Szálinger Balázs: Csengey Dénes vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben

Szálinger Balázs: Csengey Dénes vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben

Csengey Dénes író, költő, esszéista válogatott verseiből jelent meg egy kötet Távmondat címmel a Pannon Tükör mellékleteként (a szerkesztők utószavát itt olvashatod, a kiadványt ugyanitt rendelheted meg). A kötet szerkesztőivel, Csengey Balázzsal és Szálinger Balázzsal Nagygéci Kovács József beszélgetett, a versekből felolvasott Nagy Péter.

sa | 2022. június 12. |

Ahogy a beszélgetés felvezetőjében is elhangzott, a Távmondat érdekessége, hogy Csengeyt költőként nem ismertük, verseskötete nem jelent meg életében, ezt akarták pótolni a hagyatékban megtalált szöveget átválogatva, hogy mi állja meg a helyét ma is versként.

Csengey Balázs, a költő fia elmesélte, hogy néhány éve kezdett a szerzői hagyatékban kutakodni, és talált is többféle szöveget, leveleket, prózaírásokat, verseket is, “ami először annyira sokkolt, hogy vissza is csuktam a dobozt”. Aztán a monodrámákat rendezte először sajtó alá, ezek 2021-ben jelentek meg. Csengey Balázs jelenleg a Cseh Tamás Archívum munkatársa, így a dalszövegekkel kezdett foglalkozni, és kereste azokat a Cseh Tamásnak írt szövegeket, amikre vagy születtek dallamok, vagy sok esetben nem, és jórészt 1985 és 1989 közöttiek. Talált például régi polimer kazettákon fennmaradt, konyhában vagy nappaliban felvett próbálkozásokat, dallamokat, beszélgetéseket, vitákat, amint Csengey Dénes javasol valamit, majd Cseh Tamás azt válaszolja:

“Jó, Dénes, de én ezt jobban tudom, hidd el.”

A Mélyrepülés dalaihoz képest van közel 50 ilyen “dallamszándékoknak” nevezett töredékes és kész, de meg nem jelenő anyag, ezekkel kereste meg Csengey Balázs Szűcs Krisztiánt és Beck Zoltánt. Az együttműködésből született a Másnap című zenés est, ami a Zalai Margón is hallható lesz.

A Másnap bemutatója a tavalyi Ördögkatlanon volt, ott a focipálya szélén lépett oda Csengey Balázshoz Nagygéci Kovács József azzal, hogy ezek a szövegek nagyon jók, legyen belőlük kötet. A versek között nemcsak 80-as évekbeli darabokat találtak, hanem a 70-es, sőt, a 60-as évekre datáltakat is, amiknek a színvonala Csengey Balázs szerint meghazudtolja, mennyire korán születtek.

Ekkor szerkesztőként lépett a projektbe Szálinger Balázs is, aki négy ciklust talált a versek között. Ő elsősorban a költői hagyatékot akarta kezelni, és fontos volt neki, hogy ne a dalszövegek kerüljenek csak a kötetbe. Itt számított, hogy Szálinger nem kapott “Cseh Tamásos” nevelést, így képes volt a Mélyrepüléstől függetlenül olvasni a szövegeket. Azaz mindegy volt, milyen fontos valami a Mélyrepülésben, az számított, hogy önállóan megállja-e a helyét.

Csengey Balázs ellenben nemcsak “Cseh Tamásos” nevelést kapott, hanem a “Csengey Dénesest” is, így például tudja, kikről van szó, amikor a versekben személynevek szerepelnek. A szerkesztés során viszont szempont volt, hogy Csengey Dénesre csupán egy kor szereplőjeként kérdezünk-e rá vagy költőként is. És ugyan jól megragadta a 80-as évek közepének hangulatát, ki kellett hagyniuk a kötetből olyan verseit, amik elsősorban a személyes vonalon érdekesek, mint amilyen például az Írószövetség tagjainak kritikája. Ezek Csengey Balázs szerint külön tanulmányt igényelnek, Nagygéci Kovács itt jelezte, hogy a folyóiratban majd mindenképpen közölni akarják őket.

Amikor 1991-ben, mindössze 38 évesen Csengey Dénes meghalt, az életműve lezárult, a műveihez pedig az utóbbi 30 évben alig lehetett hozzáférni. Ez mára javult, többek között a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán is elérhető egyre több Csengey-szöveg.

Csengey nevéhez szorosan kapcsolódik a közéleti szerepvállalása is, amiről egy Bérczes Lászlónak adott interjúban a 80-as évek végén arról beszélt, hogy kényszerből van ebben a szerepben, mert elsősorban alkotó embernek tartja magát. A rendszerváltástól Csengey azt remélte, hogy jönnek majd azok az emberek, akiknek az a munkája, hogy politizálnak, akkor pedig ő is elmehet írni. Nagygéci Kovács a félbeszakadt életmű kapcsán azt tudakolta, hogy vajon merre fejlődött volna tovább az alapján, amit ismertünk belőle, illetve mik voltak Csengey Dénes költészetének jellegzetességei

Szálinger szerint idővel Csengey szövegalkotása minden bizonnyal koncentráltabbá vált volna, amiben a dal háttérbe szorul, illetve a formaversek születését sem tartja kizártnak. A közélettől viszont nem tudott volna mentes maradni, így kiábrándult költőként dolgozott volna tovább. A megszületett művei alapján Csengey amolyan

kölykös, forradalmi, vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben: egy lázongó, de fésült villoni attitűd ez, amihez hasonlót Szálinger abban a korszakban nem talált. 

Ezen a ponton Csengey Balázs Csoóri Sándort idézte, aki évekkel Csengey Dénes halála után azt mondta, azért is sajnálja, mert általa a magyar irodalom vesztett valami Dosztojevszkij-szerűt, mert mindig is volt valami Raszkolnyikov-szerű a személyiségében. Ez Csengey Balázs szerint a Találkozások az angyallal című regényében is megjelent.

Annak, hogy Csengey Dénest a maga korában és utána még sokáig nem ismertük költőként, azzal is jár, hogy nem tudtak ráépülni újabb művek vagy kánon. “Visszamenőleg nem lehet irodalomtörténetet írni” - mondta Szálinger Balázs annak kapcsán, hogy hiába volt Csengey nagyon jó, ennek utólag nem tud hatása lenni a kortársaira. A költészete most viszont megszólíthat egy új generációt a Másnap című esttel, amire elmegy a fiatal is az előadók miatt és az idősebb is Csengey Dénes miatt.Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csengey Dénes eddig ismeretlen verseivel jelent meg válogatáskötet

Csengey Dénes egy sűrű, nagy művészi teljesítményeket hozó korszak szereplője volt, írják a kötet utószavában.

...
Kritika

Tíz éve ment el Cseh Tamás, a bakonyi indián

...
Nagy

Gyurkovics Tamás: Hej - A 75 éve született Cseh Tamás emlékére

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

A Rémület látomásos űrutazás a környezetvédő kis herceggel

...

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

...

Kultúránk egy része az út porából született – miért jó gyalogolni?

...

A Felhőkakukkvárban ősi szövegek élnek tovább az emberi civilizációt mentő generációs űrhajón

...
Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]