyvvel ünneplik II. Erzsébet uralkodását, de vannak nagy hiányzók is

II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló uralkodó a brit történelemben, 1952. február 6-a óta vezeti az országot. A 70 éves jubileum alkalmából a BBC összeállított egy 70 tételből álló olvasmánylistát, így évtizedekre lebontva böngészhetünk a korszak meghatározó kötetei között.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

...

Péterfi Judit: Kőkemény önismereti tréning kellett a túléléshez [Podcast]

...

drMáriás: Lehet 20 éves az ember, de 100 év történetét hordozza

...

Ezt senki nem mondta: Hallgasd meg a podcast első évadának összes epizódját!

Még több olvasnivaló
...
Nagy

7 botrány Nádas Péterén túl, ami irodalmi díjak körül robbant ki

Van, amikor a PC-ségen vitatkozik a zsűri – lásd a legutóbbi esetet, melynek során Nádas Péter könyve is előkerült –, máskor nyertesekről derülnek ki hazugságok, ellentmondásos nézetek, sőt bűncselekmények. De az is előfordul, hogy a díjat osztók óvatoskodnak túl egy helyzetet. Ilyen irodalmi botrányokat gyűjtöttünk össze.

...
Kritika

Egy új fantasyben Perszephoné leugrik a pokolba, majd háborút hirdet a szexista istenek ellen

Félkilós pink tégla, pokolbéli fantasy és görög mítoszba oltott feminista románc: ez mind Bea Fitzgerald új regénye, a Girl, goddess, queen.

...
Nagy

Kitakarja az identitás az irodalmat? – Nádas Péter és Sarr esete a német PC-vel

Hogy nem kapott Nádas Péter német irodalmi díjat, és hogyan írt és beszélt az ilyen helyzetekről a nyertes Sarr már évekkel korábban.

A hét könyve
Kritika
Salman Rushdie és a kétélű kés, ami élni hagyta
...
Nagy

„A nyilas korszak kimerevített jelen” - Zoltán, Krusovszky és Kukorelly a Tavaszi Margón

A Tavaszi Margó első napján Kukorelly Endre és Krusovszky Dénes kötetei mellett Zoltán Gábor új könyvét is bemutatták, ami az Orgia ikerregényeként a 12. kerület nyilas múltját kutatja.