Zenés portréfilm készült Bereményi Gézáról

Bereményi kalapja címmel készített portréfilmet Papp Gábor Zsigmond, a Budapest retró és A szovjet levelezőpajtás Balázs Béla-díjas rendezője. A zenés dokumentumfilm Bereményi Gézát és sokrétű munkásságát mutatja be – számolt be a Filmhu.

fk | 2022. március 11. |

Film készült Bereményi Gézáról Papp Gábor Zsigmond rendezésében. Az alkotó a Filmhu-nak nyilatkozott arról, mi volt a koncepciójuk, és hogyan akarták bemutatni Bereményi ötvenéves munkásságát. A Bereményi kalapja a szerző önéletrajzi ihletésű, Cseh Tamás által előadott dalai köré szerveződik, ezek alapján bemutatva életének egy-egy fontos állomását.

5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]
5 izgalmas téma a Bereményi-mitológiából [Bereményi 75]

Ma lett 75 éves Bereményi Géza író és filmrendező, dalszöveg- és forgatókönyvíró. Sokan mondták már róla, hogy valójában minden művében az önéletrajzát írja, mígnem aztán tavaly tényleg megjelent az önéletírása, a Magyar Copperfield (interjúnk ITT).  Egy biztos: Bereményi a saját gyerekkorából, emlékeiből, élettapasztalatából egy egészen sajátos mitológiát épített fel, amelynek elemeit megtaláljuk írásaiban, filmjeiben és dalszövegeiben is. Születésnapja alkalmából most öt fontos témát emelünk ki az életművéből.

Fotó: Valuska Gábor

Tovább olvasok

A filmben Tóth Barnabás kérdezi Bereményit, aki amellett, hogy színész a Momentán improvizációs társulatban, filmrendező is. Ráadásul gyerekszínészként ő alakította a fiatal, diftériás Bereményit az Eldorádóban. A beszélgetések, filmrészletek és archív felvételek mellett bekerültek olyan jelenetek is, amelyben Bereményi Géza a Halott Pénz énekesével, Járai Márkkal dolgozik együtt új dalokon. A film felvételei 2020 októberében kezdődtek a közös dalszerzéssel. A covid-járvány azonban rányomta a bélyegét a munkára, nagyjából fél évig szüneteltetniük kellett a forgatást. Bereményit a stáb elkísérte Erdélybe, a Kolozsvári Magyar Könyvhétre, amin díszvendégként vett részt. Forgattak a Balatonnál is Bereményi baráti körével, így többek között Bagó Bertalan, Cserhalmi György, Gödrös Frigyes, Jánossy Lajos, Sőth Sándor és Can Togay is megjelenik a filmben. Készültek felvételek a városmajori Váróterem-koncerten is, ahol a Katona József Színház tagja adtak elő Cseh Tamás-dalokat és Bereményi is színpadra lépett.

Bereményi Géza: Az írás legkéjesebb része a titkok kiadása volt
Bereményi Géza: Az írás legkéjesebb része a titkok kiadása volt

Legelső emlékeitől egészen a katonai behívójának megérkezéséig végigkövethetjük Bereményi Géza gyerekkorát az önéletírásából, amely februárban jelent meg a Magvető Kiadónál. Az íróról és rendezőről sokan mondták már, hogy valójában minden művében az önéletrajzát írja, most viszont tényleg a saját élettörténetét tárta fel, kronologikusan és átfogóan. A Magyar Copperfield voltaképpen egy tanulási regény, amelyben egy olyan gyerek felnövésének történetét kísérhetjük végig, aki mindent megfigyelt maga körül és éppen ezért mindent tudott a körülötte élő felnőttekről. A könyvet a szerző névváltozásaii, illetve a helyszínek váltakozása tagolja. Láthatjuk, hogyan lesz a boldog és önfeledt Lulikából a felnőttek titkait leső Vetró Géza, majd a nevelőapjával küzdő Rozner Géza. Az íróval lepleznivalókról, emlékezésről és a korszakot meghatározó jelenségekről beszélgettünk, de kiderült az is, milyen felismeréseket hozott számára az önéletírás, és hogyan látja azóta életének meghatározó szereplőit.

Tovább olvasok

Budapesten Józsefvárosban Bereményivel és Tóth Barnával forgattak jeleneteket a filmben hallható dalokhoz, és meglátogatták a Filmarchívumot is. Filmjei közül foglalkoztak a Megáll az idővel, melyet Gothár Péter rendezett, de a forgatókönyve Bereményi kamaszkorán alapszik, és legismertebb önálló rendezése, a nagyapjának emléket állító Eldorádó is szóba került.

A vágás és utómunka a napokban fejeződött be. A filmből két verzió készült, a kétszer ötven perces változatot a tévében, a nyolcvan perceset pedig filmfesztiválokon fogják vetíteni. A film fesztiváloztatását nyáron kezdik, a képernyőre ősszel érkezik majd.

Bereményi Géza hőseinek mindent elhiszünk
Bereményi Géza hőseinek mindent elhiszünk

Bereményi Géza 75. születésnapjára állította össze Azóta is élek című kötetét, amelynek anyaga három korábbi novellásköteten (A svéd király, A feltűrt gallér, Jézus újságot olvas) alapul. Ötven év termése került most egy könyvbe, négy ciklusba rendezve, nagyjából kronológiai sorrendben. Bereményi a válogatott írásokat egy Előhanggal egészítette ki, és mindössze csak néhány címen változtatott, a kötet végén pedig két újabb elbeszélést olvashatunk, amelyek így keretet adnak a történeteknek, visszautalnak a fiatalkorra. A novellákat Bereményi önéletírása, a Magyar Copperfield után, ha lehet, még izgalmasabb olvasni (főként, hogy már készülőben van a folytatása). Óhatatlanul is visszaköszönnek az ott megismert élettények, csakúgy, mint Bereményi filmjeinek egyes jelenetei (Eldorádó, Megáll az idő, Hóesés a Vízivárosban), vagy dalszövegeinek sorai. Bereményi Géza életműve sok rétegből, sok műfajból tevődik össze, amelyeket közös témák, motívumok kapcsolnak egymáshoz. Ezekhez ad újabb keretet ez az összegző, válogatott kötet. Most öt olyan szempontot emelünk ki, amelyek miatt izgalmas olvasni.

Nyitókép: Valuska Gábor

Tovább olvasok

Bereményi kalapja a Nemzeti Filmintézet 25 millió forintos támogatásával készült, a Filmworks gyártásában. Producere Herner Dániel, kreatív producere Csejdy András, operatőre Lovasi Zoltán és Kóródi Dániel, vágója Bartos Bence. 

Hírlevél feliratkozás

 

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

A legtöbb költő járkál versírás közben - Bereményi és Grecsó a Libri-díjról

A Libri irodalmi díj nyerteseit, Bereményi Gézát és Grecsó Krisztiánt a nyári Margón kérdezte Valuska László Móriczról, titkokról, apakeresésről és dalszövegírásról is. Most a teljes beszélgetést meghallgathatod.

...
Nagy

Bereményi Géza: Móricztól tanultam a legtöbbet az idők színének változásáról

Bereményi Géza önéletírásában, a Magyar Copperfieldben a Teleki tér mellett az egyik fontos helyszín a Fiumei úti sírkert is, ahová gyerekként gyakran látogatott ki az egyik szomszédjával. Az író most egy irodalmi sétán mesélt az ott nyugvó hősökről és nagy írókról. 

...
Nagy

Bereményi Géza hőseinek mindent elhiszünk

Bereményi Géza 75. születésnapjára állította össze Azóta is élek című kötetét, amelynek anyaga három korábbi novellásköteten (A svéd király, A feltűrt gallér, Jézus újságot olvas) alapul. Most öt olyan szempontot emelünk ki, amelyek miatt izgalmas olvasni.

AZ OLVASÓK ORSZÁGA
...
Nagy

Ha eltévedsz az információs dzsungelben, már nem hiszel el semmit - és pont ez a cél

...
Podcast

Hogyan teremthetünk jobb Magyarországot 2030-ra?

...
Nagy

A nőiesség kultusza még ma is sok nőt hátráltat az önmegvalósításban

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Olvass!
...
Beleolvasó

Vigh Bori könyve hasznos tanácsok sorával segít turistából utazóvá válni

A Túl a plafonon podcastsorozat májusi vendége Vigh Bori digitális nomád, akinek az utazás az élete. Olvass bele Hogyan menjünk világgá című könyvébe!

...
Beleolvasó

Szeifert Natália Örökpanorámája egy képzeletbeli falu keletkezését és pusztulását kíséri nyomon

Szeifert Natália negyedik könyve varázslatos teret épít olvasója köré, ahol az emberi élet végső kérdései olyan hangtalanul, összetetten, mégis természetesen vannak jelen, akárcsak maga a táj. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Lesújt az istenek haragja, amikor egy boszorkány beleszeret Lokiba

A megindító, elsöprő erejű történet újragondolja az északi mitológiát. Olvass bele!