5+1 romantikus könyvadaptáció Valentin-napra

5+1 romantikus könyvadaptáció Valentin-napra

Valentin-napján is kijár egy kis szórakozás. A legjobb mozgóképeknek megvan a maguk papír alapú előélete, úgyhogy olyan könyvadaptációkat válogattunk össze, amelyek remélhetőleg egyik félnél sem telítik túl a giccsfaktort!

Bányász Attila | 2021. február 14. |

Normális emberek

Sally Rooney
Normális emberek
Ford.: Dudik Annamária Éva, 21. Század, 2020, 301 oldal
Sally Rooney: Normális emberek

Két fiatal útkeresését, egymás körül ellipszis pályán történő érzelmi bolyongását tárja föl A szobát is rendező Lenny Abrahamson és Hettie Macdonald közös minisorozata, a Sally Rooney azonos című regényéből készült Normális emberek. A lemondásról és az önmagunkra találásról, szerepcseréről és attitűdök levetkőzéséről szóló történetben a különc Marianne és a népszerű Connell gabalyodnak szinte akaratlanul egymásba, és merülnek őszinte és szellemes intimitásba. Érzelmi hullámvasútjuk során szép lassan felnőnek, amitől egyszerre válnak többé és kevesebbé. Az elsöprő sikert arató sorozat az HBO GO műsorán látható.

Hallgass bele a Normális emberek lejátszási listájába! - Könyves magazin

„Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja” – írtuk a Sally Rooney regényén alapuló sorozatról, amely az HBO GO-n fut. Nemrég megérkezett a hivatalos lejátszási lista is, amivel újra belehelyezkedhetünk Marianne és Connell szerelmi drámájának hangulatába.

Napos oldal

Matthew Quick
Napos oldal
Ford.: Stern Gábor, Könyvmolyképző, 2013, 322 oldal
-

David O. Russell hét Oscar-díjra jelölt Napos oldala mentálisan beteg emberekről szóló vígjáték, ezért kissé zavarba ejtő film. Viszont óriási szíve van, ezért Pat és Tiffany héjanász kapcsolata olyan őszinte és kitárulkozó szerelem, amilyen kevés van. Minden elcseszettségük ellenére (vagy talán pont azért?) meg tudnak egymásban kapaszkodni, és kisegíteni a másikat a pszichózisukból. Nincsenek titkok és nincsenek tabuk. Csak szerelem van, még ha erre az érzésre néha nehéz is rálelni odabenn, amikor amúgy is minden olyan kaotikus. Pláne, amikor az egyik őrületbben szeret, mint a másik. Az meg már csak hab a tortán, hogy a két főszereplőt Bradley Cooper és Jennifer Lawrence kelti életre: utóbbi Oscar-díjas alakítással! A Netflixen elérhető.

Vágy és vezeklés

Ian McEwan
Vágy és vezeklés
Ford.: Lukács Laura, Ulpius, 2007, 352 oldal
-

Szenvedélyes szerelem ígérete feszíti a két fiatal, Cecilia és Robbie keblét, amely a tévedések és félreértések szörnyű összjátéka következtében tragédiába torkollik. A tizenéves, hatalmas fantáziával megáldott Briony akaratlanul is a nővére és a szomszéd fiú közé áll, amikor Robbie-t tévesen megvádolja. Ami Briony-nak a gyermekkor végét, az  Ceciliának és Robbie-nak pokoljárásuk kezdetét jelenti, amely évekre megpecsételi mindhármuk sorsát. A beteljesületlen szerelem azonban mágnesként vonzza a fiatalokat, akiket nem állíthat meg a hazugság, a földrajzi távolság, de még a világégés sem. Joe Wright klasszikusát lehengerlő atmoszférája, parádés szereposztása és kalandregényes romantikája miatt ajánljuk, nem beszélve Saoirse Ronan zsenge kora ellenére is Oscar-díjra jelölt belépőjéről! Az HBO GO kínálatában megtaláljátok!

Volt felesége zaklatta egy irodalmi fesztiválon Ian McEwant - Könyves magazin

A Vágy és vezeklés szerzőjének meggyűlik a baja a nőkkel. Pontosabban csak egy nővel, aki sokat vitatott új könyvének, a The Children’s Act-nek egyik bemutatóját szakította félbe. McEwan épp egy könyvfesztivál színpadán állt, és több száz rajongójának mesélt új regényéről, amikor a nő felállt, és egy végzésről kezdett kiabálni. Később kiderült, hogy a botrányt Penny Allen, vagyis maga az író exneje keltette.

Csillagainkban a hiba

John Green
Csillagainkban a hiba
Ford.: Bihari György, Gabó, 2014, 296 oldal
-

A sírig tartó szerelem sokak szerint csak ábránd, Hazel és Augustus számára maga a valóság. Mielőtt nagyon irigykedni kezdenénk rájuk, tudni kell, hogy a rákos Hazel a végső stádiumában talál rá élete szerelmére. Hogy ez igazságtalan? Másoknak egy egész emberöltő kevés. Tiszavirág-életű románcuk a két fiatal számára felér a végtelennel. John Green megkapó sztoriját Josh Boone rendezőnek sikerült mozgóképen remekül megragadnia, és az Utódokkal berobbant Shailene Woodley karrierjének óriási lökést adnia. A Csillagainkban a hiba megrendítő képet fest a súlyos betegségtől szenvedő fiatalokról, akiknek még azelőtt pont kerül az életük végére, mielőtt igazán elkezdődöttt volna. A hiba a csillagaikban van, ők is megérdemlik a szerelmet.

Szerelem kemoterápia idején - Könyves magazin

Újra hiszek a fiatalokban a Csillagainkban a hiba című könyv körüli mérhetetlen rajongás miatt, és nem azért, mintha olyan nagyon humanista lennék, és örülnék annak, hogy annyi emberszeretet van ezekben a mai kölkökben, hogy imádnak egy rákbeteg kamaszokról szóló könyvet, hanem egészen egyszerűen amiatt, mert a borzalmas Twilight és klónjai után látom a reményt az emberiség jövőjében, ha végre keletje van egy olyan regénynek, ami ennyire jól és okosan van megírva.

A felolvasó

Bernhard Schlink
A felolvasó
Ford.: Rátkai Ferenc, 21. Század, 2018, 254 oldal
-

Nem éppen könnyed darab Stephen Daldry könyvadaptációja, amely a kortalan szerelemről és az elévülhetetlen múltról szól. A kamaszfiú és az idősebb asszony viszonyát belengi az első szerelem bizonytalan és törékeny romantikája, melyet meghitté varázsol a testiségen túlmutató szellemi közösség. A történet finom intimitását zúzza össze a film megrázó végkifejlete, amely a megérthetetlen múltaknak és a megbocsáthatatlan bűnöknek állít szomorú mementót. Az irodalom megmenthet, de nem oldozhat fel. Kate Winslet fájón gyönyörű Oscar-díjas alakítása és Ralph Fiennes empatikus jelenléte teszi tökéletessé a filmet, amelyet a tartalmasabb szórakozásra vágyóknak ajánlunk.

+1: Drakula

Bram Stoker
Drakula
Ford.: Sóvágó Katalin, Európa, 2018, 392 oldal
-

Bram Stoker Drakulája elsőre talán furán festhet egy Valentin-napi összeállításban, bár tagadhatatlanul romantikus alkotás. A gróf halhatatlan szerelme a síron és az időn túl is megdobogtatja a szíveket. A történet különös szerelmi háromszöge a feszültség forrása, amelynek megkapó hátteret nyújt a gótikus romantikába hajló horror. Francis Ford Coppola monumentális, 3 Oscar-díjat zsebre vágó adaptációja méltó módon idézi meg Stoker levélregényes világát, Gary Oldman átszellemült grófjától pedig feláll a szőr a hátunkon. Coppola közel 3 évtizedes Drakuláján érthető módon nem fog az idő vasfoga, megkophatatlan varázsa garanciát jelent az esti összebújásra.

Kapcsolódó cikkek
...
Hírek

5 dolog, amit tudnod kell a Normális emberek adaptációjáról

...
Kritika

Szuggesztív és szenvedélyes lett a Normális emberek adaptációja

Amikor kiderült, hogy a Normális emberek adaptálásában maga a szerző, Sally Rooney is részt vesz, már lehetett sejteni, hogy egy nagyon jó sorozat készülődik. A végeredmény izgalmas, elgondolkodtató és magával sodró lett, a színészek pedig elképesztőt alakítanak. 

...
Hírek

Opera készül a Vágy és vezeklésből

Még több olvasnivaló
...
Kritika

A Páternoszter megmutatja a Rákosi-rendszer legabszurdabb oldalait

Orosz István grafikusművész első regénye, a Páternoszter több nézőponton, többszörös elbeszélésen keresztül világítja meg, milyen volt az élet az 50-es évek Magyarországán, és milyen abszurd, groteszk vagy tragikomikus eseményeket idézett elő a Rákosi-korszak személyi kultusza.

...
Nagy

Perintfalvi Rita: Az elkövetők mindig hangsúlyozták, hogy “mondd nekem azt, hogy atya”

Perintfalvi Rita könyvében a Magyar Katolikus Egyházon belüli szexuális bántalmazási ügyeket vizsgálja. Nemcsak áldozatokat szólaltat meg, hanem kutatási eredmények és szakértők bevonásával feltárja a visszaélések mögött húzódó pszichológiai és rendszerszintű okokat is. Interjú.

...
Nagy

Finy Petra: A 80-as évekről mindenkinek van egy története

Finy Petra Kerti szonáta című regénye három női generáció történetén keresztül mesél a világháború traumáiról, az ötvenes évek félelemmel vegyes légköréről, és a rendszerváltást megelőző ellenzéki megmozdulások konspirációval teli hónapjairól. Az íróval a regény egyik kulcshelyszíne közelében beszélgettünk, közben szóba kerültek traumák és rendszerellenes csúcsteljesítmények, elfeledett és máig élő városi történetek is.

...
Kritika

Az utolsó indiánkönyv érzékeny pillanatfelvétel arról, hol tartunk ma az indiánozásban

Az utolsó indiánkönyv című antológiához a PIM 79 kortárs magyar szerzőt kért fel, hogy prózában vagy versben reflektáljanak arra, mit jelentett nekik az indián egykor, és mit jelent ma, felnőttként.

...
Nagy

Bojár Gábor: Mindenki az erő jelének veszi, ha az ember szembenéz a saját hibáival

Bojár Gábor a Graphisoft alapítójaként ikonikus név és hivatkozási pont a hazai vállalkozói világban. De mit tud adni második könyvével annak, aki nem üzletember. A válasz: meglepően sokat. Interjú.

...
Kritika

Mit árul el egy ezeréves levél egy keresztény nőről, aki zsidó férfit szeretett?

Egy meneküléssel töltött élet krónikája és e krónika megalkotásának története A hét könyve, A fordult szív.

Film / Színház / Muzsika
...
Kritika

A valódi utazás ott kezdődik, ahol a föld alatti vasút véget ér

...
Hírek

Quentin Tarantino Hollywood-regényében a titokzatos kaszkadőr múltja is feltárul

...
Nagy

Vajon a falusi szuperhősök megmenthetik Erdélyt?

Olvass!
...
Beleolvasó

Máté Péter életét és halálát ellentmondások és rejtélyek övezték

Bauer Barbara archív anyagokból, családtagok, ismerősök, egykori zenésztársak visszaemlékezéseiből dolgozva fikciós regényt írt Máté Péterről, Most élsz címmel. Olvassatok bele!

...
Beleolvasó

Spiró: Mikor szabad ölni?

Új esszékötettel jelentkezik Spiró György. A Hamlethez kapcsolódó erős cím (Mikor szabad ölni?) szellemében az esszék empatikus és okos ajánlatok arról hogyan lehet szabadon gondolkodva élni.

...
Beleolvasó

Ez itt a pszichiátria, az új otthonod

„De ne rémüldözz: nyugi. Minden jel szerint ebben a fejezetben végre megvalósul vágyaidnak netovábbja. A pszichiátria.” Keresztury Tibor új könyvében különböző kórtermeken keresztül leshetünk be az élet fontos pillanataiba. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Less bele a Lars Kepler-krimik sorozatgyilkosának lelkivilágába!

Izgalmas novellát adott közre a skandináv krimi egyik legkedveltebb képviselője, Lars Kepler, aki valójában nem egy személy, hanem egy szerzőpáros, Alexandra Coelho Ahndoril és Alexander Ahndoril. A te sötét labirintusod a sorozatgyilkos, Jurek Walter életébe és sötét lelkivilágába enged betekintést. 

...
Beleolvasó

Nincsen hegedűtok, amibe egy hegedű pontosan illene

Szvoren Edina legújabb írásaiban senki sem csodálkozik, az írások mégis csodálkozásra késztetnek.

...
Beleolvasó

Az Afáziában a Föld már lakhatatlan, de az emberi faj továbbra is előszeretettel harcol

A krimik után ezúttal sci-fivel jelentkezik Baráth Katalin: az Afáziában totális háború van kitörőben, a katasztrófát egy génmódosított szuperkatona és egy veterán hírszerző akadályozhatja meg. Mutatunk egy részt a könyvből!

Hírek
...
Hírek

Rendeld meg a 100 oldalas Esterházy-különszámot és az Ottlik-másolatot!

...
Nagy

Simon Balázs valódi fenomén volt

...
Hírek

Bereményi Géza:Grecsó Krisztiánnal más irányból indultunk az emlékek felé

...
Hírek

Szolláth Dávid irodalomtörténész kapta az idei Mészöly Miklós-díjat

...
Hírek

Milan Kundera kapta a Franz Kafka-díjat

...
Hírek

Ezeket a gyerekprogramokat ne hagyjátok ki a Margón!

...
Hírek

HUBBY - Itt vannak a legjobb gyerekkönyvek!

...
Alkotótárs

André Ferenc és Czakó Zsófia a Mastercard® – Alkotótárs ösztöndíj győztesei

...
Nagy

Harag Anita: Nem kell utazni ahhoz, hogy megtaláljuk a helyünket az életben