A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Halott Pénz-könyv még a tagoknak is tudott meglepetést okozni

A Hajógyár és az A38 hajó Zene x Szöveg programsorozata hazai zenészek által íródott, vagy inspirált, önéletrajzi könyveket dolgoz fel, legutóbb a Halott Pénz Na még mit nem?! című kötetét mutatták be. Járai Márkot, a zenekar énekesét, Boros Gábort, azaz DJ Venomot, és a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét Erdős Viki kérdezte zenekari titkokról, a sikerig vezető útról, közös munkáról és az írás folyamatáról. A beszélgetés közben Járai Márk zenélt, majd arról mesélt, hogy milyen együtt dolgozni Bereményi Gézával, és milyen nagy dobásra készülnek az íróval.

Fotók: Hegyi Júlia Lily

Simon Eszter | 2022. május 20. |
Csapody Kinga, Jávor Bence, Gelencsér Milán
Na még mit nem?! - Halott Pénz - Történetünk, hajtól szívig
Athenaeum Kiadó, 2021, 296 oldal
-

A zenekar védjegyévé vált klasszikus szófordulattal, Na még mit nem?! címmel jelent meg a Halott Pénz történetét bemutató kötet. A zenekar idén ünnepelte tizennyolcadik születésnapját, a könyvből pedig a bandatagok személyes történetei mellett az is kiderül, hogy ki honnan érkezett, milyen volt a sikerig vezető út, sőt azt is megtudhatjuk, hogy mi történik a turnébuszban. A kötet szerzői Csapody Kinga, Gelencsér Milán és Jávor Bence, a zenekar barátja.

-

A zenekar a pandémia alatt sem tétlenkedett, ugyanis az Emlékszel Sopronban? - A Halott Pénz sztori című dokumentumfilm forgatása után úgy döntöttek, újabb kihívás elé néznek, és könyvet írnak a zenekarról. Erdős Viki a kötet egyik szerzőjét, Jávor Bencét arról kérdezte, miért döntött úgy, hogy belevág a Halott Pénz életének feldolgozásába. Jávor Bence elmesélte, hogy hosszú ideje érlelődött benne az írás gondolata, mégsem találta a megfelelő témát,

aztán egy nap csörgött a telefonja, és felkérték, hogy írja meg a zenekar életét.

A Halott Pénz frontembere, Marsalkó Dávid és Jávor Bence korábban egy marketingügynökségnél dolgoztak, így a szerző a zenekar barátjaként azonnal elfogadta a felkérést. 

Jávor Bence elmondta, hogy az írás során arra törekedtek, hogy a kötet több legyen, mint egy historikus, leíró áttekintés, ezért nemcsak a zenekar tagjai, hanem a Halott Pénz-crew és a csapat barátai is megszólalnak a kötetben. A tagok háttértörténetén és a zenekari élményeken kívül gyerekkori, és a tizennyolc évnyi közös munka alatt készült fényképek színesítik a könyvet. A fiúk elmesélték, hogy az anyaggyűjtés során mindenki hazament a szülővárosába gyerekkori fényképek után kutatni. Venom elmondása szerint Járai Márk a zenekar nem hivatalos fotósa és sokszor előfordul, hogy az énekes telefonjából tájékozódnak egy-egy este homályos részleteiről. Jávor Bence kiemelte, hogy a kötettel arra is fel akarják hívni a figyelmet, hogy a zenekar tagjai számára nem volt egyértelmű a siker, így az olvasónak inspiráló történetet szeretnének mutatni arról, hogy bárkinek esélye van arra, hogy egyszer az Arénában koncertezzen. 

-

Erdős Viki ezután arra volt kíváncsi, hogyan zajlott az írás folyamata. Jávor Bence a zenekar minden tagjával eltöltött egy-egy napot különböző helyszíneken, volt, akivel piknikezni ment, valakivel pedig közös főzés közben beszélgetett. Járai Márk és Venom is hangsúlyozta, hogy mivel mindenki a számára legkomfortosabb körülmények között beszélgetett a szerzővel, így igazán őszintén és könnyen kitárulkoztak, majd azt is kiemelték, hogy 

sokat számít a korábbi ismeretségük Jávor Bencével, hiszen így baráti beszélgetésként élték meg az interjúkat.

Erdős Viki arról is kérdezte a szerzőt, hogyan készült az írásra, mire Jávor Bence elmondta, hogy több önéletrajzi könyvet olvasott az írás előtt, többek között a Red Hot Chili Peppers egyik alapítója, Flea LSD gyerekeknek című önéletrajzi kötetét, illetve a magyar zene egyik ikonikus tagja, Presser Gábor életét feldolgozó könyvet. 

A műsorvezető arra is kíváncsi volt, hogy a kötet tudott-e újat mutatni a fiúknak egymásról. Járai Márk és Venom egyetértettek abban, hogy az interjúbeszélgetések szinte terápiaként hatottak rájuk, majd azt is elmondták, hogy noha lassan húsz éve ismerik egymást, a könyv mégis okozott némi meglepetést. Járai Márk szerint sok olyan téma került felszínre, amiről a turnébuszban nem lehet beszélgetni, majd úgy fogalmazott, hogy a kötetnek köszönhetően összeálltak a puzzle-darabkák, amiket egymásról tudtak. Erdős Viki kiemelte, hogy Járai Márk őszinte kitárulkozással mesél a kötetben pánikbetegségéről, mire az énekes azt mondta, nem titkolja, hogy gyerekként is járt pszichológushoz, mert ezekből a mélységekből lehet táplálkozni. Azt is hozzátette, azzal, ha nyíltan beszélünk a problémákról, nemcsak magunknak, de másoknak is segíthetünk. Venom azt emelte ki, hogy a zenekar fontos tagjáról, a menedzserről is sok olyan információt olvasott, amelyek az évek során soha nem kerültek szóba. 

Az utolsó fejezetben a zenekari sztorik és élmények kaptak helyet; Jávor Bence elmesélte, hogy közös pizzázásra hívta a zenekart és mindenkit arra kért, hogy hozzon magával öt fényképet, ami valamilyen közös élményhez kapcsolódik. Ahogy felelevenítették a képek történetét, újabb és újabb sztorik követték egymást, így a szerző nemcsak a történetekhez, de a csapat dinamikájához is közelebb került. 

-

Az esemény azzal folytatódott, hogy Járai Márk előadott két Petőfi Sándor-versfeldolgozást, aminek kapcsán Erdős Viki arról kérdezte az énekest, hogy mit jelentenek számára ezek a  versek. Járai Márk azt mondta, a költő nemcsak azért különleges számára, mert Petőfi Sándor Füstbe ment terv című versével debütált a Red Bull Pilvakerben, hanem azért is, mert a költő szövegei önbizalmat adnak neki. Ezután Venom is kiemelt pár olyan kötetet, amelyeknek - ahogy fogalmazott - bérelt helyük van a táskájában. A DJ Tommy Orange Sehonnai című kötetét említette, amely az őslakosok szemszögén keresztül mutatja be Amerika történetét, majd elmondta, hogy sajnos kevés zeneileg fontos mű van a magyar könyvpiacon. Ezután hozzátette, hogy kedvenc könyve, Jeff Chang Can’t Stop Won’t Stop - History of the Hip-Hop Generation című kötete is megérdemelné a magyar fordítást.

Az est végén Bereményi Géza is szóba került, ugyanis az író és Járai Márk rendszeresen együtt zenélnek. Miután Járai Márk elmesélte, hogy egy Cseh Tamás-estre készülve Juhász Anna irodalmár, az esemény szervezője szólt neki, hogy Bereményi Géza is a vendégek között lesz. Ettől a zenész még izgatottabb lett, hiszen gyerekkori ikonja előtt kellett játszania. Az est végén odament Bereményi Gézához, aki meghívta magához, és elkezdődött a közös munka. Az énekes azt is elmesélte, hogy Bereményi Gézáról készülő portréfilm - erről korábban itt írtunk - főcímzenéjét is közösen szerezték gyerekkori példaképével, amit az este végén el is játszott. 

-

Bereményi Géza kapcsán szóba került az is, hogy mitől jó egy dalszöveg, mire Járai Márk a zenekar frontemberét, Marsalkó Dávidot idézte, aki szerint: “Ha egy versben egy rossz sor van, az rossz vers, de ha egy dalszövegben egy jó sor van, az jó dalszöveg”. Venom szerint akkor jó egy szöveg, ha sikerül egy olyan szót vagy szókapcsolatot találni, amit a közönség évekkel később is a zenekarhoz tud kapcsolni. 

A kötet zárómondatában a zenekar úgy fogalmaz, hogy igenis fontosak a díjak, de az még fontosabb, hogy húsz év múlva is együtt zenéljenek. Ennek kapcsán Erdős Viki azzal a kérdéssel zárta a beszélgetést, hogy hol látják magukat húsz év múlva. Járai Márk kiemelte, hogy a zenén kívül másban is szeretne fejlődni, illetve a szólókarrierjén is szeretne dolgozni, Venom pedig azt mondta, számára a pandémia tanulsága, hogy a legjobb dolog, ha együtt vannak és közösen zenélhetnek.

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Palya Bea: Korán bekerültem a magyar népzene kincses birodalmába

A Delonghival közös podcastsorozatban áprilisban Palya Bea énekes, dalszerző volt a vendégünk. A beszélgetés nagy témáit pontokba szedtük, a podcastet pedig meg is hallgathatod.

...
Hírek

Murakami háborúellenes zenékkel tiltakozik az oroszok inváziója ellen

A japán sztáríró saját rádióműsorának pénteki adásában háborúellenes zenéket fog sugározni. 

...
Hírek

Zenés portréfilm készült Bereményi Gézáról

Bereményi kalapja címmel készített portréfilmet Papp Gábor Zsigmond, a Budapest retró és A szovjet levelezőpajtás Balázs Béla-díjas rendezője. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be – számolt be a Filmhu.

Olvass!
...
Beleolvasó

A magányos élet váratlan örömeiről, kikerülhetetlen buktatóiról és hétköznapi csodáiról szól a Tó

Az utóbbi évek egyik legerősebb brit debütálásában Claire-Louise Bennett húsz összefüggő történetben keres nyelvet a magánytapasztalatnak.

...
Beleolvasó

Szaddám főzni akart a katonáira, úgyhogy azt is meg kellett enniük, amit odaégetett

Mit evett Pol Pot, miközben kétmillió kambodzsai éhen halt? Idi Amin valóban fogyasztott emberhúst? És miért volt Fidel Castro egy bizonyos tehén megszállotja? Olvass bele Witold Szabłowski könyvébe!

...
Beleolvasó

A sztálini Szovjetuniójában egy ártatlan balerinából is könnyen a rendszer ellensége válhatott

Akár egy balerinát is "társadalmilag veszélyes" elemnek nyilváníthattak a sztálini Szovjetunióban, és ha ez bekövetkezett, útja a Gulagig vezetett. Nyina Anyiszimova karaktertáncossal ez történt. Letartóztatásának, raboskodásának és meglepő szabadulásának történetét írta meg Christina Ezrahi könyvében. Olvass bele!

...
Nagy

Vlagyimir Szorokin: Alulértékeltem Putyin őrültségét

„Tragikus időkben nehéz az oroszoknak az orosz irodalomról beszélni” – Vlagyimir Szorokin és M. Nagy Miklós mégis erre tettek kísérletet tegnap este a Három Hollóban. A beszélgetés során az emigráns orosz írók tragédiája, az oroszok és az erőszak viszonya, valamint a szerző magyarul megjelent szövegei is előkerültek. Beszámolónk.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

...
Ruff Orsolya

Bereményi Géza kalapja alatt elfér a 20. század

...
Laborczi Dóra

Visky András: Van, amikor az Isten egy elveszett gyermek

A hét könyve
Kritika
Az igazi író élet-halál vitára készteti az igazi olvasókat
...
Zöld

Az embert tartjuk nagy művésznek, aztán egyszer csak egy gép kapja a festészeti díjat?

Ez a jövő már közelebb van, mint gondoljuk. Marcus du Sautoy matematikus A kreativitás kódja - Hogyan tanul a mesterséges intelligencia írni, festeni, gondolkodni című könyvében azt vizsgáltja, hogyan tanítható a gép arra, hogy önállóan kreatívvá váljon.

...

Númenor az emberi civilizáció csúcsa Tolkiennél, és ezt a sorozat jól elkapja (A hatalom gyűrűi - kibeszélő 3.)

...

Galgóczi Erzsébet nyíltan leszbikusként lett a Kádár-korszak népszerű szerzője [N/ők is írtak]

...

Sandman: jót tett a sorozatnak, hogy Gaiman sokszor nem kötött kompromisszumot

...

Kádár Erzsébetnél nincs felesleges szó, nincs felesleges mondat [N/ők is írtak]