Ai Weiwei: Ragaszkodom az emlékekhez, hogy sose felejtsem el, mit éltem át [Filmpremier]

Ai Weiwei: Ragaszkodom az emlékekhez, hogy sose felejtsem el, mit éltem át [Filmpremier]

A Margó Irodalmi Fesztivál és a Jelenkor Kiadó portugáliai otthonában kereste fel Ai Weiweit, A szabadság lehetséges című kisfilmet most a Könyvesen is megnézhetitek.

Nyitókép: Valuska Gábor

ro | 2023. július 14. |

A kínai Ai Weiwei jelenleg a világ egyik leghíresebb konceptuális művésze, nem mellesleg pedig aktivista, aki a művészetet túlélési technikaként használja. Magyarul tavaly jelent meg 1000 év öröm és bánat című memoárja (olvass bele ITT), amelynek megírásába azzal a céllal fogott bele, hogy elmondja fiának a történetét. Utóbbi elmesélhetetlen Ai Weiwei apja, Aj Csing nélkül, akit hosszú időre száműzött a kommunista párt. Nem véletlen, hogy a Margó Irodalmi Fesztivál kisfilmje (A szabadság lehetséges) is az apával indít.

A Margó stábja még az év elején kereste fel portugáliai otthonában Ai Weiweit (a művész korábban írásos interjút adott a Könyvesnek, azt ITT olvashatjátok), a kisfilm premierje a májusi Margón volt, szélesebb közönség előtt pedig most a Könyves Magazin oldalon debütál.

A beszélgetés Ai Weiwei dolgozószobájában zajlott (érdemes egy pillantást vetni hatalmas íróasztalára!), és művészetfelfogásról, a New York-i évekről, a játékszeretetéről, a börtönélményekről (2011-ben a kínai hatóságok vádemelés nélkül 81 napra börtönbe zárták) és természetesen az édesapjáról is mesélt – felidézte például, hogy az apja nagyon fiatalon, huszonévesen került börtönbe, és azt is mondta, hogy ez az időszak szerinte sorsfordító és intenzív élmény volt az apja számára, hiszen emiatt vált alkotóművészből költővé.

Ai Weiwei; Aj Csing
1000 év öröm és bánat; Elvesztett évek
Ford.: Lázár Júlia; Yu-Barta Erika, Jelenkor, 2022
-

A kisfilm tehát most a Könyvesen is megtekinthető, mi pedig kedvcsinálóként elhoztunk nektek öt erős, izgalmas részletet, ami a beszélgetés során hangzott el.

1. Börtön

„Nekem is sok mindent megtanított a börtönélet, és végül is emiatt írtam meg ebben a könyvben az emlékeimet. Az 1000 év öröm és bánat a börtönben töltött idő eredménye.”

2. Generációk

„Azután kezdtem ezekkel az emlékekkel dolgozni, miután megszületett a fiam. Azt hiszem, komolyan tartozom neki azzal, hogy miközben felnő, lehetőséget kapjon megérteni, mi történt az apjával és a nagyapjával a múltban.”

3. Emlékezet

„Szerintem az élet olyan, mintha egy óceán közepén a vízbe ugranánk. Ahhoz, hogy túléljük, valamilyen járműre, esetleg mentőmellényre van szükségünk. (…) Az emlékezet ilyesfajta járműnek tekinthető, ami megmenti az életünket. Az emlékek nagyon fontosak számomra, ragaszkodom hozzájuk, hogy sose felejtsem el, honnan jöttem és mit éltem át.”

4. Jó alkotás

„Szerintem egy jó alkotásnak lelke van. Amelyik alkotás lélekkel bír, még ha formai szempontból nem is teljesen tökéletes, attól még ereje van. De ha csak a szépen megmunkált, tetszetős forma van, annak nincs lelke, az csak szemét.”

5. Megfigyelés

„Azért figyelik meg az állampolgárokat (Kínában), mert rettegnek. Nincs törvényes joguk irányítani. És ezért félnek. Nekik mindenképpen tudniuk kell, hogy kik gyűlnek össze, miről beszélgetnek. Tudja, ők borzalmasan rettegnek. Nem hiszem, hogy nekem egyáltalán lenne bármiféle titkom. Mondtam nekik, hogy nem én vagyok az, akinek titkai vannak, hanem éppen hogy ők.”

Kapcsolódó cikkek
...
Nagy

Ai Weiwei: Nagyon szerencsés vagyok, hogy kívülálló lettem

1000 év öröm és bánat címmel írta meg a saját és édesapja, az ismert költő életrajzát Ai Weiwei, amelyből egy férfi, egy család, egy ország sorsa tárul fel, egyúttal egy művészi-alkotói kibontakozás stációit is végigkövethetjük. Ai Weiwei jelenleg Portugáliában él, onnan adott írásos interjút a Könyves Magazinnak – az önkényuralmi rendszerek paranoiájáról, a Twitterről és a politikai korrektségről is kérdeztük.

...
Nagy

Ai Weiwei a kínai kommunisták miatt műalkotássá vált

Pár hét különbséggel láttuk Ai Weiwei kiállítását az Albertinában, majd olvastuk az 1000 év öröm és bánat című sokkoló és nagyszerű önéletrajzot. Rengeteg kép egy memoárhoz.

...
Hírek

A szabadság lehetséges - A börtönnapokról, az otthon hiányáról és apjáról mesél Ai Weiwei a Margón

Ai Weiwei a legismertebb kínai kortárs művész és aktivista, aki a saját és az apja életét 1000 év öröm és bánat című memoárjában írta meg. Jelenleg Portugáliában él, ott fogadta a Margó Irodalmi Fesztivál stábját, a róla szóló riportfilmet pedig május 11-én mutatják be a margitszigeti Kristályban.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Miért gyilkolnak a gazdagok, ha a pénz és a hatalom már nem elég motiváció?

Jeneva Rose thrillerjében a város leggazdagabb feleségei olyan döntésre szánják el magukat, ami örökre összeköti őket.

...
Nagy

Bognár Péter: Az unokatestvérek bosszúja

„…egy pillanatra az őz jutott szembe, mert hiszen mégiscsak az őz okozta a galibát, az őz, amely az autó reflektorának fénycsóvájában hirtelenjében torzszülöttnek és vámpírnak látszott lenni, és amely hosszan nézett rám, egészen addig, míg félre nem kaptam a kormányt...” Bognár Péter Minél kevesebb karácsonyt címmel ír tárcasorozatot a Könyvesen. Ez a kilencedik rész.

...
Nagy

Ludmán Katalin: „A ködlovag alakja egyszerre megfoghatatlan és jelenvaló”

Kik, mikor, kikre és miért mondták azt, hogy ködlovag? Ludmán Katalinnal, „A rejtelem volt az írósága…” szerkesztőjével beszélgettünk. Szóba kerültek Schöpflin, Márai vagy Mészöly Miklós „ködlovagozásai”, Hazai Attila prózája és Hajnóczy szöveguniverzuma, továbbá kiderült, hogy hungarikum-e a ködlovagság.

...
Kritika

„A világ egy hidegvizes medence” – Felnőtté válás gyásszal, öngyilkossággal, szerelemmel

Elena Ferrante Nápolyi regényeit idéző atmoszféra és történetvezetés jellemzi A tó vize sohasem édes című könyvet, bár ezúttal egy Róma környéki kisváros a helyszín, ahol a fiatal főhős-elbeszélő története zajlik. Az olasz író harmadik, díjnyertes regényét több mint húsz nyelvre fordították le. 

...
Nagy

Ma már világirodalmi klasszikusok, de ki sem akarták adni őket

A kilencedik alkalommal meghirdetett Margó-díj támogatója, az Erste idén először különdíjjal jutalmazza azt a rövidlistás szerzőt, aki saját történetével vagy prózájával példaként szolgál a #higgymagadban faktorra. Cikkünkben négy híres, mára klasszikussá vált szerzőt mutatunk be, akik hittek magukban annyira, hogy ne futamodjanak meg a visszautasítások miatt.

...
Nagy

Karinthy a Micimackót akkora szenzációnak érezte, mint „Mikimauz” megjelenését

Magyarországon a Micimackó Karinthy Frigyes fordításában lett borzasztóan népszerű. De hogyan bukkant az író Milne gyerekkönyvére, ő maga mit gondolt a kötetről, és milyenek voltak a korabeli kritikák? Cikkünkben ennek járunk utána.

A hét könyve
Kritika
Andrei Dósa megírta a Dekameron spangliparázstól izzó spinoffját
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

Mi köze lehet a hüvelykujjunknak a sci-fihez és a fiatal generációhoz, milyen a rém kellemetlen laudáció, és mit jelent spekulatív irodalmi nagykövetnek lenni? A Könyvfesztivál megnyitóján jártunk.

Hírek
...
Nagy

John Scalzi alázatával és a jövőbe mutató hüvelykujjal nyitott az idei Könyvfesztivál

...
Hírek

Margó Könyvek néven indít könyvsorozatot a Margó Irodalmi Fesztivál és a Helikon Kiadó

...
Hírek

Meghalt Szirtes András

...
Hírek

Egy vesszőhiba miatt ugorhat a Líra 12 milliós büntetése

...
Hírek

Murakami idén is az irodalmi Nobel legnagyobb esélyese a fogadóirodáknál

...
Gyerekirodalom

Mesés böngészők, varázslatos népmesék, kalandos történetek - Tíz gyerekkönyv a Könyvfesztivál kínálatából

...
Hírek

Elhunyt a Dumbledore professzort alakító Sir Michael Gambon

...
Beleolvasó

Roderik Six hátborzongató történetet írt az emberi alkalmazkodókészségről

...
Hírek

Népmesék, megelevenedő nevek és a víz történetei [Programajánló]