Opera készül a Vágy és vezeklésből

.:wendy:. | 2010. március 22. |

Ian McEwan szereti kipróbálni magát különböző határterületeken, írt már filmforgatókönyvet és többször részt vett társzerzőként különböző zenei produkciókban is. Állandó alkotótársa Michael Berkeley zeneszerző, akivel 1982-ben dolgoztak együtt először egy nukleáris fegyverek ellen állást foglaló oratórium megalkotásában. Majd 2008-ban Berkeley For You című, a szexuális megszállotságról szóló operájának a szövegkönyvét írta McEwan, miközben Booker-díjra jelölt regényén az On Chesil Beachen is dolgozott.

James McAvoy és Keira Knightley a Vágy és vezeklés filmváltozatában

A páros most újra összeállt, a Vágy és vezeklés megzenésítésén dolgoznak együtt. Ám ez alkalommal nem McEwan jegyzi a librettót, hanem átadta a feladatot Craig Raine költőnek, aki könnyebben szedi majd kötött formába a regény szövegét. Az ötletet egy német operaház vetette fel McEwanéknek és a New York-i és a londoni operaházak is részt vesznek a produkcióban, a bemutatót 2013-ra tervezik.

Michael Berkeley Robbie és Cecilia szerelmét kívánja kihangsúlyozni majd az operaváltozatban, ez azért is érdekes nézőpont, mert a regényben ez a szál háttérbe szorul és csak levelekben és a szereplők belső monológjaiban jelenik meg. Ám a zene segítségével olyan más műfajokban lehetetlen jeleneteket is teljesen természetesen lehet megvalósítani, hogy a két szerelmes úgy énekel duettet a színpadon, hogy a történet szerint egyikük épp Franciaországban harcol a háborúban, míg szerelme nővérként dolgozik Angliában.

"Ne egy kis kamaradarabot képzeljenek el, egészen nagy, drámai megvalósítása lesz ez a regénynek. Nagyszabású operát tervezek, képzeljük csak el a regény nagy jelenetét, a Durkirk partjainál megjelenő 380 ezres hadsereget, micsoda kórusbetétet lehetne ebből csinálni! - lelkesedett McEwan.

Kritikánk a regényről itt olvasható

A regényből készült olvasónaplóért ide kattints