Tíz éve ment el Cseh Tamás, a bakonyi indián

.konyvesblog. | 2019. augusztus 07. |

Cseh Tamás tíz éve halt meg. Nem kettő, nem négy, hanem már tíz éve. Élénken emlékszünk arra, mikor hosszú betegség után elhunyt, és Bereményi Gézával közös dalait a mai napig sokan hallgatjuk. Simán élhetne, hiszen még csak 76 éves lenne.  

Cseh Tamás: Hadiösvény

Európa Könyvkiadó, 2019, 280 oldal, 3699 HUF

 

Talán kevesen tudtuk, hogy Cseh Tamás írt egy regényt a hatvanas évek végén. Nem meglepő módon ez egy indiánregény és idén újra kiadták. Cseh Tamás hosszú évtizedekig a Bakonyban megrendezett indiánjátékok főszereplője volt. A játék sokáig titokban szerveződött, szóbeszéd útján terjedt a létezése. Leírások szerint egyre inkább az indiánokra jellemző, valósághű szabályok szerint zajlottak az események az erdőben. A könyv segíthet elképzelni, hogy milyen is lehetett részt venni ezeken a találkozókon. Az utószóban bemutatott anyagban látjuk csak igazán, hogy Cseh Tamás mennyit kutatott a síksági indiánok életének feltérképezésén, ami a bakonyi indiánjáték alapja lett.

A valóságalap mellet, a könyv mégis egy kitalált történet, még akkor is, ha a regény főszereplője Füst a Szemében, ami Cseh Tamás indián neve volt.

A regény középpontjában az indiánok és a fehér emberek szövevényes kapcsolata áll. Nem egyértelműen ellenségei egymásnak, hiszen több, leginkább gazdasági alapokon álló szövetséget kötöttek. Bár a könyv szerint léteznek becsületes fehér emberek, de a történetben mégis inkább a természetbe betolakodó, habzsoló fehér emberrel találkozunk, aki a vélt haszon érdekében bármire képes. A környezetet az indiánok ismerik jobban, ezért szükség van a segítségükre, de sajnos léteznek áruló indiánok is.

- Az oglalák kiásták azt a csatabárdot, amit apáink apái sem érintettek soha. Az oglalák és a fehér emberek hadiösvényre léptek a hunkpapák ellen - mondta Két Nyíl maga elé, és továbbindult.

A harc ekkor kezdődik és csak rövid időszakokra csitul, akkor is csak taktikai okokból. Egy igazi, gyermekkorunkból ismert indiánregény ez, melyet a becsület, a testvériesség, az idősek tisztelete, a természet szépsége és ereje, a jó és rossz fogalmak igazsága kísér végig. Bátran olvashatják gyerekek is.  

A könyvet Cseh Tamás grafikái illusztrálják, ami nem meglepő, ha tudjuk, hogy eredetileg rajztanár volt, fiatalkorában évekig tanított. Kerek történetet kapunk, olvasóként nincs hiányérzetünk és azt sem bánjuk, ha a könyv elolvasása után az az érzésünk támad, hogy Cseh Tamás írói képességeinél a zenei azért sokkal erősebb volt. 

Szerző: Pálfi Andrea

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.