Szálinger Balázs: Csengey Dénes vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben

Szálinger Balázs: Csengey Dénes vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben

Csengey Dénes író, költő, esszéista válogatott verseiből jelent meg egy kötet Távmondat címmel a Pannon Tükör mellékleteként (a szerkesztők utószavát itt olvashatod, a kiadványt ugyanitt rendelheted meg). A kötet szerkesztőivel, Csengey Balázzsal és Szálinger Balázzsal Nagygéci Kovács József beszélgetett, a versekből felolvasott Nagy Péter.

sa | 2022. június 12. |

Ahogy a beszélgetés felvezetőjében is elhangzott, a Távmondat érdekessége, hogy Csengeyt költőként nem ismertük, verseskötete nem jelent meg életében, ezt akarták pótolni a hagyatékban megtalált szöveget átválogatva, hogy mi állja meg a helyét ma is versként.

Csengey Balázs, a költő fia elmesélte, hogy néhány éve kezdett a szerzői hagyatékban kutakodni, és talált is többféle szöveget, leveleket, prózaírásokat, verseket is, “ami először annyira sokkolt, hogy vissza is csuktam a dobozt”. Aztán a monodrámákat rendezte először sajtó alá, ezek 2021-ben jelentek meg. Csengey Balázs jelenleg a Cseh Tamás Archívum munkatársa, így a dalszövegekkel kezdett foglalkozni, és kereste azokat a Cseh Tamásnak írt szövegeket, amikre vagy születtek dallamok, vagy sok esetben nem, és jórészt 1985 és 1989 közöttiek. Talált például régi polimer kazettákon fennmaradt, konyhában vagy nappaliban felvett próbálkozásokat, dallamokat, beszélgetéseket, vitákat, amint Csengey Dénes javasol valamit, majd Cseh Tamás azt válaszolja:

“Jó, Dénes, de én ezt jobban tudom, hidd el.”

A Mélyrepülés dalaihoz képest van közel 50 ilyen “dallamszándékoknak” nevezett töredékes és kész, de meg nem jelenő anyag, ezekkel kereste meg Csengey Balázs Szűcs Krisztiánt és Beck Zoltánt. Az együttműködésből született a Másnap című zenés est, ami a Zalai Margón is hallható lesz.

A Másnap bemutatója a tavalyi Ördögkatlanon volt, ott a focipálya szélén lépett oda Csengey Balázshoz Nagygéci Kovács József azzal, hogy ezek a szövegek nagyon jók, legyen belőlük kötet. A versek között nemcsak 80-as évekbeli darabokat találtak, hanem a 70-es, sőt, a 60-as évekre datáltakat is, amiknek a színvonala Csengey Balázs szerint meghazudtolja, mennyire korán születtek.

Ekkor szerkesztőként lépett a projektbe Szálinger Balázs is, aki négy ciklust talált a versek között. Ő elsősorban a költői hagyatékot akarta kezelni, és fontos volt neki, hogy ne a dalszövegek kerüljenek csak a kötetbe. Itt számított, hogy Szálinger nem kapott “Cseh Tamásos” nevelést, így képes volt a Mélyrepüléstől függetlenül olvasni a szövegeket. Azaz mindegy volt, milyen fontos valami a Mélyrepülésben, az számított, hogy önállóan megállja-e a helyét.

Csengey Balázs ellenben nemcsak “Cseh Tamásos” nevelést kapott, hanem a “Csengey Dénesest” is, így például tudja, kikről van szó, amikor a versekben személynevek szerepelnek. A szerkesztés során viszont szempont volt, hogy Csengey Dénesre csupán egy kor szereplőjeként kérdezünk-e rá vagy költőként is. És ugyan jól megragadta a 80-as évek közepének hangulatát, ki kellett hagyniuk a kötetből olyan verseit, amik elsősorban a személyes vonalon érdekesek, mint amilyen például az Írószövetség tagjainak kritikája. Ezek Csengey Balázs szerint külön tanulmányt igényelnek, Nagygéci Kovács itt jelezte, hogy a folyóiratban majd mindenképpen közölni akarják őket.

Amikor 1991-ben, mindössze 38 évesen Csengey Dénes meghalt, az életműve lezárult, a műveihez pedig az utóbbi 30 évben alig lehetett hozzáférni. Ez mára javult, többek között a Digitális Irodalmi Akadémia oldalán is elérhető egyre több Csengey-szöveg.

Csengey nevéhez szorosan kapcsolódik a közéleti szerepvállalása is, amiről egy Bérczes Lászlónak adott interjúban a 80-as évek végén arról beszélt, hogy kényszerből van ebben a szerepben, mert elsősorban alkotó embernek tartja magát. A rendszerváltástól Csengey azt remélte, hogy jönnek majd azok az emberek, akiknek az a munkája, hogy politizálnak, akkor pedig ő is elmehet írni. Nagygéci Kovács a félbeszakadt életmű kapcsán azt tudakolta, hogy vajon merre fejlődött volna tovább az alapján, amit ismertünk belőle, illetve mik voltak Csengey Dénes költészetének jellegzetességei

Szálinger szerint idővel Csengey szövegalkotása minden bizonnyal koncentráltabbá vált volna, amiben a dal háttérbe szorul, illetve a formaversek születését sem tartja kizártnak. A közélettől viszont nem tudott volna mentes maradni, így kiábrándult költőként dolgozott volna tovább. A megszületett művei alapján Csengey amolyan

kölykös, forradalmi, vágáns harcmodorral szólalt meg a verseiben: egy lázongó, de fésült villoni attitűd ez, amihez hasonlót Szálinger abban a korszakban nem talált. 

Ezen a ponton Csengey Balázs Csoóri Sándort idézte, aki évekkel Csengey Dénes halála után azt mondta, azért is sajnálja, mert általa a magyar irodalom vesztett valami Dosztojevszkij-szerűt, mert mindig is volt valami Raszkolnyikov-szerű a személyiségében. Ez Csengey Balázs szerint a Találkozások az angyallal című regényében is megjelent.

Annak, hogy Csengey Dénest a maga korában és utána még sokáig nem ismertük költőként, azzal is jár, hogy nem tudtak ráépülni újabb művek vagy kánon. “Visszamenőleg nem lehet irodalomtörténetet írni” - mondta Szálinger Balázs annak kapcsán, hogy hiába volt Csengey nagyon jó, ennek utólag nem tud hatása lenni a kortársaira. A költészete most viszont megszólíthat egy új generációt a Másnap című esttel, amire elmegy a fiatal is az előadók miatt és az idősebb is Csengey Dénes miatt.Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

Csengey Dénes eddig ismeretlen verseivel jelent meg válogatáskötet

Csengey Dénes egy sűrű, nagy művészi teljesítményeket hozó korszak szereplője volt, írják a kötet utószavában.

...
Kritika

Tíz éve ment el Cseh Tamás, a bakonyi indián

...
Nagy

Gyurkovics Tamás: Hej - A 75 éve született Cseh Tamás emlékére

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Negyven év után egy padláson bukkantak rá Czene Béla festményeire

A festményeket vastag porréteg fedte, de kiderült, hogy az életmű krémje lapul a Czene család padlásán. Portrénk egy festőről, akit sosem ismert el a kritika, ám akinek képei ma is egyre magasabb áron kelnek el.

...
Nagy

Stanley Tucci a főzés-ízlelés-evés hármasán szűri át az életet

Stanley Tucci olyan filmekben szerepelt, mint Az ördög Pradát visel, a Spotlight – Egy nyomozás részletei vagy a Julie és JuliaKét nő, egy recept, legutóbb – egészen pontosan szeptember elején – viszont a CNN-en futó utazós gasztronómiai műsorával (Stanley Tucci: Searching for Italy) nyert Emmyt. Nagyjából ekkor jelent meg magyarul Életem az ételeken át című gasztróba mártott önéletrajza, ami az ősz egyik legkellemesebb meglepetésének bizonyult.

...
Nagy

Ady Endre ma is mindennapi beszédtéma Nagyváradon

A PIM januárban megnyitotta az Ady Endre Emlékmúzeumot a költő egykori budapesti lakásában, ahol beszélgetéssorozat indult Ady életéről. A legutóbbi eseményen az író köré épült nagyváradi kultusz került fókuszba, ami máig rendkívül élő, és mindennapi beszédtéma a városban.

A Jövő Minisztériuma menti meg a klímakatasztrófától a Földet

...

Mi történne a világgal méhek nélkül?

...

Hogyan segíthet egy mitológiai tehén, hogy túléljük a klímakatasztrófát?

...

Kemenesi Gábor: Jöhetett volna egy olyan vírus, amiről tényleg semmit sem tudunk

...
Jó szívvel ajánljuk
Zöld
Jane Goodall a remény könyvében fejti ki, szerinte miért megmenthető a bolygónk
...
Zöld

Mindannyian felelősek vagyunk a teremtett világért – Ferenc pápa zöld forradalma

Hírek
...
Hírek

A fogadóirodáknál egyelőre Michel Houellebecq nyeri a Nobelt

...
Nagy

Sem baleset, sem alkoholizmus, sem az idő nem taszíthatta le a trónjáról - Stephen King 75

...
Nagy

Philippe Sands lerántja a leplet róla, miért bújtattak egy náci tisztet a Vatikán emberei

...
Hírek

Meghalt Hilary Mantel, a brit történelmi regény nagyasszonya

...
Nagy

Mautner Zsófi: Nagy híve vagyok a jól felszerelt kamrának

...
Zöld

Mintha újraindítanád az agyad, olyan egy órás séta az erdőben

...
Hírek

Mesterházi Mónika versfordítása másokat is megihletett

...
Gyerekirodalom

Kiről mintázta Molnár Ferenc Nemecseket?

...
Hírek

Összművészeti projekt szerveződik Mányoki Endre tiszteletére

...
Beleolvasó

Rubin Eszternél az ízek emlékeket és történeteket is hordoznak

...
Hírek

Novemberben magyarul is érkezik Richard Osman sikerregényeinek folytatása

...
Hírek

A legjobb francia regénnyel, a skandináv krimi sztárjával és rengeteg új magyar könyvvel jön a Margó