Elhunyt II. Erzsébet brit királynő, aki ott volt a világháborúban és az elsők között küldött e-mailt

96 évesen elhunyt II. Erzsébet brit uralkodó, aki 1952február 6-i koronázása óta az Egyesült Királyság királynője és további 14 nemzetközösségi állam, valamint az anglikán egyház vezetője. A 70 évvel ő volt a második leghosszabb ideig uralkodó személy a világon, az első helyen a francia XIV. Lajos maradt 72 évnyi uralkodással. A brit trónon viszont II. Erzsébet ült a leghosszabb ideig - a koronázása 70. évforulóját idén fényes rendezvénysorozattal ünnepelték a szigetországban.

Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet
Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet

Az Egyesült Királyság négynapos rendezvénysorozattal ünnepli II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját. A vasárnapig tartó platinajubileumi ünnepségeken a brit alattvalók részt vehetnek koncerten és kiállításon, de lesz lóverseny, piknik és utcabál is. II. Erzsébet az első brit uralkodó, aki hetven évet töltött a trónon, életéről számos könyv jelent meg, most kettőt ajánlunk. Könyvek hírek mellé.

Tovább olvasok

Erzsébet (teljes születési nevén Elizabeth Alexandra Mary) 1926. április 21-én született Londonban York hercegének és hercegnéjének elsőszülött gyermekeként. Apja, VI. György brit király 1936-ban lépett a trónra, miután bátyja, VIII. Eduárd lemondott. 

Első hivatalos nyilvános szerepvállalásaira a II. világháború idején került sor, a háborúban katonai teherautósofőrként vett részt, miután csatlakozott a Női Kisegítő Területi Szolgálathoz (Women's Auxiliary Territorial Service), és Londonban megtanulta az autószerelést. Később sem engedte meg magának, hogy eltávolodjon a jelenétől: 1976-ben egy katonai bázisról küldte el élete első e-mailjét.

-

1947-ben ment férjhez Philip Mountbatten, egykori görög és dán királyi herceghez, akivel harmad-unokatestvérek voltak. 73 évig voltak házasok, Fülöp herceg 2021-ben hunyt el 99 évesen. Négy gyerekük született: a trónörökös Károly walesi herceg, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf. A családról, illetve Erzsébet uralkodásának évtizedeiről szóló netflixes sorozat, A korona nagy szakmai és nézői nemzetközi sikerrel fut, csupán az első négy évada 63 Primetime Emmy-díjat kapott.

Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt
Három könyv, hogy jobban megértsük a 95 éves Erzsébet királynőt

Javában zajlanak már A korona ötödik évadának előkészületei, ami ismételten új szereplőgárdával érkezik majd, várhatóan csak jövőre.  A brit királyi család színfalakon kívül és belül zajló életét bemutató nagy sikerű sorozat történeteinek főszereplője, II. Erzsébet, 95 éve, ezen a napon született. Ebből az alkalomból ajánlunk most három olyan könyvet, amiből még jobban megismerheted az életét, A korona világát.

Tovább olvasok

Apja 1952-es halálát követően, mindössze 25 évesen lett az Egyesült Királyság és hat nemzetközösségi ország királynője, ezek Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Afrika, Pakisztán és Ceylon.

-

A XX. század tanúja, hiszen látta működni és megbukni a náci és a szovjet birodalmakat, és olyan, a legújabb kori brit történelem fontos eseményei esnek az uralkodása idejére, mint az észak-írországi konfliktus, a falkland-szigeteki háború, az Európai Közösségekhez való csatlakozás, az Európai Unióból való kilépés. Uralkodása alatt eddig tizenöt (+1: Liz Truss) miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. Címeinek száma folyamatosan változott az évekkel, ahogyan birodalmának országai köztársasággá váltak.

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja
15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

II. Erzsébet hetvenéves uralkodása alatt eddig tizenöt miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig, és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. A britek döntő többsége már nem is emlékszik arra a világra, amikor ő ne lett volna. Matthew Dennison A királynő című életrajzban hiteles képet ad egy páratlan uralkodói életútról. Olvass bele!

Tovább olvasok

A Buckingham-palota csütörtök délután adott ki nyilatkozatot, hogy a királynő orvosi felügyelet alatt áll, miután orvosai "aggasztónak" találták az egészségi állapotát. A királynő nyári rezidenciáján, a Londontól 800 kilométerre lévő, skóciai Balmoral kastélyában tartózkodott, és hozzá utazott Károly herceg és felesége, valamint Vilmos cambridge-i herceg és Harry sussexi herceg is, továbbá András és Eduárd hercegek.

II. Erzsébet királynő gyengélkedésének árulkodó jele volt, hogy kedden Balmoralban bízta meg formálisan Liz Truss új miniszterelnököt a kormányalakítással, és ugyanitt fogadta el Boris Johnson volt miniszterelnök lemondását, jóllehet az utóbbi évtizedekben ez a ceremónia kormányváltások idején mindig a Buckingham-palotában zajlott.

Országomat egy nőért [zsebró]
Országomat egy nőért [zsebró]

Az év elején, még mielőtt minden a járványról szólt volna, az angolok elég markánsan tematizálták az újságok híreit: a Brexit a külpolitikai, a Megxit a bulvár rovatot. Ugyanis azzal egy időben, hogy a britek 47 év után elköszöntek az Európai Uniótól, a sussexi hercegi pár, Harry és Meghan úgy döntött, kilépnének a Királyságból. Míg az előbbi senkit sem ért váratlanul – a 2016-os népszavazás óta valamennyi fél erre készült –, az utóbbi, a Megxit-ként csúfolt akció már annál inkább. Elvégre, ki ne akarna herceg/hercegnő lenni?

Tovább olvasok

Az udvar akkori tájékoztatása szerint a királynő hónapok óta mozgásproblémákkal küszködött, és ezért született az a döntés, hogy nem utazik Londonba, hanem Balmoralban fogadja Johnsont és utódját.

Az utóbbi hónapokban a királynő több jelentős hivatalos programját is törölték. Tavaly ősszel nem utazott el Észak-Írországba - jóllehet, ezt a hónapokon át előkészített látogatást kiemelt várakozás előzte meg -, és nem volt jelen a skóciai Glasgow-ban tavaly novemberben megrendezett ENSZ-klímacsúcs nyitófogadásán sem, pedig a rendezvénynek ő volt a hivatalos vendéglátója.

Komoly feltűnést keltett, amikor október második felében az udvar részletek ismertetése nélkül bejelentette, hogy a királynő egy éjszakát kórházban töltött "bizonyos előzetes jellegű vizsgálatok elvégzése céljából". E kivizsgálás okáról és eredményéről azóta sem került nyilvánosságra hivatalos tájékoztatás.

(Forrás: MTI, Wikipedia, People)

Kapcsolódó cikkek
...
Könyvtavasz

15 miniszterelnök szolgált az uralkodása alatt – II. Erzsébet páratlan életútja

II. Erzsébet hetvenéves uralkodása alatt eddig tizenöt miniszterelnök szolgált Churchilltől Johnsonig, és tizennégy amerikai elnök kormányzásának volt tanúja Trumantól Bidenig. A britek döntő többsége már nem is emlékszik arra a világra, amikor ő ne lett volna. Matthew Dennison A királynő című életrajzban hiteles képet ad egy páratlan uralkodói életútról. Olvass bele!

...
Hírek

Nagy-Britanniában még senki sem uralkodott olyan sokáig, mint II. Erzsébet

Az Egyesült Királyság négynapos rendezvénysorozattal ünnepli II. Erzsébet uralkodásának 70. évfordulóját. Ő az első brit uralkodó, aki hetven évet töltött a trónon, életéről számos könyv jelent meg, most kettőt ajánlunk. Könyvek hírek mellé.

...
Hírek

70 könyvvel ünneplik II. Erzsébet uralkodását, de vannak nagy hiányzók is

II. Erzsébet a leghosszabb ideje regnáló uralkodó a brit történelemben, 1952. február 6-a óta vezeti az országot. A 70 éves jubileum alkalmából a BBC összeállított egy 70 tételből álló olvasmánylistát, így évtizedekre lebontva böngészhetünk a korszak meghatározó kötetei között.

...

Börtönélmények és álmok is formálták egy sodródó kamasz sorsát Budapesten

...

Garaczi László: A feltorlódó krízisek meggátolják, hogy értelmesen feldolgozzuk őket

...

Pécsi Ildikó nem „szexibombi”, hanem drámai színésznő akart lenni

...

Vajna Ádám: Ha rapper lennék, olyan szeretnék lenni, mint Gege [Alkotótárs]

ZÖLD - TERMÉSZETESEN OLVASOK
...
Zöld

Megjelent Greta Thunberg új könyve, mégsem ezzel került a hírekbe

...
Zöld

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Zöld

Nincs idő arra várni, hogy a tölgyfa megnőjön, mert az nem most hoz profitot

Még több olvasnivaló
...
Panodyssey

Ahol az író és az olvasó közvetlenül találkozik: ismerd meg a Panodysseyt!

Ebben a cikkben azt magyarázzuk el, hogyan működik a Panodyssey oldal, és miért érdemes csatlakoznod hozzá olvasóként vagy íróként. 

...
Panodyssey

Moskát Anita: "Az Írói Munkám Elrablása: Hogyan Lopta El Az Artificial Intelligence Az Álmomat"

"Mielőtt elítéljük az MI-t: ezekért a közhelyekért mi felelünk. Mi tanítottuk meg neki a „zöld oázist”, a „sötétzöld szőnyeget”, amit „hívogat”, vagy az „élet táncát” járó ludakat meg a „szentély” hasonlatot a „világ káosza” ellenében. Az MI abból dolgozik, amiből tanul, és mi közhelyekkel etetjük." Moskát Anita műhelynaplójában arra keresi a választ, mit is tud vaójában ma a mesterséges intelligencia.

...
Nagy

Kölcsey még nem tartotta fontos versének a Hymnust, de később már büntettek érte

200 éves Kölcsey Hymnusa, ami egészen sokáig nem vált a magyarok hivatalos himnuszává. Mit énekeltünk előtte? Hogyan használták a Hymnust politikai célokra? És mi a közös a cseh, a lengyel és a magyar himnuszban? Érdekességeket gyűjtöttünk össze az évfordulóra.

...
Nagy

Visky András: Istennel ültem le kártyázni a regényt írva

Szerdán Margó Olvasókör lesz: Visky András a regény kezdeteiről, “révült írás-lelkigyakorlatról” és a bibliapókerről is mesélt előzetesen.

...
Panodyssey

Moskát Anita: Írói félelmek kalendáriuma, az év minden napjára

"Félek, hogy önmagamat fogom ismételni, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, ugyanazokat a témákat, és észre sem veszem." Moskát Anita műhelynaplóját olvashatjátok az írói hivatáshoz kapcsolódó félelmekről.

...
Nagy

Szvoren Edina sokáig hanyagolta a magyar kortárs irodalmat, aztán jött Esterházy, aki áttörte a falat

Az talán nem meglepő, hogy a Mondatok a csodálkozásról szerzőjét elemi szinten izgatják a mondatok. Szvoren Edina a Müpa Literárium-estjén arról mesélt, hogy miben különbözik az a nyelv, amelyen zsemlét kér, attól, amelyen ír, de az is szóba került, hogyan hagyta maga mögött a tulajdonnevektől való félelmét.

A hét könyve
Kritika
Narine Abgarjan novellái úgy életigenlők, hogy nem hallgatják el a háború borzalmait
...
Nagy

Petőfi példátlanul jó érzékkel kezelte a korabeli médiát

Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából nyitotta meg a PIM Költő lenni vagy nem lenni című kiállítását. A kurátorok célja az volt, hogy a költő tankönyvekből ismert, fekete-fehér portréja életre keljen a látogatók előtt, és az eddig ismeretlen arca rajzolódjon ki előttük.