Werner Herzog könyvet ír a japán katonáról, aki folytatta a világháborút

Werner Herzog az európai film egyik emblematikus alakja, könyörtelen megszállottsága, játék- és dokumentumfilmjei már életében megkerülhetetlenné tették. Ezúttal két könyvet várunk tőle.

se&sa | 2021. augusztus 23. |

Két kötet is érkezik az európai film óriásától, írja a Lithub. Herzog a 2022 nyarán megjelenő The Twilight World című könyvében Onoda Hiroo japán katona életét mutatja be. Az alhadnagy maroknyi csapatával a második világháború után sem adta meg magát, és egészen 1974 márciusáig, azaz további huszonkilenc évig a Fülöp-szigeteken maradt. Ezzel ő lett a világháború egyik legtovább harcoló japán katonája (a csúcsot Nakamura Teruo tartja, akit 1974 decemberében tartóztattak le indonéz katonák). Onoda a küzdelmet csak akkor adta fel, amikor utolsó társát is megölték, ekkor tért haza Japánba. 

A második könyv egy memoár, és The Boedly Head címmel jelenik meg 2023-ban. Jörg Hensgen, a Penguin Press szerkesztője szerint a kötetben emlékezetes és megható történeteket, illetve tapasztalatokat olvashatunk a világhírű rendezőtől. 

Herzog, a megszállott - és az ő könyvei

A német Werner Herzog 1962 és 2019 között 20 játékfilmet, hét rövidfilmet és 31 dokumentumfilmet rendezett. 1982-ben Fitzcarraldo című filmje kapta a legjobb rendezésért járó díjat a cannes-i filmfesztiválon.

A film egy bizonyos ír Brian Sweeney Fitzgeraldról szól, akinek a neve kimondhatatlan az amerikai őslakosok számára, ezért Fitzcarraldónak hívatja magát. Fitzgerald arról álmodik, hogy operaházat építtet az Amazonas mélyén, amihez feltétlenül szükségesnek tűnik átvontatni egy gőzöst az esőerdőn. A film címszereplőjét sokan Herzog alteregójának tartják, és az minimum kijelenthető, hogy a rendező vonzódik a megszállott karakterekhez. A Fitzcarraldo előtt egy valós amazonasi konkvisztádorról, Lope de Aguirre-ról is filmet forgatott, mindkettőt a diagnosztizáltan pszichopata Klaus Kinskivel a főszerepben.

Nemcsak a fiktív projekt, hanem a Fitzcarraldo forgatása is elhíresült a kíméletlenségéről és őrült vállalásairól. Herzog irányítása alatt több súlyos, illetve halálos baleset is érte a felbérelt őslakosokat (ebből a szempontból elég bizarr, hogy végül díjat kapott a rendezésért).

A történet első verzióját Herzog könyvben is kiadta 1983-ban, ezzel viszont már a szintén általa írt forgatókönyv sem egyezett teljesen. 2010-ben Eroberung des Nutzlosen (kb. ‘A haszontalanok legyőzése’) című könyvében mesélt a forgatásról, és annak extremitásairól. Például, hogy amikor látták Klaus Kinski agresszív viselkedését, két őslakos főnök is felkereste Herzogot, és felajánlatta segítségét, hogy megölik a színészt. Vagy hogy hogyan bolondult meg az egyik stábtag, és ejtett foglyokat egy machetével.

A fenti példák alapján egyáltalán nem meglepő, hogy Onoda személyében Herzog ismét egy megszállottat választ a könyve tárgyául - az pedig még érdekfeszítőbb, hogy vajon mit tervez megosztani saját magáról.

Hírlevél feliratkozásKapcsolódó cikkek
...
Hírek

Harry herceg memoárt ír, és azt ígéri, nagyon őszinte lesz

Harry herceg memoárt fog kiadni, könyve 2022 vége felé fog megjelenni angolul a Penguin Random House-nál

...
Hírek

Mick Jagger és a szellemíró esete a soha el nem készülő memoárral

Barry Coleman idézte fel a Guardiannek, hogyan lett a Rolling Stones ikonikus frontembere, Mick Jagger szellemírójának a szellemírója. A rövid és megfeszített munkából végül könyv sem lett, viszont a két “borzalmas” hét emlékezetes maradt.

...
Hírek

Ai Weiwei régóta várt memoárját novemberben adják ki

Idén novemberben jelenik meg Ai Weiwei memorája az Egyesült Királyságban. A címe 1000 Years of Joys and Sorrows (1000 évnyi öröm és bánat) lesz.

SZÓRAKOZÁS
...
Szórakozás

Ternovszky Béla: A Macskafogó minden szempontból kegyelmi állapotban íródott

Ternovszky Béla animációs filmkészítőként is megmaradt nézőnek, és saját bevallása szerint világéletében olyan filmeket akart rendezni, amelyekre máskülönben ő is beült volna. Interjúnkban a Macskafogóról, festészetről, színészi próbálkozásokról és Rejtőről beszélgettünk vele.

...
Szórakozás

Ezeket az irodalmi adaptációkat nézzük májusban!

Mutatunk öt adaptációt, amit nem érdemes kihagyni májusban. 

...
Nagy

A Tokyo Vice felfedi Japán másik arcát a szexipartól a szervezett bűnözésig

Egy amerikai oknyomozó újságíró, Jake Adelstein bennfentesként írt memoárt Japán éjszakai életéről és alvilágáról. A történetből, amely kendőzetlenül mesél az ezredfordulós japán valóságról, az HBO készített tévésorozatot .

Hírek
...
Hírek

Margó: Idén is keressük a legjobb első prózakötetest!

...
Hírek

Orbán Viktor a mindennapos olvasásra buzdít

...
Hírek

Libri-díj, Nick Cave-doksi, Irodalmi Diszkó [Programajánló]

...
Hírek

Betilthatták Orwell 1984-ét Fehéroroszországban

...
Hírek

Amanda Gorman írt előszót Martin Luther King kötetéhez

...
Hírek

Krúdy és Radnóti dedikált köteteire is licitálhatnak a gyűjtők

...
Szórakozás

Love, Death & Robots: A Netflix megosztott egy epizódot premier előtt

...
Hírek

Szenzációs kiadvánnyal ünnepli a Marvel Pókember 60. születésnapját

...
Szórakozás

A Disney új feldolgozást készít a Különleges Úriemberek Szövetségéből

...
Hírek

Versterápia: „Estére megölöd a verset”

...
Hírek

Élőben követheted a Libri-díj átadóját

...
Szórakozás

Sok feszültséget ígér az Ahol a folyami rákok énekelnek új előzetese!

Még több olvasnivaló
...
Kritika

Burjánzó csalánként gyűrűzik be a felnőtt életbe a gyerekkori abúzus emléke

A gyerekkori szexuális abúzusról és annak későbbi hatásairól szól Borda Réka első regénye, amelynek elbeszélője kisgyerekként válik nagybátyja áldozatává, de már fiatal felnőtt, mire előtörnek belőle az emlékek, és megkezdődik számára a feldolgozás folyamata. Az Égig érő csalán a hét könyve.

...
Gyerekirodalom

Szabó Tibor Benjámin: Megváltozott a világ és erőszakosabbak lettek a történeteink

Nyolc évvel az első EPIC megjelenése után Szabó Tibor Benjámin megírta a folytatást, amelynek rögtön a legelején elrabolnak valakit. A barátok versenyt futnak az idővel, miközben egy titokzatos szekta nyomait kutatják. Szabó Tibor Benjáminnal kötetek közti műfajváltásról, ökológiai zsákutcáról, irodalmi tetoválásokról és a hazai gengszterrap hatásáról is beszélgettünk.

...
Nagy

Katonatisztnek szánták, humanista író lett belőle - Ottlik Géza 110

Száztíz éve, 1912. május 9-én született Budapesten Ottlik Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, műfordító, az Iskola a határon alkotója, többszörös magyar bridzsbajnok.

A hét könyve
Kritika
A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel
...
Kritika

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

A második világháború végén a nácik legértékesebb foglyai – államfők és katonatisztek, német összeesküvők és családtagjaik – váltak értékes túszokká az olasz Alpokban. Kálváriájuk feszültséggel teli, már-már abszurd túszdrámában csúcsosodott ki a hegyek közt, amelyről két történész írt könyvet.

...
Hírek

Krasznahorkai László és Bödőcs Tibor nyerte a Libri-díjat!

Idén hetedik alkalommal osztották ki a Libri irodalmi díjat és a Libri irodalmi közönségdíjat. 2022-ben a zsűri egy hosszú elbeszélést, míg a közönség egy politikai szatírát emelt ki a tíz döntős mű közül.

Szerzőink

...
Sándor Anna

Az Északi az a Hamlet, aki nem áll meg tépelődni, hanem lesújt a kardjával

...
Bányász Attila

Hitler túszdrámája még a nagy szökést is elhomályosítja

...
Kolozsi Orsolya

A Fényes Köztársaságban a dzsungelből érkező gyerekek az ártatlanság képzetét számolják fel