5+1 romantikus könyvadaptáció Valentin-napra

5+1 romantikus könyvadaptáció Valentin-napra

Valentin-napján is kijár egy kis szórakozás. A legjobb mozgóképeknek megvan a maguk papír alapú előélete, úgyhogy olyan könyvadaptációkat válogattunk össze, amelyek remélhetőleg egyik félnél sem telítik túl a giccsfaktort!

Bányász Attila | 2021. február 14. |

Normális emberek

Sally Rooney
Normális emberek
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század, 2020, 301 oldal
Sally Rooney: Normális emberek

Két fiatal útkeresését, egymás körül ellipszis pályán történő érzelmi bolyongását tárja föl A szobát is rendező Lenny Abrahamson és Hettie Macdonald közös minisorozata, a Sally Rooney azonos című regényéből készült Normális emberek. A lemondásról és az önmagunkra találásról, szerepcseréről és attitűdök levetkőzéséről szóló történetben a különc Marianne és a népszerű Connell gabalyodnak szinte akaratlanul egymásba, és merülnek őszinte és szellemes intimitásba. Érzelmi hullámvasútjuk során szép lassan felnőnek, amitől egyszerre válnak többé és kevesebbé. Az elsöprő sikert arató sorozat az HBO GO műsorán látható.

Hallgass bele a Normális emberek lejátszási listájába! - Könyves magazin

„Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja” – írtuk a Sally Rooney regényén alapuló sorozatról, amely az HBO GO-n fut. Nemrég megérkezett a hivatalos lejátszási lista is, amivel újra belehelyezkedhetünk Marianne és Connell szerelmi drámájának hangulatába.

Napos oldal

Matthew Quick
Napos oldal
Ford.: Stern Gábor, Könyvmolyképző, 2013, 322 oldal
-

David O. Russell hét Oscar-díjra jelölt Napos oldala mentálisan beteg emberekről szóló vígjáték, ezért kissé zavarba ejtő film. Viszont óriási szíve van, ezért Pat és Tiffany héjanász kapcsolata olyan őszinte és kitárulkozó szerelem, amilyen kevés van. Minden elcseszettségük ellenére (vagy talán pont azért?) meg tudnak egymásban kapaszkodni, és kisegíteni a másikat a pszichózisukból. Nincsenek titkok és nincsenek tabuk. Csak szerelem van, még ha erre az érzésre néha nehéz is rálelni odabenn, amikor amúgy is minden olyan kaotikus. Pláne, amikor az egyik őrületbben szeret, mint a másik. Az meg már csak hab a tortán, hogy a két főszereplőt Bradley Cooper és Jennifer Lawrence kelti életre: utóbbi Oscar-díjas alakítással! A Netflixen elérhető.

Vágy és vezeklés

Ian McEwan
Vágy és vezeklés
Ford.: Lukács Laura, Ulpius, 2007, 352 oldal
-

Szenvedélyes szerelem ígérete feszíti a két fiatal, Cecilia és Robbie keblét, amely a tévedések és félreértések szörnyű összjátéka következtében tragédiába torkollik. A tizenéves, hatalmas fantáziával megáldott Briony akaratlanul is a nővére és a szomszéd fiú közé áll, amikor Robbie-t tévesen megvádolja. Ami Briony-nak a gyermekkor végét, az  Ceciliának és Robbie-nak pokoljárásuk kezdetét jelenti, amely évekre megpecsételi mindhármuk sorsát. A beteljesületlen szerelem azonban mágnesként vonzza a fiatalokat, akiket nem állíthat meg a hazugság, a földrajzi távolság, de még a világégés sem. Joe Wright klasszikusát lehengerlő atmoszférája, parádés szereposztása és kalandregényes romantikája miatt ajánljuk, nem beszélve Saoirse Ronan zsenge kora ellenére is Oscar-díjra jelölt belépőjéről! Az HBO GO kínálatában megtaláljátok!

Volt felesége zaklatta egy irodalmi fesztiválon Ian McEwant - Könyves magazin

A Vágy és vezeklés szerzőjének meggyűlik a baja a nőkkel. Pontosabban csak egy nővel, aki sokat vitatott új könyvének, a The Children’s Act-nek egyik bemutatóját szakította félbe. McEwan épp egy könyvfesztivál színpadán állt, és több száz rajongójának mesélt új regényéről, amikor a nő felállt, és egy végzésről kezdett kiabálni. Később kiderült, hogy a botrányt Penny Allen, vagyis maga az író exneje keltette.

Csillagainkban a hiba

John Green
Csillagainkban a hiba
Ford.: Bihari György, Gabó, 2014, 296 oldal
-

A sírig tartó szerelem sokak szerint csak ábránd, Hazel és Augustus számára maga a valóság. Mielőtt nagyon irigykedni kezdenénk rájuk, tudni kell, hogy a rákos Hazel a végső stádiumában talál rá élete szerelmére. Hogy ez igazságtalan? Másoknak egy egész emberöltő kevés. Tiszavirág-életű románcuk a két fiatal számára felér a végtelennel. John Green megkapó sztoriját Josh Boone rendezőnek sikerült mozgóképen remekül megragadnia, és az Utódokkal berobbant Shailene Woodley karrierjének óriási lökést adnia. A Csillagainkban a hiba megrendítő képet fest a súlyos betegségtől szenvedő fiatalokról, akiknek még azelőtt pont kerül az életük végére, mielőtt igazán elkezdődöttt volna. A hiba a csillagaikban van, ők is megérdemlik a szerelmet.

Szerelem kemoterápia idején - Könyves magazin

Újra hiszek a fiatalokban a Csillagainkban a hiba című könyv körüli mérhetetlen rajongás miatt, és nem azért, mintha olyan nagyon humanista lennék, és örülnék annak, hogy annyi emberszeretet van ezekben a mai kölkökben, hogy imádnak egy rákbeteg kamaszokról szóló könyvet, hanem egészen egyszerűen amiatt, mert a borzalmas Twilight és klónjai után látom a reményt az emberiség jövőjében, ha végre keletje van egy olyan regénynek, ami ennyire jól és okosan van megírva.

A felolvasó

Bernhard Schlink
A felolvasó
Ford.: Rátkai Ferenc, 21. Század, 2018, 254 oldal
-

Nem éppen könnyed darab Stephen Daldry könyvadaptációja, amely a kortalan szerelemről és az elévülhetetlen múltról szól. A kamaszfiú és az idősebb asszony viszonyát belengi az első szerelem bizonytalan és törékeny romantikája, melyet meghitté varázsol a testiségen túlmutató szellemi közösség. A történet finom intimitását zúzza össze a film megrázó végkifejlete, amely a megérthetetlen múltaknak és a megbocsáthatatlan bűnöknek állít szomorú mementót. Az irodalom megmenthet, de nem oldozhat fel. Kate Winslet fájón gyönyörű Oscar-díjas alakítása és Ralph Fiennes empatikus jelenléte teszi tökéletessé a filmet, amelyet a tartalmasabb szórakozásra vágyóknak ajánlunk.

+1: Drakula

Bram Stoker
Drakula
Ford.: Sóvágó Katalin, Európa, 2018, 392 oldal
-

Bram Stoker Drakulája elsőre talán furán festhet egy Valentin-napi összeállításban, bár tagadhatatlanul romantikus alkotás. A gróf halhatatlan szerelme a síron és az időn túl is megdobogtatja a szíveket. A történet különös szerelmi háromszöge a feszültség forrása, amelynek megkapó hátteret nyújt a gótikus romantikába hajló horror. Francis Ford Coppola monumentális, 3 Oscar-díjat zsebre vágó adaptációja méltó módon idézi meg Stoker levélregényes világát, Gary Oldman átszellemült grófjától pedig feláll a szőr a hátunkon. Coppola közel 3 évtizedes Drakuláján érthető módon nem fog az idő vasfoga, megkophatatlan varázsa garanciát jelent az esti összebújásra.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5 dolog, amit tudnod kell a Normális emberek adaptációjáról

...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

Amikor kiderült, hogy a Normális emberek adaptálásában maga a szerző, Sally Rooney is részt vesz, már lehetett sejteni, hogy egy nagyon jó sorozat készülődik. A végeredmény izgalmas, elgondolkodtató és magával sodró lett, a színészek pedig elképesztőt alakítanak. 

...
Hírek

Opera készül a Vágy és vezeklésből

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Fehér Boldizsár: Nátán, Súnemből

A legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat 2019-beFehér Boldizsár nyerte el Vak majom című regényével, ami a Magvető Kiadónál jelent meg. 2020-ban havonta jelentkezett Hogyan legyünk népszerűek és szerezzünk barátokat című tárcasorozatával.

...
Nagy

"Válaszd a jövőt. Válaszd az életet. De miért akarnék ilyesmit csinálni?" – 25 éves a Trainspotting-film

Idén 25 éves Danny Boyle kultfilmje, a Trainspotting, amely Irvine Welsh azonos című regényéből készült.

...
Kritika

Az apokalipszis mi magunk vagyunk

Florian Herscht leveleket írogat Angela Merkel kancellárasszonynak, hogy figyelmeztesse egy kvantumfizikai problémára, amit egy kisvárosi szabadegyetem fizikatanárától hallott, és amiből arra következtet, hogy a világ el fog pusztulni. A Herscht 07769 a hét könyve, írásunk kisebb szpojlereket tartalmaz.

...
Nagy

A Jókai-rajongók, a kutyaszar és az elnémítás kultúrája

Tóth Krisztinát meglincselik az internetezők, mert Az arany embert kivenné a kötelező olvasmányok listájáról. Olvasás, kánon, cancel culture.

...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Nagy

Egy sváb-magyar család hajtűkanyarokkal teli 20. századi története

Illés Klára könyvében személyes naplóbejegyzésekből, levelekből, hivatalos dokumentumokból rajzolódik ki egy dunántúli sváb-magyar parasztcsalád huszadik század története.

Film / Színház / Muzsika
...
Nagy

A vezércsel írója éppen olyan kívülálló zseni volt, mint Beth Harmon

...
Hírek

Dragomán, Esterházy és Kosztolányi: ezt nézzük a színházban februárban

...
Hírek

A Netflix új sorozatában Lupin palira veszi a francia elitet

Olvass!
...
Beleolvasó

Oravecz Imre azután kezdett el naplót írni, hogy kicsúszott a lába alól a talaj

A Kedves John. Levelek Kaliforniába egyszerre önéletrajzi vallomás és a rendszerváltozás korrajza. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Szobotka hősei sokat adnak a látszatra, de emiatt sosem lehetnek igazán boldogok

Zsúfolt budai társbérletek, elfojtott vágyak és félelmek, bonyolult emberi kapcsolatok, szövevényes szerelmek tárulnak elénk Szobotka Tibor klasszikussá vált, 1956-ban játszódó regényében. Mutatunk egy részt belőle!

...
Beleolvasó

A post-truth mágikus világában elmosódik a tények és a vélemények közti különbség

Vajon miért dőlünk be az álhíreknek és összeesküvés-elméletnek? Krekó Péter Tömegparanoia 2.0 című könyvében azt járja körbe, mit is jelent a post-truth, illetve a dezinformáció kora, és miért virágzik a mai álhír-ipar. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Rinocéroszok alakítják Európa és a nyugati civilizáció históriáját

Schein Gábor új verses regénye azzal a káprázatos ötlettel játszik el, hogy miképpen írható meg Európa és a nyugati civilizáció históriája, ha annak mitikus és valóságos történeteiben a rinocérosz mint hús-vér figura szerepel.

...
Beleolvasó

Verses-novellás szakácskönyv készült Bodor Ádám 85. születésnapjára

Bodor Ádám 85. születésnapjára harmincöt szerző írt egy-egy, az írásművészete előtt tisztelgő receptes mesét, amelyek akár Eronim Mox elveszettnek hitt szakácskönyvéből is származhatnának.Olvass bele!

...
Beleolvasó

Visszaadható-e egy gyerek?

Egy kiskamasz egyik napról a másikra elveszít mindent - az otthonát, a legjobb barátnőit, a szülei feltétel nélküli szeretetét. Pontosabban azokét, akiket egészen addig a szüleinek hitt. Olvass bele A visszaadott lány történetébe!

Az évtized könyve
...
Nagy

Hogyan lesz egy magyar könyvből világsiker?

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 5.

...
Nagy

Az évtized legfontosabb magyar könyvei 4.

Hírek
...
Hírek

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével díjazták a Természetes fényt a Berlinálén

...
Hírek

Kazuo Ishiguro szerint a mesterséges intelligencia újfajta irodalmat hozhat el

...
Hírek

Colson Whitehead ezeket tanácsolja az írni vágyóknak

...
Hírek

Elkezdték felvásárolni az emberek Dr. Seuss könyveit Amerikában

...
Hírek

Ez Greta Gerwig tíz kedvenc könyve

...
Hírek

Hol ehetünk Dragománt? A Főzőskönyv megfertőzte a profikat is!

...
Hírek

Murakami Haruki flipflopban és rövid nadrágban jár, Olaszországban nyakkendőt köt: itt az Uniqlóval közös kollaborációja

...
Hírek

Woody Allen, Durica Katarina és színészek személyes történetei [PROGRAMAJÁNLÓ]

...
Podcast

Olvasóként most tök jó gyereknek lenni [Mesék Minden Mennyiségben podcast]