Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

Darvasi László alázatos szörnyetegként írta meg monumentális regényét

A 20. század első felét elbeszélő, nagyformában megírt Neandervölgyiek azt bizonyítja, hogy Darvasi László nagy formában van. És bár a beszélgetésen úgy fogalmazott, ilyen hosszúságú művet már nem tervez ugyan, de a közel kézezer oldalas trilógia folytatásából is elkészített már néhány részletet.
Fotók: Gulácsi Zsuzsanna

Vass Norbert | 2024. június 08. |

„Nem vagyok író. Olvasó vagyok, aki naiv kérdéseket fog feltenni” – mondta a Darvasi László Neandervölgyiek című, háromkötetes, a 20. századi magyar történelem öt évtizedét elmesélő nagyregényéről szóló beszélgetés felvezetéseként Sz. Bíró Zoltán. És a ruszista, filozófiatörténész ennek megfelelően elsőként a saját olvasói élményét osztotta meg a CEU Nádor utcai épületében összegyűlt közönség tagjaival. Megtudtuk, hogy két hét alatt, másfél nappal a kötetbemutató előtt ért végig a közel 300 szereplőt mozgató szövegen. Teljesítményét elismerő tapssal jutalmazta a publikum.

darvasi lászló
Neandervölgyiek
Magvető, 2024, 1712 oldal
-

„A sorssal nem lehet spórolni”

Sz. Bíró először azt kérdezte, vajon milyen indítékkal, mi okból kezd el valaki egy ilyen hosszúságú sztorit. Darvasi hangsúlyozta, hogy fals cél, ha az ember azt tűzi ki maga elé, hogy ír egy nagyregényt. Őt leginkább a történet érdekelte, ami időről időre máshonnan mutatta magát, így pedig egyre hízott. Az író azt tapasztalta, hogy a szereplői „elkezdték mondani a magukét. A sorssal pedig nem lehet spórolni.” És míg „hallgatta”, vagyis hát írta a mondandójukat, egyszer csak rájött, hogy ezúttal a nagyformával van dolga.

„Úgy értem – tette hozzá – a nagyon naggyal”.

Sz. Bírót ezt követően az érdekelte, hogy mi jelentette a regény írása közben Darvasi számára a legnagyobb kihívást. Az író röviden válaszolt: „a türelem”. Ami szerinte nemcsak a szövegekkel való munkának, hanem az emberi életnek is a legfontosabb aspektusa. Egy ekkora regény – fogalmazott – nem kevés áldozatot követel. Nap-nap után ott kell ülni a billentyűzet fölött és „egyszerre kell alázatosnak lenni, valamint szörnyetegnek is”.

-

Az ösztönös szerző közbelép

Az est moderátora ezen a ponton elárulta, hogy az 1. és a 2. kötet cselekményének helyszíne egy Szolnok és Kenderes közelében található grófi kastély, a 3. részben pedig az is kiderül, hogy az épület a szerző szülővárosában található. És igaz ugyan, hogy a Neandervölgyiekben felbukkan számtalan figura, viszont összesen három-négy család életére fókuszál a szöveg. A kastélytulajdonos arisztokratákon kívül megismerjük egy alulról érkező família, valamint a városi zsidóság történeteit. A nagyregény vázának felskiccelése után pedig

Nagy-Kálózy Eszter tolmácsolásában megszólalt a trilógia központi alakja, Erna is.

Az elhangzott részletet a szöveg elejéről választották ki. Erre reagálva Sz. Bíró Zoltán azt mondta, úgy érezte, kezdetben megfontolt tempóban bontakozik ki a cselekmény, aztán pedig nagyobb fokozatba kapcsol a regény. Darvasi ezt azzal magyarázta, hogy az 1940-es vagy az 1950-es években gyorsabb volt az élet, mint a századelőn, de azért a sebességre íróilag is rásegített egy keveset. Elárulta, hogy bár nem volt könnyű feladat éppen annyit mondani a történelmi kataklizmákról, hogy a lényeg benne legyen, de ne beszélje túl azokat – végső soron ösztönösen érezte meg, miből mennyi kell.

A melankólia, a pokoljárás és a kiút

Szóba kerültek ezután a Neandervölgyiekben megidézett írók, így Esterházy Péter, Mészöly Miklós, Závada Pál és Rubin Szilárd, valamint azok a szereplők és motívumok, akiket és amelyeket Darvasi korábbi műveiből már ismerhetünk, de felbukkannak ezúttal is. Köztük A könnymutatványosok legendájának három központi alakja, akiket a szerző a kelet-közép-európai melankólia letéteményeseinek nevez.

Kifejtette továbbá, hogy íróként látni és láttatni szeretné a magyar történelem évszázadait, a szerzői programját pedig úgy jellemezte, hogy az „expanzív, bedaráló jellegű”.

A friss regénytrilógia szerinte pokolra viszi a figurákat, de Darvasi biztosított arról is, hogy lesz kiút.

A beszélgetés vége felé Sz. Bíró a folytatás lehetőségeiről kérdezte az írót. Aki megerősítette: készül majd egy negyedik kötet, hiszen a nagy sorozatokhoz hasonlóan igyekezett úgy lezárni a regényt, hogy folytathatók legyenek a szálai. („Ahogy most van befejezve, úgy nem lehet befejezni egy nagy mesét”.)

A formálódó új szövegről pedig azt árulta el, hogy miután nagyformában végigbotorkált már több évszázadot, szeretné megmutatni a Kádár-rendszer arcát, illetve napjaink világát. Igaz, a fejében van egy, az első magyar költőről szóló kötet terve is, szóval a folytatásról az anyag kiszámíthatatlan természete fog dönteni. Az viszont mindenképpen ígéretes, hogy bár Sz. Bíró Zoltánon kívül egyelőre még csak kevesen gyürkőztek neki a Neandervölgyiek fejezeteinek, Darvasi a 4. részből is megírt már néhány részletet.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Darvasi László kapta idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat

Az év légiutas-kísérője című novelláskötetéért, valamint teljes írói életművéért Darvasi László kapja idén az Artisjus Irodalmi Nagydíjat.

...
Nagy

A tipikus Darvasi-mondat titkát kutatta a születésnapos szerző és íróbarátai a Müpában

Hogyan ír Darvasi? Milyen a Darvasi-vízjellel ellátott mondat? Miként küzd meg az író az engedetlen szövegtesttel? A szerző októberben ünnepelte 60. születésnapját, és a kerek évforduló alkalmából tegnap este pályatársai megható szövegekkel köszöntötték Darvasit a Müpában.

...
Podcast

Darvasi László nyulat nyúzni is megtanul, ha arról ír egy novellában

Az 2022-es őszi Margón mutatták be Darvasi László Az év légiutas-kísérője című könyvét, a Magvető pedig ezzel a kötettel köszöntötte a hatvanéves szerzőt. A beszélgetést most teljes egészében meghallgathatod.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

Kiss Noémi: Tegnap még a neveden szólítottak, másnap már csak anya [Podcast]

Az Ezt senki sem mondta! EXTRA első epizódjában Ott Anna Kiss Noémivel beszélget anyaságról, hitről és a szerző Ikeranya című könyvéről.

Listák&könyvek
...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Nagy

8 gyönyörű kötet Dua Lipa könyvklubjából

...
Gyerekirodalom

Spagettit ebédelni medvecukorral – 5 gyerekkönyv apák napjára

Olvass!
...
Beleolvasó

Nick Hornby a futball miatt maradt vissza a fejlődésben – Olvass bele a Focilázba!

Az angol író, Nick Hornby gyerekkora óta az Arsenal szurkolója, és a döntő pillanat még azt is felülírja, ha mellette elájul valaki a focimeccsen. Most elolvashatsz egy részletet a könyvből.

...
Beleolvasó

Marco Rossi egy mániákus őrülttől tanulta az edzősködést

Rossi elmondja, milyen edzői habitusok, gondolkodások határozták meg saját kapitányi koncepcióját, illetve kiderült, mit lesett el a legendás Marcelo Bielsától és a vízilabdás Farago Tamás olimpiai bajnoktól?  

...
Beleolvasó

Jó volt a szex, de mégsem akkora buli a szívtiprónál ébredni - Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!

Két laza ismerős: az egyik épp szakított, a másik nem tud elköteleződni. Hirtelen ötlettől vezérelve összeköltöznek, amikor szembesülniük kell az elkerülhetetlennel. Olvass bele Kollár Betti új könyvébe!