Volt felesége zaklatta egy irodalmi fesztiválon Ian McEwant

.konyvesblog. | 2014. október 06. |

iQRIVtTWEymY.jpgMcEwan, és mostani felesége, a Guardian kritikarovatának szerkesztője, Annalena McAfee (kép forrása)

A Vágy és vezeklés szerzőjének meggyűlik a baja a nőkkel. Pontosabban csak egy nővel, aki sokat vitatott új könyvének, a The Children’s Act-nek egyik bemutatóját szakította félbe. McEwan épp egy könyvfesztivál színpadán állt, és több száz rajongójának mesélt új regényéről, amikor a nő felállt, és egy végzésről kezdett kiabálni. Később kiderült, hogy a botrányt Penny Allen, vagyis maga az író exneje keltette.

A pár még a kilencvenes években harcolt végig egy csúnya válást és vívta meg a gyerekfelügyeleti csatát, a felemlegetett végzés pedig megtiltotta a volt feleségnek, hogy beszéljen az ügyről. A The Children’s Act egy olyan bíróról mesél, aki családjogi ügyekben hoz döntést, és halálos beteg gyerekek elhelyezési pereiben ítélkezik. McEwan korábban már utalt rá, hogy új könyvét a saját bírósági ügyei ihlették.

A bekiabáló Penny Allen azt szerette volna tudni, hogy az író mikor szünteti meg a tiltásra vonatkozó intézkedéseket, majd sérelmezte, hogy volt férje hazugságokat állított róla, és meg is rágalmazta. A nő azt is tudatta a fesztivál közönségével, hogy most készülő könyvében írni fog az Allen kontra McEwan-ügyről. Az író nem reagált a vádakra, de kísérők gyűrűjében hagyta el a sátrat. Rajongói pedig nem a volt feleségre voltak kíváncsiak. Nem azért fizettünk, hogy téged hallgassunk, fakadt ki egyikük a nő performansza után. Másikuk a Twitteren arról írt, hogy ami történt, nagyon szomorú és kellemetlen pillanat volt, de McEwan tényleg veszélyes témát választott az új regényhez.

Bár a válás évtizedekkel ezelőtt zajlott, a terapeutaként és gyógyítóként dolgozó Penny Allennek még mindig tilos beszélnie a fiaik elhelyezéséért folytatott perről. (1999-ben a nő és partnere, Steve Tremain kipeckelt szájjal érkezett a bíróságra, hogy tiltakozzanak a határozat ellen.)

A nő korábban azt nyilatkozta, hogy nagyon igazságtalannak tartja, hogy őt törvény kötelezi a hallgatásra, míg volt férje a nyilvánosság előtt, az új könyvét reklámozva hivatkozik a történtekre.

Forrás: Telegraph