Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

Kinget idézi, de nem kíván dickensi magasságokba törni J.D. Barker thrillere

J.D. Barker legújabb könyve a Szép remények thrillerverziója, amely egyben kalapemelés Stephen King munkássága előtt. A Charles Dickens klasszikusát megidéző történet nagyon is barkeri, amely inkább tartalmi, semmint stíluselemeket kölcsönöz Kingtől. A Szíve helyén sötétség egy izgalmas, rejtélyekkel teli coming-of-age sztori.

Bányász Attila | 2021. február 10. |
J.D. BARKER
Szíve helyén sötétség
Ford.: Bosnyák Edit, Agave, 2020, 720 oldal
-

J.D. Barker alig két éve van jelen a magyar könyvpiacon, de máris rengeteg hazai rajongója van. Barker ki is szolgálja őket: egy egész könyvtrilógiával bizonyítja, hogy a három bölcs majom valójában négy, valamint hogy lehet még újdonságot és megszámlálhatatlan csavart csempészni a sorozatgyilkosokra épülő krimikbe. A klasszikus Drakula hivatalos előzménykötetében pedig magát az eredeti regény íróját, Bram Stokert meríti meg a borzalmak vérszomjas rettenetében, új megközelítést adva a világirodalom legfélelmetesebb történetének. Barker írásaira jellemző a pazar történetvezetés, a feszültség kimért adagolása, és a sztori feszes fejezetekre osztása. Ezek révén a könyvei szinte olvastatják magukat, és nehéz letennie az olvasónak. Külön kiemelném korábbi munkáiban a naplóregény eltemetett műfajának visszacsempészését a köztudatba.

Beleolvasó: J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt - Könyves magazin

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. A Szíve helyén sötétség mesteri alkotás, amely bekúszik az ember bőre alá. Olvass bele!

Szíve helyén sötétségben az ifjú Jack Thatch és nagynénje immár évek óta elzarándokolnak leróni tiszteletüket a temetőbe a szülei halálának évfordulóján. Tekintve, hogy Jack még csak nyolcéves, ez nem is történt meg még olyan sokszor, ennek ellenére a fiatalember szívesebben ülne a Knight Rider televíziós sorozat aktuális epizódja előtt, mint a temetőben. Legalábbis aznapig. A sírok közt bóklászva megismerkedik egy hasonló korú kislánnyal, Stellával, aki Charles Dickens Szép remények című kötetével az ölében üldögél egy padon. A fiatalok rendhagyó beszélgetése valamit megmozgat Jackben, aki attól kezdve minden évben várja az évfordulót, csak hogy újra láthassa a titokzatos lányt.

A több szálon futó, sok karaktert megmozgató és évtizedeket átölelő történet nem épp családregény, bár nem nélkülözi a romantikát. Ez valami egészen új Barkertől, és nagyon jól áll neki.

Persze ezúttal sem tagadja meg önmagát: kapunk egy rejtélyes krimiszálat is, amelyen Pittsburgh legjobb bűnüldöző koponyái agyalnak évekig. A természetfeletti rendesen bekavar, de magát az írót nem különösebben zavarja meg a cselekmény logikai felépítésében.

Interjú: A Drakulában Bram Stoker az emberek valós félelmeire játszott rá - Könyves magazin

Mintha Bram Stoker velük lett volna a szobában - így érezte legalábbis a szerzőpáros, akiknek a világirodalom egyik legismertebb horrorja, a Drakula hivatalos előzményregényét köszönhetjük. A Dracul című eredettörténetet Bram Stoker, a Drakula gróf válogatott rémtettei szerzőjének leszármazottja, Dacre Stoker, valamint a bestseller-szerző J.D. Barker írta a Drakula eredeti kézirata alapján. A szerzőpárossal interjúztunk.

Hatalmas körítése ellenére a sztori nem túl bonyolult, Barker pedig ügyesen csepegteti a rejtélyekre megoldással szolgáló információmorzsákat, ahogy a 4MGY-trilógiájában azt már megszokhattuk.

További újdonság, hogy ezúttal a nyomozással szemben sokkal érdekesebb és jobban megragadja a figyelmet Jack felnövéstörténete.

A fiú Stella iránti vonzalma az évek során átfordul beteljesületlen szerelembe. Ahogy a Szép remények Estellája Pipet, úgy kosarazza ki évről évre a lány is Jacket. Az ok azonban sokkal prózaibb, mint Dickensnél.

Egyszerűen jó érzés belemerülni Jack életébe. Megélni a fiatalságát minden nyomorúságával, szegénységével, örömével, szépségével és bánatával. Barker nem mászik bele olyan mélyen a főszereplője fejébe, mint Stephen King, de tettein át azonosulni tudunk vele, és közel kerül hozzánk a minden lében kanál barátja, Dunk, a szeretetreméltóan zsémbes Jo néni, vagy az étteremtulajdonos Mr. Krendal. Jack kalandjai a mi kalandjainkká válnak, barátai a mi barátainkká, és amikor valóban beindulnak az események, és színre lépnek az inkább Dean R. Koontzéhoz hasonlóan elnagyolt figurák, mint amilyen például a bérgyilkos Prédikátor karaktere, szinte sajnáljuk magunk mögött hagyni az otthonosan belakott pittsburghi hétköznapokat.

Mi baja Stephen Kingnek a gyerekekkel? - Könyves magazin

Stephen Kin g új könyve, Az intézet – filmes zsargonnal élve – egy Tűzgyújtó-reboot. Az 1980-as klasszikusában egy nyolc éves kislányt rabol el a csúf, gaz állami intézmény, hogy nem mindennapi képességeit a saját céljaira kiaknázza. Az intézet ellenben magára az intézményre fókuszál, valamint arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e létjogosultsága az abúzus bármilyen formájának egy magasztos cél érdekében? Azt mondod elszörnyedve, hogy szó sem lehet róla? És ha lehetőség adódna rá, hogy Hitler életének fonala már gyerekkorában elszakadjon? Vagy a szüleié? Esetleg – biztos, ami biztos alapon - az egész családfáé?

A történet nyomokban Stephen Kinget tartalmaz:

A tűzgyújtó és Az intézet intézményesített izolációján kívül felfedezhető benne az Az gyermeki bajtársiassága, valamint az alkoholizmus A ragyogáshoz, Álom doktorhoz vagy A rémkoppantókhoz hasonlóan realista ábrázolása. A terjedelmében is Kinget idéző kötet végére a sztoriszálak összesimulnak, és válaszokat kapunk évtizedes rejtélyekre, halálesetekre és szerelmekre, mégis marad bennünk hiányjel: ezt elsősorban a nem túl eredeti, és a lehetséges folytatás kedvéért nyitott befejezés keltheti bennünk. Barker új regénye nincs híján - különösen a második felében - a filmszerűen "látványos" akcióknak, amelyek mintha egy adaptáció forgatókönyvének kedvéért készültek volna - a magam részéről ezek nélkül jól meglettem volna.

A Szíve helyén sötétség három az egyben: egy meglepően jól sikerült coming-of-age sztori és egy tipikus barkeri krimi, melyeket megfűszerez a Stephen King-es természetfeletti. A történetszálakat szorosan összefogó szerelmi háromszög leggyengébb láncszeme a rejtélyes harmadik szereplő, akiről nem sokkal többet tudunk meg, minthogy "David Pickford egy gyönyörű férfi". A kötet 36 évet ölel fel, amelynek nagyobbik része a nosztalgia jegyében a ’80-90-es években játszódik. A Szíve helyén sötétség nem kíván Charles Dickens-i magasságokba törni, csupán megidézni a beteljesületlen szerelem kínzó örökkévalóságát, aztán lerántani az elmúlás rothadó enyészetébe. Barker azonban javíthatatlan romantikus: könyve a szerelem diadala az entrópia felett. 

Kapcsolódó cikkek
...
Beleolvasó

J. D. Barker misztikus thrillerében egy laboratóriumban nevelt kisfiú hozza ránk a frászt

J. D. Barker új krimijében egy titokzatos kislány, egy sikátorban talált holttest és egy laboratóriumban nevelt kisfiú története kapcsolódik össze. Olvass bele!

...
Kritika

Mi baja Stephen Kingnek a gyerekekkel? 

Stephen King új könyve, Az intézet egy Tűzgyújtó-reboot. Az 1980-as klasszikusában egy nyolc éves kislányt rabol el a csúf, gaz állami intézmény, hogy nem mindennapi képességeit a saját céljaira kiaknázza. 

...
Hírek

Dickens megpróbálta elmegyógyintézetbe záratni a feleségét

Olvass!
...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

"Danyi Zoltán megírta az év legszebb és leginkább embert próbáló regényét, amiről sokan le fogják írni, hogy olyan, mint egy rózsa: kívülről gyönyörű, de ahogy a szirmokon túl nézünk, úgy vesszük észre, milyen titkokat rejt" - írtuk A rózsákról, amely a rózsákon keresztül a családról, a túlélésről és a háborúról is szól. Olvass bele!

...
Könyves Advent

A kamasz lányokhoz szólnak Takács Zsuzsa versei

"Mert ami volt egyszer, örökké létezik!/ Ha megszületünk – örök életre születünk." A Spirálfüzet versei kamaszokhoz, főként kamasz lányokhoz szólnak. Testvérféltékenység, út- és kiútkeresés, szorongás és játékosság izgalmas keveréke a Takács Zsuzsa költészetéből ismerős fanyar, precíz, ironikus nyelven. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Mi volt a magyar irodalom legbunkóbb beszólása?

Vajon elszavalta-e Petőfi a Nemzeti dalt 1848. március 15-én? Honnan származik az Arany Jánosnak tulajdonított mondás, hogy „gondolta a fene”? A Margó-díjas irodalomtörténész, Milbacher Róbert új könyvének célja népszerűsíteni az irodalomtörténeti szakma megállapításait, legújabb eredményeit egy-egy rejtélyen keresztül. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Gabriel García Márquez Macondójában sosem akar elállni az eső

A világ legszebb vízihullája Gabriel García Márquez novelláiból válogat, történeteiben pedig különcök és átlagemberek végtelenül szomorú, teljesen hihetetlen és nagyon ismerős történeteit követhetjük nyomon.

...
Beleolvasó

Esterházy Miklós mesés történetei kalauzolnak el az Öreghegyen

Mintha Lázár Ervin varázslatos világát idézné Esterházy Miklós történetfüzére: meséi gyerekeknek és olyan felnőtteknek szólnak, akik nem felejtették el teljesen, hogy ők is voltak gyerekek. Olvass bele!

...
Beleolvasó

Knausgard a tetűről, a magányról és Van Gogh-ról is ír új könyvében

A magyar olvasók idén vehették kezükbe Karl Ove Knausgard nagyszabású Harcom című sorozatának záró darabját, most pedig egy újabb KOK-széria indul, ez az Évszakok. Olvassatok bele az Őszbe!

Hírek
...
Podcast

Polcz Alaine nagyon sok tervet dédelgetett

...
Könyves Advent

Ezekkel a pszichológiai könyvekkel ajándékozd meg magadat és másokat karácsonykor

...
Hírek

Mario Vargas Llosa új regényében az 1954-es guatemalai puccsról ír

...
Szórakozás

Nicolas Cage játssza Drakulát a Universal új feldolgozásában

...
Szórakozás

December 9-én dupla epizóddal érkezik a Szex és New York folytatása

...
Hírek

Ridley Scott elsimerte, jön a Szárnyas fejvadász-sorozat

...
Nagy

Versterápia: „Hogy mennyire szeretlek,/ arra gondoltam, s hogy együtt leszünk/ az ünnepen”

...
Beleolvasó

Visszaveheti valaki a saját történetét a rózsák erejével?

...
Szórakozás

Varázslatos lett az évfordulós Harry Potter-kvízműsor, a Roxforti Házak Tusája