Ai Weiwei: Ragaszkodom az emlékekhez, hogy sose felejtsem el, mit éltem át [Filmpremier]

Ai Weiwei: Ragaszkodom az emlékekhez, hogy sose felejtsem el, mit éltem át [Filmpremier]

A Margó Irodalmi Fesztivál és a Jelenkor Kiadó portugáliai otthonában kereste fel Ai Weiweit, A szabadság lehetséges című kisfilmet most a Könyvesen is megnézhetitek.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2023. július 14. |

A kínai Ai Weiwei jelenleg a világ egyik leghíresebb konceptuális művésze, nem mellesleg pedig aktivista, aki a művészetet túlélési technikaként használja. Magyarul tavaly jelent meg 1000 év öröm és bánat című memoárja (olvass bele ITT), amelynek megírásába azzal a céllal fogott bele, hogy elmondja fiának a történetét. Utóbbi elmesélhetetlen Ai Weiwei apja, Aj Csing nélkül, akit hosszú időre száműzött a kommunista párt. Nem véletlen, hogy a Margó Irodalmi Fesztivál kisfilmje (A szabadság lehetséges) is az apával indít.

A Margó stábja még az év elején kereste fel portugáliai otthonában Ai Weiweit (a művész korábban írásos interjút adott a Könyvesnek, azt ITT olvashatjátok), a kisfilm premierje a májusi Margón volt, szélesebb közönség előtt pedig most a Könyves Magazin oldalon debütál.

A beszélgetés Ai Weiwei dolgozószobájában zajlott (érdemes egy pillantást vetni hatalmas íróasztalára!), és művészetfelfogásról, a New York-i évekről, a játékszeretetéről, a börtönélményekről (2011-ben a kínai hatóságok vádemelés nélkül 81 napra börtönbe zárták) és természetesen az édesapjáról is mesélt – felidézte például, hogy az apja nagyon fiatalon, huszonévesen került börtönbe, és azt is mondta, hogy ez az időszak szerinte sorsfordító és intenzív élmény volt az apja számára, hiszen emiatt vált alkotóművészből költővé.

Ai Weiwei; Aj Csing
1000 év öröm és bánat; Elvesztett évek
Ford.: Lázár Júlia; Yu-Barta Erika, Jelenkor, 2022
-

A kisfilm tehát most a Könyvesen is megtekinthető, mi pedig kedvcsinálóként elhoztunk nektek öt erős, izgalmas részletet, ami a beszélgetés során hangzott el.

1. Börtön

„Nekem is sok mindent megtanított a börtönélet, és végül is emiatt írtam meg ebben a könyvben az emlékeimet. Az 1000 év öröm és bánat a börtönben töltött idő eredménye.”

2. Generációk

„Azután kezdtem ezekkel az emlékekkel dolgozni, miután megszületett a fiam. Azt hiszem, komolyan tartozom neki azzal, hogy miközben felnő, lehetőséget kapjon megérteni, mi történt az apjával és a nagyapjával a múltban.”

3. Emlékezet

„Szerintem az élet olyan, mintha egy óceán közepén a vízbe ugranánk. Ahhoz, hogy túléljük, valamilyen járműre, esetleg mentőmellényre van szükségünk. (…) Az emlékezet ilyesfajta járműnek tekinthető, ami megmenti az életünket. Az emlékek nagyon fontosak számomra, ragaszkodom hozzájuk, hogy sose felejtsem el, honnan jöttem és mit éltem át.”

4. Jó alkotás

„Szerintem egy jó alkotásnak lelke van. Amelyik alkotás lélekkel bír, még ha formai szempontból nem is teljesen tökéletes, attól még ereje van. De ha csak a szépen megmunkált, tetszetős forma van, annak nincs lelke, az csak szemét.”

5. Megfigyelés

„Azért figyelik meg az állampolgárokat (Kínában), mert rettegnek. Nincs törvényes joguk irányítani. És ezért félnek. Nekik mindenképpen tudniuk kell, hogy kik gyűlnek össze, miről beszélgetnek. Tudja, ők borzalmasan rettegnek. Nem hiszem, hogy nekem egyáltalán lenne bármiféle titkom. Mondtam nekik, hogy nem én vagyok az, akinek titkai vannak, hanem éppen hogy ők.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ai Weiwei: Nagyon szerencsés vagyok, hogy kívülálló lettem

1000 év öröm és bánat címmel írta meg a saját és édesapja, az ismert költő életrajzát Ai Weiwei, amelyből egy férfi, egy család, egy ország sorsa tárul fel, egyúttal egy művészi-alkotói kibontakozás stációit is végigkövethetjük. Ai Weiwei jelenleg Portugáliában él, onnan adott írásos interjút a Könyves Magazinnak – az önkényuralmi rendszerek paranoiájáról, a Twitterről és a politikai korrektségről is kérdeztük.

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

...
Hírek

A szabadság lehetséges - A börtönnapokról, az otthon hiányáról és apjáról mesél Ai Weiwei a Margón

Ai Weiwei a legismertebb kínai kortárs művész és aktivista, aki a saját és az apja életét 1000 év öröm és bánat című memoárjában írta meg. Jelenleg Portugáliában él, ott fogadta a Margó Irodalmi Fesztivál stábját, a róla szóló riportfilmet pedig május 11-én mutatják be a margitszigeti Kristályban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről. 

Kiemeltek
...
Nagy

Bánhidi Lilla: Elfordítja a fejét

„Indulás előtt mindig van szex. Olyan, mint érkezés után a közös reggeli, nem fontos, milyen, csak legyen.” Bánhidi Lilla A töltőm ott maradt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a negyedik rész.

...
Nagy

Nádasdy Ádám: Úgy írtam a halál küszöbén, mint a gyerek, aki mondogatja magának, nem lesz baj

Bemutatták Nádasdy Ádám tizedik, Billeg a csónak című verseskötetét. A beszélgetésen szóba került a humorizálás és a komolyság, de az emlékek és a halál lehetősége is.

...
Nagy

Görcsi Péter: Szerettem volna, hogy a regényem azoknak a szócsöve legyen, akik elhagyják Magyarországot

Ahol most élek, az az otthonom, Magyarország meg a hazám - mondja Görcsi Péter, akivel íróvá válásról, önéletrajziságról, kivándorlásról és irodalomról is beszélgettünk.

A hét könyve
Kritika
Daniel Kehlmann Goebbelst is megduplázza, miközben a művészek megalkuvásáról ír
...
Podcast

A töltött káposztától a nemzeti szuverenitásig: hová tűnt a magyar konyha?

Mit kezdhetünk a 160 évvel ezelőtti ételekkel ma? Jókai Mórt és Ács Bori gasztroújságírót a kolozsvári töltött káposzta és a perec is összeköti. A Könyves Magazin podcastjában Ács Borival, a Telex újságírójával beszélgettünk. 

Fotó: Ajpek Orsi / Telex

Hírek
...
Hírek

Ki lesz 2024 legjobb elsőkönyvese, a Margó-díjas? 

...
Gyerekirodalom

Rókazsolt és Petőfi is az Év Gyerekkönyve Díj diákzsűrije által legjobbnak tartott könyvek között

...
Hírek

Sophie Kinsella új kisregényét az agydaganata inspirálta

...
Hírek

Tompa Andrea is az Erzsébetvárosi Irodalmi Ösztöndíj 2024-es nyertesei között

...
Szórakozás

5 Coldplay-dal, amik segítenek megérteni a szívdobbanásainkat és az univerzumot

...
Szórakozás

Blake Lively és Colleen Hoover azt ígéri, az It Ends With Us-film hű lesz a könyvhöz