James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

James Patterson és J.D. Barker első közös krimijükben rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe

A madártollas gyilkosságokban a nyomok minduntalan egyfelé vezetnek, és a mocskos kis titkok szép lassan mind napvilágra kerülnek. James Patterson és J.D. Barker közös kötete várhatóan április 9-én lát napvilágot az Agave Könyvek kiadásában.

Bányász Attila | 2021. április 09. |
James Patterson J.D. Barker
A madártollas gyilkosságok
Ford.: Bosnyák Edit, Agave Könyvek, 2021, 512 oldal
-

James Patterson egyik legismertebb regényalakja az afroamerikai rendőrnyomozó, Alex Cross, akit mi elsősorban Morgan Freeman alakítása révén ismerünk A gyűjtő és A pók hálójában című thrillerekből (na meg Tyler Perry harmatgyenge Alex Cross című filmjéből). A népszerű detektív tízkötetes regényfolyamából magyarul összvissz négy látott napvilágot – elsősorban a filmadaptációk miatt –, mérsékelt sikert aratva.

Patterson a nőket a Született nyomozók-szériával (itthon legfeljebb a tévéképernyőn találkozhattunk vele, nyomtatásban nem), a fiatalokat pedig az ifjúsági és gyermekregény-sorozatokkal (Maximum Ride, Gimisévek, Robotház, Max Einstein) igyekszik megszólítani. Rendkívül termékeny író, aki elkötelezett az olvasás népszerűsítése iránt. Épp ezért számos műfajban és másokkal közösen is szívesen alkot, többek közt Bill Clintonnal: politikai krimijük, Az elnök eltűnt 2018 egyik irodalmi szenzációjának számított.

Interjú a Dracul szerzőjével, J.D. Barkerrel - Könyves magazin

Mintha Bram Stoker velük lett volna a szobában - így érezte legalábbis a szerzőpáros, akiknek a világirodalom egyik legismertebb horrorja, a Drakula hivatalos előzményregényét köszönhetjük.

Patterson, ezúttal maradva a jól kitaposott úton, az akcióthriller műfajában hívta segítségül J.D. Barkert, akit a hazai olvasóközönség számára aligha szükséges bemutatnom. Barker előszeretettel kerget sorozatgyilkost (4MGY-trilógia), vámpírokat (Dracul, a  klasszikus Drakula előzményregénye) vagy „szép reményeket” (Szíve helyén sötétség). Fordulatokban gazdag történeteiben filmszerűen vágott, rövid fejezetekkel diktál elképesztő iramot, és – ami nekem különösen szimpatikus – elkötelezett a naplóregény műfaja iránt.

Patterson és Barker közös regényükben, A madártollas gyilkosságokban még annyi felvezetéssel sem élnek, mint én fentebb, hanem rögtön bevágják az olvasót a mélyvízbe – pontosabban a kád vízébe. Michael Kepler kamionsofőr ugyanis nagy slamasztikába kerül, miután egy ismeretlen holttestet fedez fel a fürdőszobájában. Mindezt annak ellenére, hogy maga hívja fel rá a rendőrség figyelmét. A közvetett bizonyítékok egyre gyűlnek ellene, Michael értetlen, az meg persze csak tovább ront a helyzeten, hogy kalandos úton-módon a rendőri őrizeten kívül találja magát. Egy másik hulla társaságában.

Minden sorozatgyilkos mögött áll egy rossz családi háttér - Könyves magazin

J.D. Barker A negyedik majom című könyvével nemcsak az amerikai, de a magyar közönséget is egy csapásra meghódította. Tette mindezt egy telített, látszólag sok újdonságot már nem tartogató műfajban. Szövevényes thrillerét Az ötödik áldozatban ott folytatja, ahol abbahagyta, és egy másodpercre sem hagyja lankadni az olvasók figyelmét.

Hamarosan egész sor gyilkossággal meggyanúsítják, a helyi bűnüldöző szervek mellett immár az FBI is a nyakában liheg. Egyetlen személyre számíthat, a karakán és talpraesett mostohahúgára, Meganre, akivel együtt fogadta örökbe anno egy pszichológus házaspár. A testvérek a rendőrséggel versenyt futva próbálják felgöngyölíteni, hogy mi áll az események hátterében. A gyilkossági helyszíneken hagyott madártollak azonban minduntalan a családjukhoz vezetnek vissza, amelynek mocskos kis titkai szép lassan napvilágra kerülnek. Megant pedig újra és újra elfogja a kétség, hogy

vajon tényleg olyan jól ismeri-e szeretett fivérét, mint ahogy gondolta.

A madártollas gyilkosságok olyan, mint egy csúcsára állított piramis: a történet fejezetről fejezetre terebélyesedik. Karakterei egymástól jól elkülöníthető, klasszikus archetípusok, annál nem is rétegzettebbek, de a műfaji kritériumoknak megfelelnek. A váltott szemszögű történetmesélés lendületesen viszi előre a cselekményt, amelyet a viszonylag sok karakter jól felölel. Barker itt is belecsempészi a naplóregény formát Megan írásos beszámolójaként. A sztori filmszerűen pereg, a fejezetek úgy szeletelik fel a cselekményt, hogy szinte letehetetlenné teszik a könyvet – újabb pont Barkernek. Nagyon tetszett a technikai megoldások valóságnak megfelelő bemutatása – lásd: Tor böngésző vagy a kamerarendszer meghekkelése! –, valamint a történet újabb és újabb, váratlan meglepetéseket tartogató fordulatai. Az írópáros lapról lapra bizonytalanítja el és tereli különböző zsákutcákba olvasóit a gyilkos kilétét illetően. Úgy játszanak velünk, mint macska a madártollal.

A helyi szervek nyomozója, Dobbs mintha a 4MGY-trilógiából lépett volna elénk, Gimble ügynök pedig az új évezred Clarice Starlingja… az idegesítő csettintgetésétől eltekintve! Páratlan párosuknak még a mandzsúriai jelölt sem tudna ellenállni. A családon belüli erőszak Mengele-féle változatának, ha nem is új keletű, de kifinomultabb ábrázolását választotta az írópáros. A történetszálak egy fájóan középszerű tetőpontban érnek össze, a váltott nézőpontból túlírtnak tűnő akciójelenet ma már legfeljebb egy B-filmes mozgóképen kaphatna helyet. Szerencsére az állkoppantó lezárás mindenért kárpótol. Barker történetei rendre a folytatás szellemében érnek véget. Írhatna már egy olyan könyvet is, ami kerek egész, és nem arra van kihegyezve, hogy újabb regényt lehessen kisajtolni belőle.

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere - Könyves magazin

J.D. Barker legújabb könyve a Szép remények thrillerverziója, amely egyben kalapemelés Stephen King munkássága előtt. A Charles Dickens klasszikusát megidéző történet nagyon is barkeri, amely inkább tartalmi, semmint stíluselemeket kölcsönöz Kingtől. A Szíve helyén sötétség egy izgalmas, rejtélyekkel teli coming-of-age sztori.

A csavaros eszű J.D. Barker a bestsellergyáros James Pattersonnal karöltve egy letehetetlenül izgalmas, fordulatokban gazdag krimivel rukkolt elő. Precízen megszerkesztett, korrekt iparosmunka A madártollas gyilkosságok, de ennél nem több. Hiányzik belőle az, ami, a címével ellentétben, ott dobog Barker előző regényében, a Szíve helyén sötétségben. Ezért Patterson és Barker legközelebb remélhetőleg felváltva állnak majd a rajtvonalra.

Kapcsolódó cikkek
...
Kritika

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. 

...
Hírek

James Patterson elárulta, mikor váltott irányt az élete

James Patterson 1976 óta 147 regényt írt. Most egy interjúban életének nagy fordulatáról és munkamódszeréről is izgalmas részleteket árult el.

...
Hírek

Patterson könyvet írt a 40 éve megölt John Lennonról

Éppen negyven éve lőtte le John Lennont Mark David Chapman - a zenész utolsó napjairól a világ leggazdagabb írójának tartott James Patterson írt könyvet.

Hírek
...
Hírek

Kenedi János: Vigyáztam Tarra, mint a hímes tojásra

...
Panodyssey

Fancsali Kinga: napirendi pont / medúza

...
Alkotótárs

Harmadik alkalommal hirdetik meg a Mastercard® - Alkotótárs irodalmi ösztöndíjprogramot

...
Hírek

Kiss Noémi és Péntek Orsolya a Békés Pál-díj nyertesei

...
Podcast

Hidas Judit: Nőként gyakran szapuljuk az apákat, különösen, ha elváltak 

...
Hírek

Agatha Christie regényeit is átdolgozzák a potenciálisan sértő megjegyzések miatt

...
Zöld

Elhunyt Clause Lorius francia kutató, a klímaváltozás egyik első felfedezője

...
Gyerekirodalom

Aki mesés kalanddá tette a nyelvtant - 95 éve született Varga Katalin

...
Zöld

Jane Goodall Budapesten is bemutatja A remény könyvét

Még több olvasnivaló
...
Nagy

Tar Sándor a térképről leszorult helyek és emberek írója

Tar Sándorról írt monográfiát Deczki Sarolta, akit az elesettek, a kiszolgáltatottak, a periféria írójaként is emlegetett szerző életéről és műveinek erőteljes hatásáról is kérdeztünk. 

...
Nagy

„Kommunista volt-e Petőfi? Néger volt-e Kossuth?”

A Petőfi-délibábok című programsorozat Petőfi politikai emlékezete a dualizmustól napjainkig című nyitórendezvényén kiderült, hogy az évek során Petőfi lobogó helyett sokaknak inkább dobogó volt: emelvény, amelyről ki-ki a maga hasznát remélve szónokolt.

...
Nagy

Fantasztikus írókat adtak a világnak, a britek mégsem falják a könyveket

Az angolok olyan szerzőket adtak a világnak, mint William ShakespeareAgatha Christie, Jane AustenCharles DickensJ. R. R. Tolkien, J.K. Rowling. Ezek alapján joggal hihetnénk, hogy az angolok a világ legnagyobb könyvfogyasztói, de tényleg így van? 

...
Kritika

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

Magyarul is olvasható az amerikai Valancourt kiadó nemzetközi antológiája, amiben Veres Attilától is jelent meg novella. A kötet történetei úgy mesélnek az emberi félelmek és szorongások egyetemességéről, hogy közben sokféle szerző, sokféle stílusában, sokféle horrortradícióhoz kapcsolódnak eredetien. Ez a hét könyve.

...
Nagy

Gurubi Ágnes: Szauna nap

Gurubi Ágnes a Szív utca című kötetével 2021-ben a top3-ban végzett a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjért folyó versenyben. Volt értelme megőrülni című tárcasorozata mostantól egy évig olvasható a Könyves Magazinon. Ez az első rész.

...
Panodyssey

Závada Péter: Az új formákról

"A színház az elmúlt kétezerötszáz év során jelentős fejlődésen ment keresztül, és ma már olyan technológiák állnak rendelkezésünkre, melyek még huszonöt évvel ezelőtt sem léteztek. Mégis ahhoz, hogy számomra egy színházi előadás igazán inspiráló legyen, valami újat, eredetit és felforgatót kell mondania néző és színész relációjáról, olyasvalamit, ami mindent más perspektívába helyez." Závada Péter esszésorozata negyedik részében az új színházi formákról értekezik. 

Polc

Fakó lábujjak és parányi nők – Így szól a horror a nagyvilágban

...

Bevezetés a városi magány mesterségébe

...

A totális diktatúra receptje: a biztonságra hivatkozva építsd le a szabadságot

...

Ukrajnában a költészet ott kezdődik, ahol a szókincs véget ér

...